شناسهٔ خبر: 31328509 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

پاپ فرانسیس با کودک‌آزاری کشیش‌ها مقابله می‌کند

اجلاس تاریخی واتیکان

صاحب‌خبر -

وقتی جیسون بری، خبرنگار یک روزنامه محلی در لوئیزیانای آمریکا ماجرای تعرض‎های جنسی کشیشی به نام گیلبرت گائوت را دنبال کرد، فکر نمی‎کرد با این کار از یک رسوایی با ابعادی جهانی پرده برمی‎دارد که بعد از ۳۰ سال هنوز شعله‎هایش خاموش نشدi است. گزارش‎های جیسون بری سال ۱۹۹۲ در قالب یک کتاب به نام «به سوی وسوسه هدایت‎مان کن» چاپ شد. افشاگری جیسون بری راه را برای بررسی‎های روزنامه بوستون گلوب در سال ۲۰۰۲ باز کرد. تحقیقاتی که از آزارهای جنسی و سرپوش‌گذاری‎های کلیساها در ابعادی گسترده‎تر پرده برمی‏داشت. روزنامه‎نگارانی که این تحقیق را انجام دادند، برنده جایزه پولیتزر شدند و ماجرایشان در فیلمی به نام «اسپات‎لایت» به تصویر کشیده شد.
حالا،کنفرانس مبارزه با سوءاستفاده از کودکان روز پنجشنبه در واتیکان با سخنرانی پاپ افتتاح شد. مقامات ارشد کلیسا از سراسر جهان می‌خواهند در این نشست ساز و کاری برای پیشگیری و مقابله با آزار جنسی کودکان بیابند. راینهارد مارکس، اسقف آلمانی و دبیر اجلاس، پدیده پدوفیلی در کلیسا را «شر» نامیده است. پاپ در سخنان افتتاحیه خواستار «تدابیر مشخص و موثر» برای رویارویی با این «شر» شد.
پاپ در سالن اصلی واتیکان گفت: «بیایید مویه و زاری کودکانی را بشنویم که عدالت می‌خواهند.»
نشست ویژه واتیکان سه روز طول خواهد کشید و ۱۱۰ اسقف و نمایندگان ارشد کلیساهای کاتولیک از سراسر دنیا در آن شرکت دارند. شرکت‌کنندگان قرار است در کارگروه‌های مختلف، محورهایی چون مسئولیت، پاسخگویی و شفافیت در موضوع سوءاستفاده از کودکان را مورد بحث قرار دهند.
این که کلیسای کاتولیک تا کنون در برابر موارد پرشمار سوءاستفاده‌ها سکوت یا مماشات کرده، با انتقادات زیادی همراه بوده است. پاپ این گلایه‌ها را بر نتابیده و از جمله گفته است: «کسانی که دائما و بدون عشق از کلیسا انتقاد می‌کنند، در زمره یاران و خویشان ابلیس هستند.»
پاپ معتقد است که نباید کلیسا را یک عمر برای اتفاقاتی از این قبیل سرزنش کرد. جودی لارسون از تشکل «بازماندگان تجاوز کشیشان» می‌گوید این حرف پاپ مثل یک سیلی به صورت قربانیان است: «با چنین سخنانی هیچ امیدی برای بهبود وضع در آینده وجود ندارد.»
این در حالی است که نشست واتیکان که آن را تاریخی توصیف می‌کنند، هدف خود را پیشگیری از چنین آزارهایی می‌داند. پاپ گفت: «مریم مقدس به ما کمک خواهد کرد تا مومنان و کودکان، زخم‌های ناشی از رسوایی پدوفیلی را مداوا کنند.» 
چند روز پیش از کنفرانس واتیکان، پاپ در اقدامی بی‌سابقه، کلیه القاب و عناوین اسقف اعظم سابق واشنگتن را از او گرفت و «تئودور مک کریک» ۸۸ ساله را به خاطر چند مورد تجاوز جنسی به نوجوانان خلع لباس  کرد.
ریزش اعتقاد کاتولیک‌ها
در پی افشای رسوایی‎های جنسی در کلیساهای کاتولیک، پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان از مقام‌های ارشد کلیساها خواسته برای پیدا کردن راه حلی برای این موضوع در یک نشست فوق‎العاده در واتیکان شرکت کنند. هر روز از یک گوشه دنیا داستانی در مورد آزار و اذیت جنسی شنیده می‎شود و در این میان کلیساها همیشه برای سرپوش گذاشتن بر جنایات کشیش‎ها مورد سرزنش قرار گرفته‌اند‎؛ رویکردی که به صلاحیت اخلاقی این قشر ضربه شدیدی وارد کرده است.
پاپ فرانسیس علاوه بر این باید با تصورات، نگراش‎ها و قواعدی که منجر به شکل‎گیری فرهنگ آزار و اذیت جنسی در کلیسا شده هم برخورد کند؛ چالشی که ظاهرا ابعاد وسیعی دارد.
او همین چند وقت پیش تأیید کرد گروهی از کشیش‎ها از راهبه‎های صومعه‎ای در فرانسه به عنوان «برده جنسی» استفاده می‎کردند.
پاپ بعد از مذاکره با انجمن کاردینال‎ها موسوم به گروه C9 تصمیم به برپایی این کنفرانس جهانی گرفت. سی ۹ گروه متشکل از ۹ کاردینال مشاور است که بلافاصله بعد از انتخاب پاپ فرانسیس شکل گرفت.
این طور که پیداست پاپ برای هدایت این جریان و پیدا کردن راه حلی عملی برای یکی از بزرگ‎ترین بحران‎هایی که کلیسا با آن درگیر است، تحت فشار زیادی قرار دارد. افشای رسوایی‌ها در آلمان، ایرلند، شیلی و آمریکا باعث شد که بسیاری از مسیحیان معتقد از کلیسا خارج شوند.
کلیسای کاتولیک سال‌ها موارد شکایت قربانیان را جدی نمی‌گرفت. آنها مورد بی‌اعتنایی قرار داشتند و از این بابت رنج مضاعفی را چشیده‌اند. کشیش‌هانس زولنر، از دست اندرکاران اجلاس واتیکان، در سخنانی کوتاه گفت: «هیچکس حرف مرا نشنید. هیچکس گریه‌هایم را ندید. همیشه می‌پرسم چرا حتی خدا هم صدای مرا نمی‌شنید.»
کاردینال مارکس، دبیر اجلاس واتیکان، ابراز امیدواری کرده که این نشست تلنگری به ارباب کلیسا باشد: «تا همه اسقف‌ها بر این امر واقف باشند که چالشی جدی در کلیسا یا اجتماع در انتظار آنها خواهد بود.»
 

نظر شما