شناسهٔ خبر: 69828965 - سرویس اقتصادی
منبع: جوان | لینک خبر

گفت‌وگوی «جوان» با فضل‌الله رنجبر، نماینده مجلس

«شفاف‌سازی مصارف مالیات» بستر افزایش اعتماد مردم به نظام مالیاتی است

صاحب‌خبر -

جوان آنلاین: یک نماینده مجلس معتقد است شفاف‌سازی محل هزینه‌کرد مالیات‌ها کشور را به سمت افزایش جلب اعتماد مردم و مالیات‌دهندگان به دولت و نظام مالیاتی سوق خواهد داد و در این بین مشارکت مستقیم مردم در مصرف مالیات و شفافیت عینی آن برای مردم بسیار کمک‌کننده است. 
 
نشاندار‌کردن مالیات از سوی مؤدیان طرحی است که از سوی سازمان امور مالیاتی با هدف مردمی‌سازی نظام مالیاتی کشور، ارتقای فرهنگ مالیاتی، برقراری ارتباط مؤثرتر بین مالیات‌دهندگان و سازمان امور مالیاتی به اجرا گذاشته شده است. این طرح به صورت منحصر‌به‌فردی در کشور در حال اجراست، به نحوی که مالیات‌دهندگان می‌توانند به صورت برخط و مستقیم در سامانه انتخاب کنند که مالیات‌شان در کدام پروژه و استان به کار بیفتد. یکی از مهم‌ترین فاکتور‌ها در این طرح، تمرکززدایی از کلانشهرهاست. اولویت تخصیص اعتبار برای مناطق محروم و کمتربرخوردار است. به زعم بسیاری، این بهترین اقدامی است که می‌توانیم در راستای افزایش عدالت در توزیع درآمد‌های مالیاتی در کشور به اجرا بگذاریم. مسئله دیگر اینکه تلاش شده است پروژه‌های متفاوت در موضوعات گوناگون به مالیات‌دهندگان پیشنهاد شود تا به عنوان مقصد هزینه‌کرد مالیات‌ها انتخاب شود. آمار‌ها نشان می‌دهد طرح نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان مورد استقبال قرار گرفته است، به طوری که بالغ بر ۶۶۰ میلیارد تومان از مالیات‌های مشاغل برای تأمین مالی پروژه‌های آموزش عالی از سوی مؤدیان انتخاب شده است. ۷۵۰ میلیارد تومان از مالیات‌های مشاغل نیز برای تأمین مالی پروژه‌های بهداشت و درمان (احداث بیمارستان، مراکز بهداشت، پایگاه سلامت و اورژانس) سوق داده شده است. 
فضل‌الله رنجبر، نماینده مجلس در خصوص مزیت‌های اجرای طرح نشاندارکردن مالیات در کشور و نقشی که این امر در ارتقای فرهنگ مالیاتی کشور دارد، به «جوان» می‌گوید: این طرح مناسب و معقول به نظر می‌رسد و می‌تواند به مردمی‌سازی نظام مالیاتی کشور کمک کند. اینکه مالیات‌دهندگان بتوانند محل هزینه‌کرد مالیات‌شان را مشخص کنند، نتایج خوبی به لحاظ بهبود فرهنگ مالیاتی کشور خواهد داشت. اجرای صحیح این طرح می‌تواند بسیار کمک‌کننده باشد. 
وی ادامه می‌دهد: طرح‌هایی مانند نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان به افزایش مشارکت مردم در پروژه‌های زیرساختی کشور منجر می‌شود. طرح‌های اینچنینی این احساس را در افراد به وجود می‌آورد که سهمی در پیشبرد پروژه‌های عمرانی کشور دارند. نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان نشان می‌دهد درآمد‌های مالیاتی در راستای آبادانی کشور هزینه می‌شود و این امر انگیزه مالیات‌دهندگان را برای پرداخت بموقع مالیات افزایش می‌دهد. 
رنجبر تصریح می‌کند: اعتماد سرمایه بزرگی است که برای حاکمیت اهمیت زیادی دارد. شفاف‌سازی محل هزینه‌کرد مالیات‌ها کشور را به سمت افزایش جلب اعتماد مردم و مالیات‌دهندگان به دولت و نظام مالیاتی سوق خواهد داد و در این بین مشارکت مستقیم مردم در مصرف مالیات و شفافیت عینی آن برای مردم بسیار کمک‌کننده است. 
وی در خصوص تأمین اعتبار کامل بیش از هزارو ۳۰۰ پروژه از محل اجرای طرح نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان خاطرنشان می‌کند: وقتی مالیات‌دهندگان نتیجه مالیات‌دهی خود را ببینند و این موضوع عینیت پیدا کند و مشاهده کنند که مالیات پرداختی‌شان به تکمیل فلان پروژه منجر شده است، انگیزه بیشتری برای پرداخت مالیات خواهند داشت. این به معنای مردمی‌سازی نظام مالیاتی کشور است که اهمیت زیادی دارد. اجرای صحیح طرح نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان با نظارت دقیق و درست می‌تواند بازتاب خوبی در جامعه داشته باشد و به بهبود نظام مالیاتی کشور منجر شود، به ویژه اجرای این طرح باعث می‌شود هر منطقه به تناسب از درآمد‌های مالیاتی بهره‌مند شود. 
وی در خصوص این موضوع که تأمین اعتبار برای پروژه‌های مناطق کمتربرخوردار در طرح نشاندارکردن مالیات در دستور کار قرار گرفته و تمرکززدایی از کلانشهر‌ها مدنظر است، تصریح می‌کند: یکی از معضلات کشور این است که امکانات به صورت عادلانه در تمام مناطق و استان‌ها توزیع نمی‌شود. اگر به توزیع عادلانه درآمد‌های مالیاتی به نفع مناطق کمتربرخوردار توجه نداشته باشیم، در آینده نزدیک با مشکلات جدی مواجه می‌شویم. سازمان امور مالیاتی به درستی ضرورت توزیع عادلانه درآمد‌های مالیاتی در کشور را درک کرده و در همین راستا تأمین اعتبار مناطق کمتر برخوردار در دستور کار قرار گرفته است. به کار گرفتن درآمد‌های مالیاتی به نفع مناطق محروم به ویژه سرمایه‌گذاری در زمینه مقابله با حاشیه‌نشینی در شهر‌ها اقدام بسیار مناسب و بجایی است. این امر آثار مثبتی به لحاظ توسعه‌ای در کشور خواهد داشت. 
رنجبر در ارتباط با این موضوع که تا الان بیش از ۳۵۱ هزار مؤدی در طرح نشان‌دارکردن مالیات از سوی مؤدیان شرکت کرده‌اند و بالغ بر ۱/۲ همت از مالیات‌های مشاغل برای تأمین مالی پروژه‌های حوزه زیرساخت حمل‌ونقل (احداث راه و رفع نقاط حادثه‌خیز) از سوی مؤدیان انتخاب شده است، تأکید می‌کند: شواهد خوبی در ارتباط با طرح مورد بحث وجود دارد و این آمار‌ها مثبت ارزیابی می‌شود. هر چقدر بتوانیم نشاندارکردن مالیات از سوی مؤدیان را تقویت کنیم، به افزایش اعتماد مردم به نظام مالیاتی کشور منجر می‌شود که نتیجه قابل توجه و مهمی است.