شناسهٔ خبر: 22972246 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جام‌جم | لینک خبر

مشکلات پرورش دهندگان ماهیان گرم آبی مازندران

تولید مازاد و نبودبازارصادراتی 2مشکل عمده این روزهای پرورش دهندگان ماهیان گرم آبی بویژه کپور و فیتیباک (ازاد) در مازندران است که باعث شده قیمت این ماهیان در بازارهای داخلی نیز تا حدود 30 درصد کاهش یابد.

صاحب‌خبر -

به گزارش ایرنا، به گفته دست اندرکاران پرورش ماهیان گرم آبی در مازندران ، اقلیم کردستان و عراق مهم‌ترین بازار عرضه کپور ماهیان پرورشی مازندران در چند سال اخیر بوده است که از سال گذشته به دلیل مشکلات سیاسی و اقتصادی ناشی از جنگ‌های داخلی و تروریستی این کشور ، سبب شد تا بازار صادراتی این گونه ماهیان مازندران به شدت کاهش یابد.

پرورش و تولید ماهیان گرم آبی در استخر و در حاشیه رودخانه دجله و فرات عراق ،افزایش تعرفه واردات ماهیان گرم آبی از ایران به عراق از دیگر عوامل انباشت ماهیان گرم آبی در استان مازندران مطرح شده است.

کارشناسان و دست اندرکاران شیلاتی جدا از رفع موانع صادراتی ،راه حل دیگر مشکل تولید کنندگان ماهیان گرم آبی مازندران را افزایش مصرف داخلی عنوان می‌کنند و می‌گویند که ارزش غذایی ماهی به نسبت مرغ بسیار بیشتر و امروز قیمت ان بسیار مقرون به صرفه تر است.

بنابر آمارها ظرفیت پرورش ماهیان گرم آبی و سردابی در مازندران حدود 75هزار تن است که از این میزان 45 هزارتن ان ماهیان گرم آبی است.بررسی‌ها نشان می‌دهد هم اکنون قیمت ماهیان گرم آبی پرورشی کپور از 12هزار تومان سال قبل به حدود هشت هزار تومان و فیتیباک نیز از هشت هزار تومان به پنج هزارو 500 تا 6هزار تومان در هر کیلو گرم کاهش یافته است.

درحال حاضر میانگین مصرف آبزیان در کشور حدود 11کیلوگرم است که این سرانه در کشورهای پیشرفته بیش از 30 کیلو گرم است.

مردم با مصرف ماهی به کمک پرورش دهندگان بشتابند

رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی تولید کنندگان ماهیان گرم آبی مازندران ضمن تایید انباشت کپور ماهیان گفت : با حمایت دولت ،در چند سال اخیر شاهد افزایش قابل توجه پرورش و تولید انواع ماهیان گرم آبی هستیم.

صفدر نوازنده از مسئولان خواست تا با رفع موانع صادراتی و افزایش سرانه مصرف ، مشکلات تولید کنندگان را حل کنند.

وی گفت :هم اکنون عمده تولید آبزیان استان ماهیان گرم آبی است و تاکنون عراق مهم ترین بازار عرضه ماهیان مازاد برمصرف استان بوده که از2 سال گذشته در صادرات به این کشور با مشکل مواجه شده ایم .

وی صادرات ماهیان گرم آبی سال گذشته مازندران را حدود 9 هزار تن به ارزش 400 میلیارد ریال اعلام کرد .

وی با اعلام اینکه عراق خود به دنبال پرورش ماهی است افزود : سال گذشته حدود 2میلیون قطعه بچه ماهی با هدف پرورش ماهی گرم آبی به عراق صادر شد و البته مشکلات داخلی عراق و تعرفه بالا نیز عرضه ماهی به بازار این کشور را امسال سخت تر کرده است.

رئیس هیات مدیره شرکت تعاونی تولید کنندگان ماهیان گرم آبی مازندران کشورهای حاشیه دریای خزر بویژه روسیه را بازار مناسب برای صادرات آبزیان مازندران دانست و از اتاق بازرگانی ،اداره کل صنعت معدن و تجارت ، سازمان جهاد کشاورزی و ادارات کل شیلات و دامپزشکی مازندران خواست زمینه صادرات ماهیان مازاد بر مصرف استان را فراهم کنند تا جلوی ضرر و زیان تولید کنندگان گرفته شود.

نوازنده با بیان اینکه تازه خوری مصرف اصلی ما در کشور است، اظهار داشت: یکی از دلایل پایین بودن مصرف آبزیان تیغ ماهی و مشکلات تمیز کردن آن است.

وی ادامه داد: در حال حاضر عمده مصرف ماهی به صورت سرخ شده و یا شکم پر است که در هر 2روش طبخ ،مشکلات تمیز کردن و تیغ ماهی وجود دارد.

تولید فراوان، مصرف کم

مدیر کل شیلات مازندران با بیان اینکه از چهار سال گذشته با حمایت دولت از پرورش دهندگان در تهیه غذا و بچه ماهی ،روند تولیدات آبزی پروری در استان به صورت چشم گیری توسعه یافته است ،گفت: به رغم اینکه امروز قیمت ماهیان گرم آبی بسیار مناسب است، اما شاهد انباشت ماهیان در استان هستیم.

حسینعلی رستمی اظهار کرد،افزایش سرانه مصرف آبزیان در کشور را مورد تاکید قرار داد و گفت: هنوز سرانه مصرف آبزیان در کشور نسبت به کشورهای پیشرفته تا دو سوم کمتر است.مدیرکل شیلات مازندران با بیان اینکه کپور ماهیان قابلیت کنسرو را ندارد و فقط تازه خوری می‌شوند، بیان داشت: با توجه به اینکه اقلیم کردستان و کشور عراق بازار اصلی صادرات گونه‌های کپور و فیتیباک پرورشی استان بودند ،این بازار علاوه بر مشکلات سیاسی و اقتصادی ،بالا رفتن تعرفه ،با توسعه پرورش ماهی در این کشور ،از بین رفته است.

رستمی از مشکلات اساسی در مصرف ماهیان تازه را تمیز کردن و تیغ ماهی عنوان کرد و بیان داشت: به منظور حل مشکلات تمیز و پاک کردن ماهی در فرهنگ آپارتمان نشینی ، در هر یک از شهر‌های استان مراکز عرضه ماهی آماده طبخ ایجاد می‌شود. وی با اشاره به اینکه این مراکز با هماهنگی دامپزشکی و مرکز بهداشت در ورودی و خروجی شهرهای استان توسط اعضای اتحادیه‌های آبزی پروری استان مازندران ایجاد می‌شود، بیان داشت: از آنجاییکه عرضه آبزیان این مراکز از تولید به مصرف است، قیمت آن نیز مقرون به صرفه تر خواهد بود. سه میلیون و 200هزارنفر در 22شهرستان مازندران زندگی می‌کنند که حدود 55 درصد شهر نشین هستند .

کاهش 43درصدی صادرات

مدیر کل شیلات مازندران گفت که در هشت ماهه امسال بیش از 10 میلیون دلار محصولات شیلاتی به خارج صادر شد که 9میلیون و 800هزار دلار آن ماهی پرورشی گرم ابی تازه بوده است.وی ادامه داد: این مقدار صادرات از لحاظ ارز آوری 43 درصد کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل داشته است.مدیر کل شیلات مازندران گفت: محصولات شیلاتی به کشورهای اروپایی(آلمان و انگلیس) ، عراق، امارات و ترکمنستان صادر شده است.

بنابر امارها سه هزارو 330 واحد پرورش آبزیان در استان مازندران وجود دارد که از این تعداد 276 واحد مربوط به پرورش ماهیان سردآبی و 14 واحد هم ماهیان خاویاری است و بیش از سه هزار واحد دیگر در زمینه تولید ماهیان گرم آبی فعالیت دارند .

سفید، کپور، آزاد ( فیتیباک ) انواع قزل آلا از گونه‌های ماهیان گرم آبی و سرد آبی استان مازندران است.همچنین حدود 800 قطعه آببندان با مساحت 17 هزار هکتار و ظرفیت حدود 350 میلیون متر مکعب آب در استان مازندران وجود دارد که هرساله علاوه بر تامین آب کشاورزی ، انواع ماهی کپور ، آزاد ، سفید و فیتیباک در آنها تولید و به بازار داخلی و خارجی عرضه می‌شود .گوشت ماهی به عنوان منبع غنی پروتئین جزء گوشت‌های سفید بوده و در حال حاضر حدود 20 درصد از سهم پروتئین حیوانی مصرفی کل جهان از طریق ماهی و آبزیان تأمین می‌شود.

برچسب‌ها:

نظر شما