شناسهٔ خبر: 31272100 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: جمهوریت | لینک خبر

اسناد صحت نامه‌های «عزل منتظری» و «ممنوعی‌الفعالیتی نهضت آزادی»

مجله مهر: در روزهای گذشته یک اظهارنظر جنجالی و البته غیردقیق از علی مطهری باشد شده بود تا عده‌ای در اصالت برخی از نامه‌های امام خمینی (ره) تشکیک وارد کنند.

صاحب‌خبر -

به گزارش جمهوریت ;

مجله مهر: در روزهای گذشته یک اظهارنظر جنجالی و البته غیردقیق از علی مطهری باشد شده بود تا عده‌ای در اصالت برخی از نامه‌های امام خمینی (ره) تشکیک وارد کنند. اشاره اصلی او به نامه تاریخی امام برای عزل منتظری و ممنوعیت فعالیت نهضت آزادی است.

امام خمینی (ره) در نامه‌ای درباره نهضت آزادی ۱۹ بهمن ماه ۶۶ خطاب به وزیر کشور وقت فرموده بودند : «… پرونده این نهضت و همین طور عملکرد آن در دولت موقت اول انقلاب شهادت می‌دهد که نهضت به اصطلاح آزادی طرفدار جدی وابستگی کشور ایران به آمریکاست… شاید آمریکای جهانخوار را… بهتر از شوروی ملحد می‌دانند و این به اصطلاح نهضت آزادی و افراد آن چون موجب گمراهی بسیاری از کسانی که بی‌اطلاع از مقاصد شوم آنان هستند می‌گردند، باید با آنها برخورد قاطعانه شود و نباید رسمیت داشته باشند».

رهبر کبیر انقلاب در نامه‌ هشتم فروردین ۱۳۶۸ خطاب به آقای حسینعلی منتظری، او را از سمت قائم‌مقامی رهبری عزل کرده و نوشتند: «از آنجا که ساده‌ لوح هستید و سریعاً تحریک می‌شوید در هیچ کار سیاسی دخالت نکنید، شاید خدا از سر تقصیرات شما بگذرد»

علی مطهری، نائب رئیس مجلس مدعی شده بود که این دو نامه امام که یکی خطاب به آیت الله منتظری نوشته شده و دیگری نیز موضوع آن نهضت آزادی است، دستخط ایشان نبوده و آنها را احتمالا کس دیگری نوشته است!

این اظهارات از سوی موسسه حفظ و نشر آثار امام خمینی که توسط نزدیکان سیدحسن خمینی مدیریت می‌شود، با واکنش‌های تندی مواجه شده و ادعاهای علی مطهری را مردود دانسته‌اند. در تازه‌ترین مطلب منتشر شده از سوی این موسسه که در سایت جماران نیز منتشر شده است، شهادت کتبی سه تن از اعضای هیئت رئیسه وقت مجلس خبرگان رهبری، شامل “حضرت آیت الله خامنه ای، مرحوم آیت الله مشکینی و مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی” منتشر شده است.

اواخر دهه ۷۰ سیدحسن خمینی طی نامه‌ای از محضر این رهبر معظم انقلاب، آیت‌الله مشکینی و هاشمی رفسنجانی، با اشاره به تشکیک‌هایی که در مورد اصالت این نامه از سوی برخی جریانات مطرح گردیده است، درخواست می‌کند تا «برای محروم نماندن آیندگان از حقیقت امر» شهادت خویش را مرقوم فرمایند. سه شهادت نامه مکتوبی که منتشر شده است در پاسخ به این درخواست مرقوم شده است.

دستنوشته حضرت آیت‌الله خامنه‌ای

بسمه تعالی

با سلام و تحیّت در شب هفتم فروردین ۶۸ اینجانب و حضرات نامبرده بالا در خدمت حضرت امام راحل قدّس الله روحه بودیم و بیشترین گفتگو درباره‌ی آن نامه بود و اینکه از رسانه ها پخش بشود یا نه و سرانجام تصمیم نهائی امام این شد که نامه پخش نشود و فقط برای مخاطب نامه فرستاده شود. ساعتی قبل از آن هم فرزند گرامی امام مرحوم حجت الاسلام و المسلمین آقای حاج احمد آقا متن نامه را برای نامبردگان قرائت کردند. صدور آن نامه از ذهن و قلم شریف امام جای کمترین تردید نیست.   

و السلام علیکم

سید علی خامنه ای ۲۲/۱۰/۷۹

دستنوشته مرحوم آیت‌الله علی مشکینی

بسم الله الرحمن الرحیم

پس از اهداء سلام و تحیات، در اوائل فروردین ۶۸ شبی در حضور امام راحل قدّس سرّه با نامبردگان فوق بودیم و صحبت در اطراف انتشار و عدم انتشار نامه مزبور بود و از معظّم له درخواست عدم انتشار و یا تخفیف مفاد آن می شد و اگر کسی در آن حال سخنان ایشان را درباره آقای منتظری می شنید نه فقط یقین می کرد که نامه نامه ایشان است بلکه یقین می کرد که ایشان در نوشتن نامه ارفاق نموده و رعایت برخی از مصالح را کرده است، و در واقع «سبقت رحمته غضبه»  و به هرحال بنده می دانم و شهادت می دهم که نامه فوق الذکر نامه معظّم له و مطالب آن منظور ایشان بوده و اگر کسی شک دارد «قل هاتوا برهانکم ان کنتم صادقین» 

و السلام علیکم و رحمه الله 

 الاقل علی المشکینی ۳۱/۱/۸۰

دستنوشته مرحوم هاشمی رفسنجانی

بسم الله الرحمن الرحیم

عصر آن روز دفتر امام (ره) از من و آیت الله خامنه ای خواسته بود که این نامه امام را به قم ببریم و به دست آقای منتظری برسانیم و هیئت رئیسه مجلس خبرگان در دفتر اینجانب جلسه داشت برای تصمیم گیری در مورد تشکیل جلسه خبرگان به منظور اجرای دستور امام در خصوص عزل آقای منتظری.

حضار آقایان فوق الذکر به اضافه آقایان مومن و طاهری خرّم آبادی بودند. به اتفاق آراء با ابلاغ چنین نامه تندی و نیز تشکیل جلسه خبرگان موافق نبودند، تصمیم گرفتیم که به جماران برویم و نظرمان را به محضر امام بگوییم و هروقت به دفتر امام رسیدیم و امام اجازه ملاقات دادند یادگار امام هم به جمع ما پیوستند.

از امام درخواست کردیم که از ارسال نامه خودداری فرمایند امام نپذیرفتند و سپس درخواست شد که از اعلان متن نامه منصرف شوند که فقط پذیرفتند تا فردا منتشر نشود و سپس هنگام طلوع فجر فرستاده امام به خانه اینجانب آمد و گفت امام فرموده اند نامه از صدا و سیما پخش نمی شود، و توسط فرد دیگری برای آقای منتظری ارسال می شود. 

اکبر هاشمی ۱۱/۲/۸۰

نظر شما