شناسهٔ خبر: 26312043 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: وزارت نیرو-قدیمی | لینک خبر

گزارشی از وضعیت بارندگی‌ها در آغاز فصل تابستان؛

ورود به تابستان با افت 26 درصدی بارش‌ها/ بارندگی‌ها در 21 استان کشور منفی است/ حجم نزولات جوی به 167 میلیمتر رسید

با وجود اینکه بارش‌های فصل بهار امسال در مقایسه با سال گذشته رشد 12 درصدی داشته است ولی افت 45 بارندگی‌ها در فصل زمستان سال 96 موجب شده تا تابستان را با کسری 60 میلیمتری و کاهش 26 درصدی نزولات جوی آغاز کنیم.

صاحب‌خبر -

به‌گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو (پاون)، روزهای گرم تابستان امسال در حالی آغاز شده که میزان بارش‌های کشور از ابتدای سال آبی 97-96 (ابتدای مهرماه) تاکنون به 167 میلیمتر رسیده که در مقایسه با مدت زمان مشابه سال گذشته 26 درصد کاهش داشته است. بارشی که سال گذشته در همین بازه زمانی به 227 میلیمتر رسیده بود.
بنابراین با وجود اینکه بارش‌های فصل بهار امسال در مقایسه با سال گذشته رشد 12 درصدی داشته است ولی افت 45 بارندگی‌ها در فصل زمستان و کاهش 26 درصدی بارش‌ها در فصل پاییز سال 96 موجب شده تا تابستان را با کسری 60 میلیمتری نزولات جوی آغاز کنیم.
از میان 6 حوضه آبریز اصلی کشور (دریای خزر، خلیج فارس و عمان، دریاچه ارومیه، فلات مرکزی، مرزی شرق و قره‌قوم) حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان که قسمت‌هاي وسيعي از غرب، ‌جنوب غربي و جنوب كشور را شامل مي‌شود با افت 41 درصدی بارش‌ها نسبت به سال گذشته بدترین شرایط را در میان سایر مناطق یاد شده تجربه می‌کند. ثبت 212 میلیمتر بارش این حوضه در سال آبی جاری در حالی است که مقدار بارش‌های آن در مدت مشابه سال گذشته 361 میلیمتر بوده است.
با توجه به اینکه حدود 86 درصد ظرفیت در دست بهره‌برداری نیروگاه‌های برق آبی در این حوضه آبریز واقع شده است، طبیعتا افت 41 درصدی بارندگی‌ها در این حوضه آبریز و به تبع آن پایین بودن ارتفاع آب در مخازن سدها موجب شده تا میزان تولید انرژی نیروگاه‌های برق آبی هم با کاهش قابل توجهی نسبت به سال‌های گذشته روبه‌رو شده و برای تابستان امسال با کمبود پنج هزار و 315 مگاواتی تولید برق نسبت به نیاز مصرفی مواجه شویم.


همچنین در این بین حوضه‌های آبریز فلات مرکزی هم 35 درصد، مرزی شرق 33 درصد و قره‌قوم نیز21 درصد کاهش بارش داشته‌اند.
به‌رغم بارندگی‌های مناسب دو ماه اخیر وضعیت منابع آبی شهرهای در معرض تنش، بهبود چندانی نیافته است و کماکان 334 شهر در معرض تنش آبی هستند و 21 استان کشور بارندگی‌های منفی را نسبت به سال گذشته تجربه می‌کنند. هرمزگان با منفی 79 درصد کم بارش ترین استان کشور در سال آبی جاری بوده است که پس از این منطقه نیز استان‌های سیستان و بلوچستان با 72 درصد، کرمان با 69 درصد، فارس با 66 درصد و بوشهر با 61 درصد کم بارش ترین مناطق کشور هستند.
البته در این بین بارش‌های قابل توجه بهار امسال در برخی از مناطق کشور موجب شده تا حوضه‌های آبریز دریاچه ارومیه و دریای خزر به مراتب شرایط بهتری را نسبت به سال گذشته تجربه کنند؛ به طوری که این دو حوضه آبریز به ترتیب با افزایش 49 و 15 درصدی بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته روبه رو هستند.
در این بین استان‌های آذربایجان شرقی با 54 درصد، آذربایجان غربی با 52 درصد، کردستان با 29 درصد، کرمانشاه و زنجان با 23 درصد و گلستان با 19 درصد افزایش بارندگی‌ها نسبت به سال گذشته شرایط به مراتب بهتری را در میان سایر استان‌های کشور تجربه می‌کنند.
همچنین در این بازه زمانی پربارش‌ترین نقطه کشور «رامسر ــ صفارود» در استان مازندران با ثبت 961 میلی‌متر بارندگی و کم‌بارش‌ترین نقطه کشور نیز «هوشک ــ سراوان» در استان سیستان و بلوچستان با ثبت 3.3 میلیمتر بارش بوده است.

نظر شما