کدام خوراکيها را هنگام بيماري بخوريم؟
صاحبخبر - به گزارش خبرگزاري آريا از ايسنا، انواع مختلف غذاها ميتوانند با انواع مختلف بيماري مقابله کنند به طوري که مثلا غذايي که ميتواند به فرد مبتلا به گلودرد کمک کند ممکن است براي فردي که حالت تهوع دارد مناسب نباشد. در اين مقاله فهرستي از بيماريهاي شايع و خوراکيهاي مفيد و مضر براي آنها جمعآوري شده که به شرح زير است: سرماخوردگي و آنفلوآنزا گرفتگي بيني، سرفه و گلودرد از علائم شايع سرماخوردگي و آنفلوآنزا هستند. خوراکيهاي زير ميتواند به کاهش خلط و التهاب و نيز به تقويت سيستم ايمني بدن کمک کنند: 1) چايهاي گياهي: دريافت مايعات کافي به هنگام سرماخوردگي و آنفلوآنزا اهميت بسياري دارد. نوشيدن اين چايها مفيد بوده و بخور دادن با اين گياهان ميتواند سينوسها را از مخاط تجمع يافته پاک کند. اضافه کردن مقداري زردچوبه به يک فنجان آب داغ و نوشيدن آن به کاهش گلودرد کمک ميکند چرا که طبق تحقيقات زردچوبه خواص ضد التهابي و ضد عفوني کنندگي دارد. برگ چاي نيز ترکيبات گياهي طبيعي همچون پلي فنولها، فلاونوئيدها و کاتچينها داشته که در تهييج سيستم ايمني موثر است. به ويژه کاتچين از بدن در برابر انواع خاصي از ويروس آنفلوآنزا محافظت ميکند. 2) عسل: گلودرد ميتواند به دليل نوعي عفونت باکتريايي باشد. عسل يک ضد ميکروب قوي است که در برطرف شدن اين عفونتها موثر است. تحقيقات نشان ميدهد عسل موثرتر از داروهاي سرفه همچون ديفن هيدرامين و سالبوتامول عمل کرده و نتايجي مشابه با دکسترومتورفان دارد. ميتوان از عسل براي درمان سرفههاي کودکان استفاده کرد. هر چند نبايد عسل را به کودکان کمتر از 12 ماه داد. 3) مرکبات و انواع توتها: مرکباتي همچون پرتقال، ليمو و گريپ فروت حاوي مقادير بالايي از فلاونوئيدها و ويتامين C هستند که باعث کاهش التهاب و تقويت سيستم ايمني و در نتيجه مبارزه با تب ميشود. برخي مطالعات نشان ميدهد فلاونوئيدي به نام کوئرستين در انواع توتها نيز يافت ميشود که ميتواند به درمان عفونتهاي «راينو ويروسي» که دليل اکثر سرماخوردگيهاي رايج است، کمک کند. آبميوههاي يخ زده و برفکي نيز ميتواند به تسکين گلودرد منجر شوند. - در مواقع سرماخوردگي و آنفلوآنزا از خوراکيهاي زير اجتناب کنيد: برخي شواهد نشان ميدهد مصرف لبنيات باعث افزايش توليد و تجمع ماده مخاطي شده که ميتواند به انسداد سينوس منجر شود. کافئين نيز ميتواند به کمبود آب بدن و در نتيجه تغليظ خلط شود اما با اين وجود برخي از نوشيدنيهاي کافئين دار مانند چاي و قهوه حاوي آنتي اکسيدانهاي تقويت کننده ايمني هستند که در تسکين بيماري مفيد واقع ميشوند. اما الکل ميتواند به کم آبي بدن و در نتيجه پاسخ التهابي منجر شود که علائم سرماخوردگي و آنفلوآنزا را تشديد ميکند. تهوع، استفراغ و اسهال به هنگام داشتن يک يا تعدادي از اين علائم بهترين روش خوردن غذاهايي است که معده را تصفيه ميکند. اين عمل به فرد کمک ميکند تا اشتهاي خود را دوباره بدست آورد. 1) زنجبيل: تحقيقات نشان ميدهد زنجبيل ميتواند به کاهش اثرات حالت تهوع و استفراغ کمک کند. با اضافه کردن يک تا دو قاشق چايخوري زنجبيل تازه به يک فنجان آب داغ ميتوانيد چاي زنجبيل درست کنيد. پنج دقيقه قبل از آن زنجبيل را خيسانده و آن را با عسل کمي شيرين کنيد. 2) رژيم غذايي «برات» (BRAT): غذاهاي شامل موز، برنج، پوره سيب و نان تست براي معده بسيار ملايم هستند. اين رژيم غذايي غني از نشاسته بوده و فيبر کمي دارد که به بهبود اسهال و کاهش مشکلات سيستم گوارش منجر ميشود. از ديگر خوراکيهاي ملايم ميتوان کراکرها، بلغو جو دوسر، هندوانه و سيب زميني آبپز را نام برد. همچنين فرد بيمار در چند ساعت اول بايد به آرامي مقدار کمي آب مزه مزه کرده و سپس مايعات ديگري همچون آب سيب يا آب گوشت را امتحان کند. عموما پس از 48 ساعت رژيم غذايي به حالت عادي باز ميگردد. 3) آب نارگيل: هنگام ناراحتيهاي معده، التهاب در اين عضو ايجاد ميشود. ترکيباتي به نام تاننها در آب نارگيل وجود دارد که به کاهش اين التهاب کمک ميکند. همچنين مقادير بالاي سديم و پتاسيم موجود در آن به آبرساني سريع به بدن پس از اسهال و استفراغ کمک ميکند. همچنين اين نوشيدني ميتواند به هنگام ورزش نوشيدني سالم و بدون شکر مناسبي باشد که به بدن آبرساني ميکند. - در اين نوع بيماريها از مصرف مواد غذايي زير بايد اجتناب کرد: غذاهاي چرب حاوي مقادير زيادي روغن هستند که هضم آن دشوار بوده و ميتواند باعث تحريک معده و تشديد حالت تهوع شود. کپسايسين موجود در فلفل چيلي (تند) نيز ميتواند باعث ايجاد درد و ناراحتي شود. کافئين نيز به عنوان يک محرک عضلاني عمل کرده و باعث گرفتگي معده و افزايش حرکات روده ميشود. هم چنين محصولات لبني حاوي قندي به نام لاکتوز است که پس از اسهال، هضم آن دشوار بوده و باعث نفخ و تهوع ميشود. شيرين کنندههاي مصنوعي نيز ميتوانند اثري ملين داشته باشند. يبوست کليد رفع يبوست، مصرف زياد فيبر است. فيبر انواع محلول و نامحلول دارد. فيبر محلول رطوبت مدفوع را حفظ کرده و دفع آن را راحتتر ميکند. همچنين به تغذيه باکتريهاي روده کمک ميکند. فيبر نامحلول نيز حجم مدفوع را افزايش داده و به پاکسازي روده کمک ميکند. توجه داشته باشيد که خوردن فيبر زياد در رژيم غذايي باعث ايجاد گاز اضافي ميشود به همين دليل فرد بايد مصرف خود را به تدريج افزايش دهد تا از نفخ جلوگيري کند. فيبر محلول نيز مقدار زيادي آب جذب ميکند بنابراين همراه با مصرف آن مقدار زيادي آب بنوشيد. 1) سبوس و بلغور جو دوسر: يک فنجان بلغور جو دوسر همراه با آب حاوي حدود چهار گرم فيبر، تقريبا 16 درصد از ميزان توصيه شده مصرفي روزانه بزرگسالان است. در حاليکه بلغور جو دوسر فقط ريشه جو است اما سبوس آن حاوي پوسته فيبري بوده و در هر فنجان 5.7 گرم فيبر داشته و براي هضم بهتر است. مصرف آب کافي به هنگام مصرف جو دوسر مهم است و همچنين خوردن ترکيباتي از ميوهها ميتواند به کاهش يبوست کمک کند. 2) ميوههاي خشک: تمام ميوهها منبع خوبي از فيبر هستند اما ميوههاي خشکي مانند زردآلو، انجير و آلو معمولا مقادير بيشتري فيبر دارند. اين ميوهها حاوي نوعي ملين طبيعي به نام سوربيتول هستند که با آبرساني به روده حرکات آن را تقويت ميکند. آلو و زردآلو همچنين حاوي پلي فنولها هستند که ميتوانند مقادير باکتريهاي مفيد روده مانند لاکتوباکيلوس و بيفيد و باکتريوم را افزايش دهند. اين باکتريها به تحريک روده کمک ميکنند. 3) بذر کتان: بذر کتان به دليل دارا بودن ميزان بالايي از فيبر محلول، حرکات منظم روده را تقويت ميکند. همچنين منبع غني از اسيدهاي چرب ضروري امگا 3 است. تحقيقات نشان ميدهد امگا 3 باعث کاهش التهابات روده که پس از يبوست طولاني مدت رخ ميدهد، ميشود. پوسته بيروني اين بذر قابل هضم نبوده و بايد از بذرهاي بدون پوسته استفاده کرد تا بدن قادر به جذب مواد مغذي آن باشد. - در اين بيماري نيز از برخي غذاها بايد اجتناب کرد: از غذاهاي فرآوري شده که ميزان زيادي چربي و نمک داشته و فيبر کمي دارند، اجتناب کنيد چون هضم چربي سخت بوده و نمک سطح رطوبت مدفوع را کاهش ميدهد. همچنين غلات فرآوري شده مانند نان سفيد و برنج سفيد که پوسته و ريشه آنها جدا شده و فيبر کمي دارند نيز در تشديد يبوست موثرند. کافئين و الکل نيز هر دو ميتوانند باعث کمبود آب بدن و تشديد يبوست شوند. تغييرات رژيم غذايي ميتواند به رهايي فرد بيمار از برخي علائم بيماري کمک کند. اما مهم است که به ياد داشته باشيد پيشگيري بهتر از درمان است. دريافت آب کافي و خوردن رژيم غذايي سرشار از مواد مغذي ميتواند در پيشگيري از بسياري از بيماريهاي فوق موثر باشد.∎
نظر شما