شناسهٔ خبر: 2310410 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: فارس | لینک خبر

9/ یک تحلیلگر سیاست خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس:

نتایج مذاکرات هسته‌ای ایران، بر جامعه جهانی تاثیرگذار است

یک تحلیلگر سیاست خارجه آمریکا در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به مذاکرات هسته‌ای بین ایران و ۱+۵ گفت نتیجه مذاکرات هرچه باشد نه تنها بر ایران و ۱+۵ بلکه بر تمام جامعه جهانی اثرگذار است.

صاحب‌خبر -

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری فارس، در حالی که زمان اندکی تا ضرب‌الاجل مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه موسوم به 1+5 باقی مانده، گمانه‌زنی‌های متعددی در مورد روند مذاکرات و همچنین سرنوشت این گفت‌وگوها مطرح شده است. به همین بهانه خبرگزاری فارس مجموعه‌ای از مصاحبه‌های کوتاه را با کارشناسان و تحلیلگران مطلع از مسئله هسته‌ای ترتیب داده است، که در سلسله گزارش‌هایی منتشر می‌شود:

«ثریا سپه پور اولریخ» کارشناس ارشد سیاست خارجه آمریکا و تحلیلگر سیاسی در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، دیدگاه خود را درباره مذاکرات هسته‌ای ایران این طور بیان داشت که آمریکا همواره به دنبال استیلا بر جهان در جهت پیاده کردن هژمونی خود بر کلیه کشورهای جهان است و نیتش از شرکت در مذاکرات هسته‌ای ایران، انحراف افکار عمومی در جهت اعمال بیشتر تحریم‌ها بر ایران است. 

خانم سپه پور اولریخ با اشاره به دهمین دور مذاکرات هسته‌ای و نزدیک شدن به ضرب الاجل سوم آذر گفت: ضروریست صورت پنهان مذاکرات را بشناسیم و بدانیم این مذاکرات برای جامعه جهانی، چه آنهایی که در مذاکرات دخیل هستند و چه آن‌هایی که دخیل نیستند، چه معنایی دارد.

به عقیده وی با نگریستن به ظاهر مساله، مذاکره کنندگانی را می‌بینیم که درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت‌وگو می‌کنند اما نباید از لایه‌های پنهان این مذاکرات غافل بود و آن  دانستن این مهم است که اعتبار این مذاکرات بر پایه قوانین و معاهدات بین‌المللی است و در جریان مذاکرات هسته‌ای ایران، قوانین بین‌المللی در بوته آزمایش گذاشته خواهند شد؛ خانم اولریخ یادآوری کرد این قوانین در حقیقت برای برقراری صلح و نظم در جهان وضع شدند. اما همین معاهدات بین‌المللی بوده‌اند که همواره توسط آمریکا و متحدان اروپاییـش نقض شده‌اند. در واقع آمریکا با دیکته کردن قوانین معاهدات و قوانین بین‌المللی قصد دارد به اهداف خود برای استیلا بر دیگر کشورها  برسد تا هژمونی خود را در این کشورها پیاده کند و ایران از این قاعده مستثنی نیست.

به عقیده خانم سپه پور اولریخ، اگر آمریکا بر قوانین بین الملل فائق آید، هیچ تضمینی برای امنیت دیگر کشورهای جهان وجود نخواهد داشت. برای مثال، بعد از این‌که بیش از یک میلیون عراقی به قتل رسیدند، بازهم جهان به تعامل با آمریکا ادامه داد و به اعمال تحریم‌ها بر دیگر کشورها من جمله ایران نیز ادامه داده است اما هیچ کشوری من جمله قدرت‌های بزرگ دنیا و متحدان اروپایی آمریکا، هیچ گاه این نقض قوانین بین‌المللی را توسط آمریکا محکوم نکردند.

وی با اشاره به زرادخانه‌های هسته‌ای‌ آمریکا ادامه می‌دهد این تناقض آشکاری است که آمریکا با زرادخانه‌های هسته‌ای‌اش به نقض آشکار بند 6 معاهده ان.پی.تی دست زده و در عین حال مدعیست قصد دارد ایران را مجبور کند در چهارچوب قواعد ان.پی.تی عمل کند.

خانم اولریخ در ادامه با اشاره به موضع ایران سخن دکتر روحانی رییس جمهوری را مطرح کرد که ایران زیر بار آپارتاید هسته‌ای نخواهد رفت و گفت این جنبه بسیار مهم مذاکرات است که به راحتی توسط رسانه‌های غربی از آن چشم‌ پوشی می‌شود.

در انتها خانم اولریخ به اصل «وابستگی هوشمندانه» به عنوان راهی برای استقرار امپریالیسم در سراسر جهان اشاره کرد و گفت ارسال تجهیزات و تکنولوژی‌ به دیگر کشورها بدون انتقال دانش آن، برای وابسته نگه داشتن کشور مصرف کننده به تولید کننده همواره مد نظر قدرت‌های غربی بوده که برای مثال در موضوع فروش نفت ایران به انگلیس در گذشته مد نظر طرف غربی بود. این اصل در مورد ایران هم‌چنان ادامه داشته است و در مورد دیکتاتوری آمریکا در قبال ایران پیش از انقلاب اسلامی وجود داشته است. بعد از انقلاب اسلامی، ایران در زمینه‌های بسیاری شامل تکنولوژی، پزشکی، صنعت و غیره خودکفا شد. این دستاوردها همان چیزی است که غرب قصد دارد از ایران بگیرد و سخن رییس جمهور ایران و تصریح وی بر عدم آپارتاید هسته‌ای کاملا صحیح است.

این تحلیلگر سیاست خارجه آمریکا هم‌چنین اضافه می‌کند خیلی مهم است به نیت آمریکا از شرکت در مذاکرات با ایران توجه کنیم. اوباما به روشنی در مورد این مساله 5 سال پیش یعنی در سال 2008 میلادی صحبت کرده است. اوباما آن زمان خطاب به «آیپک» لابی قدرتمند اسراییلی گفت تمایل آمریکا با دیپلماسی شرکت در مذاکرات در واقع این را به جهان و حتی ایرانیان القا می‌کند که جمهوری اسلامی ایران تمایل به همکاری ندارد پس این نتیجه گرفته می‌شود که باید تحریم‌ها علیه ایران را افزایش داد. اوباما راه رییس جمهور پیشینش را ادامه داد و قصد تغییر رویه نداشته است، در واقع عملکرد باراک اوباما این واقعیت را تا کنون به اثبات رسانده است. بنابراین آن‌چه باید بدانیم این است که دلیل مذاکرات فرصت خوبی است تا قانون و معاهدات بین‌المللی مورد بازنگری قرار بگیرند و امپریالیسم به طور جد رد شود. نتایج این مذاکرات تاثیر بالایی بر هر کشوری غیر از ایران و 1+5 – آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین— خواهد داشت. «امیدوارم این فرصت مذاکرات به یغما برده نشود».

در حالی حدود یک هفته از آغاز دور تازه مذاکرات هسته‌ای گذشته، طرفین همچنان از پابرجا بودن اختلافات صحبت می‌کنند. همین امر تردیدهایی را در رابطه با امکان حصول توافق تا مهلت مقرر به وجود آورده است. بحث نحوه لغو تحریم‌های ایران، یکی از مواردی است که گفته می‌شود از اصلی‌ترین دلایل بروز اختلاف میان طرفین است.

بر اساس برنامه مشترک اقدام که سال گذشته میان ایران و گروه موسوم به 1+5 به دست آمد، واشنگتن و کشورهای غربی متعهد شده‌اند پس از حصول توافق جامع، تمامی تحریم‌های «مرتبط با هسته‌ای» ایران را لغو کنند. با این وجود، در حال حاضر دولت آمریکا به بهانه مخالفت کنگره، تنها به دنبال تعلیق موقت تحریم‌ها و مشروط کردن لغو آن‌ها به اجرای توافق از سوی ایران و است.

انتهای پیام/

نظر شما