شناسهٔ خبر: 28336298 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

رئیس جمهوری در هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل:

تحریم های نامشروع آمریکا مصداق تروریسم اقتصادی است

صاحب‌خبر -
 

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی دیشب در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد، با تاکید بر اینکه ” نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون” اظهار داشت: سازمان ملل یکی از ادارات ِدولت آمریکا نیست و نباید اجازه دهد که مصوباتش، گروگانِ بازی‌های انتخاباتی و تبلیغاتی برخی از اعضا گردد.

متن سخنان دکتر روحانی به این شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

«الحمدلله رب العالمین و الصلوه والسلام علی رسول الله

‌و‌ آله و صحبه»

خانم رئیس،انتخاب شما را به ریاست هفتاد و سومین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، تبریک می‌گویم.

امروز در شرایطی گرد هم آمده‌ایم که جهان، از خودسری و بی‌توجهی برخی از دولت‌ها به ارزش‌ها و نهادهای بین‌المللی در رنج است. پیام حضور ما در اینجا، آن است که ایجاد منافع و امنیتِ جهان با کمترین هزینه، در سایه هماهنگی و همکاری کشورها امکان‌پذیر است. اما متأسفانه در جهان امروز شاهد حاکمانی هستیم که فکر می‌کنند با تقویت ناسیونالیزمِ افراطی، نژادپرستی و بیگانه‌ستیزی که یادآور تفکر نازی‌هاست و با زیر پا گذاشتن مقررات جهانی و تضعیف سازمان‌های بین‌المللی بهتر می‌توانند به منافع خود دست یابند و یا حداقل برای کوتاه مدت، می‌توانند بر احساسات عمومی و جذب آرای مردم، تأثیر بگذارند و برای این منظور، به نمایش‌های مضحکی حتی در قالب تشکیل جلسه غیرمعمول شورای امنیت، دست می‌زنند.

باید برای همیشه، این خیالپردازی را کنار بگذاریم که، می‌توان با سلب امنیت و صلح از دیگران، صلح و امنیت بیشتری را برای خود، دست و پا کرد. باید مجال رشد به این تفکر را ندهیم که می‌توان با ایجاد ناامنیِ ساختگی، از دیگران باج‌خواهی کرد. در این مسیر، مقابله با چندجانبه‌گرایی، نه نشانه قدرت بازو، که علامت ضعفِ اندیشه است و حکایت از عدم شناخت از جهانی درهم‌تنیده و پیچیده، دارد.

در این شرایط، بی‌تفاوتی و بی‌اثری نهادهای بین‌المللی می‌تواند خطری برای صلح جهانی باشد. دولت‌های اقتدارگرا دشمنان صلح و پدران جنگ هستند.

دولت ایالات متحده آمریکا، دستکم در صورت هیأت حاکمه کنونی خود، عزم آن دارد که همه نهادهای بین‌المللی را بی‌خاصیت سازد. این دولت درحالی‌که برخلاف قواعد و حقوق بین‌الملل، از یک توافق چندجانبه مصّوب شورای امنیت خارج شده، جمهوری اسلامی ایران را به گفتگوی دوجانبه می‌خواند. دولتی که هنوز به دولت بودن خود آگاه نیست و عهد و پیمان سَلَف خود را نقض می‌کند و اصل حقوقیِ مسئولیت دائمیِ دولت‌ها را نمی‌شناسد. دولتی که به مشورت نخبگان، بها نمی‌دهد؛ از ایران می‌خواهد با او گفتگو کند.

ما با چه معیاری می‌توانیم با چنین دولتِ بدعهدی، عهدِ جدیدی ببندیم؟ هرگونه گفتگویی باید در تداوم برجام و قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت باشد، نه با اِعراض از آن و بازگشت به گذشته که این ارتجاعی بزرگ است. ارتجاعِ بزرگتر آن‌که دولت آمریکا پنهان نمی‌کند که در پی براندازی همان دولتی است که خواستار گفتگو با آن است !

حضار محترم؛

رویکرد جمهوری اسلامی ایران در حوزه سیاست خارجی همواره مبتنی بر چندجانبه گرایی و پایبندی به اصول شناخته شده حقوق بین‌الملل بوده است. احترام ما به معاهده عدمِ اشاعه و مذاکرات سخت و طولانی ما با گروه‌۱‌+ ‌۵ که منجر به توافق برجام شد، نمونه بارزی از این رویکرد است .

خرسندیم که جامعه بین‌المللی، خروج یکجانبه و غیرقانونیِ دولت آمریکا از برجام را برنتافت و در برابر آن موضعی قاطع اتخاذ کرد. برجام حاصل بیش از یک دهه تلاش دیپلماتیک و یک دوره مذاکرات فشرده برای رفع یک بحرانِ ساختگی بود. این سند توسط قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت به اتفاق آراء تأیید و به تعهدی بین‌المللی تبدیل شد. بر اساس این قطعنامه، همه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی و منطقه‌ای موظفند از هر اقدامی در مغایرت با آن خودداری و از اجرای برجام حمایت کنند.

بر پایه ۱۲ گزارش متوالیِ آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ایران تا به امروز به همه تعهدات خود پایبند بوده است؛ لکن آمریکا از همان ابتدا به اجرای تعهداتش وفادار نماند. متعاقباً دولت فعلی آمریکا به بهانه‌های واهی با نقض تعهدات خود، از این توافق خارج شد. سازمان ملل متحد نباید اجازه دهد که مصوباتش، گروگانِ بازی‌های انتخاباتی و تبلیغاتی برخی از اعضا شود و به هیچ عضوی نباید اجازه داد که به دلیل مسائل داخلی، از اجرای تعهدات بین‌المللی، شانه خالی کند.

علاوه بر این، آمریکا از سایر کشورها نیز می‌خواهد برجام را نقض کنند. خطرناکتر اینکه، آمریکا همه کشورها و سازمان‌های بین‌المللی را تهدید می‌کند که اگر به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت عمل کنند، مجازات خواهند شد. این دو، یعنی «دعوت عام برای سرپیچی از قانون» و «تهدید قانون مداران به مجازات»، برای اولین بار است که در تاریخ این سازمان، اتفاق می‌افتد. این روش منحصر به برجام نیست و در برخورد آمریکا حتی با دیوان کیفری بین‌المللی نیز حاکم است.

ما از حمایت جامعه جهانی و تلاش‌های اتحادیه اروپا، روسیه و چین در حمایت از اجرای برجام، قدردانی کرده و تحقق کامل تعهداتِ مصرح در آن را، شرط بقای این دستآوردِ مهم دیپلماسی می‌دانیم .

خانم‌ها، آقایان؛

تحریمهای یکجانبه و نامشروع، خود نوعی تروریسمِ اقتصادی و ناقض حقِ توسعه است. جنگ اقتصادی که آمریکا تحت عنوان تحریم‌های تازه، آغاز کرده نه فقط مردم ایران را هدف قرار داده، بلکه آثار زیانباری برای مردم کشورهای دیگر داشته و در روند تجارت جهانی، اِخلال کرده است.

ملت ایران در خلال ۴۰ سال گذشته نشان داده که علیرغم سختی‌ها و تنگناهای ناشی از تحریم‌ها، همچنان مقاوم است و می‌تواند از این مرحله دشوار نیز به خوبی عبور کند. تاریخ هزاران ساله کشور ما نشان می‌دهد که ایران و ایرانی، در مقابل توفان حوادث هرگز نشکسته و حتی سر خم نکرده است. در اینجا به صراحت اعلام می‌کنم که سیاست آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران از ابتدا غلط بوده و رویکرد لجاجت در مقابل خواستِ مردم ایران، که در انتخابات‌های متعدد بروز و ظهور یافته، یقیناً محکوم به شکست است. ایران با قدمت تاریخی و تمدنی و فرهنگیِ غنی و با جایگاه مهم ژئوپولیتیک خود، واقعیتی غیرقابل انکار است. بدون شک، سیاست مشارکت با ایران، آثار مبارکی برای ملت‌ها در بر داشته که یک نمونه آن همکاری ایران با کشورهای دوست در مبارزه با تروریسم است.درک ایالات متحده آمریکا از روابط بین‌الملل، اقتدارگرایانه است. آمریکا فکر می‌کند چون زور دارد حق هم دارد. درک آنها از قدرت، نه اقتدارِ مشروع و قانونی که زورگویی است. هیچ دولت و ملتی را نمی‌توان به زور به پایِ میز مذاکره آورد و اگر چنین شود آنچه انباشت می‌شود، خوشه‌های خشم ملت‌هاست که نصیب زورگویان خواهد شد.

ما هم معتقدیم که در نهایت، راه بهتری جز گفتگو وجود ندارد اما گفتگو، دوسویه است و براساس برابری، عدالت و منزلت انسان‌ها و بر مبنای قواعد و حقوق بین‌الملل. قطعنامه ۲۲۳۱شورای امنیت سازمان ملل متحد، «ورق پاره» نیست. ما از شما دعوت می‌کنیم که به قطعنامه ۲۲۳۱بازگردید؛ ما از شما دعوت می‌کنیم که به میز مذاکره‌ای که آن را برهم زدید، بازگردید. اگر از برجام می‌ترسید و آن را کارنامه رقیبان سیاسی خود در آمریکا می‌دانید، ما از شما دعوت می‌کنیم به مصوبه شورای امنیت بازگردید. ما از شما دعوت می‌کنیم که در نهادهای بین‌المللی بمانید. تحریم نکنید که تحریم و تکفیر دو روی یک سکه است؛ در تکفیر، اندیشه انسان‌ها انکار می‌شود و در تحریم، زندگی و رفاه مردم نفی می‌شود.

برای گفتگو نیازی به گرفتن عکس‌های دونفره نیست، می‌توان در همین جا و در این مجمع عمومی، سخنِ یکدیگر را شنید. من گفتگو را از همین جا آغاز می‌کنم و به صراحت اعلام می‌کنم: موضوع امنیت بین‌الملل، بازیچه سیاستِ داخلی آمریکا نیست. سازمان ملل، یکی از ادارات ِدولت ایالات متحده آمریکا نیست. هر گفتگویی می‌تواند، از همان جایی و از همان کسی که گفتگو را قطع کرده و پیمان را زیر پا گذاشته است، شروع شود. شروع آن، پایان دادن به تهدید و تحریم‌ ظالمانه‌ای است که، ناقضِ اصولِ اخلاقی و حقوق بین‌الملل است.

سخن ما روشن است: تعهد در برابر تعهد، نقض در برابر نقض،تهدید در برابر تهدید و گام در برابر گام، به جای حرف در برابر حرف.

سیاست ایران روشن است: نه جنگ، نه تحریم؛ نه تهدید، نه زورگویی؛ فقط وفای به عهد و عمل به قانون. ما از صلح و دموکراسی در همه خاورمیانه، حمایت می‌کنیم. دانش هسته‌ای را واجب و سلاح هسته‌ای را حرام می‌دانیم.

ما به عنوان قربانیان دیروز و امروز تروریسم همواره در صف مقدم مبارزه واقعی با تروریسم بوده‌ایم و خواهیم بود. مردم ما امروز عزادار شهادت ده‌ها انسان بی‌گناهند که روز شنبه توسط تروریست‌هایی به خاک و خون کشیده شدند که با کمال وقاحت از برخی پایتخت‌های غربی و در مصاحبه با رسانه‌هایی که در غرب با دلارهای نفتی اداره می‌شوند مسئولیت این وحشیگری را پذیرفتند. ما در ایران تمامی اقدامات تروریستی را بدون ملاحظه محکوم کرده و می کنیم. ما از بیانیه محکم شورای امنیت ملل متحد در این زمینه استقبال می کنیم، ولی چرا رؤسای سازمان‌های تروریستی ازجمله سازمانی که مسئولیت رسمی عملیات شنبه را به عهده گرفت در کشورهای غربی فعالیت می‌کنند و برنامه رسمی برای جمع‌آوری پول می‌گذارند؟ آیا این اقدامات مغایر مقررات بین‌المللی نیست؟ چرا هیچ‌یک از ‌کشورهای تامین کننده مالی گروه‌های تروریستی ضد مردم ایران که سابقه تامین مالی و تسلیحاتی داعش و النصره و القاعده را نیز دارند نه فقط مورد مؤاخذه قرار نمی‌گیرند بلکه تشویق و تسلیح هم می‌شوند؟ برای اینکه دنیا ادعای مبارزه با تروریسم را جدی بگیرد، نیازمند یک اقدام مشترک جهانی برای برخورد جدی با این پدیده شوم بدون توجه به عاملین و قربانیان آن هستیم.

حضار محترم؛

بر همین اساس، ما از همان ابتدای بحران سوریه نسبت به هرگونه مداخله در امور داخلی این کشور و استفاده از راهکارهای غیر قانونی از جمله حمایت از گروه‌های افراطی و ترویستی برای اعمال فشار بر دولت سوریه، هشدار داده و تاکید کردیم که این بحران صرفاً از طریق گفتگو میان طرف‌های سوری، قابل حل است. در همین راستا، حضور مشاورین نظامی ما در سوریه، به در خواست دولت سوریه انجام شده و منطبق بر حقوق بین‌الملل و برای مبارزه با تروریسم است. ایران، روسیه و ترکیه در همکاری با دولت سوریه و طرف‌های سوری موفق شده‌اند در قالب فرایند آستانه، که اوایل ماه جاری میلادی، سومین اجلاس سرانِ آن در تهران برگزار شد، نقش مؤثری در کاهش تنش در سوریه ایفا و در آخرین اقدام مشترک، از درگیری و خونریزی در منطقه ادلَب جلوگیری کنند.

در طی بیش از سه سال گذشته، شاهد وضع وخیم انسانی در یمن هستیم که منجر به تخریبِ زیرساختها، کشتار و مجروح شدن صدها هزار نفر از مردم بی گناه و آوارگی میلیون ها نفر و وقوع قحطی و بیماری‌های مزمن شده است. این اقدامات غیر انسانی، مصداق بارز جنایت علیه بشریت و جنایت جنگی است. بحران یمن صرفاً از طریق گفتگوی‌های یمنی – یمنی و بدون مداخله خارجی، قابل حل است و در این زمینه ، آماده هر نوع کمک هستیم .

اصلی‌ترین بحران خاورمیانه، بی‌تردید مسأله فلسطین است. گذشت زمان نباید و نمی‌تواند موجب توجیه اشغالگری باشد. جنایات بی شمار رژیم اسرائیل علیه فلسطینی‌ها بدون کمک‌های مادی و تسلیحاتی و سیاسی ایالات متحده، امکان‌پذیر نبوده است. اسرائیل با داشتن زرادخانه هسته‌ای و تهدید صریح دیگران به نابودی با سلاح هسته‌ای، بزرگترین خطر برای صلح و ثبات منطقه و جهان است .

اقدام زشت دولت آمریکا در انتقال سفارت این کشور به بیت المقدس و تصویب قانون نژادپرستانه «دولت یهود» در اسرائیل، ناقض موازین بین‌المللی بوده و مصداق بارز آپارتاید است.

خانم رئیس،گسترش روابط با همسایگان و ایجاد منطقه امن‌تر و توسعه‌یافته‌تر، از اولویت‌های اصلی سیاست خارجی ایران است. چند هفته پیش، جمهوری اسلامی ایران، به همراه چهار کشور ساحلیِ دیگرِ دریای خزر، کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر را به امضا رساندند. اطمینان دارم این اقدام تاریخی موجب تقویت حُسن همجواری و پیشرفت برای همه کشورهای ساحلی خواهد بود. ما با همسایگان جنوبی خود در سواحل خلیج فارس نیز همین روابط را می خواهیم. ما معتقد به تشکیل سازوکاری مشترک برای منطقه خلیج فارس با حضور و مشارکت همه کشورهای منطقه هستیم. امنیت خلیج فارس و تنگه هرمز، همیشه برای ما مهم بوده و همان‌طور که در طول جنگ تحمیلیِ عراق علیه ایران، از آن حفاظت کردیم، در آینده نیز با هرگونه تلاش برای اِخلال در این آبراهِ حیاتی، مقابله خواهیم کرد.

ایران نگاهی صلح‌طلبانه به مسائل سیاسی و بین‌المللی داشته و بنای جنگ با هیچ کشوری را نداشته و ندارد. ایران نیازی به امپراتوری ندارد. ایران نه بر اساس سیاست که در فرهنگ و تمدن خود یک امپراتوری است.

ایران حلقه وصل شرق به غرب بوده است و خواهد بود؛ دیدبانی هوشیار برای جهانی عاری از خشونت.

جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که قبل از همه جهان، ماهیت فاشیستیِ رژیمِ بعثی را شناخت و در برابر تجاوز آن مردانه جنگید. ما با حزب بعث می‌جنگیدیم قبل از آن که کویت اشغال شود.

جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که در خط مقدم مبارزه با طالبان بود و در نبرد با تروریسم طالبان، شهید داد. ما با القاعده و طالبان می‌جنگیدیم قبل از آنکه به نیویورک حمله شود.جمهوری اسلامی ایران همان دولتی است که با داعش جنگید و آن را تصویری مجعول از اسلامگرایی نشان داد. ما با داعش می‌جنگیدیم قبل از آن که در پاریس و لندن و بروکسل، عملیات کنند.

واقعیات تاریخی درباره ایران را بپذیرید. از تحریم دست بردارید و به تکفیر پایان دهید. جهان، دوستی بهتر از ایران نخواهد داشت، اگر صلح، آرمان شماست.

از توجه شما سپاسگزارم.

گفتگو‌ی شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی آمریکا با روحانی

رئیس جمهوری در گفتگو با شبکه تلویزیونی

ان‌بی‌سی آمریکا تاکید کرد که برنامه ای برای دیدار با ترامپ ندارد و اساسا رئیس جمهوری آمریکا شرایطی را به وجود نیاورده است که فضای چنین دیداری ایجاد شود.

‌دکتر روحانی در این گفتگو و در پاسخ این سئوال که «آیا در نیویورک دیداری بین شما و ترامپ انجام می‌شود»، گفت: برنامه‌ای برای دیدار نداریم، اگر کسی علاقه به مذاکره ، گفتگو و پیشرفت در روابط دارد، از حربه تحریم و تهدید استفاده نمی کند.

خبرنگار شبکه تلویزیونی ان بی سی از رئیس جمهوری سئوال کرد: تمایل دارید چه چارچوب و شرایطی از طرف آمریکا مشاهده کنید تا زمینه چنین جلسه‌ای فراهم و گفتگوها آغاز شود؟

روحانی گفت: آمریکا ابتدا باید همان پلی را که با تهدید ، تحریم و خروج از برجام تخریب کرده است بسازد تا به شرایط اول برگردیم و به این ترتیب فضای مناسبی ایجاد شود و دو کشور بتوانند برای آینده خود برنامه‌ریزی کنند.

وی در پاسخ این سئوال که چرا ایران به رغم خروج آمریکا از برجام همچنان در این توافق باقی ماند، اظهارداشت: امید آمریکا این بود که با خروج این کشور از برجام ، بلافاصله ما هم خارج شویم تا موضوع به شورای امنیت ارجاع داده شود و در ادامه راه ، از طریق سازمان ملل ایران تحریم شود، اما پیش‌بینی‌های آقای ترامپ درست از آب در نیامد.

رئیس جمهوری درباره میزان اثرگذاری تحریم‌ها بر اقتصاد کشور اظهار داشت: تحریم از یکسو فشار به مردم کشور ما بوده ولی از سوی دیگر زمینه صادرات بهتر شده و تولید ملی ما هم در بسیاری از زمینه‌ها حرکت بسیار خوبی را در دوران تحریم شروع کرده است. همه تلاش آمریکا بر این است که مقررات تجارت بین‌المللی را زیر پا بگذارد و به کشورهای دیگر و شرکت‌ها فشار وارد کند که آنها برخلاف مقررات بین‌المللی با ایران رابطه نداشته باشند.

وی اظهار داشت: شرکای اروپایی ما و متحدین آمریکا در اروپا، با صراحت اعلام کردند که با کار ترامپ مخالفند و می‌خواهند در برجام بمانند و همواره ما را تشویق کردند که در برجام بمانیم. در همان روزهای اولیه‌ای که ترامپ از این توافق خارج شد یکی از رهبران اروپا با من تلفنی صحبت کرد و از من خواست که مهلت لازم را به اروپا بدهیم برای این که آنها بتوانند اقدامات لازم را برای حفظ این توافق انجام دهند. آنچه می‌بینم اراده پنج کشور دیگر و اتحادیه اروپا بر این است که این توافق باقی بماند.

سئوال شد که دومین دور تحریم‌ها در اوایل ماه نوامبر شروع می‌شود و ایالات متحده به طور روشن گفته که می‌خواهد صادرات نفتی ایران را به صفر برساند. آیا معتقدید چنین چیزی اتفاق خواهد افتاد ؟

رئیس جمهوری پاسخ داد: اولاً آمریکا در عمل آنچه در نوامبر باید انجام بدهد، پیشاپیش انجام داده است. یعنی در همین سپتامبر فشارهای خود را به همه کشورهای خریدار نفت ما وارد کرده ، بنابراین ظاهرش این است که نوامبر نرسیده است ولی در واقع در ماه سپتامبر آنچه بنا بود در نوامبر عمل شود، عمل شده است. آمریکا قادر نیست صدور نفت ما را به صفر برساند. این کار امکانپذیر نیست و این ادعای توخالی و پوچی است که آمریکا انجام می‌دهد. در نهایت در این مسیر ممکن است فشارهایی بر ما وارد شود، اما آمریکا حتماً به اهدافش نمی‌رسد.

روحانی در پاسخ این سئوال که «‌آیا این اظهارات هشداری است خطاب به دولت ترامپ؟»، تصریح کرد: این هشدار نیست بلکه یک واقعیت است که اگر آبراه خلیج فارس امن و آزاد باشد، باید برای همه باشد.

«لستر هولت» مجری شبکه تلویزیونی ان‌بی‌سی آمریکا ‌پرسید: ارزیابی شما از گزارش سالانه دولت آمریکا درباره تروریسم و این که ایران در این گزارش به خاطر حمایت از حزب الله و حماس، یکی از بزرگترین حامیان تروریسم در دنیا معرفی شده است، چیست؟

رئیس جمهوری گفت: فکر می‌کنم حادثه اهواز پاسخ آمریکا را می‌دهد که آمریکا به زبان می‌گوید من با تروریسم مخالفم اما در عمل این چنین نیست. دولت‌هایی که در منطقه ما از تروریسم حمایت می‌کنند چه تروریست‌هایی که ضد ملت ایران ، چه تروریست‌هایی که ضد ملت عراق و سوریه و یمن و دیگر کشورها هستند، رابطه بسیار تنگاتنگ و نزدیکی با آمریکا دارند. از شما می‌پرسم بمب‌هایی که علیه مردم یمن استفاده می‌شود، از کجا می‌آید؟ هواپیماهایی که مردم یمن را بمباران می‌کنند از چه کشوری است؟ سلاح‌هایی که در دست داعش در عراق و در سوریه بود بسیاری ساخت آمریکا بود.

وی تصریح کرد: دولت آمریکا به زبان می‌گوید با تروریسم مبارزه می‌کند، اما در عمل متأسفانه می‌بینیم از تروریست‌ها حمایت می‌کند و باید این نفاق و دورویی را کنار بگذارد.

از رئیس جمهوری سئوال شد: شما معتقدید ایالات متحده از گروهی که به اهواز حمله کردند‌، حمایت کرده است؟

وی گفت: یکی از مقامات آمریکا به صراحت ضمن حمایت از تروریست‌ها گفت که در اهواز اگر حادثه‌ای رخ داده است، ایران نباید به دنبال کشورهای دیگر باشد، بلکه این مربوط به رفتار خود ایران است. این معنایش این است که آمریکا هم فعالیت تروریستی را مجاز می‌داند و هم دارد تشویق می‌کند و هم عامل این حوادث را دولت ایران می‌داند. اگر این چنین است و اگر ما راجع به

۱۱ سپتامبر این گونه بخواهیم قضاوت کنیم و اگر بخواهیم راجع به اعمال تروریستی که در پاریس و بروکسل رخ داده است با همین تعبیر قضاوت کنیم معنی‌اش چیست؟ پس دولت‌ها مسئول هستند و تروریست‌ها بی‌گناه هستند و تروریست‌ها دارند می‌جنگند برای اهداف خودشان و این دولت‌ها مقصرند که تسلیم تروریست‌ها نمی‌شوند؟! دیروز نماینده آمریکا در سازمان ملل به صراحت اعلام کرد که دولت ایران باید تسلیم تروریست‌ها شود و این بسیار شرم‌آور بود.

خبرنگار‌پرسید: آمریکا می گوید به خاطر برنامه موشکی ایران و نقش منطقه ای آن از برجام خارج شده است ، آیا ایران حاضر است درباره این موضوعات گفتگو کند؟

روحانی پاسخ داد: دولت آمریکا راست نمی‌گوید که با سلاح هسته‌ای مخالف است. اولین و آخرین دولتی که تاکنون از سلاح هسته‌ای علیه مردم بی‌گناه استفاده کرده ، آمریکا بوده است. دولت آمریکا از اسرائیلی حمایت می‌کند که دارای سلاح‌های هسته‌ای و خطرناک است. پس آمریکا مخالف سلاح هسته‌ای نیست. آمریکا مخالف این است که یک توافق خوب به نام برجام ادامه پیدا کند. سلاح ایران از جمله موشک‌های ایران برای دفاع از ایران است.

رئیس جمهوری در پاسخ این سئوال که آیا این موشک‌ها علیه ریاض استفاده نشده است؟، گفت: ریاض به ما ربطی ندارد. آنجا جنگی است بین مردم یمن و دولت عربستان و امارات. این مردم یمن هستند که از خودشان دفاع می‌کنند و ارتباطی به ایران ندارد.

مجری پرسید: همه ما شاهد بودیم آقای ترامپ به سنگاپور رفت و با رهبر کره شمالی دیدار کرد، کشوری که کلاهک هسته‌ای دارد. آن جلسه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟ رئیس جمهوری گفت: مدل کره شمالی نمی‌تواند مدل درستی باشد که ایران را با کره شمالی مقایسه کنیم، اما حتماً مدل‌هایی وجود دارد برای این که تنش بین ایران و ایالات متحده کاهش پیدا کند.

روحانی افزود: آمریکایی‌ها از بسیاری از تعهدات بین‌المللی و توافقات چندجانبه در یک سال اخیر خارج شدند؛ از معاهده پاریس گرفته تا نفتا، تا قراردادهایی که در پاسیفیک داشتند و تا برجام. به نظر من زیر پا گذاشتن پیمان‌ها بدون دلیل و با دلایل واهی به نفع آمریکا نخواهد بودودر بلندمدت ضرر می‌کنند. همه این اقدامات آمریکا را برخلاف مقررات بین‌المللی می‌دانیم؛ بنابراین آنچه که آمریکا انجام می‌دهد و تحریم‌هایش هم برخلاف مقررات بین‌المللی است؛ ما دلمان می‌خواهد تحریم‌ها به شکست منجر شود.

وی گفت: بنای ما بر این بود که با شش کشور دیگر گفتگو کنیم و راجع به یک مسأله پیچیده به یک تفاهم برسیم و این کار ۳۰ ماه به طول انجامید. مردم از این توافق خوشحال بودند و امید مردم بر این بود که بر مبنای همین برجام همه به پیمان خود وفادار بمانند. متأسفانه آمریکایی‌ها از همان ابتدا به طور کامل به این پیمان وفادار نبودند و بعد هم در دوران آقای ترامپ ایشان از این توافق خارج شد.

روحانی افزود: اما در عین حال تکیه گاه اصلی ایران خود ملت ایران و امکانات داخلی ایران است و علی رغم این که ممکن است خروج آمریکا مشکلاتی را ایجاد کند، اما معتقدم به راحتی می‌توانیم از این مشکل عبور کنیم.

از وی سئوال شد‌: ولی روشن است که وضع فعلی به نفع هیچ کدام از این دو کشور نیست. چگونه از چارچوب فعلی می‌توانیم خارج شویم؟

رئیس جمهوری گفت: من هم معتقدم وضع فعلی نه به نفع آمریکا و نه به نفع ایران و نه به نفع کشورهای دیگر است. امروز که برخی از شرکت‌ها به خاطر فشار آمریکا مجبورند از ایران خارج شوند، هم عصبانی و ناراحتند و این کار را نادرست می‌بینند، بنابراین فقط منافع آمریکا و ایران اینجا مطرح نیست، منافع بسیاری از کشورها مطرح است. مسأله صلح و ثبات و مسأله اعتماد به همدیگر مطرح است. بنابراین کلید این کار دست خود دولت آمریکاست. باید به پیمان برگردد تا بتوانیم راه گذشته را ادامه دهیم و در مسیر منافع جمعی و مشترکمان حرکت کنیم.

‌روحانی درباره هدف نهایی ایران در سوریه، گفت: به نظر‌م ‌روند در سوریه در ماه‌ها و سال‌های اخیر‌ خوب بوده است و گروه‌های تروریستی شکست‌های پیاپی را متحمل شده اند، بسیاری از شهرهای سوریه از دست تروریست‌ها آزاد شده و پایتخت سوریه امروز امن‌تر از هر زمان دیگری است.

تروریست‌ها سرزمین بسیار کوچکی را در سوریه در اختیار دارند. بیش از ۹۰ درصد سرزمین سوریه در اختیار دولت سوریه است. همکاری‌ایران، ترکیه و روسیه در این زمینه بسیار خوب است. تلاش ما بر این است که بتوانیم با همکاری گروه‌های معارض و دولت سوریه قانون اساسی جدید در سوریه نوشته شود و بعد از آن در یک انتخابات آزاد دولت آینده سوریه مشخص شود. بنابراین آینده مورد انتظار ما آزادی بیشتر مردم سوریه، دمکراسی، بازسازی و بازگشت آوارگان است.

رئیس جمهوری افزود: بودن ما در سوریه مربوط به خواست دولت آن کشور است. از ابتدا که مستشاران نظامی ما به دعوت دولت سوریه به این کشور رفتند ، به قصدمبارزه باتروریسم بوده است، بنابراین هر وقت تروریسم در سوریه پایان بپذیرد و دولت اسد اعلام کند نیازی ندارد، ماندن ما در سوریه لزومی ندارد.

مصاحبه با سی‌ان‌ان

‌رئیس جمهوری در ادامه‌ در مصاحبه با شبکه تلویزیونی سی ان ان گفت که ملاقات با طرف آمریکایی زمانی صورت می‌گیرد که به نفع دو کشور و ملت باشد.

مجری سی‌ان‌ان با اشاره به توییت اخیر ترامپ که رئیس جمهوری ایران را فردی دوست داشتنی خوانده از آقای روحانی پرسید آیا درخواستی برای دیدار با رئیس جمهوری آمریکا داشته اید؟ روحانی در جواب گفت:هیچ موقع، نه امسال و نه سال گذشته هیچگاه چنین درخواستی برای دیدار با رئیس جمهوری آمریکا

نداشته‌ایم. وی افزود:البته سال گذشته از طرف مقامات آمریکایی هشت بار درخواست برای دیدار دریافت کردیم و من آن را دیداری مقتضی نمی دیدم، همان طوری که اکنون هم آن را مناسب و مقتضی نمی بینم.

روحانی ادامه داد:این ملاقات زمانی بایدصورت گیرد که بتواند برای هر دو کشور سودمند باشد، اما تحت شرایط کنونی زمانی که به(موضوع) مذاکره و ملاقات می‌رسیم، آنرا (دیداری مقتضی) سودمند نمی‌بینم، شاید بهتر باشد که از خودش بخواهید چنین درخواستی داشته باشد.

دیدار دکتر روحانی با نخبگان سیاست خارجی آمریکا

رئیس‌ جمهوری در دیدار با نخبگان و صاحبنظران سیاست خارجی آمریکا، مواضع و دیدگاه‌های ایران را در زمینه مسائل و موضوعات گوناگون منطقه ای و بین‌المللی تبیین کرد. ‌وی برجام را آزمایش مهم تاریخی برای همگان دانست و با بیان این که این موضوع در تاریخ روابط ایران و آمریکا باقی خواهد ماند، گفت: براساس ۱۲ گزارش آژانس انرژی اتمی، ایران به تمامی تعهداتش به طور صد در صدی عمل کرده است و این در شرایطی است که طرف‌های مقابل چه آمریکا و چه دیگر کشورها به طور صد در صد به تعهداتشان

پایبند نبودند.

رئیس جمهوری اظهار داشت: هر چند امروز در شرایط نامناسبی قرار داریم، اما در صورتی که واقع‌بین باشیم و اراده لازم وجود داشته باشد، می‌توان شرایط را بهبود بخشید. اما امروز در دولت آمریکا حرف‌های گوناگون و صداهای مختلف از سوی افراد مختلف شنیده می‌شود، به گونه‌ای که سخنان رئیس جمهوری آمریکا با وزیر خارجه و مشاور امنیتی او تفاوت دارد و این سئوال بوجود می‌آید که ما باید کدام صدا را بشنویم و به کدام سخن

پاسخ بدهیم. وی نقش فرهیختگان و صاحبنظران را در عرصه‌های مختلف حائز اهمیت و مفید برشمرد و افزود: نخبگان جامعه می‌توانند در شرایط پیچیده راه و مسیر را برای حل معضلات بگشایند و من با تجربه ۴۰ ساله‌ای که در عرصه سیاست دارم، معتقدم هیچ اختلاف و شکافی در جهان نیست که راه‌حل نداشته باشد.

رئیس جمهوری در ادامه در پاسخ به سئوالات صاحبنظران و نخبگان سیاست خارجی آمریکا درباره این که آیا ایران نسبت به انجام مذاکرات در شرایط کنونی احساس پشیمانی دارد؟ گفت: دولت یازدهم و دوازدهم در زمینه مسأله هسته‌ای و گفتگو با آمریکا اقدام بزرگی کرد، اما در این رهگذر نه پشیمان هستیم و نه متأسف، چرا که ما کار بزرگی را شروع کردیم و به نقطه مناسبی رسیدیم.

روحانی اظهار داشت: اگر دولت آمریکا فکر می‌کند که با این فشار علیه ملت ایران می‌تواند به هدف سرنگونی دولت ایران برسد، بی‌تردید در اشتباه است. وی افزود: تجربه آمریکا در کشورهای منطقه از جمله لبنان، سوریه و عراق نشان داده است که نمی‌توان با زور به نتیجه رسید و در مواجهه با ایران هم بی‌تردید علی‌رغم همه مشکلات اقتصادی از آنها عبور خواهیم کرد.

رئیس جمهوری در پاسخ به سئوالی مبنی بر این که آیا ایران این موضوعی که آمریکا در منطقه خاورمیانه منافع دارد را به رسمیت می‌شناسد و آیا بین دو کشور منافع مشترکی در منطقه وجود دارد؟ گفت: ایالات متحده ممکن است در مناطق مختلف جهان روابطی داشته باشد که آن را به نفع خود می‌داند و ما مخالف تعامل کشورها با یکدیگر نیستیم، اما مداخله را حق هیچ کشوری نمی‌دانیم.

رئیس جمهوری ادامه داد: فشار دولت آمریکا امروز فقط در ایران نیست، بلکه به واسطه این تحریم‌ها، اروپا، روسیه، چین و شرکت‌های تجاری هم متضرر می‌شوند و این همان تعامل باخت – باخت است که به سود هیچ‌کس نخواهد بود.

‌روحانی در پاسخ به سئوالی مبنی بر این که با وجود چالش‌های اقتصادی چگونه احتیاجات نیروهای مسلح را در ایران برطرف خواهید کرد؟ گفت: ‌‌در زمینه مسایل نظامی مخارج اندکی داریم و نیازی برای هزینه فراوان نمی‌بینیم، چرا که ایران قصد تجاوز به هیچ کشوری را ندارد و اکثر سلاح‌ها و ابزار نظامی ما پدافندی و برای دفاع از کشور است.

روحانی در پاسخ به سئوالی در باره آینده روابط ایران و عربستان و منافع مشترک دو کشور در منطقه، با اشاره به این که متأسفانه روابط ایران و عربستان در سال‌های اخیر مطلوب نبوده و این نه به خاطر مسایل دوجانبه بلکه به خاطر عصبانیت سعودی‌ها از شکست‌هایی است که در منطقه و در سوریه و عراق داشته‌اند، گفت: ممکن است عربستان از ایران به خاطر شکست‌هایی که در عراق، سوریه و لبنان داشته گله‌مند باشد، اما ایران حل مشکلات را به نفع منطقه و جهان می داند و همواره علاقه مند به توسعه روابط با همسایگان خود از جمله عربستان است.

دیدارهای رئیس جمهوری

روسای جمهوری ایران و جمهوری ترکیه در نیویورک درباره مهمترین مسائل دوجانبه، منطقه ای و بین المللی، گفتگو کردند.

روحانی و “رجب طیب اردوغان” در این گفتگو تاکید کردند که هیچ مانعی برای گسترش و تعمیق همکاری‌های دو کشور وجود ندارد و همه تلاش خود را برای توسعه همه جانبه این همکاری‌ها در جهت منافع دو ملت، به کار می گیرند.

وی در این دیدار تسریع در روند اجرای توافق‌های گسترده دو کشور را ضروری خواند و اظهار داشت: ایران از حضور و مشارکت سرمایه گذاران و شرکت‌های ترکیه ای در روند پیشبرد پروژه‌های خود استقبال می کند. رئیس جمهوری همچنین با قدردانی از ابراز همدردی و تسلیت دولت ترکیه به مناسبت شهادت جمعی از هموطنان در حمله تروریستی اهواز، گفت: ما همیشه در روزهای سخت در کنار هم بوده ایم و این حوادث به ما می گوید که در برابر موضوع تروریسم باید جدی تر تلاش کنیم.

روحانی همچنین همکاری‌های ایران و ترکیه و روسیه در موضوع سوریه را بسیار با اهمیت برشمرد و افزود در زمینه سوریه کاملا آماده ایم در چارچوب روند سه جانبه با همکاری ترکیه، به حل مساله سوریه و به ویژه ادلب کمک کنیم.

رئیس جمهور ترکیه هم در این دیدار با ابراز تاسف عمیق نسبت به شهادت جمعی از ایرانیان در حادثه تروریستی اهواز گفت: ما دیگر با پدیده تروریسم مواجه نیستیم بلکه با دولت‌های تروریستی روبرو هستیم. رجب طیب اردوغان خواهان تقویت همکاری‌های تهران – آنکارا شد و اظهار داشت: برای مقابله با تحریم‌ها، دست در دست و در کنار شما خواهیم بود.

‌روابط‌صمیمی‌تر با کوبا

رئیس جمهوری در دیدار با «میگل دیاز کانل» رئیس جمهوری کوبا هم با اشاره به ضرورت تلاش برای توسعه و تقویت مناسبات و همکاری‌های ایران و کوبا، گفت: باید از ظرفیت‌های موجود دوکشور برای رفاه بیشتر دوملت و توسعه مناسبات تهران-‌هاوانا بهره‌برداری کنیم.

روحانی با تبریک انتخاب وی به عنوان رئیس جمهوری این کشور و تقدیر از همدردی دولت و ملت کوبا با مردم ایران در حادثه تروریستی اهواز اظهار داشت: دولت آمریکا در سال‌های اخیر توافق‌های خود را با کوبا همچون سایر نقض عهدهای خود زیرپا گذاشته است. آنها بر خلاف مقررات بین‌المللی از برجام به عنوان توافقی بین‌المللی هم خارج شده اند.

رئیس جمهوری با اشاره به این که متاسفانه گروه‌های تروریستی امروز از سوی کشورهای مدعی مبارزه با تروریسم، حمایت می شوند، گفت: مبارزه همه جانبه با تروریسم در سطح جهان از اهداف مهم و مشترک دو کشور در روابط و همکاری‌های فی مابین است.

رئیس جمهوری کوبا هم در این دیدار با ابراز تسلیت و همدردی دولت و ملت کوبا با مردم ایران برای حادثه حمله تروریستی اهواز، بر ضرورت تلاش برای توسعه و تقویت روابط و همکاری‌های همه جانبه تهران-هاوانا تاکید کرد و گفت: توسعه مناسبات با ایران از اصول مهم کوبا در سیاست خارجی و توصیه اکید رهبر فقید این کشور است.

«میگل دیاز کانل»ادامه داد: مواضع انقلاب و دولت کوبا همچنان حمایت و توسعه روابط با ایران بوده و هیچ تغییری در آن به وجود نیامده است.وی با تجلیل از هوشمندی و قاطعیت دولت ایران در مذاکرات با۱+۵،افزود: خروج آمریکا از برجام بازگشت به عقب و خطر بزرگی برای معاهدات بین المللی و امنیت منطقه است.

رئیس جمهوری در دیدار “عبدالله عبدالله” رئیس هیات اجرایی دولت افغانستان هم،با تاکید بر این که ایران اسلامی خواهان آینده ای بهتر، توسعه یافته تر و امن تر برای افغانستان است، اظهارداشت: توسعه روابط تهران و کابل در همه عرصه‌ها به نفع دو ملت است.

روحانی با بیان این که همه باید برای ریشه کنی تروریسم در منطقه تلاش کنند، گفت: امنیت کشورهای منطقه و از جمله ایران و افغانستان به یکدیگر گره خورده و حضور بیگانگان در این منطقه به ضرر همه ما ست. وی همچنین به اهمیت موضوع

مواد مخدر و ضرورت مبارزه با آن اشاره کرد و گفت: مواد مخدر خطری برای مردم ما و شما و همه ملت‌های جهان است و باید با همکاری با آن مبارزه شود، چرا که آینده ملت‌ها را تباه می کند و بخش عمده ای از تامین مالی تروریسم از قاچاق

مواد مخدر است.

روحانی در ادامه با انتقاد از استاندارد دوگانه برخی کشورهای غربی در موضوع تروریسم ، اظهارداشت: پس از زمان انقلاب اسلامی ،فعالیت‌های تروریستی در ایران توسط کسانی انجام شد که اکنون در همین کشورهای غربی حضور دارند و مورد حمایت برخی کشورهای منطقه هم هستند.

رئیس هیات اجرایی دولت افغانستان هم در این دیدارتاکید کرد: ایران همیشه در شرایط دشوار در کنار ملت افغانستان بوده و هیچ وقت روابط خود را با افغانستان تحت الشعاع کشورهای ثالت قرار نداده است.

عبدالله عبدالله با تاکید بر ضرورت همکاری همه کشورها در مبارزه با تروریسم اظهارداشت: هدف تروریست‌ها صدمه زدن و ایجاد رعب و تفرقه در بین کل مردم افغانستان است و مردم هم به خوبی آن را درک می کنند.

ملت ایران با قدرت در کنار دوستان خود خواهد بود.

ایستادگی کشورهای مستقل

‌رئیس جمهوری در دیدار‌ «اوو مورالس» رئیس جمهوری بولیوی، با بیان این که منافع کشورهای مستقل بیشتر ایجاب می‌کند در کنار هم در برابر زورگویی‌ها و مداخلات خارجی باشند و ایستادگی کنند، تاکید کرد: ملت ایران همواره با قدرت در کنار دوستان خود ایستاده است و از آنان در همه عرصه‌ها حمایت می کند. روحانی گفت: باید در جهت توسعه و تقویت روابط و همکاری‌های تهران-لاپاز بیش از پیش تلاش کنیم.

وی با بیان این که ایران مصمم به توسعه مناسبات و همکاری‌های خود با کشورهای حوزه آمریکای لاتین در عرصه‌های مختلف اقتصادی، پزشکی، علمی و فناوری و تکنولوژیکی است، بر ضرورت گسترش روابط و همکاری‌های مشترک بخش‌های خصوصی دو کشور تاکید کرد.

رئیس جمهوری با اشاره به خروج یکجانبه و غیرقانونی آمریکا از توافق بین‌المللی برجام، خاطرنشان کرد: جامعه جهانی باید در برابر این پیمان‌شکنی و نقض عهد آمریکایی‌ها با قدرت ایستادگی کند.

روحانی ادامه داد: امروز جامعه جهانی به جز چند کشور معدود، مواضع قاطعی در برابر این اقدام آمریکا اتخاذ کرده اند و باید تلاش کنیم نشان دهیم آنهایی که قوانین بین‌المللی را نقض می کنند، هرگز مورد تایید افکار عمومی جهان نخواهند بود.

رئیس جمهوری با بیان این که در منطقه هیچ گروه تروریستی وجود ندارد که مورد حمایت آمریکایی‌ها نباشد، افزود: بسیاری از گروه‌های تروریستی منطقه توسط آمریکایی‌ها ایجاد یا حمایت شده‌اند و مورد حمایت مالی و تسلیحاتی آنان قرار دارند.

رئیس جمهور بولیوی هم در این دیدار با ابراز همدردی با ملت ایران در حادثه تروریستی اهواز، با اشاره به این که دو ملت ایران و بولیوی در مسیر مبارزه برای آزادی اشتراکات فراوانی دارند، بر ضرورت توسعه روابط و همکاری‌های دو کشور تاکید کرد و گفت: ایران و بولیوی شرکای راهبردی برای تلاش در جهت منافع ملت‌های خود و بشریت هستند.

اوو مورالس با اشاره به همکاری‌های مثبت و پرفایده بخش‌های خصوصی دو کشور در زمینه‌های مختلف اقتصادی، علمی، بهداشتی، دارویی و غذایی، خواستار گسترش همکاری‌های مشترک در بخش‌های گوناگون میان دو کشور شد.

‌روحانی در دیدار «توماس باخ» رئیس کمیته بین المللی المپیک، با بیان این که ورزش برای ما و همه ملت‌های جهان اهمیت زیادی دارد، گفت: خوشبختانه در سال‌های اخیر ورزش ایران در سطوح عمومی و قهرمانی توسعه زیادی پیدا کرده است.

رئیس جمهوری ایجاد فرصت‌های برابر برای مردان و زنان در عرصه‌های مختلف فعالیت اجتماعی از جمله ورزش را حائز اهمیت دانست و افزود: خوشبختانه در پنج سال اخیر بانوان ایرانی حضوری فعال و پررنگ در زمینه‌های مختلف داشته‌اند و در سیاست و پست‌های مدیریتی نقش مهمی دارند، به گونه ای که در یکسال گذشته بیش از ۲۸۰ پست مدیریتی از آقایان به بانوان منتقل شده است.

رئیس کمیته بین المللی المپیک هم در این دیدار با تسلیت از دست دادن جمعی از هموطنانمان در حادثه تروریستی اهواز و ابراز همدردی با مردم ایران، گفت: ورزش ایران در سال‌های اخیر پیشرفت‌های شگرفی داشته و فرصت‌های خوبی هم برای بانوان ایرانی در عرصه‌های مختلف ورزشی بوجود آمده است.

«توماس باخ» پرچمداری کاروان ورزشی ایران در بازی‌های آسیایی توسط یک بانوی ورزشکار را بسیار جالب توجه دانست.

وی با اشاره به اقدامات مثبت و سازنده کمیته ملی المپیک ایران در جهت ارتقاء سطح ورزش در کشورمان، خواستار توسعه روابط و همکاری‌های این کمیته با کمیته بین المللی المپیک شد.

نظر شما