روزنامه ایران: پانزدهمین اجلاس وزارتی مجمع بینالمللی انرژی (IEF) دیروز در الجزیره کار خود را آغاز کرد تا محلی برای دیدار و همفکری میان تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نفت خام جهان باشد. اما اهمیت پانزدهمین نشست چندان به نفس این مجمع و دستاوردهای آن بستگی ندارد و بازار جهانی نفت خام بیش از آنکه منتظر بیانیه پایانی این اجلاس باشد به دنبال نتایج دیدارهای یک جانبه و چندجانبه میان تولیدکنندگان نفت خام در حاشیه این اجلاس است. نشستهایی از جنس مشورتی که قرار نیست به دستاورد روشنی ختم شود اما مسیر حرکتهای آتی قیمت نفت را ترسیم خواهد کرد.
در حال حاضر مسئولان ارشد، مدیران شرکتها، نمایندگان نهادهای بینالمللی و کارشناسانی از ٧٢ عضو این نهاد، درالجزایر گرد هم آمدهاند و قرار است نشست غیررسمی اوپک امروز برگزار شود. البته بر اساس اظهارات مقامات نفتی روس ممکن است روسیه و چند کشور تولیدکننده غیرعضو در اوپک نظیر قزاقستان نیز در این نشست شرکت کنند و بحث اصلی که قرار است تولیدکنندگان نفت خام به آن بپردازند چالشهای فعلی بازار نفت و نحوه اجرای طرح فریز نفتی (تثبیت تولید نفت) است. البته در این خصوص قرار نیست تصمیمگیری شود و تمام مقامات نفتی حاضر در نشست معتقدند که این مذاکرات مشورتی و به منظور کاهش اختلاف نظرهاست. اما قیمت نفت خام در بازار جهانی که علاوه بر عوامل ساختاری بازار از تصمیمها و اظهارنظرهای سیاسی صادرکنندگان نیز تأثیر میپذیرد مدام در حال فرود و نزول است و امروز در آخرین ساعات کار بازار با اعلام نظرات قطعی مقامات نفتی بیشترین تأثیر را میپذیرد؛ حال ممکن است افزایشی یا کاهشی باشد. در همین خصوص خالد الفالح، وزیر انرژی عربستان سعودی گفت، مذاکرات الجزیره مشورتی است و بیژن زنگنه وزیر نفت ایران نیز اعلام کرد، نشست امروز تولیدکنندگان نفت خام مشورتی است و ایران فعلاً حاضر نیست در طرح فریز نفتی شرکت کند. البته با وجود این اظهارات وزیران برخی از کشورها نظیر امارات متحده عربی و ونزوئلا هنوز به توافق بعد از نشست مشورتی امیدوارند و میگویند که توافق در نشست مشورتی به ثبات بازار نفت کمک میکند. اما باید توجه کرد تصمیمگیری در خصوص این طرح نیازمند اجماع است.
نظام سهمیهبندی باید احیا شود
بیژن زنگنه در جمع خبرنگاران درباره محورهای نشست مشورتی اعضای سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) گفت: ممکن است پیش و ضمن برگزاری نشست مشورتی اعضای اوپک در الجزیره مسائل مختلفی مطرح شود.
به گفته وزیر نفت، اوپک باید برای درآمد پایدار و حداکثر کردن درآمد اعضایش اقدامهایی انجام دهد اما در دو سال گذشته در عمل این نهاد بینالمللی اثرگذاری خود را از دست داده است. وی درباره اینکه آیا عربستان پیشنهادی برای تثبیت تولید نفت ایران در سطح سه میلیون و ٦٠٠ هزار بشکه در روز داده است، اظهار کرد: این کشور بهطور رسمی به ما پیشنهادی نداده است. وزیر نفت با تأکید براینکه ما برای شرکت در مجمع بینالمللی انرژی در الجزایر شرکت کردیم نه برای نشست اوپک، تصریح کرد: فرصتی هم برای گفتوگو در نشست مشورتی اوپک در الجزایر فراهم شده است. زنگنه هدف اصلی ایران را حفظ سهم خود در بازارهای جهانی نفت خام عنوان کرد و افزود: احیای سطح تولید پیش از تحریم هدف اصلی ماست.
نفت اسلحه نیست که برای آسیب رساندن به رقبا از آن استفاده شود
نفت یک اسلحه نیست و نباید از آن برای آسیب رساندن به رقبا و تحقق اهداف سیاسی استفاده کرد.
وزیر نفت افزود: برخی از نفت به عنوان یک سلاح استفاده کردهاند تا برای دیگر تولیدکنندگان ناآرامیهای اجتماعی و سیاسی و مشقت اقتصادی ایجاد کنند.
حمایت کامل ایران از تثبیت بازار نفت
وزیر نفت با بیان اینکه ما همواره از اقدامهایی که در تاریخ سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای تثبیت بازار نفت اتخاذ شده است حمایت کردهایم و در هر زمان دیگری که نیاز باشد چنین خواهیم کرد، افزود: ما به همکاری همه صادرکنندگان غیرعضو اوپک برای مشارکت در تلاشهای اوپک برای تثبیت بازار خوشامد میگوییم.
ایران تولید نفت خود را فریز نمیکند
زنگنه در همین حال به بلومبرگ گفته است که کشورش مایل به فریز نفت خود در سطح فعلی تولید نیست و قصد ندارد با تولیدکنندگان دیگر در نشست این هفته در الجزایر توافقی انجام دهد.
بیژن نامدارزنگنه اظهار کرد: ایران میخواهد تولید خود را به 4 میلیون بشکه در روز افزایش دهد. به گفته وی، سومین تولید کننده بزرگ عضو اوپک با تولید روزانه 3 میلیون بشکه نفت در نشست مجمع بینالمللی انرژی در الجزایر با سایر اعضای اوپک رایزنی خواهد کرد و ممکن است سازمان بتواند در نشست ماه نوامبر خود در وین به توافقی رسمی در خصوص محدود کردن عرضه دست یابد. «رسیدن به توافق در این دو روز در دستور کار ما نیست... ما اینجاییم تا در نشست مجمع بینالمللی انرژی شرکت کنیم و یک نشست غیررسمی مشورتی در اوپک برای تبادل نظر داشته باشیم.»