شناسهٔ خبر: 25602614 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: ابنا | لینک خبر

فرایند مقابله اروپا با تحریم‌های آمریکا علیه ایران از فردا 10:30 صبح آغاز می‌شود

ابنا

کمیسیون اروپا اعلام کرد: ما به عنوان کمیسیون اروپا وظیفه داریم که از شرکت‌های اروپایی حمایت کنیم. اکنون ما باید اقدام کنیم و به همین دلیل باید "انسداد قانونی" را که از سال ۱۹۹۶ مسکوت مانده بود، فعال کنیم. ما این کار را فردا صبح ساعت ۱۰:۳۰ صبح انجام خواهیم داد.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری اهل‌بیت(ع) ـ ابنا ـ دونالد توسک، رئیس شورای اروپا اعلام کرد رهبران ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا به کمیسیون برای حمایت از منافع اروپایی‌ها در برابر تحریم‌های ایالات متحده آمریکا علیه ایران، چراغ سبز دادند.

سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا بار دیگر روز پنج‌شنبه در صوفیه، پایتخت بلغارستان بر پایبندی خود بر توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ میلادی ایران همچنین حمایت از شرکتهای اروپایی در همکاریهای اقتصادیشان با ایران تاکید کردند.

آنگلا مرکل اعلام کرد که اتحادیه اروپا به این باور رسیده که اگرچه توافق هسته‌ای «کامل نیست» اما باید به آن پایبند بود.

سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در نشست صوفیه علاوه بر یافتن راهکارهایی برای تقویت همکاری‌های اقتصادی و سیاسی با کشورهای غرب بالکان، دربارۀ توافق هسته‌ای ایران و موضع این اتحادیه در قبال این توافق به هم‌اندیشی پرداختند.

آنها شامگاه چهارشنبه در پایان اولین روز این هم‌اندیشی نیز بر اتخاذ یک «رویکرد واحد» در قبال توافق هسته‌ای ایران تاکید کردند و اعلام داشتند که با وجود کنار رفتن آمریکا از برجام، تا زمانی که ایران به این توافق احترام بگذارد آنها نیز برای حفظ توافق هسته‌ای تلاش می‌کنند.

دونالد توسک در حاشیه این مذاکرات در یک کنفرانس خبری گفت: «ما به اتفاق دیگر اعضای اتحادیه اروپا به توافق رسیدیم مادامی که ایران به طور کامل به توافق هسته‌ای پایبند بماند، در آن باقی بمانیم.»

همچنین، ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپا درجریان نشست سران این اتحادیه اعلام کرد که بررسی نحوه انسداد تحریم‌های آمریکا علیه ایران را از روز جمعه آغاز می‌کند. به گفته وی اتحادیه اروپا آماده است تا مذاکرات خود را با ایالات متحده آغاز کند مشروط بر آنکه آمریکا مسئولیت معافیت دائمی از تعرفه‌های آلومینیوم و فولاد را برعهده بگیرد.

در همین راستا کمیسیون اروپا اعلام کرده است که از روز جمعه به دنبال فعال کردن قانونی است که شرکت‌های اروپایی را در برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران محافظت کند. همچنین این کمیسیون هیچ دادگاهی که مجازات‌های آمریکا را تحمیل کند به رسمیت نمی‌شناسد.

یونکر در این باره گفت: «ما به عنوان کمیسیون اروپا وظیفه داریم که از شرکت‌های اروپایی حمایت کنیم. اکنون ما باید اقدام کنیم و به همین دلیل باید "انسداد قانونی" را که از سال ۱۹۹۶ مسکوت مانده بود، فعال کنیم. ما این کار را فردا صبح ساعت ۱۰:۳۰ صبح انجام خواهیم داد.»

وی همچنین افزود: «ما تصمیم گرفتیم که بانک سرمایه‌گذاری اروپا این امکان را بدهیم تا به تسهیل سرمایه‌گذاری شرکت‌های اروپایی در ایران کمک کند. کمیسیون اروپا نیز همکاری خود با ایران را ادامه خواهد داد.»

* قوانین مسدود کننده اتحادیه اروپا چیست؟

قوانین مسدود کننده (blocking regulations) برای نخستین بار در سال 1996 در راستای حفاظت از تجارت شرکت‌های اروپایی با لیبی و کوبا از تحریم‌های آمریکا ایجاد شد.

بر اساس این مقررات که 22 نوامبر 1996 از سوی شورای اروپا تصویب شد، کمپانی‌های اروپایی که بر اثر قوانین فرامرزی کشور ثالث در معاملات و قراردادهای خود دچار ضرر و زیان یا آسیب شده‌اند، می‌توانند اطلاعات چنین آسیب‌هایی را در اختیار این شورا قرار دهند و هزینه ضرر و زیان این اشخاص حقیقی و حقوقی از سوی اتحادیه اروپا جبران می‌شود.

استفاده از این تاکتیک تجاری در آن زمان موثر واقع شد و واشنگتن از موضع خود برای تحریم این شرکت‌ها عقب‌نشینی کرد.

پس از به کارگیری قانون مسدود کننده، شرکت‌های اروپایی اجازه ‌داشتند تا تحریم‌های آمریکا را نادیده بگیرند و همچنین در دادگاه‌های خارجی علیه آمریکا که تحریم‌هایی را به دلیل تجارت با لیبی و کوبا برای این شرکت‌ها در نظر می‌گرفت، شکایت کنند.

به گفته حقوقدانان بین المللی، احیای این قوانین قدرتمندترین ابزار در دفع فوری تحریم‌های فراسرزمینی آمریکاست به‌ ویژه که اکنون که دولت واشنگتن با خروج یکجانبه از برجام، دیگر قادر به استفاده از snap back و برگرداندن تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل نیست.

بر این اساس، احیای این قوانین باعث می شود شرکت های اروپایی از اقدامات یک جانبه و خارج از مرزهای آمریکا پیروی نکنند و مشمول جریمه های اعمال شده توسط قانونگذاران آمریکایی نشوند.

همچنین اتحادیه اروپا می تواند اقدامات بیشتری را انجام دهد، پرونده خود را به سازمان تجارت جهانی ارجاع دهد یا در اقدامی تلافی جویانه، از کسب و کار آمریکایی ها در اروپا ممانعت کند.

طبق این قانون هر شرکت اروپایی از پذیرش تحریم‌های ایالات متحده منع می‌شود و هیچ دادگاهی در اروپا حکمی که تحریم‌های آمریکا را اجرا می‌کند، نمی‌پذیرد.

حقوقدانان بین الملل تاکید دارند: رویکرد اروپا باید شامل ایجاد شرایط حقوقی واضح برای بخش‌های استراتژیک تجارت با ایران با هدف حمایت از معامله‌های تجاری بین ایران و اروپا باشد.

آنان معتقدند: دولت‌های اروپایی همچنین باید برای یافتن راه‌حل‌های موقت برای حفظ ارتباطات بانکی - حتی اگر در سطوح بسیار پایین باشد - با ایران تلاش کنند، از جمله این اقدامات می‌توان به اتصال بانک‌های مرکزی متعلق به کشورهای عضو اتحادیه اروپا به بانک مرکزی ایران و ایجاد خطوط اعتباری اضطراری اشاره کرد.

به گفته حقوقدانان بین الملل این تلاش‌ها باید با هدف تسهیل در جهت ایجاد شرایط ویژه‌ای برای سرمایه‌گذاری در بخش تجارت و سرمایه‌گذاری‌های خاص در ایران باشد.

ترامپ پس از اعلام خروج از برجام تهدید کرد که تحریم های جدیدی را علیه ایران اعمال می کند و آن را به کنگره ارجاع می دهد.

ترامپ به کنگره 60 روز فرصت داده است تا محدودیت ها را مجددا بر ایران اعمال کند. بعضی از این محدودیت ها و تحریم ها می توانند بر کسب و کارهای خارج از آمریکا اعمال شوند و به طور بالقوه آنها را مجبور به انتخاب بین بازارهای این کشور یا ایران کنند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: شرکت‌هایی که با ایران تجارت می‌کنند باید طی 180 روز این روند را متوقف کنند چرا که ممکن است مورد تحریم‌های آمریکا قرار گیرند.

مقامات جمهوری اسلامی ایران تاکید دارند که ایران تنها در صورتی در توافق هسته‌ای باقی می‌ماند که کشورهای اروپایی تضمین دهند منافع کشورمان با ادامه برجام تامین خواهد شد.

اتحادیه اروپا نیز برای دفاع ازبرجام تاکید دارد که هیچ کشوری اجازه ندارد به آن پایان دهد.

«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: «رییس جمهوری آمریکا قدرت بسیاری دارد اما در این خصوص نه.»

مقامات اروپایی می گویند سعی خواهند کرد از خطرات ناشی از تغییر سیاست آمریکا بر تجارت و کسب و کار شرکت های این قاره جلوگیری کنند.

..........................
پایان پیام/ 101

نظر شما