شناسهٔ خبر: 35356713 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: العالم | لینک خبر

دستور 'روحانی' برای همکاری‌های منطقه‌ای

وزیر کشور با اشاره به اینکه سطح کنونی روابط با کشورهای منطقه اوراسیا و آسیای مرکزی راضی‌کننده نیست، گفت: رئیس جمهور به دستگاه‌های مربوطه دستور تقویت همکاری‌های اقتصادی با کشورهای منطقه را داده است.

صاحب‌خبر -

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، با تشریح فرصت‌های ایران و اوراسیا، مزایا و منافع این روابط اشاره کرد و در ادامه به تبیین دست‌اندازها و چالش‌های موجود پرداخت.

تصویب توافقنامه موقت ایجاد منطقه آزاد تجاری بین جمهوری اسلامی ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا در خردادماه سال جاری باتوجه به اینکه قرقیزستان نیز عضو این اتحادیه است چه فرصت هایی برای توسعه روابط 2 کشور ایجاد خواهد کرد؟

رحمانی فضلی: پیوستن ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصت‌های خوبی را در اختیار اعضا قرار می‌دهد. در ایران بیش از 300 نوع کالا شامل این موافقت‌نامه است که از نرخ‌های ترجیحی و بخشودگی برخوردارند.

دیگر کشورهای عضو 500 نوع کالا که شامل نرخ تخفیفی و ترجیهی می‌شوند را تقبل کردند و این موضوع باعث افزایش مبادلات در منطقه خواهد شد.

همکاری‌‌های تجاری و اقتصادی در آینده به تقویت همکاری‌های سیاسی کمک خواهد کرد.

رئیس جمهور ایران نیز در پی تصویب قوانین مرتبط در مجلس شورای اسلامی به دستگاه‌های مربوطه دستور تقویت همکاری‌های اقتصادی و تجاری با کشورهای منطقه را داده و از اتاق بازرگانی درخواست فعالیت‌های بیشتر در این حوزه را داشته است.

آیا وضعیت فعلی همکاری‌های ایران با کشورهای آسیای مرکزی، اوراسیا جوابگوی ظرفیت‌های موجود می‌باشد؟

رحمانی فضلی: به دلایل مختلف سطح همکاری‌های ایران با کشورهای اوراسیا و آسیای مرکزی راضی‌کننده نیست.

محدودیت در زمینه ترانزیت کالا، حمل و نقل، تردد هوایی مسافران، همکاری‌های بانکی و فعالیت کمیسیون‌های اقتصادی از مهم‌ترین دلایل ضعف همکاری‌ها می‌باشد.

برای مثال قرقیزستان و ایران از ظرفیت همکاری بسیار بالایی برخوردارند اما در سال گذشته مبادلات تجاری 2 کشور 44 میلیون دلار بوده که رقم بسیار پایینی است.

امکان تردد مسافر بین 2 کشور محدود است و این مسئله در گفت‌وگو با مقامات ارشد محلی مطرح شد و استاندار خرسان رضوی با همتایان خود این موضوع را مورد بررسی قرار داد و برای برقراری حداقل یک پرواز در هفته تلاش‌هایی انجام می‌شود.

این همکاری‌ها فرصت‌های جدی برای تبادل کالا فراهم می‌کند و محصولات ایران می‌توانند وارد بازارهای محلی شوند و بالعکس کشورهای منطقه می‌توانند به ایران صادرات انجام دهند.

ایران اخیرا در کشورهای آسیای مرکزی فعالیت خود را گسترش داده است، آیا مقامات کشورهای منطقه آماده همکاری با «تهران» می‌باشند؟

رحمانی فضلی: ایران آماده گسترش همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف با کشورهای آسیای مرکزی است.

در وزارت کشور در حوزه‌های امنیتی، مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی، مبارزه با جرائم سازمان یافته، قاجاق مواد مخدر، انتقال تجارب نیروهای انتظامی و امنیتی و آموزش موافقت‌نامه‌های مختلفی با کشورهای آسیای مرکزی امضا شده است.

در همین سفر هم موافقت‌نامه امنیتی بین ایران و قرقیزستان امضا شد.

این اتفاق قدم خوبی برای گسترش دیگر همکاری‌ها است زیرا همکاری‌های امنیتی بستر تقویت همکاری‌های اقتصادی می‌باشد.

چه گام هایی از سوی ایران برای توسعه مناسبات دو کشور درچارچوب نقشه راه ده ساله که در سفر اقای روحانی در سال ۹۵ به بیشکک به امضا رسید، برداشته شده است؟

رحمانی فضلی: «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران تا کنون 3 بار به قرقیزستان سفر کرده و در یک مرحله 8 تفاهم‌نامه و در مرحله دیگر 7 تفاهم‌نامه در حوزه‌های مختلف بین 2 کشور امضا شده است.

این اسناد به طور دائم توسط نهادهای مرتبط از جمله کمیسیون‌های اقتصادی پیگیری و مسائل مربوط به آن در قالب نشست‌های کمیسیون‌های بین دولتی بررسی می‌شوند.

چه عواملی مانع استفاده از ظرفیت های بالقوه تجاری دو کشور است وچرا چندین سال است برگزاری نمایشگاه های ایران در قرقیزستان متوقف شده است؟

رحمانی فضلی: نظام مالی و بانکی عامل مهمی برای تقویت همکاری‌های اقتصادی است و ایجاد تسهیلات و امکانات مطلوب برای مبادلات تجاری بسیار ضروری است.

یکی از فعالیت‌های مهم در این راستا دیدار و گفت‌وگوی رؤسای بانک‌های مرکزی 2 کشور است.

همچنین لغو روادید بین 2 کشور نیز به تردد تجار و افزایش همکاری‌های بازرگانی کمک خواهد کرد.

تسهیل تردد هوایی مسافران نیز از موضوعات بسیار مهم است زیرا ایران و کشورهای آسیای مرکزی از ظرفیت‌های تاریخی، طبیعی و اقتصادی بالایی برخوردار هستند و در نهایت این موضوع باعث تقویت صنعت گردشگری خواهد شد.

مهمترین نقش را در این میان اتاق‌های بازرگانی و بخش خصوصی بر عهده دارند.

علاوه‌بر این در دیدار با نخست‌وزیر مسئله حذف روادید بین 2 کشور مطرح شد و وی از این موضوع بسیار استقبال کرد.

فارس

نظر شما