شناسهٔ خبر: 21517945 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه رسالت | لینک خبر

ضايع شدن حقوق شهروندي مردان در حصار بي بندوباري زنان

صاحب‌خبر -

منيره غلامي توکلي
شايد بارها و بارها شنيده ايد که برخي از دختران و زناني که حجاب را در معناي اسلامي و عرفي خود رعايت نمي کنند، اعتقاد به اين دارند که  داشتن حجاب امري اختياري است و هر گونه اجبار و طرح قانون در اين زمينه زيرسؤال بردن و حتي خدشه دار کردن قانون حقوق شهروندي است! اين طرز فکر زماني به اوج بي اساسي خود مي رسد که همين افراد در فرايندي کاملاً خودخواهانه مي گويند: حال اگر ما با اختيار خود بي حجابي يا بدحجابي را برگزيديم اين مردان هستند که بايد چشمان خود را درويش کرده و از نگاه کردن بپرهيزند! آنها حتي پا را از گليم شرع و عرف هم بيرون گذاشته و در پاسخ به اين جمله که  مردان با غيرت، زنان با حجاب دارند، مي گويند: به نظر ما مردان با غيرت، چشمان با حجاب دارند!
درباره اولين شبهه، به اين دست از بانوان بايد متذکر شد که حجاب به دستور خدا اجباري است و حق الله است نه دلبخواه زن يا شوهر. راه حل اين شبهه و تبيين حجاب در بينش قرآن کريم اين است که زن بايد کاملاً درک کند حجاب او تنها مربوط به خود او نيست تا بگويد من از حق خودم صرف‏نظر کردم، حجاب زن مربوط به مرد نيست تا مرد بگويد من راضي ام، حجاب زن مربوط به خانواده نيست تا اعضاي خانواده رضايت بدهند. حجاب زن، حقي الهي است. لذا مي‏بينيد در جهان غرب و کشورهايي که به قانون غربي مبتلا هستند اگر زني آلوده شد و همسرش رضايت داد، قوانين آنها پرونده را مختومه اعلام مي‏کنند، اما در اسلام اين چنين نيست، حرمت زن نه اختصاص به خود زن دارد نه شوهر و نه ويژه برادر و فرزندانش مي‏باشد، همه اينها اگر رضايت بدهند، قرآن راضي نخواهد بود، چون حرمت زن و حيثيت زن به عنوان حق‏اللَّه مطرح است لذا کسي حق ندارد بگويد من به نداشتن حجاب رضايت دادم، از اينکه قرآن کريم مي‏گويد هر گروهي، اگر راضي هم باشند، شما حد الهي را در برابر آلودگي اجرا کنيد، معلوم مي‏شود عصمت زن، حق‏اللَّه است و به هيچ کسي ارتباط ندارد.
اما در مورد مسئله دوم يا  طعنه زدن برخي از زنان به مردان و توصيه به چشم پوشي کردن از ديدن بانوان بدحجاب يا بي حجاب، 
توجه به يک نکته شايد به نظر فکاهي، ضروري است، آن هم اينکه مردان مخصوصا در فصل گرما که بهانه اي داغ  براي آب شدن حجاب در تمام ابعاد ظاهري و پوششي زنان فراهم مي کند، بايد چشمان را به کدامين طرف درويش کنند که در آن معصيتي ناخواسته روي ندهد!؟ نگاهي هر چند کوتاه به حرام نيفتد!؟
ساپورت هاي تنگ و چسبان در نگاه هاي رو به پايين، مانتوهاي جلو باز و يقه هاي بازتر در نگاه  رو به جلو، چهره هاي رنگ و لعاب برداشته و موهاي پريشان در نگاه رو به بالا، پيچيدن عطر تند در فضاي کوچک تاکسي و... آيا زنان بدحجاب و قانون شکن راهي براي درويش ماندن چشم و نظر مردان باقي گذاشته اند؟!
گفتن اين نکته خالي از لطف نيست که خروج بي بندوبار زنان بدون رعايت حجاب عرفي در جامعه اسلامي نوعي نقض حقوق شهروندي زنان و دختراني است که با آتش افروخته توسط اين بدحجابان دچار تمامي آسيب هاي اجتماعي مي شوند که پيامد بي بندوباري آنهاست، از متلک هاي کلامي گرفته تا ناامني هاي اجتماعي و هتک حرمت هاي شيطان صفتانه. از بعد ديگر حقوق اجتماعي و رواني مرداني نقض مي شود که هيچ تمايل ندارند چشم در چشم زناني شوند که ديدن برهنگي ها و نمايان کردن برجستگي هاي اندام شان لطمه هاي 
شديد روحي و رواني به آنها وارد مي کند. به طور قطع در بحث آسيب هاي اجتماعي، صيانت از حقوق شهروندي و ترويج فرهنگ عفاف و حجاب، ضروري است.
و اما اينکه آيا چشم پوشيدن مردان از نگاه کردن به زنان و در واقع رعايت عفاف يک طرفه از جانب مرد در پوشاندن نگاهش از زنان بدحجاب و بي بندوبار مي تواند نسخه اي درمانگر براي جلوگيري از آسيب هاي اجتماعي به وجود آمده از بدحجابي باشد؟ و آيا اين مطالبه گري به حقي است؟! بايد گفت: خير! اگر چه قرآن كريم پيش از آنكه به زنان دستور پوشش و رعايت حجاب داده باشد به مردان امر كرده كه حجابي در مقابل چشمانشان قرار دهند و «غض بصر» داشته باشند؛ «قُل لِّلْمُؤْمِنِينَ يَغُضوا مِنْ أَبْصارِهِمْ وَ يحْفَظوا فُرُوجَهُمْ ذَلِک أَزْکي لَهُم إِنَّ اللَّهَ خَبِيرُ بِمَا يَصنَعُونَ...» اما نکته اي که بايد به آن توجه داشت اين است که «غض بصر» يعني خيره نشدن و کوتاه کردن نگاه که خداوند به مردان دستور داده است از خيره خيره نگاه کردن بپرهيزند اما نمي توان چنين برداشتي داشت که در جامعه اسلامي راه بروند اصلا نگاه نکنند و 
چشمان شان را کاملاً ببندند!
حال با نوع عجيبي از بدحجابي که در بندهاي بالا گفته شد، يک مرد بايد نگاه خود را متوجه کدامين سو و جهت کند؟! آيا زنان بدحجابي که ادعاي آزادي و اختياري بودن حجاب دارند فضايي را براي راحت نگاه کردن و طي طريق مردان باقي گذاشته اند؟ 
متأسفانه خيابان هاي شهرها مخصوصا کلانشهرهايي مانند تهران، جلوه گاهي بزرگ براي خودنمايي زناني شده است که هر روز ساعت ها وقت خود را پاي آيينه و سرخاب سفيداب تلف مي کنند، شايد مردي پيدا شود و چشمانش را از نگاه به آنها درويش کند!
بد نيست که فراموش نکنيم طبق آموزه هاي دين اسلام زن و مرد بايد حدود پوشش مخصوص به خود را رعايت کنند و از نگاه کردن به نامحرم بپرهيزند. در ده آيه از قرآن کريم به بحث عفاف وحجاب مردان و زنان پرداخته شده است. اهميت رعايت حجاب در زنان و لزوم پرهيز از نگاه مفسده انگيز در مردان به يک اندازه مورد تأکيد و توجه قرار گرفته است. به طوري که هيچ يک بر ديگري ارجحيت ندارند و از اين روست که کسي نمي تواند در اين مورد بهانه جويي کند که چرا فقط من به رعايت چيزي مکلفم و ديگران آزادند.
فصل تابستان فصل رويش گياهان و تابش مهربان خورشيد بر سرزمين کشورمان است، در اين فصل را که مملو از نعمت هاي بيکران الهي است با معصيت هايي که حق الله و حق الناس را ضايع مي کند، به بدترين و زشت ترين شکل در محضر خدا ناسپاسي نکنيم و با بدحجابي و بي بندوباري و گسترش و ترويج آن در فضاي عمومي جامعه،  تنور داغ آسيب هاي اجتماعي را داغ تر نکنيم و به جاي آن، زن و مرد مسلمان در رعايت حجاب و عفاف به يک ميزان و با يک اعتقاد قلبي، همت کنيم.

نظر شما