شناسهٔ خبر: 19644006 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایرنا | لینک خبر

متخصص تغذیه و رژیم درمانی:

روزه داران خرما و عسل را جایگزین زولبیا و بامیه کنند

قزوین-ایرنا-یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی به روزه داران توصیه کرد به جای مصرف از زولبیا و بامیه از خرما و عسل که دارای ارزش غذایی بالا و مواد قندی طبیعی و انواع ویتامین ها هستند استفاده کنند.

صاحب‌خبر - دکتر مصطفی نوروزی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خطرات آلودگی شیمیایی زولبیا و بامیه خصوص در زمان غوطه ور شدن آنها در روغن معمولا از کنترل خارج است. وی اظهار کرد: البته در مجموع مصرف بیش از حد شیرینی ها حتی خرما و عسل نیز در افطار توصیه نمی شود زیرا مانع صرف شام کامل شده و با تبدیل شدن به چربی موجب اضافه وزن و چاقی می شود. این متخصص تعذیه و رژیم درمانی به غذاهای مناسب برای افطار اشاره کرد و افزود: به علت آنکه قبل از افطار بدن حدود 16 ساعت آب و غذا دریافت نکرده و مقدار ذخائر قند خون بدن که تنها غذای اختصاصی سیستم مغز و اعصاب است کاهش یافته بنابراین باید در وهله اول قند خون افزایش یابد. نورزی درباره مصرف آش های مختلف در هنگام صرف افطار نیز گفت: مصرف حلیم در افطار به شرط کم نمک بودن و یا چربی زیاد و در حد اعتدال اشکالی ندارد اما مصرف آش ها و سوپ های تند و پرادویه در افطار ممکن است اثرات سوء بر دستگاه گوارش داشته باشد بنابراین توصیه نمی شود. وی با بیان اینکه کم آبی بدن موجب تاثیر منفی در کلیه ها و احتمال عفونت و سنگ سازی می شود،گفت: افراد روزه دار باید بین افطار تا سحر حداقل هشت لیوان آب مصرف کنند. این استاد دانشگاه علوم پزشکی قزوین خاطرنشان کرد: البته مایعات فقط آب آشامیدنی نیست و انواع سبزی ها و میوه ها مثل هندوانه،خربزه،گوجه،خیار و یا چای کمرنگ و شیر حاوی مقدار آب بسیار بالایی هستند که استفاده از آنها توصیه می شود. **پرهیز از مصرف آب و نوشیدنی سرد در حین افطار وی همچنین بر پرهیز از مصرف آب و نوشیدنی های سرد در شروع افطار تاکید کرد و گفت: همچنین بهتر است که از مصرف قهوه و چای پر رنگ که باعث دفع آب بدن می شود،نیز پرهیز شود. نوروزی ادامه داد:مصرف نوشابه های گازداربه منظور رفع عطش در سحر و افطار توصیه نمی شود زیرا ضمن تخلیه کلسیم بدن و پوکی استخوان باعث افزایش تشنگی نیز شده و علاوه بر آن یک لیوان نوشابه معادل مصرف 10 حبه قند می باشد و چاق کننده است. وی، مصرف شیر،نان،پنیر، تخم مرغ آب پز،شیر برنج و سوپ های سبزیجات،ماهی،گوشت های قرمز و سفید و مصرف گردو در حد اعتدال را از بهترین مواد غذایی در هنگام افطار دانست و گفت: بین افطار و سحر از پنج گروه مواد غذایی شامل نان و غلات، میوه، سبزی، شیر و فراورده های آن وگوشت به طور متعادل و متنوع باید استفاده شود. رئییس انجمن تغذیه استان قزوین گفت: در ایام ماه مبارک رمضان خانواده ها بهتر است به جای استفاده از غذاهای سرخ کردنی روش طبخ غذای خود را به آب پز، کباب کردن و یا با بخار پختن تغییر دهند. وی بر رعایت فاصله زمانی بین افطار و شام افراد روزه دار نیز تاکید کرد و گفت: بهتر است افطار به طور مختصر صرف شده و بعد از آن شام مصرف شود و فاصله کمی بین این 2 باشد زیرا به شخص روزه دار کمک می کند تا اشتهای بیشتری برای خوردن سحری داشته باشد. ***روزه بدون سحری برای کلیه ها مضر است این متخصص تغذیه و رژیم درمانی با بیان اینکه گرفتن روزه بدون سحری نشان از قوی بودن، بنیه داشتن و قدرت بدنی بالا نیست، گفت: ممکن است فرد روزه دار بتواند بدون سحری روزه بگیرد و ظاهراً برای او مشکلی پیش نیاید اما نباید فراموش کند که این کار در آینده مشکلات و عوارض زیادی برای او به دنبال خواهد داشت. وی، آسیب به کلیه‌ها را یکی از عوارض روزه بدون سحری عنوان کرد و ادامه داد: در فصل گرما، حدود 16 ساعت نیاشامیدن آب و مایعات ممکن است باعث آسیب به کلیه‌ها و مجاری ادراری و احتمال سنگ‌سازی کلیه‌ها به ویژه در خانواده‌هایی که کلیه‌ی آنان مستعد سنگ سازی است شود. وی ادامه داد: شخص در روزه بدون سحری توان جسمی،فکری و مغزی در طول روز بعد را نخواهد داشت و راندمان کافی برای فعالیت های روزمره را ندارد. ***مصرف آش و غذاهای چرب در سحر فرد را دچار تشنگی می کند این متخصص تغذیه، خوردن ماست و میوه و سبزیجاتی چون سیب، سالاد ،گوجه فرنگی و هندوانه در سحری توصیه کرد و گفت: به علت درصد بالای آب در میوه ها با مصرف آنها در طول روز احساس تشنگی کمتری به شخص دست خواهد داد و برعکس استفاده بیش از اندازه از برخی مواد مثل غذاهای چرب مانند کشک،ته دیگ و آش در هنگام سحر ممکن است در طول روز شخص را دچار تشنگی کند. وی با تاکید بر زود بیدار شدن برای خوردن سحری خصوصا در نوجوانان برای آرامش بیشتر و جویدن کامل غذا، گفت: در سحر باید غذای کاملی چون انواع خوراک ها و پلو خورش ها صرف شود تا بدن در طول روز دچار مشکل و ضعف نشود. نوروزی بابیان اینکه رژیم غذایی برای سحر باید متنوع باشد و تمام نیازهای شخص را بر آورده کند، خاطرنشان کرد: توصیه می شود در وعده سحر یک کاسه کوچک سوپ جو میل شود زیرا به دلیل نوع کربوهیدراتی که دارد احساس گرسنگی را در طول روز به تعویق می اندازد و علاوه بر سوپ جو در سحر، از نان ،سیب زمینی و برنج نیز می توان استفاده کرد. **توصیه به خودداری از مصرف فست فود دکتر نوروزی در ادامه گفت: به علت علاقه خاص در سنین نوجوانی به غذاهای آماده (Fast food) مثل ساندویچ، پیتزا، نوشابه، شکلات ها و چیپس به جای غذاهای سنتی، والدین باید مصرف اینگونه تنقلات و غذاهای آماده را در ماه مبارک کنترل و محدود کنند. وی ادامه داد: همچنین به علت نیاز به مواد مغذی در پسران و دختران در حال بلوغ باید دریافت انرژی آنها بیش از افراد عادی باشد زیرا دارای میانگین رشد قدی بالا تری درطول سال هستند و علاوه بر مصرف غذاهای توصیه شده برای بزرگسالان می توانند از برخی مواد مقوی مثل دسرهای شیرین و خرما نیز استفاده کنند. این متخصص تغذیه در پایان از بیمارانی که دارو مصرف می کنند نیز خواست در حین روزه داری در ماه مبارک رمضان داروی خود را خودسرانه و بدون نظر پزشک معالج کاهش، افزایش و یا قطع نکرده و ساعات مصرف آن را با نظر پزشک خود تنظیم کنند. 7388*3013 خبرنگار:پریسا نوروزی**انتشار دهنده: رضا اولادی انتهای پیام /* علمي آموزشي تغذيه ماه مبارك رمضان ارتباط با سردبیر: newsroom@irna.ir تماس بی واسطه با مسئولین

نظر شما