شناسهٔ خبر: 25116348 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

روش‌ها و فناوری‌های تازه در تشخیص سرطان

صاحب‌خبر -
 

تست ادرار ـ یک شرکت ژاپنی در نظر دارد برای نخستین بار، برای تشخیص ساده و کم ‌هزینه سرطان از آزمایش ادرار استفاده کند. این شرکت ژاپنی قصد دارد نخستین آزمایش جهان را برای تشخیص سرطان از طریق نمونه ادرار انجام دهد که در صورت اثبات، کمک بزرگی برای بررسی این بیماری کشنده خواهد بود.
شرکت مهنسی و فناوری اطلاعات «هیتاچی» (Hitachi) در ژاپن، دو سال پیش، این فناوری اساسی را برای تشخیص سرطان سینه و روده از طریق نمونه ‌های ادرار، ابداع کرد. «چیهارو اودایارا» (Chiharu Odaira)، سخنگوی این شرکت گفت: “اکنون، شرکت هیتاچی، این روش را با استفاده از ۲۵۰ نمونه ادرار آغاز کرده است تا مشخص کند که آیا امکان بررسی نمونه ‌ها در دمای اتاق وجود دارد یا نه. اگر این روش عملی شود، آزمایش سرطان برای مردم بسیار ساده ‌تر خواهد شد زیرا دیگر نیازی نیست برای انجام آزمایش خون به سازمان‌ های پزشکی بروند. این روش در تشخیص سرطان ‌های مربوط به کودکان نیز مؤثر خواهد بود. به‌ ویژه برای آزمایش کودکانی که سن کمی دارند و اغلب از سوزن می ‌ترسند، مفید است.”
این پژوهش در اوایل سال جاری به چاپ رسید و نشان داد که یک نمونه خونی جدید برای تشخیص هشت نوع گوناگون از سرطان، پیش از گسترش آن ها در بدن امیدوار کننده بوده است. روش‌ های معمول تشخیص سرطان سینه در صورت شناسایی خطر، ماموگرافی و بافت ‌برداری بعد از آن است. برای سرطان روده در بیمارانی که در سطح بالایی از خطر قرار دارند، معمولاً بررسی از طریق آزمایش مدفوع و کولونوسکوپی انجام می ‌شود.
فناوری این شرکت، بر تشخیص مواد زائد داخل نمونه ادرار تمرکز دارد که عملکردشان مانند یک «نشانگر زیستی» (ماده‌ ای طبیعی که می ‌تواند یک بیماری خاص را شناسایی کند) است. هدف این روش، بهبود تشخیص ابتدایی سرطان، نجات زندگی افراد و کاهش هزینه پزشکی و اجتماعی است.
این آزمایش که قرار است با همکاری «دانشگاه ناگویا» (Nagoya University) در ژاپن انجام شود، از ماه جاری آغاز خواهد شد و تا ماه سپتامبر ادامه خواهد یافت. با این که استفاده از این فناوری، به موضوعاتی مانند گرفتن تایید مقامات بستگی دارد، هدف شرکت این است که تا سال ۲۰۲۰ در دسترس قرار گیرد.
میکروسکوپ واقعیت افزوده ـ امروز در نشست سالانه «انجمن تحقیقات سرطان» آمریکا، محققان گوگل از نمونه اولیه یک میکروسکوپ واقعیت افزوده (AR) رونمایی کردند که با استفاده از الگوریتم ‌های «هوش مصنوعی» (AI)، سلول ‌های سرطانی را تشخیص می ‌دهد. هنگامی که پاتولوژیست ‌ها یک بافت زیستی را تجزیه و تحلیل می ‌کنند تا در صورت وجود نشانه‌ های سرطان، نوع و میزان پیشرفت بیماری را بررسی کنند، این فرآیند بسیار وقت گیر است. بنابراین محققان گوگل نمونه اولیه میکروسکوپی را ساختند که می ‌تواند سرعت مطالعات آسیب ‌شناسی در سراسر جهان را افزایش دهد.
با این وجود محققان گوگل معتقدند این میکروسکوپ به آزمایشگاه‌ های کوچک، کلینیک‌ ها یا کشورهای در حال توسعه که بودجه محدودی دارند، کمک می ‌کند تا با روشی آسان از این ابزار استفاده کنند و مطالعات مربوط به سرطان را انجام دهند. این ابداع، یک میکروسکوپ نوری معمولی است که غالباً آسیب شناسان در سراسر جهان از آن استفاده می ‌کنند و گوگل فقط این میکروسکوپ را کمی بهینه ‌سازی کرده است تا آن را به عنوان یک فناوری دارنده هوش مصنوعی و واقعیت افزوده معرفی کند.
در ابتدا شبکه‌ های عصبی برای تشخیص سلول ‌های سرطانی در غالب تصاویر «بافت زیستی» در این میکروسکوپ تعریف می ‌شود سپس پس از ایجاد یک برش از بافت انسان، آن را زیر میکروسکوپ قرار می ‌دهند. پس از آن، محققان آن بافت را از عدسی میکروسکوپ مشاهده کرده و تصویر به رایانه انتقال داده می ‌شود. در نهایت الگوریتم ‌های هوش مصنوعی سیستم، سلول ‌های سرطانی بافت را تشخیص می‌ دهد.
تاکنون تیم تحقیقاتی گوگل، عملکرد این میکروسکوپ در سرطان پروستات و سرطان سینه را ارزیابی و آزمایش کرده ‌اند که نشان می‌ دهد عملکرد این سیستم بسیار دقیق است. این در حالی است که گوگل معتقد است این سیستم می‌ تواند برای تشخیص سرطان‌ های دیگر و همچنین بیماری‌ های عفونی از قبیل سل و مالاریا نیز مورد استفاده قرار گیرد. مطالعات مربوط به این میکروسکوپ هنوز هم ادامه دارد و گوگل می ‌گوید، برای ارزیابی ‌های دقیق ‌تر و عملکرد بهتر این سیستم، مطالعات بیشتری لازم است.

code

نظر شما