شناسهٔ خبر: 35697294 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جوان | لینک خبر

پرونده روی پرونده استیضاح ترامپ

افشای تماس تلفنی دونالد ترامپ با رئیس‌جمهور اوکراین گویا تنها مقدمه‌ای بر آغاز روند استیضاح او در کنگره بوده و ابعاد این ماجرا چنان گسترده است که هر روز پرونده‌های جدیدی از اقدامات ضد امنیتی ترامپ گشوده می‌شود.

صاحب‌خبر -
سرویس بین الملل جوان آنلاین: افشاگری‌های جدید حاکی است که مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا نیز در ماجرای تماس تلفنی با رئیس‌جمهور اوکراین حضور داشته است. دیروز همچنین فاش شد که رئیس‌جمهور امریکا پیش‌تر در تماس تلفنی با نخست‌وزیر استرالیا از وی خواسته بود به بی‌اعتبار کردن تحقیقات رابرت مولر علیه ترامپ کمک کند. این افشاگری‌ها دردسر‌های امنیتی ترامپ را افزایش داده و او را بیش از پیش به پرتگاه استیضاح نزدیک می‌کند.

دردسر‌های امنیتی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا هر روز بیشتر می‌شود و با جدی شدن روند استیضاح، علاوه بر اوکراین گیت، گیت‌های دیگری هم علیه ترامپ باز شده است. روزنامه وال استریت ژورنال، روز سه شنبه به نقل از یک مقام ارشد وزارت خارجه امریکا گزارش داد مایک پمپئو نیز جزو مقاماتی بوده که در زمان تماس ترامپ با ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین حضور داشته و به درخواست وی برای فشار آوردن به جو بایدن، نامزد دموکرات انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ امریکا گوش می‌داد. دو شنبه شب هم نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان امریکا، رودی جولیانی، وکیل شخصی ترامپ را برای ارائه توضیحات درباره اسناد به دست آمده در ماجرای اوکراین‌گیت احضار کردند تا به سؤالات دموکرات‌ها پاسخ دهد. مجلس نمایندگان از جولیانی خواسته است «اسناد مربوط به این تحقیقات را تا پانزدهم اکتبر تحویل آن‌ها دهد، در غیر این صورت امکان دادگاهی شدن جولیانی وجود دارد.»

از زمان ورود ترامپ به کاخ سفید تعدادی از مقامات واشنگتن، به خاطر اتهاماتی که در زمان انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶، دامنگیرشان شده بود از سمت‌های خود برکنار یا مجبور به استعفا شده‌اند و این بار هم به نظر می‌رسد تعدادی از مقامات دولت ترامپ، کاخ سفید را ترک کنند. همانگونه که روز شنبه نماینده ویژه امریکا در امور اوکراین بنا به دلایل نامعلومی از سمت خود استعفا داد.

استرالیاگیت
بعد از انتشار محتوای صحبت‌های محرمانه ترامپ با رئیس‌جمهور اوکراین، اکنون نوبت به افشای تماس تلفنی وی با اسکات موریسون، نخست‌وزیر استرالیا و فشار به او برای مداخله در پرونده‌های قضایی امریکا رسیده است. روزنامه نیویورک‌تایمز، دیروز به نقل از دو مقام امریکایی آگاه نوشت: ترامپ اخیراً با موریسون تماس گرفته و از او خواسته به ویلیام بار، وزیر دادگستری امریکا کمک کند تا اطلاعاتی را برای بی‌اعتبار و بی‌وجهه کردن تحقیقات رابرت مولر، بازرس ویژه در مورد دخالت ادعایی روسیه در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۱۶ امریکا در اختیار کاخ سفید قرار دهد. بر این اساس، کاخ سفید دسترسی کارمندان و مقامات خود به متن این گفتگو را شدیداً محدود کرده و فقط برای تعداد کمی از مشاوران ترامپ آزاد گذاشته بود،، زیرا ترامپ با این تماس تلفنی قصد داشت از وزارت دادگستری به عنوان ابزاری برای فشار به متحدان خود استفاده کرده و مبنای تحقیقات مولر را «جناحی و فاسد» جلوه دهد. به گزارش سی‌ان‌ان، روز سه شنبه یک مقام وزارت دادگستری امریکا با تأیید این خبر گفت: «ترامپ اخیراً در تماس تلفنی از نخست‌وزیر استرالیا خواسته بود در تحقیقاتی درباره خاستگاه تحقیقات مولر کمک کند.»

رابرت مولر شش ماه پیش گزارش خود را با یک حکم غیرقطعی در مورد ترامپ به پایان رساند، ولی او به هیچ جرمی محکوم نشد؛ هرچند که مولر به طور کنایه‌آمیزی گفت که او ترامپ را از اتهامات وارده مبرا نمی‌داند. افشای فایل تماس‌های ترامپ با رهبران خارجی درحالی منتشر می‌شود که هفته گذشته ترامپ دستور داد دسترسی به تماس‌های تلفنی ترامپ با مقامات سایر کشور‌ها در کاخ سفید محدود شود. در صورتی که محتوای تماس‌های تلفنی ترامپ با رهبران خارجی اثبات شود، ترامپ به خیانت به امنیت ملی کشور متهم می‌شود که ممکن است به برکناری او از ریاست جمهوری منجر شود. ترامپ مدعی شده که طرح استیضاحش می‌تواند جنگ داخلی در امریکا به راه بیندازد. به باور ناظران، با توجه به تجربه سیاست‌های جنجالی ترامپ در سه سال گذشته، استیضاح او می‌تواند پیامد‌های بسیار عمیقی در ساختار قدرت و امنیت امریکا برجا گذارد.

جمهوریخواهان طرفدار استیضاح
در پی گشوده شدن پرونده‌های جدید از اقدامات ترامپ علیه منافع ملی امریکا، علاوه بر دموکرات‌ها، جمهوریخواهان نیز از استیضاح ترامپ حرف می‌زنند. سناتور میچ مک‌کانل، رهبر اکثریت سنای امریکا در مصاحبه با شبکه خبری سی‌ان‌بی‌سی گفته است: «تحت مقررات سنا، اگر مجلس نمایندگان اقدام به استیضاح کند، ما این رویه را پیش می‌بریم و طبق مقررات عمل می‌کنیم». پیش از آغاز روند استیضاح، مک‌کانل در پاسخ به سؤال درخصوص استیضاح ترامپ، گفته بود: «من در مورد فرضیات متنوعی که در مورد اقدامات مجلس نمایندگان مطرح است، اظهارنظر نخواهم کرد، اما این موضوعی زودهنگام است». هرچند اکثریت مجلس سنا در دست جمهوریخواهان است و می‌توانند مانع استیضاح ترامپ شود، اما به گزارش رسانه‌های امریکایی در مواردی که پای امنیت ملی امریکا در میان باشد، کنگره پیگیری مسیر قانونی و خواسته‌های افکار عمومی را ترجیح می‌دهد. بنابراین، بر اساس نظرسنجی‌ها تعداد کسانی که از استیضاح ترامپ حمایت می‌کنند روبه افزایش است.

طبق نتایج نظرسنجی «سی‌ان‌ان»، با افزایش حمایت احزاب مستقل و جمهوریخواهان از استیضاح ترامپ، حمایت کلی از استیضاح ۶ درصد افزایش یافته است و ۵۵ درصد مردم از روند استیضاح حمایت می‌کنند. این نظرسنجی همچنین نشان می‌دهد که ۴۵ درصد امریکایی‌ها از استیضاح و برکناری ترامپ از قدرت حمایت نمی‌کنند که در مقایسه با نظرسنجی ماه می، ۹ درصد کاهش داشته است و ۸ درصد نیز نظری در این رابطه نداشتند. این نظرسنجی نشان می‌دهد که ۴۶ درصد از طرفداران احزاب مستقل و ۱۴ درصد از طرفداران جمهوریخواهان از استیضاح و برکناری ترامپ حمایت کرده‌اند. آمار و ارقام جدید نمایانگر افزایش ۱۱ درصدی حمایت احزاب مستقل و افزایش ۸ درصدی حمایت جمهوریخواهان در مقایسه با نظرسنجی مشابه از ماه می‌تاکنون است.

تلاش برای پیدا کردن افشاگر
ترامپ که در هفته‌های اخیر به دلیل افشاگری‌های امنیتی تحت فشار قرار گرفته است، با جدیت تلاش می‌کند فرد افشاگر جامعه اطلاعاتی امریکا را پیدا کند. به گزارش پایگاه هیل، دونالد ترامپ دو شنبه شب در گفتگو با خبرنگاران در کاخ سفید و در پاسخ به این سؤال که آیا او از هویت این فرد افشاگر و شاکی اطلاع دارد، گفت: «ما در تلاش برای شناسایی این فرد افشاگر هستیم». این اظهارات رئیس‌جمهور امریکا یک روز بعد از آن مطرح شد که وی در توئیت‌هایی خواستار دیدار با این افشاگر شد و موضوع شکایت وی را مورد تردید قرار داد. مارک زید، یکی از وکلای این افشاگر گفته است که باید مطابق قانون هویت موکل او محفوظ باقی بماند. دموکرات‌ها می‌گویند فرد افشاگر به‌زودی در کنگره شهادت می‌دهد، اما زمانی که برای محافظت از هویت وی، تمهیدات لازم اندیشیده شود. ترامپ چند روز پیش با تهدید خواندن انتشار تماس‌های رهبران کاخ سفید با سایر مقامات خارجی برای امنیت ملی امریکا، مدعی شده بود که چنین افرادی باید اعدام شوند.