شناسهٔ خبر: 78344393 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: آفتاب | لینک خبر

در حال تکمیل...

روز ۹۱ جنگ | فعالیت پدافند در قشم | روایت ترامپ از توافق احتمالی با ایران: اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم | تبادل آتش در تنگه هرمز

در این گزارش مهمترین اخبار مربوط به جنگ، آتش بس و مذاکرات به روزرسانی می شود... در این گزارش مهمترین اخبار مربوط به جنگ، آتش بس و مذاکرات به روزرسانی می شود...

صاحب‌خبر -
به گزارش خبرگزاری آفتاب،

ترامپ هیچ تصمیمی درباره ایران نگرفت
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۲۲:۵۹

روزنامه «نیویورک تایمز» گزارش داد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا پس از یک نشست دو ساعته در کاخ سفید درباره احتمال تمدید آتش‌بس با ایران، بدون اتخاذ تصمیم نهایی جلسه را ترک کرد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا اعلام کرد ترامپ جلسه دوساعته خود در اتاق وضعیت را بدون تصمیم‌گیری درباره ایران به پایان رسانده است.

شنیده شدن صدای فعالیت پدافند در محدوده جزیره قشم
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۲۱:۵۵

مهر نوشت: شامگاه جمعه، صدای فعالیت پدافند در جزیره قشم از سوی ساکنان محلی گزارش شده است. بر اساس این گزارش، ماهیت این صداها مشخص نیست و هنوز هیچ‌یک از نهادهای رسمی درباره علت وقوع این صداها اظهارنظر نکرده‌اند.

تسنیم نیز نوشت: در پی رصد ریزپرنده متخاصم دشمن آمریکایی ـ صهیونی در حوالی قشم توسط پدافند هوایی ارتش، بلافاصله در عملیات موفق مورد اصابت قرار گرفت و منهدم شد.

بقائی درباره ادعای ترامپ: ۴۷ سال است با «زبان باید» خداحافظی کرده‌ایم
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۲۰:۴۹

 اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سئوال شبکه خبر مبنی بر اینکه ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته است که ایران باید تنگه هرمز را باز کند و اینکه از همین الان تنگه باز شده و ادعاهای دیگرش گفت: ما با «زبان باید»،‌47 سال پیش خداحافظی کردیم، هیچ یک از طرفهای غربی که وقتی درباره ایران صحبت می کنند، نباید از باید استفاده کنند، ما بر اساس منافع ملت ایران تصمیم می گیریم. این بایدها و نبایدها که مقامات آمریکایی عادت دارند درباره جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند، باید آنها را به عنوان خواهش می‌کنیم، بخوانیم. تا کنون تبادل پیامها ادامه دارد ولی تفاهم نهایی نشده است باید بگویم ما در این مرحله بر پایان جنگ متمرکز هستیم و بر مسئله هسته ای تمرکز نداریم. در این مرحله تمرکز ما بر پایان جنگ است، درباره جزئیات مباحث مرتبط با غنی سازی و با موضوع اورانیوم غنی شده در این مرحله صحبتی نداریم.

سکوت مسئولان / رسانه های نزدیک به سپاه ادعای ترامپ را تکذیب کردند
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۲۰:۳۹

در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مدعی توافق با ایران شده است، رسانه های نزدیک به سپاه ادعاهای ترامپ درباره متن توافق را تکذیب کرده اند.

نکته اینکه مقامات کشورمان هنوز واکنشی در تایید یا رد ادعای ترامپ نداشته اند.

روایت ترامپ از توافق با ایران: اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۸:۳۰

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیامی نوشت: ایران باید بپذیرد که هرگز سلاح یا بمب هسته‌ای نخواهد داشت. تنگه هرمز باید فوراً، بدون عوارض، برای عبور و مرور آزادانه کشتی‌ها در هر دو جهت باز شود. همه مین‌های دریایی، اگر وجود داشته باشند، برچیده خواهند شد. ما با مین‌روب‌های زیرآبی فوق‌العاده خود، شمار زیادی از این مین‌ها را از طریق انفجار از بین برده‌ایم. ایران نیز باید فوراً هر مین باقی‌مانده‌ای را که تعدادشان زیاد نخواهد بود، جمع‌آوری یا منفجر کند. کشتی‌هایی که به‌دلیل محاصره دریایی شگفت‌انگیز و بی‌سابقه ما در تنگه گرفتار شده بودند ــمحاصره‌ای که اکنون لغو خواهد شد ــ می‌توانند روند بازگشت به خانه را آغاز کنند! از طرف من، رئیس‌جمهور محبوبتان، به همسران، شوهران، پدران، مادران و خانواده‌هایتان سلام برسانید! مواد غنی‌شده، که گاهی از آن با عنوان «غبار هسته‌ای» یاد می‌شود و در اعماق زمین دفن شده، در حالی که کوه‌هایی که عملاً بر اثر حمله قدرتمند بمب‌افکن‌های B-2 ما در ۱۱ ماه پیش فرو ریخته‌اند روی آن قرار دارند، توسط ایالات متحده از زیر خاک بیرون آورده خواهد شد؛ کشوری که، طبق توافق، تنها کشور در کنار چین است که توان مکانیکی انجام چنین کاری را دارد. این کار با هماهنگی و همکاری نزدیک با جمهوری اسلامی ایران و همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام خواهد شد و سپس این مواد نابود خواهد شد. تا اطلاع ثانوی، هیچ پولی رد و بدل نخواهد شد. درباره موارد دیگری که اهمیت بسیار کمتری دارند نیز توافق حاصل شده است. اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم.

از توجه شما به این موضوع سپاسگزارم!

رئیس‌جمهور دونالد جی. ترامپ

روز ۹۱ جنگ | روایت ترامپ از توافق احتمالی با ایران: اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم | تبادل آتش در تنگه هرمز

تماس عراقچی با عمان درباره تنگه هرمز
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۸:۰۸

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در توضیح تماس تلفنی با همتای عمانی خود گفت: ما درباره تنگه هرمز و مدیریت آینده آن در چارچوب مسئولیت‌های حاکمیتی و حقوق بین‌الملل گفت‌وگو کردیم. در تماس بسیار سازنده با جناب بدرالبوسعیدی وزیر امور خارجه عمان همبستگی ایران را با عمان در برابر هرگونه تهدید ابراز کردم. ما درباره تنگه هرمز و مدیریت آینده آن در چارچوب مسئولیت‌های حاکمیتی و حقوق بین‌الملل گفت‌وگو کردیم. از مشورت با همه کشورهای همسایه استقبال می‌کنیم.

عبور ۲۴ کشتی از تنگه هرمز در شبانه روز گذشته
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۸:۰۵

 روابط عمومی نیروی دریایی سپاه اعلام کرد: ۲۴ فروند کشتی طی شبانه روز اخیر با هماهنگی سپاه و وزارت خارجه از تنگه هرمز عبور کرده‌اند.

بر این اساس شمار کشتی‌های دارای مجوز بیشتر است ولی برای جلوگیری از ترافیک هر روز باید تعداد معینی عبور کنند. با اقدامات نیروی دریایی سپاه، امنیت شناورها در تنگه هرمز از مسیر تعیین شده از سوی ایران تضمین شده است.

عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز شتاب بیشتری گرفته، اما این به معنای بازگشت به شرایط پیش از جنگ نیست و شناورهای نظامی و نیز شناورهای متعلق به کشورهای متخاصم‌ها حق عبور ندارند.

هر کشتی بدون اجازه وارد منطقه تحت مدیریت ایران شود مورد برخورد قرار می‌گیرد.

قالیباف: امتیازات را نه با گفت‌و‌گو بلکه با موشک‌ها می‌گیریم
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۶:۲۶

محمد باقر قالیباف رییس مجلس و رییس هیئت مذاکره کننده ایران در پیامی ۳ بندی موضع ایران در خصوص مذاکره با آمریکا را اعلام کرد:

۱- ما امتیازات را نه با گفت‌و‌گو، بلکه با موشک‌ها می‌گیریم، در مذاکره فقط آنها را تفهیم می‌کنیم.

۲- اعتمادی به تضمین‌ها و حرف‌ها نداریم، فقط رفتار‌ها معیار است. هیچ اقدامی پیش از اقدام طرف مقابل انجام نخواهد شد.

۳- پیروز هر توافقی، کسی است که از فردای آن، بهتر برای جنگ آماده شود.

توافق ایران و آمریکا نزدیک است؟
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۵:۵۹

خبرگزاری تسنیم نوشت: رئیس‌جمهور ایران از «تلاش‌های مؤثر» پاکستان در کمک به حصول توافق بین ایران و ایالات متحده قدردانی کرد. این اظهارات به منزله تأییدی ضمنی تلقی می‌شود که یک تفاهم با میانجیگری پاکستان به دست آمده است.

همچنین یک منبع مطلع در پاسخ سوالی راجع به انتشار برخی متون ادعایی در بعضی از رسانه‌های غربی با عنوان جزئیاتی از متن نهایی بین ایران و آمریکا به تسنیم گفت: متن تا این لحظه جمع‌بندی نهایی نشده است و در صورتی که نهایی شود به صورت رسمی اعلام خواهد شد. به همین دلیل متونی که تا این لحظه رسانه‌های غربی به عنوان جزئی از متن اصلی منتشر کرده‌اند عاری از دقت است. متن تفاهم‌نامه احتمالی طی چند روز گذشته تغییراتی داشته است. 

سی‌ان‌ان نیز نوشت: پس از آنکه به کاخ سفید در این هفته خبر رسید که ایران با آخرین پیش‌نویس پیشنهادی برای پایان دادن به جنگ موافق است، دونالد ترامپ به مشاوران خود گفت که برای تصمیم‌گیری درباره امضای این توافق احتمالی، چند روز وقت می‌خواهد.

به گفته یکی از مقامات، به نظر بعید می‌رسد که ترامپ پیش از دریافت خبر قطعی مبنی بر تأیید سند توسط ایران، آن را امضا کند

تداوم حملات اسرائیل به حزب الله لبنان
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۳:۳۰

 منابع خبری امروز جمعه از نقض آتش‌بس و حمله هوایی اسرائیل به «دیر قانون النهر» در جنوب لبنان خبر دادند.

جنگنده‌های اسرائیل شهر «النبطیه» و شهرک‌های «کفررمان» و «شوکین» در جنوب لبنان را بمباران کردند.

 

عراق حمله موشکی و پهپادی سپاه به کویت را محکوم کرد
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۱۱:۳۸

وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیه‌ای، حمله موشکی و پهپادی به کویت را محکوم و تاکید کرد با هرگونه اقدامی که امنیت و ثبات کشورهای منطقه را تهدید کند، مخالف است.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: عراق هدف قرار گرفتن کشور برادر، کویت با موشک و پهپاد را محکوم می‌کند. تمامی اقداماتی را که می‌تواند امنیت و ثبات منطقه را به خطر اندازد، رد می‌کنیم.

بغداد همچنین خواستار خویشتنداری و کاهش تنش‌ها شده و بر ضرورت جلوگیری از تشدید بحران برای حفظ امنیت و ثبات منطقه تاکید کرده است.

 

ترامپ: ایرانی‌ها مذاکره‌کنندگان بسیار خوبی هستند
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۸:۳۶

ترامپ به فاکس نیوز: هرگونه توافقی با ایران منوط به دستیابی به یک توافق خوب برای ایالات متحده است و این مرز تمایز ماست. در مذاکرات ما با ایرانی‌ها بده بستان وجود دارد و آنها مذاکره‌کنندگان بسیار خوبی هستند.

سنت‌کام: هیچ هواگرد آمریکایی  در نزدیکی بوشهر ساقط نشده است
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۸:۳۴

ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا سنتکام در بیانیه‌ای مدعی شده که هیچ هواگرد این کشور در نزدیکی بوشهر هدف قرار نگرفته و ساقط نشده است.

معاون ترامپ: سخت بتوان گفت آیا ترامپ یادداشت تفاهم را امضا خواهد کرد یا نه
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۴:۰۷

ونس، معاون رییس جمهور آمریکا گفت: به نظرم سخت بتوان گفت دقیقاً چه زمانی یا آیا رئیس‌جمهور ترامپ یادداشت تفاهم را امضا خواهد کرد یا نه. ما در حال رفت و برگشت روی چند نکته نگارشی هستیم. به نظرم ما پیشرفت زیادی در این زمینه داشته‌ایم. خیلی روشن است که ایرانی‌ها خواهان توافق هستند و می‌خواهند تنگه هرمز را باز کنند. ما هم می‌خواهیم آن‌ها تنگه هرمز را باز کنند. ما با آن‌ها در حال رفت و برگشت هستیم. به نظِر ما، آن‌ها حداقل تا اینجا با حسن‌نیت مذاکره می‌کنند و در حال پیشرفت هستیم. امیدوارم به پیشرفت خود ادامه دهیم.

او ادعا کرد که پیشرفت زیادی در مذاکرات حاصل شده، اما هنوز بر سر برخی بندهای پیش‌نویس توافق، از جمله غنی‌سازی و ذخایر اورانیوم با غنای بالا، اختلاف نظر وجود دارد.

ونس در گفت‌وگو با خبرنگاران تصریح کرد که ایرانی‌ها به وضوح خواهان توافق و بازگشایی تنگه هرمز هستند و آمریکا نیز همین خواسته را دارد. با این حال، او افزود که هنوز اختلافاتی با ایران بر سر مسائل هسته‌ای باقی مانده است.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به احتمال حمایت ترامپ از توافق با ایران گفت که این موضوع هنوز قطعی نشده است. 

او همچنین ادعا کرد توافق نهایی با تهران مستقیماً به بازگشایی تنگه هرمز برای کشتیرانی منجر خواهد شد.

ونس تصریح کرد ایران قبلاً موافقت کرده است که برنامه هسته‌ای نسازد یا در اختیار نداشته باشد و آمریکا به مرور زمان این موضوع را تأیید خواهد کرد.

وی همچنین مدعی شد: «ما همین الان هم در تضعیف قابل توجه توانایی‌های نظامی متعارف ایران موفق بوده‌ایم.»

ونس در بخش دیگری از ادعاهایش گفت که آتش‌بس با ایران تا حد زیادی برقرار است

او گفت: «خب، می‌دانید، این آتش‌بس‌ها همیشه کمی نامنظم هستند. گاهی اوقات افراد در سطوح پایین‌تر با سطوح بالا هماهنگ نیستند. گاهی مردم اشتباه می‌کنند. اما حتی زمانی که آتش‌بس برقرار است، همانطور که نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان دیده‌اید، گاهی این موارد شعله‌ور می‌شوند. رویکرد ما این بوده که آتش‌بس را اجرایی کنیم و وقتی به ما شلیک می‌شود، از خود دفاع کنیم. رئیس‌جمهور خیلی روشن گفته که اگر به ما شلیک شود، تلافی خواهیم کرد. اما اگر درگیری فعلی را با پنج، شش هفته پیش مقایسه کنید، فکر می‌کنم آتش‌بس ریاست‌جمهوری (ترامپ) همچنان تا حد زیادی برقرار است.»

روایت فارس از صدای انفجار در نزدیکی جم و کنگان
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۰:۵۸

فارس نوشت: ساعتی قبل پدافند یکپارچه هوایی کشور مستقر در نزدیکی جم و کنگان استان بوشهر یک هواگرد متخاصم بر روی آب‌های خلیج فارس را هدف قرار داد.

جست‌وجو برای پیدا کردن لاشه هواگرد ادامه دارد.

فرماندار شهرستان جم نیز گفت: اتفاقی که امشب به وقوع پیوست مربوط به انهدام یک هواگرد متخاصم بود. هم اینک شهرستان در وضعیت عادی است

روایت مهر از انفجارها در بوشهر و‌ هرمزگان
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۰:۲۵

خبرگزاری مهر نوشت: یگان‌های عملیاتی مستقر در نزدیکی تنگه هرمز پس از مشاهده چهار شناور متخلف که قصد عبور بدون هماهنگی از مسیر تعیین‌شده را داشتند، اقدام به شلیک اخطار کرده و مانع ادامه حرکت آنها شدند.

همزمان، شنیده شدن صدای انفجار در محدوده منطقه هفت چاه در استان بوشهر توجه ساکنان را جلب کرد. بنا بر بررسی‌های اولیه، احتمال می‌رود این صدا ناشی از مقابله سامانه‌های پدافندی با هواگردهای متخاصم بوده باشد؛ هرچند بررسی‌های تکمیلی همچنان ادامه دارد.

فرماندار جم نیز این موضوع را تایید کرد و گفت: اتفاق امشب در جم مربوط به انهدام یک هواگرد متخاصم بود.

در همین حال، هیچ‌یک از منابع میدانی در بندرعباس تاکنون از وقوع رویدادی غیرعادی در سطح شهر خبر نداده‌اند.

با این حال، پیگیری‌های بیشتر حاکی است که صدای شلیک‌هایی در اطراف بندرعباس و تنگه هرمز شنیده شده؛ صداهایی که به گفته منابع آگاه، احتمالاً مربوط به شلیک‌های هشدار یگان‌های دریایی ایران به شناورهای مشکوک بوده است.

ارتش: منشا صدای انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش است
۱۴۰۵/۰۳/۰۸ - ۰۰:۲۱

 مرکز کنترل فرماندهی پدافند هوایی ارتش اعلام کرد: منشا صدای انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش است و تا این لحظه انفجاری در منطقه بندرعباس رخ نداده و گزارشی در این زمینه نداشته‌ایم.

براساس گزارش پدافند ارتش، منشأ انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش در اخطار به کشتی‌های متخلف در تنگه هرمز بوده است.

روزنامه «نیویورک تایمز» گزارش داد که «دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا پس از یک نشست دو ساعته در کاخ سفید درباره احتمال تمدید آتش‌بس با ایران، بدون اتخاذ تصمیم نهایی جلسه را ترک کرد.

یک مقام ارشد دولت آمریکا اعلام کرد ترامپ جلسه دوساعته خود در اتاق وضعیت را بدون تصمیم‌گیری درباره ایران به پایان رسانده است.

مهر نوشت: شامگاه جمعه، صدای فعالیت پدافند در جزیره قشم از سوی ساکنان محلی گزارش شده است. بر اساس این گزارش، ماهیت این صداها مشخص نیست و هنوز هیچ‌یک از نهادهای رسمی درباره علت وقوع این صداها اظهارنظر نکرده‌اند.

تسنیم نیز نوشت: در پی رصد ریزپرنده متخاصم دشمن آمریکایی ـ صهیونی در حوالی قشم توسط پدافند هوایی ارتش، بلافاصله در عملیات موفق مورد اصابت قرار گرفت و منهدم شد.

 اسماعیل بقائی سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در پاسخ به سئوال شبکه خبر مبنی بر اینکه ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفته است که ایران باید تنگه هرمز را باز کند و اینکه از همین الان تنگه باز شده و ادعاهای دیگرش گفت: ما با «زبان باید»،‌47 سال پیش خداحافظی کردیم، هیچ یک از طرفهای غربی که وقتی درباره ایران صحبت می کنند، نباید از باید استفاده کنند، ما بر اساس منافع ملت ایران تصمیم می گیریم. این بایدها و نبایدها که مقامات آمریکایی عادت دارند درباره جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند، باید آنها را به عنوان خواهش می‌کنیم، بخوانیم. تا کنون تبادل پیامها ادامه دارد ولی تفاهم نهایی نشده است باید بگویم ما در این مرحله بر پایان جنگ متمرکز هستیم و بر مسئله هسته ای تمرکز نداریم. در این مرحله تمرکز ما بر پایان جنگ است، درباره جزئیات مباحث مرتبط با غنی سازی و با موضوع اورانیوم غنی شده در این مرحله صحبتی نداریم.

در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا مدعی توافق با ایران شده است، رسانه های نزدیک به سپاه ادعاهای ترامپ درباره متن توافق را تکذیب کرده اند.

نکته اینکه مقامات کشورمان هنوز واکنشی در تایید یا رد ادعای ترامپ نداشته اند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در پیامی نوشت: ایران باید بپذیرد که هرگز سلاح یا بمب هسته‌ای نخواهد داشت. تنگه هرمز باید فوراً، بدون عوارض، برای عبور و مرور آزادانه کشتی‌ها در هر دو جهت باز شود. همه مین‌های دریایی، اگر وجود داشته باشند، برچیده خواهند شد. ما با مین‌روب‌های زیرآبی فوق‌العاده خود، شمار زیادی از این مین‌ها را از طریق انفجار از بین برده‌ایم. ایران نیز باید فوراً هر مین باقی‌مانده‌ای را که تعدادشان زیاد نخواهد بود، جمع‌آوری یا منفجر کند. کشتی‌هایی که به‌دلیل محاصره دریایی شگفت‌انگیز و بی‌سابقه ما در تنگه گرفتار شده بودند ــمحاصره‌ای که اکنون لغو خواهد شد ــ می‌توانند روند بازگشت به خانه را آغاز کنند! از طرف من، رئیس‌جمهور محبوبتان، به همسران، شوهران، پدران، مادران و خانواده‌هایتان سلام برسانید! مواد غنی‌شده، که گاهی از آن با عنوان «غبار هسته‌ای» یاد می‌شود و در اعماق زمین دفن شده، در حالی که کوه‌هایی که عملاً بر اثر حمله قدرتمند بمب‌افکن‌های B-2 ما در ۱۱ ماه پیش فرو ریخته‌اند روی آن قرار دارند، توسط ایالات متحده از زیر خاک بیرون آورده خواهد شد؛ کشوری که، طبق توافق، تنها کشور در کنار چین است که توان مکانیکی انجام چنین کاری را دارد. این کار با هماهنگی و همکاری نزدیک با جمهوری اسلامی ایران و همچنین آژانس بین‌المللی انرژی اتمی انجام خواهد شد و سپس این مواد نابود خواهد شد. تا اطلاع ثانوی، هیچ پولی رد و بدل نخواهد شد. درباره موارد دیگری که اهمیت بسیار کمتری دارند نیز توافق حاصل شده است. اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم.

از توجه شما به این موضوع سپاسگزارم!

رئیس‌جمهور دونالد جی. ترامپ

روز ۹۱ جنگ | روایت ترامپ از توافق احتمالی با ایران: اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم | تبادل آتش در تنگه هرمز

روز ۹۱ جنگ | روایت ترامپ از توافق احتمالی با ایران: اکنون در اتاق وضعیت جلسه خواهم داشت تا تصمیم نهایی را بگیرم | تبادل آتش در تنگه هرمز

سید عباس عراقچی وزیر امور خارجه کشورمان در توضیح تماس تلفنی با همتای عمانی خود گفت: ما درباره تنگه هرمز و مدیریت آینده آن در چارچوب مسئولیت‌های حاکمیتی و حقوق بین‌الملل گفت‌وگو کردیم. در تماس بسیار سازنده با جناب بدرالبوسعیدی وزیر امور خارجه عمان همبستگی ایران را با عمان در برابر هرگونه تهدید ابراز کردم. ما درباره تنگه هرمز و مدیریت آینده آن در چارچوب مسئولیت‌های حاکمیتی و حقوق بین‌الملل گفت‌وگو کردیم. از مشورت با همه کشورهای همسایه استقبال می‌کنیم.

 روابط عمومی نیروی دریایی سپاه اعلام کرد: ۲۴ فروند کشتی طی شبانه روز اخیر با هماهنگی سپاه و وزارت خارجه از تنگه هرمز عبور کرده‌اند.

بر این اساس شمار کشتی‌های دارای مجوز بیشتر است ولی برای جلوگیری از ترافیک هر روز باید تعداد معینی عبور کنند. با اقدامات نیروی دریایی سپاه، امنیت شناورها در تنگه هرمز از مسیر تعیین شده از سوی ایران تضمین شده است.

عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز شتاب بیشتری گرفته، اما این به معنای بازگشت به شرایط پیش از جنگ نیست و شناورهای نظامی و نیز شناورهای متعلق به کشورهای متخاصم‌ها حق عبور ندارند.

هر کشتی بدون اجازه وارد منطقه تحت مدیریت ایران شود مورد برخورد قرار می‌گیرد.

محمد باقر قالیباف رییس مجلس و رییس هیئت مذاکره کننده ایران در پیامی ۳ بندی موضع ایران در خصوص مذاکره با آمریکا را اعلام کرد:

۱- ما امتیازات را نه با گفت‌و‌گو، بلکه با موشک‌ها می‌گیریم، در مذاکره فقط آنها را تفهیم می‌کنیم.

۲- اعتمادی به تضمین‌ها و حرف‌ها نداریم، فقط رفتار‌ها معیار است. هیچ اقدامی پیش از اقدام طرف مقابل انجام نخواهد شد.

۳- پیروز هر توافقی، کسی است که از فردای آن، بهتر برای جنگ آماده شود.

خبرگزاری تسنیم نوشت: رئیس‌جمهور ایران از «تلاش‌های مؤثر» پاکستان در کمک به حصول توافق بین ایران و ایالات متحده قدردانی کرد. این اظهارات به منزله تأییدی ضمنی تلقی می‌شود که یک تفاهم با میانجیگری پاکستان به دست آمده است.

همچنین یک منبع مطلع در پاسخ سوالی راجع به انتشار برخی متون ادعایی در بعضی از رسانه‌های غربی با عنوان جزئیاتی از متن نهایی بین ایران و آمریکا به تسنیم گفت: متن تا این لحظه جمع‌بندی نهایی نشده است و در صورتی که نهایی شود به صورت رسمی اعلام خواهد شد. به همین دلیل متونی که تا این لحظه رسانه‌های غربی به عنوان جزئی از متن اصلی منتشر کرده‌اند عاری از دقت است. متن تفاهم‌نامه احتمالی طی چند روز گذشته تغییراتی داشته است. 

سی‌ان‌ان نیز نوشت: پس از آنکه به کاخ سفید در این هفته خبر رسید که ایران با آخرین پیش‌نویس پیشنهادی برای پایان دادن به جنگ موافق است، دونالد ترامپ به مشاوران خود گفت که برای تصمیم‌گیری درباره امضای این توافق احتمالی، چند روز وقت می‌خواهد.

به گفته یکی از مقامات، به نظر بعید می‌رسد که ترامپ پیش از دریافت خبر قطعی مبنی بر تأیید سند توسط ایران، آن را امضا کند

 منابع خبری امروز جمعه از نقض آتش‌بس و حمله هوایی اسرائیل به «دیر قانون النهر» در جنوب لبنان خبر دادند.

جنگنده‌های اسرائیل شهر «النبطیه» و شهرک‌های «کفررمان» و «شوکین» در جنوب لبنان را بمباران کردند.

 

وزارت امور خارجه عراق با انتشار بیانیه‌ای، حمله موشکی و پهپادی به کویت را محکوم و تاکید کرد با هرگونه اقدامی که امنیت و ثبات کشورهای منطقه را تهدید کند، مخالف است.

در بیانیه این وزارتخانه آمده است: عراق هدف قرار گرفتن کشور برادر، کویت با موشک و پهپاد را محکوم می‌کند. تمامی اقداماتی را که می‌تواند امنیت و ثبات منطقه را به خطر اندازد، رد می‌کنیم.

بغداد همچنین خواستار خویشتنداری و کاهش تنش‌ها شده و بر ضرورت جلوگیری از تشدید بحران برای حفظ امنیت و ثبات منطقه تاکید کرده است.

 

ترامپ به فاکس نیوز: هرگونه توافقی با ایران منوط به دستیابی به یک توافق خوب برای ایالات متحده است و این مرز تمایز ماست. در مذاکرات ما با ایرانی‌ها بده بستان وجود دارد و آنها مذاکره‌کنندگان بسیار خوبی هستند.

ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا سنتکام در بیانیه‌ای مدعی شده که هیچ هواگرد این کشور در نزدیکی بوشهر هدف قرار نگرفته و ساقط نشده است.

ونس، معاون رییس جمهور آمریکا گفت: به نظرم سخت بتوان گفت دقیقاً چه زمانی یا آیا رئیس‌جمهور ترامپ یادداشت تفاهم را امضا خواهد کرد یا نه. ما در حال رفت و برگشت روی چند نکته نگارشی هستیم. به نظرم ما پیشرفت زیادی در این زمینه داشته‌ایم. خیلی روشن است که ایرانی‌ها خواهان توافق هستند و می‌خواهند تنگه هرمز را باز کنند. ما هم می‌خواهیم آن‌ها تنگه هرمز را باز کنند. ما با آن‌ها در حال رفت و برگشت هستیم. به نظِر ما، آن‌ها حداقل تا اینجا با حسن‌نیت مذاکره می‌کنند و در حال پیشرفت هستیم. امیدوارم به پیشرفت خود ادامه دهیم.

او ادعا کرد که پیشرفت زیادی در مذاکرات حاصل شده، اما هنوز بر سر برخی بندهای پیش‌نویس توافق، از جمله غنی‌سازی و ذخایر اورانیوم با غنای بالا، اختلاف نظر وجود دارد.

ونس در گفت‌وگو با خبرنگاران تصریح کرد که ایرانی‌ها به وضوح خواهان توافق و بازگشایی تنگه هرمز هستند و آمریکا نیز همین خواسته را دارد. با این حال، او افزود که هنوز اختلافاتی با ایران بر سر مسائل هسته‌ای باقی مانده است.

معاون رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به احتمال حمایت ترامپ از توافق با ایران گفت که این موضوع هنوز قطعی نشده است. 

او همچنین ادعا کرد توافق نهایی با تهران مستقیماً به بازگشایی تنگه هرمز برای کشتیرانی منجر خواهد شد.

ونس تصریح کرد ایران قبلاً موافقت کرده است که برنامه هسته‌ای نسازد یا در اختیار نداشته باشد و آمریکا به مرور زمان این موضوع را تأیید خواهد کرد.

وی همچنین مدعی شد: «ما همین الان هم در تضعیف قابل توجه توانایی‌های نظامی متعارف ایران موفق بوده‌ایم.»

ونس در بخش دیگری از ادعاهایش گفت که آتش‌بس با ایران تا حد زیادی برقرار است

او گفت: «خب، می‌دانید، این آتش‌بس‌ها همیشه کمی نامنظم هستند. گاهی اوقات افراد در سطوح پایین‌تر با سطوح بالا هماهنگ نیستند. گاهی مردم اشتباه می‌کنند. اما حتی زمانی که آتش‌بس برقرار است، همانطور که نه تنها در ایران، بلکه در سراسر جهان دیده‌اید، گاهی این موارد شعله‌ور می‌شوند. رویکرد ما این بوده که آتش‌بس را اجرایی کنیم و وقتی به ما شلیک می‌شود، از خود دفاع کنیم. رئیس‌جمهور خیلی روشن گفته که اگر به ما شلیک شود، تلافی خواهیم کرد. اما اگر درگیری فعلی را با پنج، شش هفته پیش مقایسه کنید، فکر می‌کنم آتش‌بس ریاست‌جمهوری (ترامپ) همچنان تا حد زیادی برقرار است.»

فارس نوشت: ساعتی قبل پدافند یکپارچه هوایی کشور مستقر در نزدیکی جم و کنگان استان بوشهر یک هواگرد متخاصم بر روی آب‌های خلیج فارس را هدف قرار داد.

جست‌وجو برای پیدا کردن لاشه هواگرد ادامه دارد.

فرماندار شهرستان جم نیز گفت: اتفاقی که امشب به وقوع پیوست مربوط به انهدام یک هواگرد متخاصم بود. هم اینک شهرستان در وضعیت عادی است

خبرگزاری مهر نوشت: یگان‌های عملیاتی مستقر در نزدیکی تنگه هرمز پس از مشاهده چهار شناور متخلف که قصد عبور بدون هماهنگی از مسیر تعیین‌شده را داشتند، اقدام به شلیک اخطار کرده و مانع ادامه حرکت آنها شدند.

همزمان، شنیده شدن صدای انفجار در محدوده منطقه هفت چاه در استان بوشهر توجه ساکنان را جلب کرد. بنا بر بررسی‌های اولیه، احتمال می‌رود این صدا ناشی از مقابله سامانه‌های پدافندی با هواگردهای متخاصم بوده باشد؛ هرچند بررسی‌های تکمیلی همچنان ادامه دارد.

فرماندار جم نیز این موضوع را تایید کرد و گفت: اتفاق امشب در جم مربوط به انهدام یک هواگرد متخاصم بود.

در همین حال، هیچ‌یک از منابع میدانی در بندرعباس تاکنون از وقوع رویدادی غیرعادی در سطح شهر خبر نداده‌اند.

با این حال، پیگیری‌های بیشتر حاکی است که صدای شلیک‌هایی در اطراف بندرعباس و تنگه هرمز شنیده شده؛ صداهایی که به گفته منابع آگاه، احتمالاً مربوط به شلیک‌های هشدار یگان‌های دریایی ایران به شناورهای مشکوک بوده است.

 مرکز کنترل فرماندهی پدافند هوایی ارتش اعلام کرد: منشا صدای انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش است و تا این لحظه انفجاری در منطقه بندرعباس رخ نداده و گزارشی در این زمینه نداشته‌ایم.

براساس گزارش پدافند ارتش، منشأ انفجارها از سمت دریا و مربوط به تبادل آتش در اخطار به کشتی‌های متخلف در تنگه هرمز بوده است.