شناسهٔ خبر: 26858856 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: جماران | لینک خبر

جشنواره شاتوت در شان تهران برگزار نشد

زمان آغاز جشنواره از عصر پنجشنبه و پایان، فردای آن روز (جمعه 29 تیرماه جاری) از ساعت 18 تا 21 اعلام که در همین زمان نیز برگزار شد.روستای سولقان از توابع بخش

صاحب‌خبر - زمان آغاز جشنواره از عصر پنجشنبه و پایان، فردای آن روز (جمعه 29 تیرماه جاری) از ساعت 18 تا 21 اعلام که در همین زمان نیز برگزار شد.
روستای سولقان از توابع بخش کن شهرستان تهران در شمال غرب پایتخت قرار دارد و کیفیت شاتوت های آن درکنار دیگر محصولاتی مثل آلبالو و گردو از شهرت برخوردار است.
دهیاری سولقان، بخشداری کن و نیز شهرداری منطقه 22 تهران به علت آنچه مسئولان این نهاد همجواری با این روستا خواندند از جمله متولیان برگزاری این جشنواره بودند.

**ترافیک و ضعف برنامه ریزی برای ورود
خبرنگار ایرنا عصر پنجشنبه براساس دعوت روابط عمومی شهرداری منطقه 22 تهران راهی این جشنواره شد تا ضمن حضور در این رویداد، پوشش خبری نشست افتتاح را نیز انجام دهد.
ترافیک محل ورودی روستا سنگین بود؛ جاده باریک رخ به رخ سولقان تاب این حجم از مسافر را نداشت و طبیعی بود که ترافیک سنگین باشد اما ضعف برنامه ریزی در هدایت مراجعان سبب شد شهروندان برای جای پارک با مشکل مواجه باشند.
درحالی مراجعه کنندگان وارد روستای سولقان می شدند که نه تنها یک تابلو درباره تعبیه پارکینگ در حاشیه برگزاری جشنواره مشاهده نمی شد بلکه ماموران راهنمایی و رانندگی هم خوب مراجعان را هدایت نمی کردند. چندین مراجعه کننده ازجمله خبرنگار ایرنا پس از آنکه چند کیلومتر را طی کردند تا خودرو را در حاشیه جاده اصلی بتوانند پارک کنند، متوجه شدند در نزدیکی محل جشنواره جای پارک برنامه ریزی شده بود که البته درباره ظرفیت آن انتقادهایی توسط مراجعان مطرح می شد.

**سرپا بایستید تماشا کنید
در کنار چادری که چند غرفه داخل آن به عنوان جشنواره تدارک دیده شده بود، چند پله پایین تر، محلی وجود داشت برای برگزاری نشست افتتاحیه. محلی در فضایی نامناسب و کوچک که جا برای نشستن نبود. یکی از دست اندرکاران روابط عمومی شهرداری منطقه 22 که از حضور خبرنگاران مطلع شده بود به استقبال آمد و ضمن خوش آمدگویی گفت: «شرمنده جا نداریم اما در خدمتتان هستیم»؛خلاصه معنای این جمله این بود که سرپا همینجا می تونید بایستید و تماشا کنید.
وی خطاب به خبرنگار ایرنا در توجیه کمبود ظرفیت برای نشستن گفت: چندین نفر از شهروندان محله های منطقه 22 تهران را با اتوبوس (توسط شهرداری) سوار کرده ایم به اینجا آورده ایم و شلوغ شده است.
این درحالی بود که بسیاری از علاقه مندان هم که دوست داشتند پای سخنرانی مسئولان در مراسم افتتاحیه بنشینند تا شاید اطلاعاتی از شاتوت سولقان به دست آورند نیز به علت نبود جا آنجا را ترک کردند و این پرسش را مطرح کردند که در این جشنواره اصلا آیا اطلاعات تخصصی از کیفیت شاتوت سولقان، تفاوتش با سایر مناطق، دیگر ظرفیت های باغی و کشاورزی منطقه، درآمدزایی آن برای اهالی و ... ارایه می شود یا خیر؟

** مثل همیشه سخنرانی های کلیشه ای
مراسم افتتاحیه و سخنرانی هم مثل سایر سخنرانی ها و افتتاحیه هایی بود که برای ما خبرنگاران دیگر تکراری شده است. مسئولان یکی پس از دیگری پشت سر هم پشت تریبون قرار گرفتند و بر اهمیت جایگاه سولقان در توسعه گردشگری صحبت کردند؛ موضوعی که باتوجه به جایگاه اقلیمی این منطقه برهمگان روشن است و نیازی وجود ندارد که مثلا فرماندار شهرستان تهران پشت تریبون قرارگیرد و بگوید سولقان می تواند به قطب گردشگری تبدیل شود.
«عیسی فرهادی سرتنگی» براساس آنچه در دانشنامه ویکی پدیا نوشته، اهل شهرستان اردل و فرماندار شش ساله تهران است که از سال 1391 در زمان دولت «محمود احمدی نژاد» مسئولیت فرمانداری این شهرستان را برعهده دارد یکی از مهمانان بود که وقتی پشت تریبون قرار گرفت از تفاوت تولید کشاورزی این روزهای کشور با اوایل انقلاب و حتی وضعیت تولیدات صنعتی، قطع این روزهای برق و نیز ضرورت تبدیل سولقان به قطب گردشگری سخن گفت.
فرهادی پیش از فرمانداری تهران در دولت محمود احمدی نژاد استاندار البرز نیز بوده است.
بخشی از جملات فرماندار تهران در این نشست به شرح زیر است: روستای سولقان در نزدیکی کلانشهر تهران قرار دارد، محصولات باغی این منطقه شاتوت و گیلاس ممتاز است، برگزاری چنین جشنواره هایی سبب آشنایی شهروندان با ظرفیت های روستاها و رونق گردشگری و بازاریابی محصولات روستاییان می شود.
از نظر ما خبرنگاران این سخنان آنقدر کلیشه ای و بدیهی است که نیازی نیست گفته شود زیرا همگان می دانند چنین جشنواره هایی سبب رونق منطقه می شود.
وی همچنین اگرچه تاکید کرد که سولقان باتوجه به عبور آزادراه تهران- شمال می تواند به قطب گردشگری تبدیل شود اما نگفت که حداقل در همان شش سال گذشته که وی مسئولیت شهرستان تهران را بر عهده دارد برای توسعه این منطقه گردشگری چه اقدام هایی انجام شده است.
قبل از فرماندار تهران، شهردار منطقه 22 تهران بود که پشت تریبون رفت و گفت که چون روستای سولقان در حریم این منطقه قراردارد و باتوجه به ظرفیت های کشاورزی و گردشگری آن تصمیم گرفتیم نخستین جشنواره شاتوت را برگزار کنیم.
«علی نوذرپور» اظهارداشت: ایجاد مراکز اقامتی کوچک در روستاهایی همچون سولقان ضروری است.
به گزارش ایرنا، نکته قابل تامل نحوه انتشار سخنان شهردار منطقه 22 تهران روی سایت این نهاد است. خبر مربوط به این سخنرانی چنین شروع شده است: «تبدیل روستاهای حریم منطقه ۲۲ به مسیر گردشگری» این را شهردار منطقه ۲۲ در اوایل خردادماه در جمع اهالی روستای وردیج که در حریم منطقه ۲۲ قرار دارد گفته و حال بعد از گذشت یک ماه اولین گام عملی برای تحقق این وعده برداشته شد.
در ادامه خبر شهرداری منطقه 22 تهران آمده است: شهردار از بدو فعالیت به دنبال این بود که مردم تهران برای اوقات فراغت خود صرفا از درکه و دربند استفاده نکنند چه آنکه روستاهای واقع در حریم منطقه ۲۲ می‌تواند برای تهرانیان یک درکه دیگر باشد. به همین دلیل است که نوذرپور در مراسم افتتاحیه جشنواره شاتوت گفته «قرار بر این شده است با استفاده از ظرفیت‌های مناطق مختلف تهران‌ بستری فراهم کنیم تا شهروندان تهرانی برای تفریح تنها به مناطق ۱ و ۲ تهران نرفته(نروند) و مناطق دیگر از جمله همین روستای سولقان را نیز در لیست انتخاب‌های خود قرار دهند.»
در ادامه این خبر روابط عمومی شهرداری منطقه 22 تهران همچنین ذکر شده است: در این جشنواره علاوه بر معرفی شاتوت استان های مختلف کشور، شاتوت و فرآورده های آن، صنایع دستی و سوغات دهستان سولقان نیز عرضه شد.
این درحالی است که اطلاعات تخصصی مخصوص شاتوت سولقان نیز در این جشنواره ارایه نشد چه برسد به معرفی شاتوت استان های دیگر و بررسی سایت های خبری و دیگر رسانه ها توسط خبرنگار ایرنا نشان داد که هیچکدام از مسئولان در جشنواره در باره این موارد صحبتی نکرده اند.
تنها مسئولی که به نوعی به اطلاعات مربوط به ظرفیت های سولقان اشاره کرده معاون فنی فرمانداری تهران بوده که همراه فرماندار به سولقان آمده و او هم در مصاحبه با خبرنگار صداوسیما گفته است: 800 هکتار باغ گیلاس، آلبالو و شاتوت در سولقان وجود دارد.
هیچ کاغذ نوشته یا کاتالوگی درباره میوه های سولقان، ویژگی های آنها، میزان تولید، مختصات شاتوت این منطقه و .... یا تهیه نشده بود یا اگر وجود داشت در اختیار خبرنگار ایرنا قرار نگرفت.

**گلایه مراجعان از غرفه ها
گرچه خبرنگار ایرنا تنها عصر پنجشنبه در این جشنواره حضور یافت و روز جمعه نبود تا ببینید مشکلات و کاستی ها بر طرف شده یا خیر اما در آن روز عمده مشکلاتی که مشاهده شد یا درکلام مراجعان مشهود بود به نحوه جانمایی غرفه ها، محل کوچک چادر، قیمت های بالا و برخی دیگر نارسایی ها بر می گشت.
برگزاری کارگاه های آموزشی تخصصی و مشاوره، کارگاه های هنرهای خانگی شامل آشپزی و شیرینی پزی با شاتوت و کارگاه بررسی خواص درمانی شاتوت نیز از جمله بخش های جانبی این جشنواره اعلام شده بود اما جز نصب یک بیلبورد درباره اینکه شاتوت چه خواصی دارد، دست اندرکاران برنامه درباره برگزاری این مواردی که اطلاع رسانی کرده بودند اطلاعاتی در اختیار خبرنگاران قرار ندادند.
جشنواره بیشتر به نمایشگاهی کوچک آن هم نه در شان تهران شباهت داشت زیرا چند غرفه محدود در یک چادر تعبیه شده بود و به سبب حضور جمعیت زیاد در آن چادر در آن هوای گرم، چند دقیقه هر فرد باید در صف، جلو یک غرفه می ایستاد تا پاسخ بگیرد یا کالایی بخرد.
یکی از مراجعان که از تهران به سولقان آمده بود در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: نام جشنواره شاتوت است اما چند غرفه بیشتر شاتوت ندارند بیشتر، عرقیات و دیگر محصولات عرضه می کنند.
وی که خود را «افراشته» معرفی کرد افزود: نمایش ظرفیت های موجود سولقان در هر بخش خوب است اما به شرطی که اول به مناسبت جشنواره شاتوت، زمینه عرضه این میوه و مشتقات آن را فراهم کنند در کنار آن هم چند محصول دیگر عرضه شود خوب است.
این شهروند گفت: قیمت شاتوت و دیگر محصولات خارج از جشنواره در همان خیابان اصلی سولقان پایین تر از قیمت های اینجاست که علت آن را نمی فهمیم؛ شاتوت اینجا کیلویی 25 هزارتومان است درحالی که بیرون بین 20 تا 22 هزارتومان عرضه می شود.
وی همچنین از ضعف اطلاع رسانی برای هدایت خودرو مراجعان به پارکینگ گلایه کرد و گفت که برای رسیدن به جشنواره اذیت شدیم.
قطعی دستگاه کارت خوان از جمله دیگر مشکلات بود که آقای «بابایی» دیگر شهروند حاضر در جشنواره به آن اشاره کرد و گفت: نیم ساعت معطل یک خرید ساده هستیم زیرا کارت خوان برخی غرفه ها کار نمی کند و می گویند ارتباط قطع است.
وی گفت: تعداد غرفه ها اندک و محل برگزاری نامناسب است به همین علت آنقدر شلوغ است که حتی نمی توان کالاهای عرضه شده در برخی غرفه ها را دید.

** نارسایی هست اما جشنواره را دریابید
یکی از اهالی سولقان که خود را آقای «حسینی»معرفی می کند در گفت وگو با خبرنگار ایرنا گفت: قبول داریم که برخی مشکلات وجود دارد و چون بار نخست است کاستی هایی هست اما نفس برگزاری جشنواره را دریابید.
وی افزود: هرچقدر از این برنامه ها گذاشته شود به نفع ما روستاییان است چون در همین غرفه ها با حذف دلالان تعدادی از اهالی حضور یافته اند و تولیدات خانگی خود را عرضه کرده اند.
خبرنگار ایرنا پس از مراجعه به چند غرفه و صحبت با اهالی روستا، این صحبت اهل سولقان را تایید کرد زیرا انواع ترشی ها، شربت ها و دیگر عرقیجات تولید زنان و مردان ساکن در این روستا با کیفیت مناسب عرضه شده خانگی وجود داشت و شاید بتوان گفت که ازجمله مهمترین نقاط قوت این جشنواره نیز توجه به حضور اهالی روستا بود.
خبرنگار ایرنا درحال ترک جشنواره به سمت تهران بود که مشاهده کرد ترافیک محل خروج تا شهر تهران بسیار سنگین تر از هنگام ورود به سولقان است و انتظار می رود مسئولان شهرستان و استان تهران که آنقدر در سخنرانی هایشان بر ضرورت توسعه گردشگری و افزایش درآمدها از این بخش تاکید می کنند برای توسعه زیرساخت ها که لازمه توسعه گردشگری است هم برنامه ریزی داشته باشند.
اگر بخواهیم نتیجه گیری کوتاهی از این جشنواره داشته باشیم می توان گفت برگزاری این مناسبت ها بسیار خوب است، به توانمندی اهالی روستا که تولیدکنندگان بالقوه محسوب می شوند کمک می کند که خودشان محصولاتشان را به دور از دست دلالان عرضه کنند و درکل به آشنایی بیشتر مردم با ظرفیت های بومی مناطق مختلف می انجامد و امید آن می رود در سال های آتی با برنامه و تمهید مناسب تری برگزار شود.
تهرام/7243/ 1008
انتهای پیام

نظر شما