شناسهٔ خبر: 22624009 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اطلاعات | لینک خبر

چاقی و درمان های غیرعلمی

صاحب‌خبر -
اولین روش موثر در درمان چاقی به گفته پزشکان، اصلاح سبک زندگی شامل رعایت رژیم غذایی سالم و انجام فعالیت بدنی است اما برخی بیماران چاق ممکن است با این روش ها درمان نشده یا با بازگشت وزن اولیه مواجه شوند؛ این مساله سبب داغ شدن بازار درمان های غیرعلمی شده است.
به گزارش ایرنا و به گفته پزشکان، چاقی عوارض زیادی دارد و بر کیفیت زندگی تاثیر مستقیم می‌گذارد؛ آرتروز زانو، دردهای کمری، آرتروز مهره‌های کمری، دیابت نوع ۲، اختلالات چربی خون، کبد چرب، مشکلات گوارشی، برخی از انواع سرطان ها، بیماری های قلبی عروقی و مرگ های ناگهانی در خواب در اثر آپنه تنفسی از جمله این عوارض است.
تغییر شیوه زندگی با اصلاح سبک تغذیه و مصرف غذاها با حجم بیشتر و کالری کمتر، انجام فعالیت های بدنی مناسب روزانه و همچنین استفاده از روش دارودرمانی اولین راه درمان چاقی به شمار می رود. اما برخی افراد ممکن است با استفاده از این روش ها، نتیجه لازم را نگیرند یا با شکست در درمان چاقی و بازگشت وزن اولیه مواجه شوند؛ بیماران مبتلا به چاقی مرضی ازجمله این بیماران هستند که پزشکان برای آنها روش های جراحی کم تهاجمی (لاپاراسکوپی) را توصیه می کنند.
اما در کنار روش های علمی ذکر شده، امروزه شاهد رشد قارچ گونه تبلیغاتی در سطح شهر هستیم که روش های غیرعلمی برای رفع چاقی را به بیماران توصیه می کنند؛ به گفته پزشکان و متخصصان این حوزه، این روش ها نه تنها بیماری و اضافه وزن بیماران را برطرف نمی‌کند، بلکه می تواند عوارض شدید و گاه جبران ناپذیری را به همراه داشته باشد.
دکتر عبدالرضا پازوکی رئیس مرکز تحقیقات جراحی‌های کم تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: داروهایی که عطاری ها به این منظور به بیماران پیشنهاد می‌کنند حاوی موادی از گروه آمفتامین ها هستند که جزو داروهای روان گردان است و در درازمدت عوارض جدی ایجاد می‌کند. تنها دارویی که مورد تایید مجامع علمی است و در ایران نیز تایید شده است، داروی زنیکال است؛ این دارو سبب پیشگیری از جذب چربی می‌شود و عوارض کوتاه مدت و درازمدت دارد اما باید تحت نظر پزشک تجویز شود. وی در مورد طب سوزنی و تاثیر آن در درمان چاقی نیز گفت: طب سوزنی از جمله روش‌های سنتی است که در درمان چاقی مورد استفاده قرار می‌گیرد اما این روش می‌تواند تنها در چاقی‌های غیرمرضی موثر باشد. این روش برای افراد با توده بدنی پایین مناسب است اما برای افرادی که توده بدنی بالایی دارند، مناسب نیست‌. در مورد توده بدنی پایین نیز تاکید
می‌شود که با مراجعه به مراجع علمی و مورد تایید از روش طب سوزنی استفاده شود.
پازوکی در خصوص درمان بیماران چاق مفرط از طریق جراحی توضیح داد: بیماران چاق ابتدا باید تغییر رفتار و سبک زندگی را درپیش گیرند البته این تغییر رفتار کار بسیار سخت و مشکلی است و در مورد برخی ها به تنهایی جوابگو نیست. همچنین بسیاری از این بیماران ممکن است موادغذایی زیاد و پرکالری مصرف نکنند و فعالیت بدنی خوبی نیز داشته باشند اما به دلیل استعداد ژنتیکی، چاق شوند. این بیماران و بیماران مبتلا به چاقی مرضی کاندید جراحی می‌شوند. روش درمانی جراحی برای ۱۵ تا ۲۰ درصد بیماران چاق مورد استفاده قرار می گیرد.
پازوکی در خصوص عوارض جراحی کم تهاجمی درمان چاقی گفت: جراحی های لاپاراسکوپی رفع چاقی مرضی مانند هر عمل جراحی دیگری با عوارضی روبه رو است.’چاقی و عوارض چاقی’ و ‘جراحی و عوارض جراحی’ دوکفه ترازو هستند؛ در یک کفه چاقی مرضی و عوارض آن است که کیفیت زندگی و حیات بیمار را تهدید می کند مانند دیابت یا آرتروزهای شدید همراه است. در کفه دیگر، عوارض جراحی است که بیمار را تهدید می کند؛ عوارض شایع جراحی کم تهاجمی رفع چاقی به غیر از خونریزی و عفونت، آمبولی ریه است که تیم جراحی باید تمهیدات لازم را برای پیشگیری از آن تدارک ببیند. در درازمدت نیز به دلیل اینکه این جراحی به صورت لاپاراسکوپی انجام می شود، احتمال بروز چسبندگی و انسداد روده ها وجود دارد.وی به کمبود ویتامین ها به عنوان عوارض درازمدت این جراحی اشاره کرد و گفت: بیماران باید حداقل سالی یک بار به تیم پزشکی معالج خود مراجعه کنند .

code

برچسب‌ها:

نظر شما