شناسهٔ خبر: 28867796 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: تسنیم | لینک خبر

انتخابات پارلمانی افغانستان؛ از نگاهی به تعداد کرسی‌ها تا بازیگران عمده و افزایش تهدیدها

R36461/P36439/S8,87,1413/CT10

در حالی بیش از ۲۵۶۰ نامزد برای ۲۴۹ کرسی پارلمان افغانستان امروز رقابت می‌کنند که نگرانی‌های شدید امنیتی در ۲۰ ولایت از مجموع ۳۴ ولایت این کشور ادامه دارد و به نظر می‌رسد که بازیگر عمده‌ای نیز در این عرصه به چشم نمی‌خورد.

صاحب‌خبر -

به گزارش دفتر منطقه‌ای خبرگزاری تسنیم، افغانستان امروز در حالی انتخابات پارلمانی  را با 3 سال تاخیر برگزار می‌کند که در حدود 3 ماه اخیر تاکنون 10 نامزد انتخابات پارلمانی کشته شدند و علاوه بر چالش‌های امنیتی نگرانی‌هایی نیز درباره شفافیت انتخابات با وجود استفاده از فناوری «بیومتریک» وجود دارد.

چند کرسی، نامزد و مرکز اخذ رای‌ برای انتخابات وجود دارد؟

بر اساس گزارش‌ها، 2 هزار و 565 نامزد برای تصاحب 249 کرسی انتخابات با یکدیگر رقابت می‌کنند که 417 نفر از نامزدان را زنان تشکیل می‌دهند.

رای‌دهندگان می‌توانند آرای خود را در بیش از 19 هزار مرکز رای‌دهی در 33 ولایت افغانستان به صندوق بریزند.

به گزارش اسوشیتدپرس و بر اساس گفته کمیسیون انتخابات افغانستان، 11 هزار و 667 مرکز رای‌دهی برای مردان و 7 هزار و 429 مرکز نیز برای زنان در نظر گرفته شده است. همچنین 46 مرکز نیز برای کوچی‌ها و 22 مرکز دیگر نیز برای اقلیت سیک و هندوی افغانستان مستقر شده است.

کوچی‌ها 10 نماینده و هندوها تنها یک نماینده در پارلمان افغانستان خواهند داشت.

گفتنی است که به دلیل نگرانی‌های امنیتی کمیسیون انتخابات حدود 2 هزار مرکز رای‌دهی را نیز مسدود کرده است.

بازیگران عمده و احزاب سیاسی

شماری از احزاب ب عنوان اپوزیسیون در مقابل حکومت وحدت ملی ظاهر شده‌اند اما هیچکدام از آن‌ها را نمی‌توان بازیگر عمده در پارلمان این کشور دانست زیرا بیشتر نامزدها به طور مستقل در انتخابات شرکت کرده‌اند.

قانون‌گذاران افغانستان از دو بخش پارلمان و سنا تشکیل می‌شوند، اما تنها اعضای پارلمان با رای مستقیم انتخاب می‌شوند و سنای این کشور شامل ترکیبی از نمایندگانی است که توسط شورای محلی، رئیس جمهور و اعضای شورای ولایتی انتخاب می‌شوند.

قوانینی که در پارلمان تصویب می‌شود باید توسط سنا تایید شود.

مشاجره‌ها در غزنی

به دلیل اختلافات نظر در تقسیم حوزه‌های انتخاباتی در غزنی انتخابات پارلمانی در این ولایت برگزار نمی‌شود و نمایندگان کنونی ولایت غزنی که در سال 2010 انتخاب شده بودند تا زمان امکان برگزاری انتخابات کرسی‌های خود را در پارلمان حفظ خواهند کرد.

انتخابات شورای ولایتی برگزار نخواهد شد

در ابتدا قرار بود انتخابات شورای ولایت‌ها در افغانستان با انتخابات پارلمانی بطور همزمان برگزار شود اما کمسیون انتخابات رای‌گیری را به تاخیر انداخت زیرا تنها یک دهم از مجموع 400 شهرستان افغانستان نامزد کافی برای شرکت در انتخابات داشتند.

نگرانی‌های امنیتی و خشونت‌ها از دلایل اصلی آن است که شمار بسیار کمی حاضر به نامزدی برای عضویت در شورای ولایت‌ها شدند.

واجدین شرایط رای‌دهی

حدود 8.8 میلیون نفر برای شرکت در انتخابات ثبت‌نام کرده‌اند و از این میان 64 درصد را مردان و 34 درصد را نیز زنان تشکیل می‌دهند. 2 درصد باقی مانده نیز کوچی‌ها، سیک‌ها و هندوها نیز 2 درصد باقی مانده را تشکیل می‌دهند.

تمهیدات امنیتی

بیش از 50 هزار نیروی امنیتی برای تامین امنیت مراکز رای‌دهی اعزام شده‌اند. مقامات امنیتی افغانستان اعلام کرده‌اند 3 کمربند امنیتی برای هر مرکز در نظر گرفته شده است.

پلیس و نیروهای امنیت ملی افغانستان دو کمربند اولیه را تشکیل می‌دهند که فاصله 3 تا 5 کیلومتری اطراف مراکز را پوشش می‌دهد. نیروهای پلیس و ارتش نیز بطور مشترک با گشت‌زنی امنیت کمربند سوم امنیتی را تامین خواهند کرد.

مقامات می‌گویند انتخابات در 10 شهرستانی که کاملا در کنترل طالبان قرار دارد برگزار نخواهد شد.

تهدیدات طالبان

طالبان اخیرا با انتشار بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن روند انتخابات هشدار داد که نامزدها و نیروهای امنیتی را هدف قرار خواهد داد.

این گروه همچنین به دبیران و دانش‌آموزان هشدار داده تا در انتخابات شرکت نکنند و نیز اجازه ندهند از مدارس به عنوان مراکز رای‌دهی استفاده شود.

جامعه مدنی و ناظران انتخاباتی

بیش از 400 هزار فعال مدنی، افراد مستقل و اعضای احزاب سیاسی، ناظران ملی و بین‌المللی و همچنین نمایندگان رسانه‌ها بر روند انتخابات نظارت خواهد کرد.

اهمیت انتخابات

دولت افغانستان علاقمند است تا نشان دهد که با وجود چالش‌های بزرگ امنیتی قادر به برگزاری انتخابات است. انتخابات پارلمانی در ابتدا قرار بود در سال 2015 میلادی برگزار شود اما به دلیل وضعیت بی‌ثبات امنیتی در آن زمان انتخابات تا امروز به تعویق افتاد.

از لحاظ سیاسی پس از انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سال 2014 میلادی که با دخالت مستقیم آمریکا منجر به تشکیل حکومت وحدت ملی شد نیز این کشور در بحران قرار گرفته است.

در حالی که آمریکا به طور جداگانه با طالبان درباره احتمال برقراری یک توافق سیاسی در حال گفت‌وگو است، دولت کابل نیز در نظر دارد تا پیامی را به طالبان بفرستد، اینکه نهادهای دولتی موثر هستند و اگر طالبان تصمیم بر حضور بر سر میز مذاکره بگیرد با دولت و روند سیاسی مواجه خواهد بود که مورد قبول اکثریت جامعه افغانستان قرار دارد.

با این حال طالبان بارها اعلام کرده که خروج نیروهای خارجی شرط اساسی مذاکره این گروه است و بسیاری از کارشناسان نیز مذاکرات بین‌الافغانی بدون دخالت خارجی‌ها را در به نتیجه رسیدن روند صلح این کشور موثر می‌دانند.

انتهای پیام/.

ما را در فیسبوک، توییتر و تلگرام دنبال کنید.

نظر شما