شناسهٔ خبر: 79885292 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: جام‌جم آنلاین | لینک خبر

پاورقی

جنگ تحمیلی سوم؛ بازآرایی قدرت در غرب آسیا (۶)

رسانه‌های معتبر بین‌المللی مانند رویترز، نیویورک تایمز، واشنگتن پست، گاردین، فایننشال تایمز، فارین افرز و فارین پالیسی، در صورت تطبیق با متن اصلی گزارش، از منابع معتبر پژوهشی به شمار می‌آیند. رسانه‌های معتبر بین‌المللی مانند رویترز، نیویورک تایمز، واشنگتن پست، گاردین، فایننشال تایمز، فارین افرز و فارین پالیسی، در صورت تطبیق با متن اصلی گزارش، از م...

صاحب‌خبر -
ارزیابی اعتبار مطالب گفته شده 
در بررسی این مطالب، چند نکته روش‌شناختی اهمیت دارد:
رسانه‌های معتبر بین‌المللی مانند رویترز، نیویورک تایمز، واشنگتن پست، گاردین، فایننشال تایمز، فارین افرز و فارین پالیسی، در صورت تطبیق با متن اصلی گزارش، از منابع معتبر پژوهشی به شمار می‌آیند.
اظهارات منسوب به شخصیت‌های سیاسی و نظامی باید با متن کامل سخنرانی، مصاحبه یا بیانیه رسمی آن افراد مطابقت داده شود؛ زیرا در برخی موارد احتمال تقطیع یا نقل به مضمون وجود دارد.
آمار‌های اقتصادی، نظامی و خسارات جنگ بدون ارجاع به گزارش‌های رسمی یا داده‌های مستقل، نیازمند بررسی تکمیلی هستند و نباید به‌صورت قطعی مورد استناد قرار گیرند.
 
 
بخش دوم از فصل اوّل
پیامد‌های اقتصادی جنگ؛ انرژی، تجارت جهانی و اقتصاد بین‌الملل درآمد
اگرچه در نگاه نخست، جنگ‌ها بیشتر از منظر نظامی مورد توجه قرار می‌گیرند، اما تجربه تاریخ نشان داده است که گاه پیامد‌های اقتصادی یک جنگ، بسیار عمیق‌تر و ماندگارتر از نتایج میدانی آن است. جنگ‌های جهانی اول و دوم، جنگ کره، جنگ ویتنام، جنگ خلیج فارس و جنگ اوکراین، همگی نشان داده‌اند که اختلال در تجارت، حمل‌ونقل، انرژی و زنجیره تأمین می‌تواند اقتصاد جهانی را برای سال‌ها تحت تأثیر قرار دهد.
جنگ تحمیلی سوم علیه جمهوری اسلامی ایران نیز، به سبب موقعیت ژئوپلیتیکی ایران و نقش تنگه هرمز در انتقال انرژی، از همان آغاز به موضوعی جهانی تبدیل شد. بسیاری از تحلیلگران و رسانه‌ها هشدار دادند که ادامه درگیری، می‌تواند بازار نفت، گاز، حمل‌ونقل دریایی و اقتصاد بین‌الملل را با بحران روبه‌رو سازد. در مجموعه گردآوری‌شده نیز بخش قابل توجهی از اظهارات، به همین مسئله اختصاص یافته است.

گفتار نخست
تنگه هرمز؛ گلوگاه راهبردی اقتصاد جهان
تنگه هرمز یکی از مهم‌ترین آبراه‌های جهان است و بخش بزرگی از صادرات نفت و گاز کشور‌های حوزه خلیج فارس از این مسیر انجام می‌شود. از همین رو، هرگونه ناامنی در این منطقه، مستقیماً بر قیمت انرژی، هزینه حمل‌ونقل و امنیت اقتصادی جهان اثر می‌گذارد.
در گزارش‌های گردآوری‌شده، بار‌ها به نگرانی دولت‌ها، شرکت‌های انرژی، مؤسسات مالی و رسانه‌های بین‌المللی درباره امنیت این آبراه اشاره شده است. برخی گزارش‌ها حتی از آن به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های امنیت انرژی یاد کرده‌اند.
از منظر اقتصاد سیاسی، اهمیت تنگه هرمز تنها به حجم نفت عبوری محدود نمی‌شود؛ بلکه این گذرگاه، به ابزاری مؤثر در محاسبات ژئوپلیتیکی قدرت‌های جهانی تبدیل شده است.
 
گفتار دوم
بازار نفت؛ نخستین قربانی هر بحران امنیتی
یکی از نخستین واکنش‌های بازار‌های جهانی به وقوع جنگ، افزایش نوسان قیمت نفت و گاز است. دلیل این امر، نگرانی سرمایه‌گذاران از کاهش عرضه و اختلال در انتقال انرژی است.
در اسناد گردآوری‌شده، گزارش‌هایی درباره احتمال افزایش قیمت نفت، کاهش ذخایر راهبردی، افزایش هزینه سوخت و نگرانی شرکت‌های بزرگ انرژی دیده می‌شود. همچنین برخی تحلیل‌ها به تأثیر این وضعیت بر اقتصاد اروپا، آمریکا و کشور‌های آسیایی پرداخته‌اند.
از منظر علمی، افزایش قیمت نفت در زمان جنگ، پدیده‌ای شناخته‌شده است؛ اما میزان و دوام آن، به عوامل متعددی همچون طول جنگ، امنیت خطوط کشتیرانی، تصمیم کشور‌های تولیدکننده و واکنش بازار‌های مالی بستگی دارد.
 
گفتار سوم
زنجیره تأمین جهانی و تجارت دریایی
اقتصاد جهانی امروز بر پایه شبکه‌ای پیچیده از حمل‌ونقل دریایی، بنادر، خطوط کشتیرانی و صنایع وابسته استوار است. هرگونه اختلال در یکی از این حلقه‌ها، می‌تواند آثار گسترده‌ای بر تجارت بین‌المللی داشته باشد.
در مطالب گردآوری‌شده، به افزایش هزینه حمل‌ونقل، اختلال در زنجیره تأمین، نگرانی شرکت‌های کشتیرانی و تأثیر جنگ بر تجارت جهانی اشاره شده است. همچنین برخی گزارش‌ها از افزایش هزینه تولید در صنایع مختلف سخن گفته‌اند.
 
گفتار چهارم
فشار اقتصادی بر آمریکا و اروپا
بخش دیگری از گزارش‌ها، به آثار اقتصادی جنگ بر کشور‌های غربی پرداخته است. در این گزارش‌ها، از افزایش قیمت سوخت، فشار بر خانوارها، کاهش محبوبیت دولت‌ها و نگرانی فعالان اقتصادی سخن به میان آمده است.
در علم اقتصاد، افزایش بهای انرژی معمولاً پیامد‌هایی همچون رشد تورم، افزایش هزینه تولید، کاهش قدرت خرید خانوار‌ها و کند شدن رشد اقتصادی را به دنبال دارد. بنابراین، حتی اگر برخی ارقام مطرح‌شده در این مجموعه نیازمند راستی‌آزمایی باشند، اصل این ارتباط اقتصادی، از مباحث پذیرفته‌شده در ادبیات اقتصاد کلان است.
 
گفتار پنجم
جنگ و بازتعریف اقتصاد ژئوپلیتیک
یکی از نتایج مهم جنگ‌های بزرگ، تغییر در مسیر سرمایه‌گذاری، تجارت و همکاری‌های منطقه‌ای است. برخی تحلیل‌های موجود در این مجموعه، جنگ را عاملی برای بازنگری دولت‌های منطقه در سیاست‌های امنیتی و اقتصادی خود دانسته‌اند و از احتمال شکل‌گیری ترتیبات جدید سخن گفته‌اند.
این دیدگاه، هرچند در میان برخی تحلیلگران مطرح شده است، اما تحقق آن نیازمند گذشت زمان و بررسی تحولات پس از جنگ است و نمی‌توان آن را در زمان وقوع رویداد، نتیجه‌ای قطعی دانست.
 
جمع‌بندی این بخش 
مطالعه گزارش‌ها و تحلیل‌های اقتصادی نشان می‌دهد که مهم‌ترین نگرانی‌های مطرح‌شده پیرامون جنگ عبارت‌اند از:
تأثیر ناامنی بر تنگه هرمز و تجارت انرژی.
افزایش نوسان قیمت نفت و گاز.
اختلال در زنجیره تأمین جهانی.
افزایش هزینه‌های حمل‌ونقل دریایی.
فشار تورمی بر اقتصاد‌های واردکننده انرژی.
نگرانی از رکود در برخی بازار‌های جهانی.
این موارد نشان می‌دهد که پیامد‌های اقتصادی جنگ، تنها محدود به کشور‌های درگیر نبوده و بسیاری از بازیگران اقتصاد جهانی را تحت تأثیر قرار داده است.
 
ارزیابی اعتبار منابع این بخش
از دیدگاه روش تحقیق، لازم است میان اصل موضوع و جزئیات نقل‌شده تفکیک قائل شویم:
اصل اثرگذاری جنگ بر بازار انرژی، تجارت و حمل‌ونقل جهانی با مبانی اقتصاد بین‌الملل سازگار است و در بسیاری از منابع معتبر نیز مورد تأکید قرار گرفته است.
ارقام، درصد‌ها و پیش‌بینی‌های اقتصادی که در مجموعه حاضر آمده‌اند، تنها زمانی قابلیت استناد دانشگاهی دارند که با گزارش رسمی همان رسانه، بانک، شرکت یا نهاد بین‌المللی تطبیق داده شوند.
برخی نقل‌قول‌ها و آمار‌ها فاقد تاریخ انتشار، شماره گزارش یا ارجاع دقیق هستند؛ ازاین‌رو، در نسخه نهایی کتاب باید با برچسب «نیازمند راستی‌آزمایی» مشخص شوند تا از اختلاط داده‌های قطعی و ادعا‌های تأییدنشده جلوگیری شود.
در ادامه، بخش چهارم به تحلیل بازتاب جنگ در رسانه‌های غربی، عربی، روسی و صهیونیستی اختصاص خواهد یافت و رویکرد‌های متفاوت این رسانه‌ها به‌صورت تطبیقی بررسی می‌شود. این فصل از حالت نقل اخبار خارج شده و به یک تحلیل رسانه‌ای در سطح کتاب‌های دانشگاهی تبدیل خواهد شد.
∎​