مقامات شرکت کننده در نشست اضطراری سران اتحادیه عرب به میزبانی عربستان سعودی در شهر مکه شب گذشته با تاکید بر حفظ هوشیاری برای پرهیز از بروز هرگونه درگیری در منطقه و کاهش تنش، بر حفظ صلح و ثبات بر مبنای احترام متقابل تاکید کردند.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، سران کشورهای عربی شرکت کننده در این نشست با تاکید بر اینکه باید از افزایش تنش و بروز هرگونه درگیری بشدت پرهیز کنیم تاکید کردند که کشورهای عربی منطقه توان ازدست دادن امنیت خود را ندارند چراکه هرگونه ناامنی، امنیت مجموعه کشورهای منطقه و حتی جهان را دچار تهدید جدی می کند.
«الباجی قاید السبسی» رییس جمهوری تونس به عنوان یکی از شرکت کنندگان در این نشست، گفت: باید با همکاری و پشتیبانی از یکدیگر به تلاش های خود در مقابله با چالش ها ادامه دهیم. بدانیم که بروز تنش و درگیری در منطقه به طور قطع امنیت در بخش های مختلف اقتصادی و بازرگانی منطقه و جهان را تهدید می کند.
وی تاکید کرد: دخالت در امور داخلی کشورها را با هیچ بهانه ای نمی توان توجیه کرد و باید به دنبال رفع تنش و برقراری صلح و آرامش در منطقه باشیم.
«عبدالفتاح السیسی» رییس جمهوری مصر نیز در این اجلاس گفت: امنیت خلیج فارس رابطه ای ساختاری با امنیت ملی مصر دارد. کشورهای عرب منطقه به هیچ عنوان آمادگی و توان از دست دادن امنیت خود را ندارند.
وی با بیان اینکه کشورهای عرب منطقه به دنبال صلح و ثبات هستند، افزود: پیام اصلی این اجلاس باید وحدت و همبستگی باشد.
السیسی تاکید کرد: باید توانایی های ذاتی خود را برای مقابله با تهدیدات تروریستی موجود در منطقه افزایش دهیم
«عبدالله دوم» پادشاه اردن نیز در سخنان خود در نشست سران اتحادیه عرب تصریح کرد: اردن در کنار برادران عرب خود ایستاده و رفع چالش های موجود در منطقه نیازمند هماهنگی مواضع و هم افزایی بیشتر است.
«برهم صالح» رییس جمهوری عراق نیز با تاکید بر اینکه امنیت کشورهای عرب منطقه برگرفته از ثبات و امنیت خلیج فارس است، گفت: امنیت کشورهای منطقه به هم گره خورده است.
وی اظهار داشت: متاسفانه شاهد بروز بحرانی در منطقه هستیم که می تواند نشانه جنگی ویرانگر باشد.
وی با اشاره به اینکه هرگونه حمله به کشورهای منطقه خلیج فارس (عربی و اسلامی) زیانبار و ویرانگر است، گفت: منطقه ما امروز نیازمند احترام به اصل عدم دخالت در امور داخلی دیگران است.
«صباح الاحمد الجابر الصباح» امیر کویت نیز یکی دیگر از سخنرانان این نشست بود. وی با اشاره به اینکه برگزاری این نشست نشانه خطرناک بودن شرایط کنونی منطقه است، گفت: با نگرانی شاهد افزایش تنش ها در منطقه هستیم و هراس داریم که این تنش ها زخمی دیگر بر زخم های مان اضافه کند. وی تاکید کرد: روند صلح در خاورمیانه با رکود مواجه شده و شاهد کاهش توجه و اهتمام جهانی دراین زمینه هستیم.
«محمود عباس» رییس تشکیلات خودگردان فلسطین نیز در این نشست گفت: تهدید هیچ کشوری از سوی کشور دیگری را نمی پذیریم. باید بدانیم که امنیت فلسطین بخشی از امنیت ملی اعراب و منطقه است.
«محمد ولد عبدالعزیز» رییس جمهوری سومالی نیز در ادامه این نشست گفت: امت عربی با چالش های امنیتی بزرگی مواجه است و دخالت های خارجی از طریق مسلح کردن گروه ها به ویرانی و جنگ منجر شده است.
«احمد ابوالغیط» دبیرکل اتحادیه عرب نیز گفت: اعراب دشمنی را با کسی آغاز نمی کنند ولی ظلم را هم نمی پذیرند.
وی با تاکید بر حفظ ثبات و آرامش و پرهیز از بروز تنش و درگیری در منطقه، تصریح کرد: تهدید امنیت دریانوردی و مسیرهای بازرگانی، یک اقدام خطرناک است.
دراین میان، «سلمان بن عبدالعزیز» شاه عربستان در راستای عملیات روانیِ ایران هراسی با تکرار اتهامات واهی، اقدامات ایران در منطقه را چالشی در مسیر صلح دانست و گفت: نیازمند اتخاذ موضعی جدی و قاطع در قبال آن هستیم.
این نشست درحالی با صدور بیانیه ای به کار خود پایان داد که همچون گذشته با اعمال نفوذ و فشار عربستان، اتهامات واهی و ادعاهای بی اساس و تکراری را متوجه جمهوری اسلامی ایران کرد. این بیانیه خواستار اتحاد کشورهای عربی در برابر انچه که «مداخلهجوییهای ایران» عنوان کرد، شد.
برهمین اساس، دبیرکل اتحادیه عرب در خاتمه این نشست گفت که عراق با بیانیه پایانی منتشر شده پس از نشست سران عرب در مکه مخالفت و به آن اعتراض کرده است.
در پایان این نشت، رییس جمهوری عراق با بیانیه ضد ایرانی نشست اضطراری اتحادیه عرب در مکه به دلیل اتهامات بی پایه و اساس آن مخالفت کرد.
«برهم صالح» گفت: ایران یک کشور همسایه است و باید امنیت آن را حفظ کرد و محترم شمرد و ایران تمام تلاش خود را برای بازکردن باب گفت و گوهای سازنده و رد خشونت به کار خواهد بست.
عربستان سعودی روز پنجشنبه دو نشست نمایندگان کشورهای عربی (وزرای خارجه) و نمایندگان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را برگزار کرد و امروز جمعه نیز میزبان نشست سران سازمان همکاری اسلامی با امید به اجماع سازی علیه ایران خواهد بود.
این در حالی است که در چند روز اخیر رسانههای سعودی تلاش کردند روند این نشست را به سوی ضدیت با جمهوری اسلامی ایران و ائتلاف سازی علیه تهران سوق دهند اما در همین ابتدای کار، کشورهای اسلامی حاضر در اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری اسلامی با محکوم کردن طرح معامله قرن درباره فلسطین، از همراهی با عربستان در طرح اتهامات ضد ایرانی نیز خودداری کردند.
تلاش عربستان برای طرح این ادعاهای واهی درحالی است که پیشنهاد وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران درباره امضای «معاهده عدم تعرض متقابل با کشورهای منطقه» مورد توجه وِیژه در سطح منطقه و بین الملل قرار گرفته است.
نظر شما