شناسهٔ خبر: 35566808 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: پارسینه | لینک خبر

رویترز گزارش داد؛

مبادله پایاپای و قراردادهای محرمانه؛ راه‌های ایران برای دور زدن تحریم

در حالی که آمریکا تلاش می‌کند با سیاست موسوم به «فشار حداکثری» ایران را با دست بسته به میز مذاکره بکشاند، اما ایران توانسته است راه‌هایی را برای مقابله با این فشار ایجاد کند.

صاحب‌خبر -
مبادله پایاپای و قراردادهای محرمانه؛ راه‌های ایران برای دور زدن تحریم
 
به گزارش خبرنگار «پارسینه»،خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از مقامات، بازرگانان و تحلیل گران ایرانی نوشت که تهران با افزایش صادرات غیرنفتی و درآمد‌های مالیاتی، و مهمتر از همه با مبادله کالا به کالا و توافقات پنهانی توانسته است روی پای خود بایستد. ایران همچنین با ایجاد شبکه‌ای از بازرگانان، شرکت‌ها و صرافی‌ها در کشور‌های مختلف برای دور زدن تحریم‌های بانکی و مالی آمریکا تلاش می‌کند.

یک مقام دولتی در این باره به رویترز گفته است: «آمریکا نمی‌تواند ایران را منزوی کند. اگر آن‌ها در پایان دادن به فروش نفت ما موفق شوند، که نمی‌شوند، ما منسوجات، غذا، محصولات پتروشیمی، سبزیجات و هرچیزی که بگویید صادر خواهیم کرد.»

علی واعظ، دبیر «پروژه ایران» در «گروه بحران بین الملل» هم می‌گوید اگرچه اقتصاد ایران در تنگنای سختی به سر می‌برد، اما فاصله زیادی تا در هم شکسته شدن دارد.

او می‌گوید: «ایران تجربه خوبی برای زندگی در سختی اقتصادی دارد... در چند سال گذشته صادرات غیرنفتی آن به شکل چشمگیری افزایش پیدا کرده است و در مورد تجارت با کشور‌های همسایه همچون عراق و افغانستان هم چنین بوده است. ایران همچنین می‌تواند نفت قاچاق کرده و درآمدی کسب کند.»

یک مسئول ایرانی دیگر به رویترز گفت: «ما یک کشور ثروتمند هستیم که مرز‌هایی طولانی با کشور‌های زیادی داریم. اگر چیزی را زیر قیمت بازار بفروشید می‌توانید ده‌ها خریدار پیدا کنید... و انتقال پول نقد از طریق زمین، دریا یا حتی یک کشور ثالث.»

او می‌گید در ماه‌های اخیر چندین تُن کالا فروخته است و برای انجام کار‌ها سه بار در ماه به دوبی می‌رود.

بخش عمده صادرات غیرنفتی ایران محصولات پتروشیمی است که در ده ماه نخست سال گذشته شمسی به ۴۴.۸ میلیون تن رسید که درآمدی بالغ بر ۹.۷ میلیارد دلار داشت.

ایران هنوز هم برای انتقال محموله‌های پتروشیمی و میعانات گازی به شرق آسیا، از جمله چین و مالزی، برنامه ریزی می‌کند.

سومین مقام ایرانی که با رویترز گفتگو کرده در این باره می‌گوید: «مشتریان ما به ایران می‌آیند یا در کشور‌های همسایه با آن‌ها دیدار می‌کنیم. این تجارت است و زمانی که قیمت کمتر از قیمت بازار باشد، می‌توانید خریداران زیادی پیدا کنید.»

رویترز می‌گوید اخیرا در استانبول به نشست سه جوان ایرانی با گروه کوچکی از بازرگانان خارجی که درباره قرارداد‌های غیرنفتی بود دعوت شده بود. پس از ساعت‌ها مذاکره و چندین تماس با تهران برای راهنمایی درباره قیمت و محل تحویل کالا، دو توافق به ارزش دو میلیارد دلار نهایی شد.

یکی از ایرانی‌ها که یک شرکت بازرگانی مرتبط با دولت را اداره می‌کند گفت: «نه بیمه، نه بانک... فقط پول نقد.»