شناسهٔ خبر: 22445589 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه مردم‌سالاری | لینک خبر

محسن رهامی:

برای حل مشکل اصلاح‌طلبان مذاکراتی با مراجع داریم

صاحب‌خبر -

 اصلاح‌‌طلبان که از زمان انتخابات ریاست‌جمهوری سال 92، توانستند تا حدودی خود را به عرصه سیاسی کشور بازگردانند و پس از آن نیز موفقیت‌های نسبی خوبی با وجود تمام محدودیت‌ها کسب کردند، حالا برنامه‌های مشخص‌تری تا انتخابات 1398 و 1400 دارند که مهمترین آن باز کردن باب گفت‌وگو است. مذاکراتی که چند وقتی است برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب بر آن تاکید داشته و در لیست مورد نظر خود از دو نهاد نظامی و نظارتی (سپاه و شورای نگهبان) برای انجام گفت‌وگو نام برده‌اند اما، موضوع فراتر از این حرف‌هاست و تنها به این دو نهاد هم ختم نمی‌شود. آنگونه که محسن رهامی در گفت‌وگو با خبرآنلاین عنوان کرد، دیدارهایی که از مدتها پیش برای برداشتن موانع حضور اصلاح‌طلبان در عرصه سیاسی کشور در حال انجام بوده، رویه منظم‌تری به خود گرفته و توفیقاتی را هم بدست آورده است.
این فعال سیاسی اصلاح‌طلب، که هفته پیش مهمان مراجع قم بود، اگرچه از بیان جزییات این دیدارها خودداری می‌کند اما، مختصرا از اقداماتی هم ‌می‌گوید که علمای این شهر برای حل مشکل اصلاح‌طلبان انجام داده‌اند: «برخی از مراجع تقلید قول دادند که اگر لازم باشد تلفنی یا حضوری با رهبری انقلاب، مسایل مربوط به رفع حصر و فشارهایی که در مورد فعالیت‌های اصلاح‌طلبان وجود دارد را مطرح کرده و در این زمینه مساعدت کنند».
گفت‌وگو با اعضای شورای نگهبان و مشاوران رهبری از دیگر اهداف دیدارهای این چهره سیاسی اصلاح‌طلب است که رهامی در مورد آن توضیح می‌دهد: «ملاقات‌هایی هم با فقهای شورای نگهبان و برخی از مشاورین مقام معظم رهبری داشته‌ایم. این دیدارها به موازات انجام می‌شود اما ما نمی‌خواهیم جزییات این دیدارها علنی شده و بهره‌برداری سیاسی از آن صورت بگیرد. چون اگر خیلی رسانه‌ای شود، خصوصا مراجع محترم، از انجام این نشست‌ها خودداری می کنند. به همین دلیل است که ما چنین اخباری را اعلام نمی‌کنیم».
بخشی از  گفت‌و‌گوی او با خبرآنلاین را در ادامه می‌خوانید:
اصلاح‌طلبان از هم اکنون خود را برای حضور در انتخابات آماده می‌کنند. هرچند اعضای این جریان پس از انتخابات سال 88 به نوعی خود را از حاکمیت جدا ساخته و به نظر می‌رسید به سختی بتوانند به عرصه سیاسی کشور بازگردند، اما گویی گشایشی در این موضوع ایجاد شده و صحنه برای حضور بیشتر آنان آماده‌تر شده است. به طور دقیق برنامه جریان اصلاحات برای بازگشت به عرصه سیاسی کشور چیست و تاکنون چه اقداماتی از سوی اصلاح‌طلبان صورت گرفته است؟
اصلاح‌طلبان به این جمع‌بندی رسیده‌اند که مشکلاتی که پس از انتخابات سال 88 ایجاد شده، نباید باعث فاصله گرفتن جریان اصلاح‌طلبی از انتخابات و صندوق‌های رای و یا همکاری با مسئولان نظام شود. به همین دلیل هم ما در سال 92 و در حالی که شرایط چندان برای حضور اصلاح‌طلبان فراهم نبود و تعداد زیادی از نامزدهای اصلی ما در دو انتخابات ریاست‌جمهوری و شورای شهر رد صلاحیت شدند، به صحنه انتخابات برگشتیم و با تمام وجود در آن شرکت کردیم. ما در آن دوره تلاش کردیم که با وضع موجود تا حدودی نتیجه انتخابات را از آن خود کنیم. در انتخابات مجلس هم تمام قد وارد شدیم. بنده و سایر دوستان شهر به شهر رفتیم و از همه دعوت کردیم که به طور فعال وارد صحنه انتخابات شوند و در حد امکان کاندیداهای مطرحی را وارد میدان کنند.
اما آنچنان هم چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب نتوانستند وارد پارلمان شوند...
آنچه که باعث شد چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان در مجلس حضور نداشته باشند، عدم اقبال عمومی نبود، بلکه این موضوع بیشتر بازمی‌گردد به برخوردهایی که تحت عنوان نظارت از سوی شورای نگهبان اعمال شد. این نهاد اصلاح‌طلبانی را که سال‌های زیادی به عنوان نماینده مجلس، وزیر و معاون وزیر بودند و در سایر سمت‌های مختلف تلاش کرده بودند، از دور خارج کرد. اما مهمترین مساله این است که نظام نیاز به همکاری این بخش از بدنه اصلی کشور دارد؛ نیروهای کارکشته‌ای که توان حل مشکلات و معضلات را دارند، به علت برداشت‌های نامناسب از امر نظارت بر انتخابات و توسعه اختیارات شورای نگهبان و تفسیرهای غیرحقوقی که از نظارت برمی‌آید، از همکاری با مجموعه نظام و همراهی با رهبر انقلاب و دولت و ملت محروم شدند و در حاشیه ماندند. اما در واقع اصلاح‌طلبان هیچ موقع نخواستند در حاشیه بنشینند و هیچگاه این استراتژی از سوی اصلاح‌طلبان اتخاذ نشد.
اما در این میان نمی‌توان تنها شورای نگهبان را مقصر دانست...
البته تمامیت‌خواهی جریان سیاسی مقابل هم مؤثر بوده که عرصه را برای اصلاح‌طلبان تنگ کرد. در واقع این جریان تمامیت خواه توانست بیش از 50 درصد از توان سیاسی کشور، یعنی نیروهای اصلاح‌طلب را کنار بزند. این کار البته بیشتر از اینکه به اصلاح‌طلبان آسیب برساند به خود نظام آسیب زد.
این مشکل همچنان هم پیش پای اصلاح‌طلبان هست، چه اقداماتی برای مقابله با آن خواهید داشت؟ 
از این به بعد تلاش ما برای مجلس یازدهم است که در سال 98 انتخابات آن برگزار خواهد شد و البته انتخابات ریاست جمهوری سال 1400. ما تمام قد وارد خواهیم شد. از دوستان هم دعوت خواهیم کرد که نیروهای مفید و فعال و با تجربه را وارد انتخابات کنند و تا جایی که قانون اجازه می‌دهد از آنها حمایت کنند و کنار ننشینند. اما طرف دیگر قضیه این است که جریانات تمامیت‌خواه که مانع حضور و همکاری بدنه اصلاحات شده، همچنان وجود دارند که باید این وضع حتما اصلاح شود.
آنگونه که از صحبت‌های اخیر اصلاح‌طلبان برداشت می‌شود، قرار است باب مذاکره و گفت و گو را باز کنند. اقدامات اصلاح‌طلبان بویژه شخص شما که پرچم‌دار گفت‌و‌گو با مسئولان عالی نظام هستید، تاکنون چگونه پیش رفته است؟ 
تلاش کردیم که با گفت و گو و مذاکرات کار را به جلو ببریم. سفرهای متعددی هم تاکنون به قم داشتیم و با برخی از مراجع و علما و اعضای شورای نگهبان جلساتی برگزار کردیم. تلاش‌مان این است که فضای مناسب را فراهم کنیم که البته تاحدود زیادی موفق هم بودیم. ما بنای این گفت و گوها را از سال 91 گذاشته‌ایم. در آن زمان هم، بنده و دوستان شهر به شهر و استان به استان رفتیم، در کنارش هم با بعضی از مشاورین رهبری انقلاب و با بعضی از اعضای شورای نگهبان و مراجع تقلید دیدارهایی داشتیم و موفقیت نسبی خوبی هم ایجاد شد. همین فضای مجلس فعلی و حتی گشایشی که در قضیه ملاقات‌های آقایان کروبی و موسوی حاصل شده و تا حدی کاهش یافتن فشاری که روی بدنه اصلاح‌طلبان کشور بوده محصول همین حرکت اعتدالی و صلح‌جویانه و میانجی‌گرایانه‌ای بوده که بنده و خیلی از همفکرانم داشته‌ایم.
جدیدا با شخص رهبری هم دیداری داشته‌اید؟ 
چند ماه پیش ملاقاتی با شخص مقام معظم رهبری داشته‌ایم که آثار این ملاقات به تدریج در فضای سیاسی کشور خود را نشان خواهد داد.
دیدار با مراجع قم چطور؟
آخرین سفر من به قم هفته گذشته بود. ما از سال 92 به بعد تلاش کردیم ارتباط خود را بیشتر کنیم. در کنار این دیدار، ملاقات‌هایی هم با فقهای شورای نگهبان و برخی از مشاورین مقام معظم رهبری داشته‌ایم. این دیدارها به موازات انجام می‌شود اما ما نمی‌خواهیم جزییات این دیدارها علنی شده و بهره‌برداری سیاسی از آن صورت بگیرد. چون اگر خیلی رسانه‌ای شود، خصوصا مراجع محترم از انجام این نشست‌ها خودداری می کنند. به همین دلیل است که ما چنین اخباری را اعلام نمی‌کنیم.
مراجع در این دیدارها، وعده‌های امیدوارکننده‌ای هم برای اصلاح‌طلبان دارند؟ اقداماتی را تاکنون انجام داده‌اند؟ 
آنها پادرمیانی کردند و در بخش‌هایی قول دادند که خود راسا اقدام کنند. حتی برخی از مراجع تقلید قول دادند که اگر لازم باشد تلفنی یا حضوری با رهبری انقلاب، مسایل مربوط به رفع حصر و فشارهایی که در مورد فعالیت‌های اصلاح‌طلبان وجود دارد را مطرح کرده و در این زمینه مساعدت کنند. این اقدامات آثار خیلی خوبی داشته اما بنا نیست که فعلا مورد به مورد آن را اعلام کنیم. چون ممکن است در ادامه کار، ما را دچار مشکل کند. هفته پیش هم که در قم حضور داشتم این موضوع را اعلام نکردم. آنها تاکید دارند که این ملاقات‌ها خیلی عمومی نباشد و با جمعیت زیادی صورت نگیرد، به همین دلیل این دیدارها محدود انجام می‌شود. 
دیدارهای ما خیلی آثار پربرکتی داشته است. دیگر آن فضای بسته سال 92 را شاهد نیستیم. ما فکر می‌کنیم که اگر جلوی حرکت افراطیون را بگیریم که نتوانند صحنه را برای ما تنگ کنند، گشایش‌ها بیشتر خواهد شد. اما نباید از یک موضوع به راحتی گذشت و آن اینکه متاسفانه هر موقع فضا باز و گشایش زیادی ایجاد شد، مثل دوران مجلس ششم، جریانات سیاسی افراطی از هر دو جریان سیاسی با اقدامات خود باعث می‌شوند که دوباره فضا تنگ شود و طرف مقابل احساس نگرانی کند. این اقدامات در واقع ما را به خانه اول باز می‌گرداند. بنابراین نگرانی ما به همان اندازه که از جریان مقابل است از دوستان تندرو خودمان هم هست که با لوای اصلاح‌طلبی یا اصولگرایی فعالیت می‌کنند و عرصه را بر جریان‌های میانه‌رو و معتدل، تنگ می‌سازند. این همان چیزی است که باعث آسیب زدن به جریان اعتدال و در واقع آشتی ملی که در حال وقوع است، می‌شود.
دیدارهایتان با رهبری و مراجع به صورت منظم انجام می‌گیرد؟ 
دیدارهایی که به قم می‌رویم، تا حدی منظم انجام می‌گیرد. بیان دیدگاهها و مشاوره با رهبری هم بعضا حضوری است و در برخی واقع هم به صورت مکتوب است. پیشنهادات خود را تقدیم می‌کنیم و منتظر جواب می‌مانیم تا اعلام نظر ایشان را بدانیم. تاکنون پیگیری‌ها به طور منظم ادامه یافته است.
به نتایج بهتر این دیدارها امیدوار هستید؟ 
اوضاع خیلی فرق کرده است، مثلا، گشایشی که برای دو بزرگوار محصور ایجاد شده بخشی از آثار تدریجی این حرکت مصلحانه است که کماکان ادامه خواهد داشت. ما چیزی برای خود نمی‌خواهیم تنها دنبال منافع ملی و کلان کشور‌مان هستیم. ما مشخصا نه دنبال پستی هستیم و نه مسئولیت. بیشتر از منظر خیرخواهی و از باب نصیحت است که چنین اقداماتی را انجام می‌دهیم و به هرحال این خط مشی صلح‌آمیز و خیرخواهانه تاکنون آثار پر برکتی برای کشورمان داشته و قطعا در آینده، بیشتر از این خواهد داشت.
 

نظر شما