به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مهدی المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن عصر شنبه 30 شهریور در سخنانی بهمناسبت پنجمین سالگرد انقلاب 21 سپتامبر این کشور ابتکار صلحی را اعلام کرد و از همه طرفهای درگیر در جنگ خواست تا با جدیت وارد مذاکراتی جدی و واقعی شوند که به آشتی ملی همهجانبه منجر میشود و هیچ یک از طرفها را مستثنی نمیکند.
المشاط همچنین از توقف حمله به اراضی سعودی با پهپاد و موشکهای بالستیک و بالدار و همه اشکال حمله خبر داد و گفت: منتظر پاسخ مشابه یا بهتر از آن در اعلام مشابه توقف همه اشکال حمله و بمباران خاک خود هستیم و حق پاسخ را برای خودمان در صورت عدم پاسخ مثبت به این طرح محفوظ میدانیم.
المشاط گفت: تأکید میکنیم که تداوم جنگ بهنفع کسی نخواهد بود بلکه ممکن است به تحولات خطرناکی منجر شود که نمیخواهیم روی دهد و یقین داریم که ما زیان بیشتر را نخواهیم برد بلکه این کشورهای متجاوز در وهله اول و بهطور اساسی و مستقیم هستند که بیشترین زیان را از این امر متحمل خواهند شد.
عبدالملک الحوثی رهبر جنبش انصارالله هم خاطرنشان کرد: اگر ائتلاف سعودی اماراتی، تجاوزات خود را متوقف کند، ما حملات موشکی و پهپادی را متوقف خواهیم کرد.
ابتکار انصارالله، عربستان در دوراهی سقوط و ثبات
عربستان و متحدانش از ششم فروردین 1394 جنگ تمامعیار و ویرانگری را علیه کشور فقیر عربی یمن بهراه انداختند، این جنگ هرچند ویرانگریهای گسترده در سطح تأسیسات زیربنایی و منازل و مدارس و بیمارستانها و... و کشتار انسانهای بیدفاع یمن بهجا گذاشته، اما پیامدهای و نتایج مثبتی برای نیروهای مردمی انصارالله و متحدان بهدنبال داشته است چرا که اکنون شاهدیم که نیروهای انصارالله و متحدانش از حالت تدافعی وارد حالت هجومی شدهاند، در طول یک سال و نیم که یمن از حالت تدافعی وارد حالت تهاجمی شده، در اولین فاز، تهاجم را با موشک آغاز کرد، در فاز دوم، وارد مرحله پهپادی شد و در فاز سوم که بسیار مهمتر از مراحل قبلی است، وارد بحث پدافند هوایی شده است که این مرحله سبب میشود تا آسمان یمن دیگر همانند گذشته آسیبپذیر نباشد که متجاوزان بخواهند هر موقعی که بخواهند به حریم آن تجاوز کنند.
اما روز شنبه 23 شهریور بود که خبری مهم بهروی خروجی رسانههای مهم منطقهای و بینالمللی قرار گرفت، تأسیسات نفتی مهم عربستان در استانهای بقیق و خریص متعلق به شرکت بزرگ آرامکو آتش گرفت، وزارت کشور عربستان اعلام کرد آتشسوزیای که در دو کارگاه متعلق به پالایشگاه نفتی آرامکو واقع در استان بقیق صورت گرفته بود، بر اثر حملات پهپادی نیروهای یمنی صورت گرفته است.
سعودیها طبق معمول با کماهمیت جلوه دادن این حملات، سعی کردند از انتشار جزئیات مربوط به خسارتهای این حمله خودداری کنند، این در حالی است که سخنگوی نیروهای مسلح یمن، از بزرگترین عملیات پهپادی یمن در عمق خاک عربستان خبر داد که طی آن تأسیسات نفتی آرامکو هدف قرار گرفته است.
نکته قابل توجه درباره ابتکار انصارالله این است که این ابتکار پس از عملیات پهپادی موفقیتآمیز اخیر در هدف قرار دادن تأسیسات نفتی راهبردی آرامکو عربستان ارائه شده است.
«محمد البخیتی» عضو دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن در این باره به تسنیم گفت که هدف از ابتکار مهدی المشاط، دادن فرصت مناسب به عربستان سعودی برای خروج آبرومندانه از این ورطه و تنگنایی است که در آن گرفتار شده است.
وی درباره هدف المشاط رئیس شورای عالی سیاسی یمن از ارائه ابتکاری مبنی بر توقف حملات موشکی و پهپادی به عربستان خاطرنشان کرد: عربستان سعودی بهسبب تجاوزگری به یمن در تنگنا قرار گرفته است و هدف از این ابتکار دادن فرصت مناسب به سعودی برای خروج آبرومندانه از آن است، این ابتکار بهصورت یکجانبه از طرف ما برای آتشبس ارائه شده و امیدواریم که عربستان سعودی به این ابتکار پاسخ مثبت دهد، چرا که برای آن مدت زمانی مشخصی قرار ندادهایم، ما همچنین شرطی درباره نوع پاسخ سعودی تعیین نکردهایم و آنچه برای ما اهمیت دارد، مضمون و محتواست، پاسخی که به پایان تجاوزگری و رفع محاصره منجر شود.
البخیتی تصریح میکند: توپ اکنون در زمین عربستان سعودی است و امیدوارم که از این ابتکار و فرصت بهره ببرند، زیرا توقف تجاوزگری به یمن بهنفع یمن و عربستان است، زیرا مصلحت و منفعت عربستان برای تحقق صلح بیشتر از مصلحت یمن است، زیرا یمن خیلی چیز زیادی برای از دست دادن ندارد.
وی تصریح کرد: ما امیدواریم که عربستان سعودی از این فرصت استفاده کند و اگر پایبند نباشد، ما برای پاسخی نظامی آمادهایم که در نهایت عربستان سعودی را وادار به توقف تجاوزگری و رفع محاصره یمن کند.
در همین رابطه «رضا میرابیان» کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا و منطقه خلیج فارس درباره ابتکار صلح انصارالله ابراز عقیده میکند: این بار اول نیست که انصارالله از سعودیها میخواهد که بمباران را متوقف و محاصره را لغو کنند، فرقی که این بار دارد، این است که انصارالله از موضع قدرت و در عین حال از موضع عزتمندی این ابتکار را ارائه کرده، در واقع پس از حوادث آرامکو این ابتکار را ارائه کرده، پس ماهیت این ابتکار از موضع ضعف نیست، بلکه از موضع قدرت و عزتمندی است، این ابتکار، هوشمندانه است، بهدلیل این که به دنیا بگویند که انصارالله جنگطلب نیست و دنبال صلح و آتشبس است، لذا به همین خاطر این پیشنهاد را ارائه کرده است، بنابراین توپ اکنون در زمین عربستان است و عربستان باید این درخواست را بپذیرد، اما اگر سعودیها بخواهند لجاجت کنند، مطمئناً فشار انصارالله بر عربستان و امارات و اقداماتی که صورت خواهد گرفت بهمراتب از عملیات آرامکو شدیدتر و سختتر خواهد بود.
در واقع ابتکار انصارالله یک اقدام دیپلماتیک و سیاسی و در واقع یک اقدام روانی است که هم به منطقه و کشورهای منطقه و هم مردم منطقه و مردم جهان اعلام کند که عربستان، آتشبیار معرکه است و انصارالله اگر تا کنون پاسخ عربستان را میداده است، در واقع برای دفاع از مردم خود پاسخ تجاوزات را با استفاده از موشک و پهپاد میداده است.
ابتکار انصارالله، یک کار کاملاً هوشمندانه، دیپلماتیک و سیاسی و برای جهت دادن به افکار عمومی منطقه و جهان بوده است که اگر تا الآن انصارالله اقدامی انجام داده، برای دفاع از خود بوده، چون جنگ را انصارالله آغاز نکرده، این عربستان بوده که جنگ را آغاز کرده و به بمباران یمن اقدام کرده است و اگر انصارالله پاسخ حملات را داده و اگر آرامکو را با پهپاد هدف قرار داده صرفاً اقدامی تدافعی و برای دفاع از ملت یمن بوده است.
از این به بعد انصارالله میخواهد بگوید "ما علاقهای به ادامه این وضع نداریم، ما حسن نیت خود را به عربستان نشان میدهیم"، سعودیها دو گزینه بیشتر ندارند؛ یا به این پیشنهاد پاسخ مثبت دهند، یا خواهان ادامه وضعیت موجود هستند، که در واقع نشان میدهد این عربستان و حامیانش هستند که جنگطلب هستند و از این به بعد اگر انصارالله ضربات سنگینتری به عربستان وارد کند، متهم به جنگطلبی نخواهد شد و دفاع از خود است، اگر انصارالله اقدامی انجام میدهد در راستای دفاع از خویش است، ارزیابیهایی که وجود دارد، ارزیابی زیرکانه و هوشمندانهای از سوی انصارالله صورت گرفته و توپ را در زمین عربستان انداخته است، عربستان باید پاسخ دهد و بهنفعش است که پاسخ مثبت دهد، بهدلیل اینکه شرایط آینده، بهمراتب سختتر از آرامکو خواهد بود.
پس از عملیات آرامکو، در بیانیهای که سخنگوی ارتش یمن اعلام کرد عملیات آرامکو را تحت عنوان توازن بازدارندگی مرحله دوم اعلام کرد معلوم میشود، توازن بازدارندگی اول، پرتاب موشکهای بالستیک بوده و توازن بازدارندگی مرحله دوم، پرواز پهپادها بوده است، حالا اگر بخواهند توازن بازدارندگی مرحله سوم و چهارم و پنجم را اجرا کنند، چه اتفاقی برای عربستان و امارات رخ خواهد داد؟ قابل پیشبینی نیست، قطعاً شرایط برای عربستان و امارات بهمراتب از وضعیت فعلی سختتر و سنگینتر خواهد بود، چون انصارالله رسماً امارات را تهدید کرد که اگر حسن نیت خود را نشان نداده و همچنان در یمن و جنگ باقی بماند، تأسیسات حساس آن هدف قرار خواهد گرفت.
انتهای پیام/+
∎
نظر شما