شناسهٔ خبر: 15938489 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: صدا و سیما | لینک خبر

فیلیپین، از ترک آمریکا تا آغوش چین ! ؟

رودریگو دوترته رئیس جمهور فیلیپین پنجشنبه در پکن « جدایی » خود را از آمریکا- متحد دیرینه فیلیپین- اعلام کرد.

صاحب‌خبر -
        به گزارش  سرویس بین الملل خبرگزاری صدا وسیما  به نقل از خبرگزاری فرانسه از پکن،‌ دوترته که هیئتی از بازرگانان متشکل از 400 نفر وی را در سفر به چین همراهی می کند قرار است چهار روز در چین اقامت داشته باشد.
وی در نشست اقتصادی که چند ساعت پس از نشست با شی جینپینگ همتای چینی خود صورت گرفت گفت : « من جدایی خود را از آمریکا اعلام می کنم. »
اعلام این خبر موج تشویق حضار را در پی داشت. 
سفر رئیس جمهور فیلیپین به چین به گرم شدن روابط دو کشور اختصاص دارد که طی سالهای گذشته به علت اختلاف در خصوص حاکمیت جزایر دریای چین جنوبی سرد شده است. 
دوترته اعلام کرد قصد دارد ( این پرونده )‌ را به وقت دیگری موکول کند و همکاری اقتصادی را در اولویت قرار دهد. وی در تلویزیون چین اعلام کرد خواستار «‌ کمک » همسایه خود در این زمینه است. 

حل اختلافات از راه گفتگو
        شی جینپینگ رئیس جمهور چین از این درخواست استقبال کرد و گفت : «  این مهم است که اختلاف ها را از راه گفتگو و رایزنی های دوجانبه درباره موضوع دریای چین جنوبی حل کرد. »
وزارت امور خارجه چین در سخنانی به نقل از جینپینگ اعلام کرد «‌ آماده است به طور موقت مسائل دشوار را کنار بگذارد. »
دوترته گفتگو با شی جینپینگ را «‌ تاریخی » توصیف کرد  و گفت : «‌ این گفتگو روابط بین دو کشور را بهبود و توسعه می بخشد. »
دوترته در مقایسه با بنیگنو آکینو رئیس جمهور سابق فیلیپین موضعی کاملا متفاوت اتخاذ کرده است. بنیگنو آکینو ماه ژوئیه در دادگاهی بین المللی به ادعاهای چین در دریای چین جنوبی اعتراض کرده بود و این دادگاه ماه ژوئیه فیلیپین را در این پرونده محق دانسته بود. پکن این حکم را رد کرد. 
دوترته که پس از این دادگاه به قدرت رسید اعلام کرد قصد ندارد از حکم دیوان داوری لاهه برای وارد کردن فشار به پکن استفاده کند. این موضوع سبب خشنودی پکن شد. 
شی جینپینگ همچنین اعلام کرد کشورش آماده است « فعالانه در ساخت زیرساخت ها در فیلیپین در بخش راه آهن،‌حمل و نقل شهری از طریق مترو، بزرگراهها و بنادر مشارکت کند. » 
چین همچنین قرار است « شرکت های این کشور را به سرمایه گذاری بیشتر در فیلیپین تشویق و همچنین چینی ها را به مسافرت به این کشور ترغیب کند. »
دوترته که به علت کمپین ضد جنایتکاران مورد انتقاد آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد قرار دارد، در این خصوص از حمایت چین برخوردار است. 
از زمان روی کار آمدن دوترته،‌ بیش از 3700 نفر در چارچوب این کمپین کشته شده اند.

حمایت چین
       وزارت امورخارجه چین اعلام کرد پکن « از دولت جدید فیلیپین در مبارزه با ممنوعیت مواد مخدر،‌ تروریسم و اقدامات جنایتکارانه حمایت می کند و آماده همکاری با مانیل در این خصوص است. »
رودریگو دوترته چهارشنبه در سخنانی در برابر جامعه فیلیپینی در پکن گفت کشورش از اتحاد با آمریکا، بهره کمی برده است. 
فیلیپین تا سال 1946 مستعمره آمریکا بود. 
رئیس جمهور فیلیپین در سخنانی خطاب به واشنگتن گفته بود « شما برای منافع خود در آمریکا مانده اید. هم اکنون زمان آن رسیده است که بگویم : خداحافظ  دوست من. »
وی افزود : « من دیگر به آمریکا نخواهم رفت. در آنجا به من توهین می شود. » 
دوترته بار دیگر الفاظ « رکیک »‌ را برای باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به کار برد. وی پیش از این در ماه سپتامبر نیز از این الفاظ استفاده کرده بود.

نظر شما