شناسهٔ خبر: 25826522 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

اولویت‎های ۹۷ صنعت نفت ایران

صاحب‌خبر -
 

شرکت ملی نفت ایران در سال ۹۷ چه اولویت‎هایی دارد؟ آیا می ‎توان پیش‎بینی کرد که در پایان سال چه دستاوردهایی برای این شرکت رقم می‎خورد؟ امسال چه موضوع‌هایی با تاکید بیشتری دنبال خواهد شد؟ اگر از مدیران ارشد این شرکت سوال شود «مهم‌ترین برنامه‎ای که در سال ۹۷ با جدیت پیگیری می ‎کنند، چیست یا انتظار دارند شاهد به بار نشستن کدام فعالیت‎ها در زیر مجموعه ‎های‌ شان باشند»، چه پاسخی خواهند داد؟

در حاشیه امضای آخرین قرارداد نفتی سال ۹۶ از علی کاردر در مورد بهترین رویدادی که می‎تواند در سال ۹۷ برای شرکت ملی نفت ایران رخ دهد، پرسیدیم و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پاسخ، رفع تنگناهای مالی را مهم‌ترین دغدغه این شرکت برشمرد و بهترین رویداد را امضای چند قرارداد نفتی در سال ۹۷ و پیشبرد اهداف توسعه ‎ای در قالب الگوی جدید قراردادی به منظور رفع بخشی از مشکلات بالادست صنعت نفت در زمینه تامین سرمایه

عنوان کرد.

وی بر ضرورت تامین منابع مالی به منظور پرداختن به الزام‌های دیگری از جمله بازسازی و نوسازی تاسیسات قدیمی هم تاکید دارد و می‎گوید: این صنعت با بیش از ۱۰۰ سال قدمت، در بسیاری از بخش‎ها با فرسودگی و استهلاک تاسیسات روبه‌روست که این معضل می‎تواند آسیب‎های جبران‎ناپذیری به همراه داشته باشد. امیدواریم بتوانیم پیرو ابلاغیه وزیر نفت، امسال به این بخش هم به طور جدی‎تر

ورود کنیم.»

توانمندسازی هرچه بیشتر شرکت ‎های ایرانی فعال در صنعت نفت، موضوع دیگری بود که مدیرعامل شرکت ملی نفت به آن اشاره می‎کند و می گوید: اثرگذاری مطلوب و بلندمدت بر شاخص ‎های اقتصادی کشور به‌ویژه افزایش تولید ناخالص داخلی (GDP)، تنها از طریق افزایش تولید نفت و گاز محقق نمی‎شود، بلکه در کنار آن باید عمق‎بخشی به توانمندی‎ها و ظرفیت‎های داخلی را هم مدنظر قرار داد؛ الزامی که همچنان در سال جدید در شرکت ملی نفت ایران مورد توجه قرار می‎گیرد.

وی همچنین از تنگناهای مالی می ‎گوید؛ از تنگناهای مالی در صنعتی که خوب یا بد، همچنان نقش پررنگی در تامین درآمدهای کشور ایفا می‎کند. نفت تشنه سرمایه است و پرواضح است هر نقصانی که به هر شکل، فرآیندهای کاری شرکت ملی نفت را با چالش روبه‌رو کند، می ‎تواند تبعات نامطلوبی به دنبال

داشته باشد.

شرکت ملی نفت ایران که روزگاری نفت ۱۴۰ دلاری می‎فروخت، حالا در روزهایی که حتی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) هم به دلیل شرایط حاکم بر بازار بر حفظ قیمت در حدود ۶۰ دلار تاکید دارند، این شرکت همچنان با سهم ۵ر۱۴ درصدی از فروش نفت روزگار می‎گذراند؛ در حالی‎که بدهی عظیم به نظام بانکی کشور هم بر دوشش سنگینی می‎کند. اگر قراردادهای بیع‎متقابل دستخوش تغییر شد، از این رو بوده است که روند اجرای طرح ‎ها و پروژه‌های نفتی که سرمایه‎های هنگفتی می‎ طلبند، متوقف نشود.

خوشبختانه به رغم حصول برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و گسترش ارتباطات بین ‎المللی صنعت نفت در سال ‎های اخیر، از توجه و بهره ‎گیری

از ظرفیت‎های داخلی هم غفلت نشد و اتفاقا در این مسیر کارهای بزرگی کلید خورد؛ چه در حوزه ایجاد و توانمندسازی شرکت‎های اکتشاف و تولید ایرانی، چه در حوزه تامین کالاها و تجهیزات از داخل کشور و چه در حوزه بهره‎مندی از ظرفیت ‎های علمی و دانشگاهی داخلی.

این‎تلاش‎ها همه و همه به پشتوانه محکم و آسیب‎ ناپذیری برای صنعت نفت بدل شده، اما واقعیت این است که در حوزه تامین منابع، امکانات و منابع مالی داخلی پاسخگوی پروژه ‎های کلان نفتی نیست و همانطور که کاردر می‎گوید،چالش مالی شرکت ملی نفت دغدغه‎ای است که باید برای رفع آن تمهیدات اساسی ‎تری اندیشید.

شرکت ملی نفت ایران با ظرفیت تولید حدود ۴ میلیون بشکه نفت و بیش از ۸۰۰ میلیون متر مکعب گاز در روز نقش بی‎بدیلی در حوزه انرژی ایران و منطقه ایفا می ‎کند و بی‎تردید، حفظ و افزایش این مقدار تولید، چه بر اساس الزام‌ها حضور در بازارهای

بین ‎المللی و چه بر اساس سیاست ‎های کلان کشور ضروری و اجتناب‎ناپذیر است. چنانکه در این خصوص معاون امور تولید شرکت ملی نفت درباره اولویت‎اصلی سال ۹۷، از افزایش تولید نام می‎برد و البته این توضیح را اضافه می‎ کند که سرمایه انسانی رکن اساسی تولید است؛ پس اگر بر تولید تاکید داریم، باید برای ارتقای عوامل انگیزشی همکاران به ویژه در بخش‎های عملیاتی هم تلاش کنیم و امیدوارم امسال شاهد به نتیجه رسیدن تلاش‎هایی باشیم که در این زمینه انجام

شده است.

محسن پاکنژاد کاهش ضریب تکرار و کاهش ضریب شدت حوادث در بخش‎های عملیاتی با هدف حفظ سلامت همکاران و مصون ماندن تاسیسات را از دیگر اولویت ‎های شرکت ملی نفت در سال جدید عنوان می‎کند.

صنعت نفت که پارسال، سه حادثه تلخ غرق شدن نفتکش سانچی، فوران چاه ۱۴۷ میدان رگ سفید و آتش‎سوزی پالایشگاه تهران را پشت سر گذاشت و هنوز یک ماه از سال جدید نگذشته، بار دیگر در غم از دست دادن ۲ نفر از کارکنان شرکت ملی حفاری عزادار شده است، بیش از هر چیز دغدغه سلامت و رفاه کارکنانش را در سر می‎پروراند.

رضا خلیلی معاون امور عملیات غیرصنعتی شرکت ملی نفت ایران هم بهبود وضع معیشتی کارکنان قراردادی مدت موقت، جذب نیروی انسانی متخصص برای جبران نیروهایی که در سال‎های اخیر بازنشسته شده‌‎اند و اجرای کامل ماده ۱۰ قانون وظایف و اختیارات وزارت نفت را سه اولویت اصلی شرکت ملی نفت در سال ۹۷ عنوان می‎کند و می‎ گوید: همانگونه که وزیر نفت اعلام کرده‌اند، انشاءالله از اردیبهشت امسال شاهد تغییرات مثبتی در نحوه پرداخت حقوق و مزایای کارکنان قراردادی خواهیم بود.

رضا دهقان مدیر هماهنگی قراردادهای بالادستی نفت و گاز این شرکت هم می ‎گوید: فارغ از آن‌که آینده مراودات سیاسی ایران چگونه رقم بخورد، هم‌اکنون مذاکرات قراردادی در نفت پیشرفت خوبی دارد و انتظار داریم امسال چند قرارداد نفتی امضا شود.

باید خاطرنشان کرد: شرکت ملی نفت ایران در سال ۹۶ شاهد امضای سه قرارداد بالادستی با هدف توسعه فاز ۱۱ میدان پارس جنوبی، میدان‎های آبان و پایدار غرب و میدان‎های سپهر و جفیر بود و امیدوار است امسال بتواند قراردادهای بیشتری در این زمینه امضا کند. بدیهی است تعیین تکلیف میدان‌های توسعه ‎نیافته و افزایش برداشت از میدان‎های در حال تولید به‌ویژه با اولویت میدان‌های مشترک، در رأس هدفگذاری‎های این شرکت قرار دارد.

در این زمینه غلامرضا منوچهری معاون توسعه و مهندسی شرکت ملیدرباره اولویت ‎های سال ۹۷ ضمن آن که ابراز امیدواری می‎کند صنعت نفت در سال جدید شاهد رونق کار با محوریت داخلی، گردش سرمایه و پیشبرد سریع‌تر توسعه میدان‌ها باشد، به امضای قراردادهای بالادستی در قالب الگوی جدید قراردادی نفت و اجرای بسته‎های نگهداشت و افزایش تولید که قرار است در قالب EPCاجرایی شوند، اشاره می‌کند و از آنها به عنوان رئوس اولویت‎ دار امسال شرکت ملی نفت در حوزه توسعه و مهندسی نام می‎برد.

تاکید وی بر رونق کار با محوریت داخلی از آنجا نشأت می‎گیرد که قرار است بسته‎های نگهداشت و تولید تماما به همت شرکت‎های ایرانی اجرا شود و در قراردادهای بالادستی هم شرکت‎های اکتشاف و تولید ایرانی یا به عنوان راهبر یا شریک توسعه نقش‎آفرینی کنند.

شرکت ملی نفت ایران با بهره‌گیری مناسب از فرصت پسابرجام و توسعه روابط بین‎المللی، توانست بدون هیچ هزینه‎ای و با تکیه بر تفاهمنامه‎های امضا شده، به نتایج مطالعاتی شرکت‎های داخلی و خارجی روی برخی میدان ‎های

نفت و گاز کشور دست یابد و بر غنای اطلاعاتی این شرکت بیفزاید. همچنین سه قرارداد توسعه‎ای در قالب الگوی جدید قراردادهای نفتی امضا شده و در صورتی که شرایط سیاسی پیچیده ‎تر نشود، می‎توان به امضای قراردادهای بیشتری در سال جاری امیدوار بود.

در کنار قراردادهای بالادستی، بسته طرح‎های نگهداشت و افزایش تولید هم روی میز است و مناقصات آن کلید خورده که می‎تواند بازار کار خوبی برای پیمانکاران ایرانی ایجاد کند.

در این زمینه کریم زبیدی مدیر برنامه‎ریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران ابراز امیدواری

می‎ کند در سال ۹۷ چند قرارداد بالادستی به‌ویژه با محوریت میدان‌های بزرگی مانند منصوری، آزادگان، چشمه خوش و … امضا

شود.

محمد مصطفوی مدیر سرمایه‎ گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی نفت ایران هم معتقد است: امضای قراردادهای بالادستی نفت و تعیین تکلیف توسعه میدان‌ها در قالب الگوی جدید قراردادی، می‎ تواند رویداد مبارکی برای شرکت ملی نفت در سال ۹۷ و سرآغازی برای اجرای فرآیند توسعه گسترده‎ای در سطح این شرکت

باشد.همچنین سیدصالح هندی مدیر اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در مورد قراردادهای جدید در حوزه اکتشاف می‎گوید: امضای قراردادهای جدید نفتی در زمینه بلوک‌‏های اکتشافی از ابتدا مدنظر بود که به این منظور، مصوبه ‎‎ واگذاری مسئولیت برگزاری مناقصات ۱۴ بلوک اکتشافی به مدیریت اکتشاف را از هیات مدیره شرکت ملی نفت دریافت کرده‎ ایم و به این منظور کارگروهی تشکیل داده‎ایم. این مناقصه‌ها امسال از سوی مدیریت اکتشاف کلید

می‎ خورد.

رامین حاتمی مدیرعامل شرکت نفت مناطق مرکزی ایران هم با اشاره به اینکه نفت در برهه کنونی بیش از هر چیز به رفع چالش‎های مالی نیاز دارد، ابراز امیدواری می‎کند که صنعت نفت امسال شاهد گرفتن تصمیم‌هایی به منظور افزایش انگیزه کاری نیروی انسانی به ویژه در مناطق عملیاتی باشد.

ادامه دارد

نظر شما