کپکها نوعی ضایعه غذایی هستند که بیشتر با رنگهای سفید یا آبی روی انواع مواد خوراکی مانند رب، ترشی و آبغوره و ... دیده میشوند. کپکها اگرچه بیماری خطرناکی ایجاد نمیکنند، اما گاهی موجب ضعف سیستم ایمنی بدن میشوند.
عاملی که باعث گسترش و افزایش کپک میشود، مقدار بیش از حد رطوبت است، اما همان طور که شاید خیلی از شما تجربه کرده باشید، نمیتوان از شر کپک در محیط خنکی مثل یخچال هم در امان ماند. در این بخش با دلایل ایجاد کپک و راه حل جلوگیری از آن بر روی مواد غذایی مانند رب و ترشی و آبغوره آشنا خواهید شد.
مهمترین علتهای کپک زدن رب
عاملی که باعث گسترش و افزایش کپک میشود، مقدار بیش از حد رطوبت است، اما همان طور که شاید خیلی از شما تجربه کرده باشید، نمیتوان از شر کپک در محیط خنکی مثل یخچال هم در امان ماند. در این بخش با دلایل ایجاد کپک و راه حل جلوگیری از آن بر روی مواد غذایی مانند رب و ترشی و آبغوره آشنا خواهید شد.
مهمترین علتهای کپک زدن رب
زدن کپک برروی مواد غذایی یکی از مشکلاتی است که اغلب خانمهای خانه دار با آن مواجه هستند. یکی از مواد غذایی که همه ما به طور رایج با کپک زدگی آن مواجه میشویم رب گوجه فرنگی است. بسیاری از ما برای ماندگاری بالاتر و جلوگیری از کپک زدگی رب گوجه فرنگی را داخل فریزر نگه داری میکنیم که این کار اصلا صحیح نمیباشد.
برای پیشگیری از کپک زدن رب گوجه فرنگی لازم است قوطیهای کوچک آن را خریداری نماییم و قوطی را قبل از باز کردن بجوشانیم تا میزان آلودگی سطح قوطی کمتر شود. اگر رب گوجه فرنگی را به مقدار زیاد تهیه کردید، آن را داخل ظرفهای کوچک بریزید و سپس پوششی مناسبی روی آن قرار دهید تا قارچها نتوانند روی سطح رب رشد کنند. در گذشته خانمهای خانه دار روی رب روغن میریختند، این کار سبب میشد که اکسیژن رسانی به رب متوقف شود و رب دیگر کپک نزند.
آیا میتوان رب کپک زده را مصرف کرد
از اصلیترین عواملی که سبب کپک رب میشود رطوبت است بنابر این برای برداشتن رب از داخل قوطی از یک قاشق خیس استفاده نکنید. اگر چه بهترین روش نگهداری رب گذاشتن آن داخل یخچال است، اما گذاشتن رب داخل یخچال سبب کپک نزدن آن نمیشود بلکه تنها رشد باکتریها و قارچها در دمای یخچال فقط کند میشود.
بسیاری از خانمها در صورت کپک زدن رب فقط با قاشق روی رب و قسمت کپک زده را بر میدارند و باقی رب را مصرف میکنند، اما باید بدانید اگر رب تان کپک زد دیگر آن را مصرف نکنید، زیرا سمهایی که به وسیله کپک زدن در رب تولید میشود در لایههای پایینی نفوذ میکند و اسپور (هاگ) قارچها که با چشم قابل دیدن نیستند نیز وارد لایههای پایینی میشود. مصرف این ربها بسیار برای سلامتی خطرناک است.
آنقدر سرکه روی مواد ترشی بریزید که سرکه کاملاً روی مواد را بگیرید و ترشی کپک نزند
نحوه جلوگیری از کپک زدن آبغوره
یکی از مواد غذایی که خیلی زود دچار کپک زدگی میگردد آبلیمو و آبغوره است. اگر آبغوره و آبلیمو کپک بزند غیر قابل استفاده میگردد و برای سلامت بدن مضر میباشد.
برای پیشگیری از کپک زدن آبلیمو و آبغوره لازم است نکات مهم زیر را رعایت کنید. بهتر است برای نگهداری آبلیمو و آبغوره از بطریهای شیشهای با رنگ تیره که نور را از خود عبور نمیدهند استفاده کنید، زیرا بطریهای پلاستیکی به علت فعل و انفعالات آبلیمو و آبغوره با دیواره پلاستیکی مواد سمی و سرطان زا تولید میکنند.
برای جلوگیری از کپک زدن آبلیمو و آبغوره شیشه حاوی این مواد را در آب بجوشانید، زیرا این کار سبب از بین رفتن آنزیم و باکتریهای داخل آن میشود و به قارچها امکان رشد نمیدهد. بهتر است آبلیمو یا آبغوره را داخل شیشه تمیز بریزید و به مقدار خیلی کم لبه شیشه را خالی بگذارید و سپس درپوشی روی آن بگذارید تا اکسیژن به داخل آن راه نیابد و کپکها امکان رشد نداشته باشند.
خطرات مصرف خیار شور و ترشی کپک زده
ترشی یکی دیگر از مواد غذایی است که به سرعت کپک میزند. کپک ترشی از میلیونها میسلیوم کپک تشکیل شده که برخی از آنها بی خطر و برخی دیگر بیماری زا هستند؛ بنابراین بهتر است ترشیهای کپک زده را نخورید، زیرا شما قادر نخواهید بود کپکهای بیماری زا را شناسایی کنید و با خوردن این کپکها بیمار میشوید. همچنین باید بدانید ترشی حاوی سرکه مایع است که امکان انتشار کپکهای بیماری زا در تمام آن وجود دارد.
آیا باید مواد غذایی کپک زده را دور بریزیم
برخی از گونههای کپک سم تولید میکنند و موجب مسمومیت میشوند. این گونه کپکها معمولا به صورت کوکی شکل و پنبهای مانند هستند، در گرما و رطوبت به سرعت رشد کرده و سم خطرناک "مایکوتوکسین" تولید میکنند، این سم مواد غذایی را نرم و طعم شان را ترش مزه میکنند و رنگ شان را تغییر میدهند.
این سم به راحتی میتواند موجب بروز مسمومیتهای خطرناک و در مواقع ضعف سیستم ایمنی بدن، سرطان زا شود. معمولا کپکهای مولد سم مایکوتوکسین، روی مواد غذایی که دارای ارزش تغذیهای بالایی هستند نظیر انواع آجیل و گوشتها رشد میکنند و بسیار خطرناکتر از کپکهای میوه هستند.
جلوگیری از کپک زدن ترشی
برای اینکه ترشی شما کپک نزند، آنقدر سرکه روی مواد ترشی بریزید که سرکه کاملاً روی مواد را بگیرید. اگر ترشی شما در حال کپک زدن بود میتوانید ظرف ترشی را چند ساعت در معرض نور خورشید قرار دهید، دیگر کپک نمیزند.
چند نکته در مورد خیار شور
برای اینکه خیار شور شما کپک نزند میتوانید این چند کار را انجام دهید. سرکه داخل خیار شور نریزید، چون باعث کپک زدن خیار شور میشود.
روی ظرف خیار شور تکهای نان را به اندازه دهانه ظرف قرار دهید و در ظرف را محکم ببندید. دور ظرف خیار شور را گچ بگیرید تا مانع داخل شدن هوا به ظرف شود. میتوانید خیار شور را داخل شیشه نوشابهی خانواده بریزید. به این صورت که از خیارهای ریز استفاده کنید و به دلیل اینکه درآن محکم بسته میشود و تا دو سال میتوانید خیار شور را نگه دارید. بدون اینکه کپک بزند در موقع استفاده سرشیشه را بچینید تادر آوردن خیار شور آسان باشد. وسط خیار را با یک میله سوراخ کنید تا داخل خیار پوک نشود.
نظر شما