به گزارش ایرنا، لپه با تامین بخشی از پروتئین بدن بر سلامت انسان تاثیر بسزایی دارد، در رشد سلول ها، بافت ها، ماهیچه ها و استخوان ها نقش بسزایی ایفا می کند و به علت داشتن مقدار بسیار کمی کالری، کلسترول و چربی های اشباع شده و فیبر رژیمی به کاهش وزن بسیار کمک می کند و می تواند در جیره غذایی ورزشکاران مورد استفاده قرار گیرد.
زودپز بودن، و داشتن رنگ و طعم دلپذیر، هضم راحت و آسان توسط دستگاه گوارش و عدم نفخ آوری، خوشمزگی، حفظ شکل ظاهری پس از پخت و فرآوری با استفاده از نور خورشید از مزایای لپه به ویژه لپه های آذرشهر محسوب می شود.
لپه از دیرباز از مواد غذایی پرطرفدار و مورد علاقه مردم بوده و آذرشهر به عنوان مهمترین مرکز تولید این مواد غذایی با ارزش در کشور از شهرت و جایگاه ویژه ای برخوردار است و مردمان ایران زمین این شهرستان را با لپه های مرغوب خود می شناسند و وضعیت آب و هوای خاص این منطقه و نحوه فرآوری آن نقش ویژه ای در تولید محصول با کیفیت ایفا می کند.
تولید لپه از نخود در ۲۰۰ سال گذشته توسط چهار فعال در این عرصه آغاز شد و به مرور زمان با قرار گرفتن این مواد غذایی در سفره مردم تعداد افراد و در نتیجه واحدها و کارخانه های تولید لپه در این شهرستان با رشد چشمگیری مواجه شد به طوری که تعداد آن ها به ۲۵۰ کارخانه و واحد تولیدی رسید.
در سالیان گذشته لپه بیشتر از نخود سیاه به دست می آمد ولی در زمان کنونی از سایر نخودها تولید می شود و در کارخانه های تولید لپه، نخود پس از طی مراحل خیس کردن، خشک شدن در زیر نور خورشید و پوست کندن در یک چرخه فرآوری به ۲ نیم تقسیم می شود.
در راستای معرفی و شناسایی هرچه بهتر این ماده غذایی و آذرشهر به عنوان مهمترین مرکز فرآوری این مواد، دومین جشنواره حبوبات و خشکبار این شهرستان با حضور جمعی از فعالان این عرصه و مدیران استانی و کشوری در میدانی به مساحت ۱۲ هزار مترمربع که قرار است به میدان و مجتمع حبوبات تبدیل شود، برگزار شد.

راهاندازی شهرک زنجیره ارزش و پایانه صادرات حبوبات و خشکبار آذرشهر
معاون وزیر جهاد کشاورزی نیز در این جشنواره از راهاندازی شهرک زنجیره ارزش و پایانه صادرات حبوبات و خشکبار آذرشهر خبر داد و آن را گامی بزرگ در توسعه اقتصادی این شهرستان و استان آذربایجان شرقی دانست.
پیمان اسکندری، افزود: آذربایجان شرقی با تولید سالانه پنج میلیون تن محصولات غذایی، در زمینه امنیت غذایی در رتبههای برتر کشور قرار دارد و در تولید گوشت قرمز، شیر، حبوبات و عسل از جایگاههای نخست برخوردار است.
وی با اشاره به اینکه در تولید حبوبات، به ویژه لپه، آذرشهر به عنوان برندی شناختهشده در کشور و جهان مطرح است، اظهار کرد: وقتی از لپه صحبت میکنیم، ناخودآگاه نام آذرشهر در ذهن تداعی میشود. این شهرستان با قدمت ۲۰۰ ساله در صنایع تولید حبوبات و خشکبار و برخورداری از دانش فنی بهروز، یکی از نمونههای موفق در کشور است.
اسکندری، ادامه داد: احداث میدان حبوبات و خشکبار آذرشهر برای عرضه و تجارت این محصولات، اقدام ارزشمندی است که نه تنها در تجارت داخلی تحولآفرین خواهد بود، بلکه جایگاه این شهرستان را در عرصه صادرات نیز ارتقا میدهد.

لپه آذرشهر ثبت ملی شود
نماینده تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی هم با اشاره به اهمیت برگزاری جشنوارههای محلی گفت: در عرض ۲ ماه سه جشنواره در منطقه برگزار شده است؛ جشنواره نخود در ممقان، سیر در تیمورلو و لپه در آذرشهر.
رضا صدیقی، افزود: این شهرستان قطب لپه کشور است و ۹۵ درصد لپه ایران در این منطقه تولید میشود و اینکه نام آذرشهر بهواسطه تولیداتش در دنیا مطرح شده، جای بسی شکر دارد و ما خواستار ثبت ملی حبوبات به ویژه لپه آذرشهر و سیر تیمورلو هستیم.
مالیات صنایع لپه سازی بازنگری شود
روح اله متفکرآزاد، دیگر نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر نیز با بیان اینکه در تلاشیم در حوزههای عمرانی و اقتصادی به مردم آذرشهر کمک کنیم تا اقتصاد مردمی معنا پیدا کند، گفت: وزیر جهاد کشاورزی نیز در حال پیگیری است تا تعرفه گاز کارگاههای نخودچی به تعرفه کشاورزی تغییر یابد و مالیات صنایع لپهسازی مورد بازنگری قرار گیرد.

جشنواره ها ظرفیت های محلی را شکوفا می کنند
رسول خدابخش، مدیرکل امور روستایی و شوراهای استانداری آذربایجان شرقی نیز در این جشنواره با بیان اینکه این جشنوارهها مهر تاییدی بر ظرفیتها و قابلیتهای استان هستند، گفت: هدف ما شناسایی ظرفیتهای روستایی و عرضه تولیدات آنها در نمایشگاههای تخصصی است و آذرشهر در این زمینه از ظرفیت بالایی برخوردار است.
اقتصاد شهرستان آذرشهر، مردمی است
فرماندار آذرشهر به عنوان اولین سخنران این جشنواره، با اشاره به قدمت تولید لپه در این شهرستان، گفت: آذرشهر در حوزه تولید حبوبات، خشکبار، باقلوا و صنایع دستی از جمله فرش از جایگاه اقتصادی ویژه ای در کشور برخوردار است.
رضا رحمت الهی، با بیان اینکه وجود شهرک شهید سلیمی و فعالیت ۹۰۰ واحد تولیدی در این شهرستان و موقعیت استراتژیک آن در استان موجب پویایی اقتصاد این منطقه شده است، افزود: اقتصاد این شهرستان مردمی است و دولت فقط در ایجاد زیرساخت و ارایه خدمات به واحدهای تولیدی نقش ایفا می کند.
وی اظهار کرد: قدمت فرآوری لپه در این شهرستان به ۱۵۰ تا ۲۰۰ سال پیش می رسد و با توجه به پایین بودن حاشیه سود فرآوری این محصول، حمایت از این صنعت برای پایداری آن ضروری است.

میدان حبوبات با صرف پنج هزار میلیارد ریال در آذرشهر احداث می شود
شهردار آذرشهر نیز در این جشنواره با بیان اینکه میدان حبوبات یا مجتمع حبوبات این شهرستان در زمینی به مساحت ۱۲ هزار مترمربع در آینده نزدیک از سوی وزیر جهادکشاورزی کلنگ زنی می شود، گفت: برای احداث این میدان چهار هزار تا پنج هزار میلیارد ریال اعتبار هزینه می شود.
عبدالله سیفزاده، با درخواست از مسوولان برای حمایت و اعطای تسهیلات بانکی برای احداث این میدان در این شهرستان، افزود: احداث مجتمع خشکبار نیز با پنج برابر مساحت این میدان، در دستور کار قرار دارد.
وی هدف اصلی از برگزاری این جشنواره را شناسایی و معرفی محصولات انحصاری این شهرستان از جمله لپه به مردم دنیا و کشور و ایجاد شور و نشاط اجتماعی در شهر اعلام و اظهار کرد: تسریع و تسهیل در اعطای تسهیلات نقش موثری در روند اجرای این میدان می گذارد.
۲۲۰ کارخانه فرآوری لپه در آذرشهر تعطیل شده است
رییس اتحادیه لپه سازان آذرشهر نیز در این جشنواره با بیان اینکه شروع فعالیت فرآوری لپه در این شهرستان در ۲۰۰ سال گذشته توسط چهار نفر انجام شد، گفت: با رونق فعالیت فرآوری لپه در این شهرستان موجب شد تعداد واحدهای فرآوری این محصول به ۲۵۰ واحد برسد.
علی اصغر حیدری، با اشاره به واردات لپه از خارج از کشور و سودآوری پایین این صنعت، افزود: در زمان کنونی به علت نبود نقدینگی در واحدهای تولیدی این شهرستان، ۲۲۰ واحد فرآوری لپه تعطیل شده و تنها ۳۰ واحد مشغول فعالیت هستند.
وی کاهش میزان اخذ مالیات از واحدهای فرآوری لپه، تامین مواد اولیه و اعطای تسهیلات برای فعالان این عرصه را از مطالبات اعضای اتحادیه لپه سازان از مسوولان دولتی اعلام کرد.
شهرستان آذرشهر در آذربایجان شرقی به عنوان پایتخت تولید لپه در ایران شناخته می شود .