شناسهٔ خبر: 9925011 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه خراسان | لینک خبر

دیدگاه

مقابله اشتباه با «جمشید بسم ا... ها»

صاحب‌خبر -
دکتر محمد طبیبیان- در خبر ها آمده است که مجددا تعدادی دلال ارز دستگیر شده اند و گفته شده است مجددا مسئولان مربوطه به دنبال جمشید بسم ا... دیگری هستند. البته به زودی هم فراموش شده که دستگیری آن جمشید بسم ا...  قبلی هیچ نتیجه مثبتی ایجاد نکرد. 
اینجانب دلال های بازار ارز کنار خیابان راهم علی الاصول مردم شریفی می دانم. تفاوت آنان با دلال های سیتی شهر لندن و وال استریت نیویورک این است که سرکوب های مکرر تاریخی آنان را کوچک و حقیر نگه داشته و اجازه نداده که آنان نیز بتوانند همان نقش بازار های مالی شهر های بزرگ را ایفا کنند. دلیل این امر نیز ضعف دولت ها و بی خیالی آنان و نبود ظرفیت سازمان دهی بازار ها بوده و به همین دلیل اصولا راه سرکوب بازار ها و کنترل دستوری و تنبیه را پیموده اند. اینجانب در تصور خود از یک بازار غیر متشکل و پراکنده مانند بازار ارز خیابانی این برداشت را داشتم که حتما اسکناس تقلبی نیز در این بازار درجریان است. 
در یکی از موارد که سری به خیابان فردوسی برای مشاهده نزدیک زدم با برخی از معامله گران صحبت کردم و در مورد امکان معامله اسکناس خارجی تقلبی جویا شدم و با تعجب دریافتم که این افراد با دقت یکدیگر راتحت نظر دارند و اگر کسی به این خیال ظاهر شود او را از بازار طرد می کنند و حقیقتا هیچ گونه خبری در مورد اینکه به فردی در این بازار اسکناس تقلبی فروخته شده مطرح نشده است.
 بهتر است برای معامله گران کنار خیابان هم درجه ای از احترام قائل شویم؛ چون از طریق تسهیل خرید و فروش کالایی که کسی می خواهد بفروشد و دیگری می خواهد خریداری کند ارتزاق می کنند. در کشور هایی که اقتصاد های موفقی دارند دولت ها هر کجا بازار ایجاد می شود سعی در سازمان دادن و قاعده مند و شفاف کردن آن می کنند. 
در کشور ما دولت ها از زمان قاجار تاکنون سعی کرده اند بازار ارز را با دستور و تحکم اداره کنند و ناموفق بوده اند. شاید بی ضرر باشد اگر یک بار هم بازاری برای انواع جمشید بسم ا...ها ایجاد شود و فقط بر شفافیت و ضبط و ربط و قاعده مند بودن آن نظارت شود تا بلکه کشور ما نیز خارج از کریدور های بوروکراسی و رانت جویی ناظر بر  وجود بازار های مالی مردمی باشد.
اینجانب به این نتیجه رسیده ام که بزرگ ترین مهری که دولت ها در زیر حکم سردرگمی و بی تصمیمی و ناکارآمدی خود زده اند، مهر به کارگیری زور در حل مشکلات اقتصادی است و این نیز درتمام تاریخ و جغرافیا صادق بوده است.
∎​