شناسهٔ خبر: 76254115 - سرویس بین‌الملل
نسخه قابل چاپ منبع: میزان | لینک خبر

سومین مجمع گفت‌وگوی اندیشکده‌ای ایران و چین؛ تاکید بر تعمیق همکاری‌ها و چندجانبه‌گرایی

آیین افتتاح سومین مجمع گفت‌وگوی اندیشکده‌ای ایران و چین در حال برگزاری است.

صاحب‌خبر -
خبرگزاری میزان -

آیین افتتاح سومین مجمع گفت‌وگوی اندیشکده‌ای ایران و چین (the 3rd Iran - china think tank dialogue forum) روز شنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۴ در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه برگزار شد.

در حاشیه این مراسم، نمایشگاه منتخب اسناد تاریخ روابط معاصر ایران و چین برگزار شد و زونگ پی وو، سفیر چین در ایران و سعید خطیب‌زاده، معاون وزیر امور خارجه و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی، این نمایشگاه را افتتاح کردند.

پیش از آغاز مراسم افتتاحیه، خطیب‌زاده و سفیر چین دیدار و رایزنی کردند؛ سفیر چین در ایران در ابتدای این دیدار خرسندی خود را از برگزاری سومین مجمع گفت‌وگوی اندیشکده‌ای ایران و چین اعلام کرد.

خطیب‌زاده نیز ابراز امیدواری کرد که این رویداد گفت‌وگو محور، رویداد مفیدی در مسیر همکاری‌های فزاینده باشد.

معاون وزیر امور خارجه همچنین ملاقات روسای جمهور ایران و‌ چین را نقطه‌عطفی در روابط دو کشور و همکاری‌های دوجانبه توصیف کرد.

سران عالی ایران و چین اراده خود را برای پیشبرد روابط دوجانبه به نمایش گذاشته‌اند

خطیب‌زاده، معاون وزیر و رئیس مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی در سومین مجمع گفت‌و‌گو‌های ایران سخرانی کرد؛ متن سخنرانی به شرح زیر است:

در آستانه پنجاه‌وپنجمین سالگرد آغاز روابط جمهوری اسلامی ایران و چین در دوره جدید مفتخرم که همراه با همکاران ایرانی و میهمانان چینی، سومین مجمع اندیشکده‌ای ایران و چین را آغاز کنم.

سومین همایش ایران و چین در شرایطی برگزار خواهد شد که روابط دوجانبه دو کشور و محیط پیرامونی آن‌ها با تحولاتی جدی و تاثیرگذار رو‌به‌رو شده است؛ این شرایط ویژه اندیشمندان و نخبگان ۲ کشور را واداشته تا با رویکردی نوین و عملگرایانه و با هدف تسهیل برنامه‌ریزی‌های کوتاه‌مدت روابط دوجانبه به گونه‌ای سازگار با برنامه‌های بلندمدت راهبردی ۲ کشور برای روابط دوجانبه، تلاش‌های خود را متمرکز کنند. 

در فاصله بین برگزاری همایش دوم تا به امروز رهبران عالی ۲ کشور اراده خود برای پیشبرد روابط دوجانبه در محیط کاملا شکننده و بی‌ثبات پیرامونی را به نمایش گذاشته‌اند؛ در همین فاصله روسای جمهور ۲ کشور با استفاده از فرصت‌هایی نظیر نشست سازمان همکاری شانگهای، ابتکارات ویژه خود را برای ایفای نقش موثر در شکل‌دهی مناسب به نظام نوین بین‌المللی و قرار دادن آن در مسیر تامین حداکثری منافع تمامی ملت‌های جهان، ارائه کرده‌اند.

ابتکارات روسای جمهور ۲ کشور اشتراکات فراوانی دارد؛ نکته‌ای که برای اندیشه ورزان متصل به حاکمیت و مستقل ۲ کشور وظیفه‌ای دوچندان را تعریف می‌کند تا راه‌های هم‌افزایی ۲ کشور در عرصه بین‌المللی را یافته و با تسهیل تدوین برنامه‌های اجرایی روابط دوجانبه در شرایط نوین، امکان کاهش هزینه‌های تحقق این ابتکارات برای هر یک از ۲ طرف و همین‌طور کاهش هزینه‌های اجرای برنامه‌های توسعه هر یک از ۲ کشور را فراهم آورند.

همایش سوم اندیشکده‌ای ایران و چین در شرایطی برگزار می‌شود که برنامه هفتم توسعه ایران و برنامه پانزدهم توسعه چین رویکرد‌های نوینی را برای شکل‌دهی و تنظیم روابط خارجی هر ۲ کشور ارائه کرده‌اند رویکرد‌هایی که می‌توان با تمرکز بر اشتراکات آن‌ها به برنامه‌های عملیاتی اجرایی زمان‌بندی شده‌ای رسید که در سطحی عملیاتی تحقق کم هزینه‌تر و پر منفعت‌تر ابتکارات و چشم‌انداز‌های کلان رهبران ۲ کشور برای آینده جهان و مناطق پیرامونی را از مسیر روابط دوجانبه ایران و چین ممکن سازد.

جمهوری اسلامی ایران و چین پس از موافقت رهبران ۲ کشور برای ارتقاء سطح روابط دوجانبه به سطح مشارکت جامع راهبردی در سال ۱۳۹۴، در روز‌های ابتدایی سال ۱۴۰۰ سند همکاری راهبردی خود را مبتنی بر چنین سطح نوینی از رابطه به امضا رسانده و از دی ماه همان سال سند مذکور را به‌صورت عملی وارد فرایند اجرایی کردند؛ این سند امروز علیرغم تغییر دولت‌ها در ایران همچنان به‌عنوان سند پایه روابط دوجانبه شناخته می‌شود و طی برنامه‌های امروز و فردا اندیشه‌ورزان ۲ کشور درصددند چگونگی حرکت به سمت تحقق اهداف مندرج در سند مذکور را با در نظر گرفتن تغییرات محیط پیرامونی، الزامات ناشی از ابتکارات روسای جمهور ۲ کشور و اقتضائات برنامه‌های توسعه پنج ساله ۲ کشور، واکاوی و بررسی کنند.

روابط دوجانبه در عین اتکا به منابع سنتی و البته افزایش کارآمدی و بهره‌وری آن، نیازمند تعریف موتور‌های جدید برای سرعت دادن به توسعه روابط در مسیر مشارکت جامع راهبردی است؛ توجه جدی‌تر و متمرکزتر به توسعه همکاری‌های فناورانه به‌ویژه در حوزه فناوری‌های نوین، تقویت همکاری‌های چندجانبه بین ایران و چین و کشور‌هایی که قادر به تعریف منافع مشترک با این ۲ کشور در مسیر توسعه روابط آن‌ها هستند، همکاری‌های جدی‌تر در کریدور‌های توسعه‌ای، تقویت همکاری‌ها در حوزه گردشگری به‌عنوان مظهر روابط مردم با مردم، همکاری در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و صنایع پاک به‌عنوان شاخص حرکت ۲ کشور به سمت اقتصاد سبز، ازجمله مهم‌ترین موضوعاتی است که ابعاد مختلف آن مبتنی بر برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده در نشست امسال مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

برای همکاران خود از ایران و چین در مسیر تحقق اهداف همایش امسال آرزوی توفیق دارم و امیدوارم میهمانان چینی در کنار حضور در این برنامه فشرده اقامت خوشی را در ایران داشته باشند.

سه ماه از ملاقات سران جمهور ۲ کشور و شرکت در شانگهای مقدمات گفت‌وگوها را فراهم کردیم تا افرادی که سیاست‌ها را تدوین می‌کنند، رایزنی ‌‌تبادل نظر داشته باشند؛ توسعه ابعاد گفت‌وگو نیازمند گفت‌وگوی صریح و صمیمانه است؛ روابط ایران و جین در کم و کیف جدیدی در حال شکل‌گیری است؛ لازم است در ابعاد مختلف این رابطه مورد مداقه قرار بگیرد و چارچوب‌های جدید در زمینه اجرایی تدوین شود.

وزارت امور خارجه این دوره با با حضور همه دستگاه‌های مرتبط و نهادهای مستقل ترتیب داده است؛ وزارت اقتصاد، بخش‌های مرتبط با انرژی حضور دارند؛ هیئت چینی هم هیئتی هدفمند بوده است.

ایران و چین در سطح عالی به تفاهمات مهمی دست یافته‌اند

سفیر چین در آیین افتتاح سومین مجمع گفت‌وگوی اندیشکده‌ای ایران و چین، سخنرانی کرد؛ متن این سخنرانی به شرح زیر است:

این سومین‌بار است که در اجلاس «ای‌پی‌ای‌اس» شرکت می‌کنم؛ این مجمع هم از نظر جغرافیایی به ما نزدیک است و هم سکوی مهمی برای گفت‌وگو و همکاری به شمار می‌رود؛ برگزاری این اجلاس در مقطع زمانی کنونی، برای هر ۲ کشور چین و ایران بسیار حائز اهمیت است.

ایران و چین در سطح عالی، ازجمله دیدار روسای جمهور ۲ کشور در پکن، به تفاهم‌های مهمی دست یافته‌اند؛ سال ۲۰۲۶ پنجاه‌وپنجمین سالگرد برقراری روابط دیپلماتیک ایران و چین خواهد بود؛ از آغاز این روابط تاکنون، تحولات مثبت و منافع متقابلی برای ۲ کشور به همراه داشته و نقش مهمی در صلح و ثبات منطقه ایفا کرده است.

حفظ جهت‌گیری درست روابط و تقویت اعتماد سیاسی متقابل از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است؛ در شرایط کنونی نظام بین‌الملل که یک‌جانبه‌گرایی رو به افزایش است، اهمیت روابط چین و ایران بیش از پیش آشکار شده است.

امیدوارم اساتید و پژوهشگران منافع ۲ ملت را به‌درستی درک کرده، به شناخت عمیق‌تر جوامع ۲ کشور کمک کنند و در تحکیم روابط دوجانبه نقش‌آفرینی موثری داشته باشند.

در دومین نشست کمیته مرکزی چین، بر نوآوری در حوزه تجارت تاکید شد و ابتکار «کمربند و راه» با کیفیتی بالاتر دنبال خواهد شد؛ مشاهده اتوبوس‌های برقی در خیابان‌های تهران نمونه‌ای روشن از همکاری چین و ایران در حوزه توسعه سبز است؛ همچنین پژوهشگران می‌توانند در ارتقای کیفیت همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف نقش مهمی ایفا کنند.

ابتکارهای چندجانبه و همکاری‌های جنوب جهانی اهمیت فزاینده‌ای یافته‌اند؛ ابتکار «کمربند و راه» حدود سه‌چهارم کشورهای جنوب جهانی و بیش از ۱۰۰ کشور را در بر می‌گیرد و بسیاری از کشورها علاقه‌مند به همکاری در این چارچوب هستند؛ ایران نیز به‌عنوان یکی از کشورهای مهم جنوب جهانی می‌تواند نقش فعالی ایفا کند؛ همچنین تقویت همکاری‌ها در چارچوب سازمان همکاری شانگهای از اهمیت بالایی برخوردار است.

چین و ایران از ظرفیت‌ها و منافع غنی برخوردارند و در سال‌های اخیر شاهد تبادلات چشمگیری میان ۲ کشور بوده‌ایم؛ تعاملات فرهنگی، ازجمله نمایشگاه راه ابریشم، به‌خوبی تبادلات فرهنگی ایران و چین را به نمایش گذاشته است.

امیدوارم پژوهشگران با انتقال پیام‌های دوستی و گسترش تبادلات مردمی، به تعمیق روابط ۲ کشور کمک کنند و با ارائه پیشنهادهای سازنده، دوستی ایران و چین را بیش از پیش تقویت کنند.

انتهای پیام/