شناسهٔ خبر: 20579256 - سرویس علمی-فناوری
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه کیهان | لینک خبر

پایگاه فضایی امام خمینی(ره) با پرتاب موفق ماهواره‌بر سیمرغ افتتاح شد

صاحب‌خبر -


پایگاه ملی فضایی امام‌ خمینی(ره) با پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر سیمرغ به فضا
 افتتاح شد.
در آستانه ولادت باسعادت هشتمین اختر تابناک آسمان امامت و ولایت حضرت امام ‌رضا(ع)، پایگاه ملی فضایی امام‌ خمینی(ره) با پرتاب آزمایشی موفقیت‌آمیز ماهواره‌بر سیمرغ به فضا به طور رسمی افتتاح شد.
پایگاه ملی فضایی حضرت امام ‌خمینی(ره) که نخستین پایگاه سکوی ثابت جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود، مجموعه عظیمی است که همه مراحل آماده‌سازی، پرتاب، کنترل و هدایت ماهواره‌برها را بر عهده دارد.
این پایگاه از نظر فناوری مطابق با استانداردهای روز دنیا طراحی و ساخته شده و قادر است در فاز نهایی همه نیازهای کشور در مدار LEO را نیز پوشش دهد.
ماهواره‌بر سیمرغ نیز قادر است ماهواره‌هایی تا وزن 250 کیلوگرم را در مدار 500 کیلومتری زمین قرار دهد.
ماهواره‌بر سیمرغ قرار است ماهواره طلوع را که 100 کیلو وزن دارد و یک ماهواره تصویر‌برداری است در فضا قرار دهد.
به گزارش فارس، این ماهواره در نمایشگاه هوافضای ماکس 2017 روسیه هم در غرفه ایران به نمایش درآمد و بزرگترین موشک ماهواره‌بر ایران است که سازمان هوافضای وزارت دفاع آن را ساخته است.
رقابت ایران با کشورهای بزرگ
 در پرتاب ماهواره‌های سبک
حسین شهرابی رئیس‌ گروه فضایی صاایران نیز در گفتگو با خبر ٢١ درخصوص ویژگی‌های این پایگاه، با بیان اینکه کشورهای بزرگ دنیا در سال‌های اخیر به پرتاب پرتعداد ماهواره‌های سبک در مدارهای پایین جو روی آورده‌اند، اظهار داشت: کشوری که از این قابلیت برخوردار باشد می‌تواند در این عرصه عملا با کشورهای بزرگ رقابت کند.
‎شهرابی گفت: پایگاه فضایی امام خمینی این قابلیت را برای کشورمان فراهم می‌کند که به‌زودی در عرصه پرتاب ماهواره‌های سبک در مدارهای پایین زمین وارد رقابت با قدرت‌های بزرگ جهانی شویم.
وی تصریح کرد: در این پایگاه، قابلیت اجرای چهار مرحله آماده‌سازی، پرتاب، کنترل و هدایت مهیا بوده و با تکمیل ارتباطی که این پایگاه با مجموعه سازنده آن در صاایران صورت خواهد داد، می‌توانیم دسترسی به یک چرخه کامل را در کشور داشته و آمادگی لازم برای توسعه انواع زیرساخت‌های فضایی برای کاربران خود را فراهم کنیم.
‎رئیس‌ گروه فضایی صاایران با بیان ابعاد فناوری و تکنولوژی این پایگاه اضافه کرد: ما به قابلیت کافی برای آنچه که مربوط به پرتاب‌های پرتعداد و سبک می‌شود، دست یافته‌ایم و با طراحی منظومه‌های پرتعداد، سازمان ما بزرگترین مشتری این پایگاه خواهد بود تا با استفاده‌های مکرر بتوانیم ظرفیت فضایی کشور را توسعه داده و عقب‌ماندگی سال‌های گذشته را برطرف کنیم.
‎شهرابی ادامه داد: ما در موضوعات هدایت و کنترل، سرویس، سوخت‌رسانی، ایمنی و سایر زیرساخت‌ها می‌توانیم این خدمات را داشته باشیم.
‎رئیس‌ گروه فضایی صاایران در پایان گفت: این پایگاه نقطه عطفی برای کشور ما خواهد بود و ابعاد آن در کارهای بعدی و ماموریت‌های تکمیلی که محصول این زیرساخت هستند، بیشتر برای مردم تشریح خواهد شد و به مرور زمان روشن می‌شود که زیرساختی حیاتی را برای کشور رقم زده‌ایم.
آمریکا: برجام نقض شد!
در حالی که آمریکا با تشدید و اضافه کردن تحریم‌های روزافزون چیزی از برجام باقی نگذاشته است پس از پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ اعلام کرد ایران قطعنامه 2231 را نقض کرده است!«هیثر نوئرت» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پنجشنبه شب در خصوص پرتاب موشک ماهواره‌بر ایرانی به فضا نظر داد و آن را اقدامی «تحریک‌آمیز» خواند.
آمریکایی‌ها پیش از پرتاب این ماهواره‌بر، جو رسانه‌ای علیه آن به راه انداخته بودند و مدعی شدند که ساخت این ماهواره‌بر، تکنولوژی لازم برای ساخت موشک‌های قاره‌پیما را به ایران می‌دهد.
نوئرت پیش از پرتاب این ماهواره‌بر گفته بود: آمریکا هنوز گزارش قطعی در خصوص این پرتاب را از سرویس‌های اطلاعاتی خود نگرفته ولی اگر خبر پرتاب این ماهواره‌بر درست باشد «آن را نقض قطعنامه 2231 درنظر می‌گیریم.»
ادعای نوئرت در حالی است که در توافق هسته‌ای میان ایران و گروه موسوم به 1+5 هیچ اشاره‌ای به مسئله برنامه موشکی ایران نشده است.
تنها در قطعنامه 2231 که توافق هسته‌ای را تائید کرده، با ادبیاتی غیرالزام‌آور «از ایران خواسته ‌شده است» که از توسعه «موشک‌های بالستیکی که برای داشتن توانمندی حمل کلاهک اتمی طراحی شده‌اند»، خودداری کند.
واشنگتن با بیان این ادعا که برنامه فضایی مقدمه‌ای برای ساخت موشک‌های بالستیک قاره‌پیما است، تلاش می‌کند تا ایران را برای متوقف کردن این برنامه تحت فشار قرار دهد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه گفته است: «ما این اقدام را ادامه توسعه موشک‌های بالستیک ایران می‌دانیم؛ این پرتاب، امنیت و رفاه منطقه (خاورمیانه) را به خطر می‌اندازد.»
نوئرت با گره زدن پرتاب یک موشک ماهواره‌بر به روح یک توافق هسته‌ای گفت: «ما اعتقاد داریم که با این کار، روح برجام نقض شده است.»
ماهیت غیرالزام‌آور قطعنامه 2231 و ادبیات مشخص آن موجب شده تا آمریکا با وجود لفاظی‌های مداوم علیه برنامه موشکی و فضایی ایران، نتواند شورای امنیت را به اتخاذ تدابیر تنبیهی علیه ایران وادارد.
هشداری دیگر به آمریکا
یک روزنامه آمریکایی نیز اقدام ایران برای پرتاب ماهواره‌بر سیمرغ به فضا را «هشداری دیگر به آمریکا» خوانده و نوشته دولت این کشور بایستی برنامه‌ای مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات موشکی ایران راه‌‌اندازی کند.
روزنامه «واشنگتن‌اگزمینر» ساعتی بعد از انتشار خبر مربوط به پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر سیمرغ به فضا برای افتتاح رسمی پایگاه ملی فضایی امام خمینی (ره) مدعی شد که تهران این آزمایش را با هدف پیشبرد و ارتقای برنامه موشک‌های بالستیک خود انجام داده است.
در این مقاله ادعا شده است: «دلیلی که ایران کماکان به ارسال ماهواره به فضا ادامه می‌دهد موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند. هر پرتاب، اطلاعات بیشتری درباره بهتر کردن پرتاب بعدی فراهم می‌آورد و این آزمایش‌ها، پیش‌نیاز‌های ضروری برای کسب توانمندی‌های موثر در زمینه موشک‌های بالستیک قاره‌پیما هستند.»
رسانه آمریکایی در ادامه پیشنهاد کرده است که آمریکا بایستی با این تلاش‌های ایران مقابله کند.
«واشنگتن‌اگزمینر» می‌نویسد: «آمریکا بایستی مهار برنامه موشک‌های بالستیک قاره‌پیمای ایران را در اولویت قرار دهد. انجام این کار نیازمند اقدام دیپلماتیک جسورانه، فشار نظامی و رهبری آشکار از جانب ایالات متحده است.»
در پایان این یادداشت تأکید شده است: «آمریکا بایستی یک برنامه اقدام مخفیانه برای مختل کردن تحقیقات موشک‌های بالستیک ایران به کار بگیرد. چنین اقدامی پیش از این هم سابقه داشته است.»
«واشنگتن‌‌اگزمینر» نوشته است: «طی سال‌های اولیه دولت اوباما، رئیس‌جمهور اوباما دستور راه‌اندازی یک برنامه اقدام مخفیانه برای تضعیف توسعه سانتریفیوژهای ایران را صادر کرد. این اقدام، توانمندی‌های هسته‌ای ایران را حدود یک سال عقب‌تر برد.»

نظر شما