شناسهٔ خبر: 23661605 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

شکاف نسلی مانع توسعه پایدار

تهران- ایرنا- مسیر توسعه جامعه زمانی می تواند به طور کامل محقق شود و جامه عمل بپوشد که فاصله نسلی کاهش پیدا کند و از تفاوت میان نسلی کاسته شود. در غیر این صورت هر نسلی راه خود را خواهد رفت و همدلی اجتماعی به شکل کامل محقق نمی شود.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، تفاوت نسلی و جهان زیست متفاوت مساله ای غیرقابل کتمان است. از این رو توجه به خواسته ها و مطالبات نسل ها به ویژه نسل جوان امری گریزناپذیر است.
در همین زمینه حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز دوشنبه 18 دی ماه در دیدار وزیر و معاونان وزارت امور اقتصادی و دارایی گفت: مشکلی که امروز با آن مواجه هستیم، فاصله ما مسئولان با نسل جوان است. امروز آنطوری که ما فکر می‌کنیم، با آنچه که جوانان فکر می‌کنند، متفاوت است. امروز نگاه جوانان به دنیا و زندگی با نگاه ما فرق می‌کند و این اشکال اساسی است که بایستی آن را حل و فصل کنیم.
موضوع تفاوت و فاصله نسلی که رییس جمهوری مطرح کردند مساله ای مهم و نیازمند بررسی و آسیب شناسی است.
در عصری به سر می بریم که سرعت تغییر و تحولات در عرصه های مختلف شدت یافته و گاهی احساس می کنیم که خیلی از قافله علم و فناوری عقبیم البته این مختص ما نیست بلکه پیشرفته ترین کشورها هم به آن مبتلابه هستند.
این تحولات منجر به تغییرات اجتماعی و فرهنگی بین جوانان و نسل های پیش از آن ها شده است. بی شک شتاب رشـد فناوری بر ساختارهای جامعه تاثیرمی گذارد، فرهنگ و ارزش حاکم بر سیستم اجتماعی را دستخوش تغییـر و تحول می نماید، از این رو پرداختن به مساله نسل ها از موضوعات مهم اندیشمندان به حساب می آید.
در جامعه ای همچون ایران که مراحل گذار از سنتی به مدرن را طی می کنـد و بـا جمعیـت زیـادی از جوانـان ونوجوانـان روبرو اسـت و بـا جهانی شدن و پرتاب امواج فرستنده های مختلف و ظهور اینترنت که پدیده ای نوظهور است. نسل جوان تجربه های نویی را از سر می گذراند و اگر نتواند ارتباط خود را با نسل پیشین حفظ کند و آن را تداوم ببخشد، شکاف نسلی پیش می آید. بر این اساس کمرنگ شدن یا نبود حافظه مشترک با والدین سرآغاز مساله است.
برخی صاحبنظران معتقدند یکی از مهمترین تغییرات، دگرگونی نظام ارزش هـایی است که طی سال های گذشته اتفاق افتاده است. این دگرگونی دردو جهت شکل گرفته است از یک سو ارزش های مادی و نـابرابری اجتماعی گسترش یافته و از سوی دیگرو همسو با آن ارزش های مذهبی تضعیف شده است.
یکی از مسائلی که نمی توان آن را در بسترسازی و تقویت تفاوت نسلی نادیده انگاشت، جهانی شدن است. از این رو با توجه به موضوع هایی همچون جهانی شدن و گسترش شهر نشینی می توان اذعان داشت که نسل جدید با دنیای جدیدی روبرو است که ارزشها، هنجارها، و فرهنگ او را دچار تغییر و تحول می نماید. شاید بخشی از زمینه های شکاف نسلی را بتوان در تفاوت بین نیاز و تقاضا جستجو کرد.
شکافی نسلی که عواملی چون تحصیلات، ورود ارزش های مدرن و نبود آموزش های مناسب در جهت باورپذیری فرهنگی در میان نسل جوان، باعث گسترش آن شده تا آن جا که انتقال فرهنگ نسل گذشته به نسل جدید را با مشکلات عدیده ای مواجه کرده است. از این رو از پایبندی جوانان به ارزش ها وهنجارهای والدین خود کاسته است.
مسیر توسعه جامعه زمانی می تواند به طور کامل محقق شود و جامه عمل بپوشد که فاصله نسلی کاهش پیدا کند و از تفاوت میان نسلی کاسته شود. در غیر این صورت هر نسلی راه خود را خواهد رفت و همدلی اجتماعی به شکل کامل محقق نمی شود.
تجربه کشورهای توسعه یافته حاکی از آن است که نبود الگو و قاعده ای رفتاری میان نسل های مختلف جامعه که مورد پذیرش همه باشد مانعی بر سراه پیشرفت و تعالی جامعه خواهد بود.
به عبارتی زبان و جهان متمایز جوانان با نسل پیش از خود، جامعه را دچار انکسار و نبود ادراک متقابل می کند. بر این اساس فقدان درک زبان متقابل میان نسلها بر دامنه مشکلات افزوده، شکاف ها را بیشتر و گسل ها را فعال می سازد.
همان گونه که رییس جمهوری یادآور شدند نگاه متفاوت جوانان به دنیا و زندگی با نگاه نسل پیشین یک اشکال اساسی است که بایستی آن را حل و فصل کرد.
بنابر این چاره اندیشی دیرهنگام در این زمینه نه تنها به شکاف نسلی بلکه به انقطاع نسلی می انجامد و خروجی آن جامعه ای متکثر اما با درک متقابل پایین است.

پژوهشم**458**1601** خبرنگار: محمد ستاری** انتشار: شهناز حسنی
ایرنا پژوهش، کانالی برای انعکاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.

انتهای پیام /*

نظر شما