شناسهٔ خبر: 34280869 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: مهر | لینک خبر

یک مقام مسئول اعلام کرد؛

موجودی شبکه اهداکنندگان سلول‌ بنیادی خونساز ایران ارتقا می یابد

رئیس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماری های وزارت بهداشت با اعلام خبر ارتقا موجودی شبکه ملی اهداکنندگان سلول‌های بنیادی خونساز گفت: در حال حاضر حدود ۶۰ هزار نمونه در شبکه ملی وجود دارد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مهدی شادنوش درباره اهمیت حوزه پیوند مغز استخوان و پیشرفت این حوزه در کشور گفت: استفاده درمانی از سلول های بنیادی خون ساز (پیوند مغز استخوان) در کشور ما از سال ۱۳۶۹ شروع شده است.

رئیس مرکز مدیریت پیوند و امور بیماری های وزارت بهداشت گفت: در این مدت نیز پیشرفت قابل توجهی توسط فعالیت متخصصان و محققان داخلی رخ داده است. در حال حاضر پیوند سلول های بنیادی خونساز یکی از روش های درمانی گسترده برای بیماری های مختلف است و به غیر از سرطان در درمان بیماری های متابولیکی همچون «ام پی اس» کاربرد دارد. در نوعی از این بیماری در تیپ یک تنها برای جلوگیری از پیشرفت و زنده ماندن بیمار نیاز به مصرف داروهای گران قیمت است و یکی از این داروهای تزریقی که هر ماه باید تزریق شود هزینه ای حدود ۳۰۰ میلیون تومان دارد.

شادنوش ادامه داد: اما در برخی تیپ های این بیماری با پیوند سلول ها بنیادی خونساز علاوه بر رفع نیاز این داروها کیفیت زندگی نیز ارتقا می یابد و تا حدود زیادی درمان رخ می دهد. با توجه به اهمیت این حوزه در دنیا میلیاردها دلار در سال بر روی آن سرمایه گذاری می شود و همگام با این تحولات دنیا در کشور ما نیز اتفاقات خوبی رخ داده است، به گونه ای که ۱۹ مرکز پذیره نویسی سلول های بنیادی در کشور فعال هستند (۱۶ مرکز پذیره نویسی اهدا کنندگان سلول بنیادی بزرگسال و۳ بانک خون بند ناف) و این مراکز توسط شبکه ملی اهدا کنندگان سلول های بنیادی خونساز با یکدیگر ارتباط دارند. همچنین حدود ۶۰ هزار نمونه داوطلب در آن وجود دارد.

وی در ادامه به همکاری با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اشاره کرد و گفت: مذاکراتی با ستاد توسعه علوم و فناوری های سلول های بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد تا با حمایت و همکاری این نهاد به زودی موجودی شبکه ملی اهدا را ارتقا دهیم. هدف گذاری وزارت بهداشت برای ۱۱۰ هزار داوطلب است. با این اتفاق تبدیل به یکی از شبکه های غنی داوطلبین اهدای سلول های بنیادی خونساز در دنیا می شویم.

بیش از هزار و ۲۰۰ پیوند مغز استخوان در کشور انجام می شود

به گفته شادنوش، این شبکه ملی با بانک جهانی سلول های بنیادی خونساز هم در ارتباط است و اگر در ۱۹ مرکز پیوند سلول ها بنیادی خونساز که در کشور داریم مرکزی نیازمند سلول باشد، نخست در شبکه ملی جستجو انجام می شود و اگر نمونه پیدا نشود درخواست برای پیدا کردن به بانک جهانی می رود. سالانه بیش از هزار و ۲۰۰ پیوند سلول ها بنیادی خونساز در کشور انجام می شود و تاکنون حدود ۱۰ هزار بیمار در کشور با پیوند سلول های بنیادی خون ساز درمان شده اند.این در حالی است که در هر یک میلیون نمونه احتمال وجود یک اهداکننده وجود دارد.

وی ابراز کرد: سال گذشته آیین نامه تاسیس مراکز پزشکی بازساختی و سلول درمانی ابلاغ شد که باید به فال نیک گرفت و حرکت را برای ادامه مسیر هموار کرد. آیین نامه پزشکی بازساختی وسلول درمانی سال ۹۷ به دانشگاه ها ابلاغ شده است که البته در مواردی نیاز به اصلاحات جزیی در آن دیده شده است. همچنین در برنامه عملیاتی سال ۹۸ راه اندازی بخش سلول درمانی در دانشگاه های تیپ یک کشور پیش بینی شده است و کارشناسان حوزه سلول درمانی وزارت بهداشت درحال بازدید و بررسی از مراکز متقاضی هستند.

نظر شما