شناسهٔ خبر: 33706400 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

مجلس یازدهم از نگاه حکیمی پور و قدیری ابیانه

تهران - ایرنا:‌ اسفندماه امسال، یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی در سراسر کشور برگزار می‌شود تا سرنوشت ۲۹۰ کرسی بهارستان روشن شود. مشارکت ۶۲ درصدی مردم پای صندوق‌های رأی در انتخابات دهم مجلس، چندان دور از ذهن نبود. تازه دو سالی از عمر دولت اعتدال گرایان گذشته بود و مهار تورم افسارگسیخته و برنامه اقدام جامع مشترک ایران و ۵+ ۱ منعقد شده و امیدها را در دل برانگیخته بود.بسیاری از رأی دهندگان درصدد بودند با روی کارآوردن مجلسی همسو با دولت، ابزار قانونی لازم را در اختیار رئیس جمهور و یارانش قرار دهند تا قوه مجریه رونق اقتصادی را نیز به مهارتورم اضافه کند.

صاحب‌خبر -

بر همین مبنا به ویژه، حضور طرفداران دولت در پای صندوق‌ها نسبتاً قابل توجه بود و در نتیجه آن در ابتدا اعلام شد که اصلاح طلبان و اعتدالگرایان با کسب ۱۳۷ کرسی در مقابل ۱۲۰ کرسی اصولگرایان اکثریت نسبی مجلس دهم را از آن خود نموده اند. مابقی صندلی‌ها نیز توسط آنچه «مستقلین» نامیده می‌شود و همین طور نمایندگان اقلیت‌های مذهبی پر شد.

این رونق اقتصادی به هر دلیلی چشمگیر نبود و برجام نیز با آمدن رئیس جمهوری در آمریکا که معاهدات بین المللی کشورش با دیگران را به هیچ می‌انگاشت در رکودی سنگین فرورفت. دلار هم سر به فلک کشید و پول ملی را بی ارزش کرد و فنر تورم هم به یکباره از جا دررفت.

با این وضعیت باید اسفندماه امسال باردیگر از طرفداران دولت و اصلاحات خواست که پای صندوق بیایند و به تیم روحانی، اصلاح طلبان یا ترکیبی از این دو رأی دهند.

حسین مرعشی سخنگوی حزب کارگزاران سازندگی مدتی پیش به سختی کار اشاره کرد و گفت: «شرایط عمومی کشور در سال ۹۸ شرایط خیلی خوبی نیست. تحریم‌ها هم ممکن است کشور را به نقطه فشارهای سنگین‌تری برساند، بنابراین سال سختی است. حالا در سالی که خیلی هم سال خوبی نیست باید مردم را پای صندوق‌ها بیاوریم که رأی هم بدهند.»

به معیشت مردم بستگی دارد

احمدحکیمی پور دبیرحزب اصلاح طلب اراده ملت ایران، هم به این شرایط اذعان می‌کند به ایرنا می‌گوید: انتخابات مجلس یازدهم بیشتر به شرایط اقتصادی مردم برمی گردد. اگر در ماه های آینده وضع معیشت و سفره مردم بهتر شود آنها استقبال خوبی از صندوق‌ها خواهند کرد در غیراین صورت انتخابات پرشوری را شاهد نخواهیم بود.»

حسین قدیری ابیانه، مدیر «انجمن نخبگان جهان اسلام» که گرایشی مخالف دولت دارد اما حضور مردم در پای صندوق‌ها را تضمین شده می‌داند. او به ایرنا می‌گوید: میزان شرکت مردم در انتخابات اسفندماه امسال چشمگیر خواهد بود و اصولگراها و انقلابیون شانس بیشتری برای پیروزی دارند.»

به باور قدیری ابیانه «عملکرد بسیار ضعیف اصلاح طلبان و اعتدالیون دلیل اصلی این پیش بینی است علاوه بر این، مطالبات مردم نیز به طور جدی توسط نمایندگان فراکسیون امید پیگیری نشد.»

حقوق‌های نجومی و ساخت و سازهای لواسان

اما حکیمی پور توپ عملکرد فراکسیون امید را چندان هم در زمین اصلاح طلبان نمی‌اندازد: «ناکارآمدی مجلس، صرفاً ربطی به اصلاح طلبان ندارد. سیستم انتخاباتی ما درست نیست و نمی‌تواند مجلسی پاسخگو و کارآمد به بار آورد. امیدوارم با اصلاحاتی که در قانون انتخابات شده است بحث وجود نظام حزبی جدی شود تا احزاب بتوانند کاندیدا تربیت کنند و و نسبت به برنامه‌ها و کاندیداهایشان به مردم پاسخگو باشند.»

قدیری ابیانه اما این توپ را کاملاً در زمین اصلاح طلبان می‌داند: «در فهرست امیدمجلس هم شاهد بودیم که دختر آقای صفدرحسینی اصلاح طلب وقتی پای دریافت حقوق‌های نجومی پدرش پیش کشیده شد گفت این سهم ما از سفره انقلاب است. همین طور مسائلی که درباره ساخت و ساز در لواسان پیش آمد یا ماجرای عکس یادگاری گرفتن با آن وضعیت ذوق زده با خانم موگرینی در مجلس، همه و همه مواردی است که از یاد مردم نخواهد رفت.»

حکیمی پور اصلاح طلب هم البته قائل به افت رأی اصلاح طلبان در انتخابات مجلس در اسفندماه پیش رو است: «در انتخابات آینده حتماً اصلاح طلبان ریزش پایگاه رأی خواهند داشت. زیرا توقعاتی که از دولت منسوب به اصلاح طلبان و همین طور فراکسیون امید می‌رفت، برآورده نشد. اصلاح طلبان کرسی‌های قابل توجهی را در مجلس دهم داشتند با این وجود نسبت به اینکه چقدر نمایندگان آنها در این مجلس منشأ اثرات مثبت برای جامعه شدند نقدهایی جدی وجود دارد.»

قدیری ابیانه اما پا را از مجلس هم فراتر می‌گذارد: «آنهایی که می‌گفتند اگر اصولگرایان رأی بیاورند دلار به ۵ هزارتومان می‌رسد اکنون درباره دلار ۱۴ هزارتومانی هم نمی‌توانند توضیحی ارائه کنند. بسیاری از وعده‌هایی که در مناظره‌های انتخاباتی توسط اصلاح طلبان داده شد اکنون تبدیل به لطیفه و سرگرمی برای مردم شده است.»

ابیانه می‌گوید: «شورای شهری که یکدست دست اصلاح طلبان بود تا به حال سه شهردار عوض کرده است، آن افتضاح هم برای یکی از شهرداران سابقش پیش آمد و شاهدیم که هیچ کار بزرگی هم در سطح شهر تهران برای مردم انجام نداده است. علاوه بر اینکه یکی از اعضای شورای شهر اصلاح طلب دوره قبل این شورا مدعی شد که بابت قرار گرفتن هر کدام از اعضا در این لیست مبلغ دومیلیارد تومان وجه دریافت می شده است.»

حکیمی پور اما پیش بینی نتیجه این انتخابات را عجولانه می‌داند: «البته هنوز برای قضاوت زود است اما از پاییز امسال به تدریج می‌توان متوجه شد که میزان استقبال جامعه از انتخابات اسفندماه مجلس چگونه خواهد بود. به عبارتی چند ماه آینده برای ایجاد شور و نشاط سیاسی در جامعه بسیاربسیار مهم و تعیین کننده است.»

ابیانه هم صحبت‌های خود را با یک ادعای تکراری و اثبات نشده به پایان می‌برد: «البته رسانه‌های بیگانه طبق معمول از اصلاح طلبان حمایت خواهند کرد ولی معتقدم اصلاح طلبان و اعتدالیون در این انتخابات شکست خواهند خورد.»

۸ ماه صبر

کمتر از ۸ ماه دیگر یعنی در دوم اسفندماه ۹۸ یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد. وضع معیشتی مردم، ائتلاف اصلاح طلبان با اعتدالیون یا عدم ائتلاف این دو، رد یا تأیید صلاحیت نامزدهای شاخص اصلاح طلب و امید مردم به اینکه خروجی این صندوق‌ها بار دشواری‌ها و گرانی‌های معیشتی را قدری از روی دوش آنها بردارد همگی می‌تواند عواملی تعیین کننده در میزان مشارکت و نتیجه این انتخابات باشد. به نظر می‌رسد هنوز باید صبر کرد...

نظر شما