به گزارش روی خط رسانه های خبرگزاری برنا ، این رسانه نوشت: هوای آلوده، تهران را در روزهای آخر پاییز به محاصره خود درآورده است. از هر گوشه که به این شهر نگاه می کنیم بیشتر از چند ساختمان دیده نمی شود. امروز هم برای چندمین روز متوالی آلودگی نفس مردم تهران را به تنگ آورده است . حالا هوای تهران از مرحله ناسالم برای گروه های حساس در ابتدای روز به مرحله ناسالم برای همه مردم رسیده است.
چه کنم چه کنم ها برای بیرون آمدن از بحران آلودگیِ این روزهای تهران مسئولان را به جلسه ویژه کشاند. صبح شنبه کمیته اضطراری آلودگی هوای شهر تهران در استانداری تشکیل شد. اعضای این کمیته برای کاهش آلودگی هوا در روزهای اخیر تصمیماتی را تصویب کردند.
عدمِ فروش آرم طرح ترافیک روزانه تا آخر هفته، تعطیل کردن معادن شن و ماسه در اطراف تهران، ری و شمیرانات، تعطیل شدن مدارس تهران در همه مقاطع، تشدید برخورد با خودروهای دودزا و بدون معاینه فنی و لغو مسابقات ورزشی در فضای باز در روزهای یکشنبه و دوشنبه از راه حل های کمیته اضطرار آلودگی هوای تهران بود.
این که گرهِ کور آلودگی هوا در تهران با این تصمیمات باز شود یا نه مشخص نیست. اما آلودگیِ این روزهای تهران داستان تکراری پاییز و زمستان هرساله این شهر است.
البته نباید منکر تغییراتی شد که باعث شدند هوای تهران از سال های گذشته وضعیت بهتری داشته باشد. سال 93 تهرانی ها 42 روز کمتر هوای آلوده تنفس کردند. بهار امسال هم روزهای سالم شهر تهران بیشتر بود.
اما به گفته مسئولان و کارشناسان تا زمانی که این تعداد وسیله نقلیه در شهر تهران وجود دارد، آلودگی نیز وجود خواهد داشت.
طبق گفته محسن سرخو عضو شورای شهر تهران بنابر آمار 22 میلیون جابه جایی توسط وسایل نقلیه در شهر انجام می شود که همچنان هوای این شهر را غیرقابل تنفس کرده اند. این عضو شورای شهر همچنین وجود 900 هزار جابجایی با موتورسیکلت در شهر را دلیل مهم دیگر آلودگی می داند. به گفته او موتورسیکلت ها 8 برابر خودروهای شخصی آلایندگی تولید می کنند.
دولت و مسئولان بارها تلاش کرده اند تا طرح هایی را برای کاهش آلودگی وسایل نقلیه اجرا کنند. یکی از این طرح ها هم طرحِ LEZ یا کاهش است. از تابستان زمزمه های اجرای این طرح به گوش می رسید، اما هنوز به مرحله اجرا نرسیده است. اقبال شاکری –عضو کمیسیون عمران و حمل و نق شورای شهر- عدم هماهنگی میان پلیس راهور و معاونت حمل و نقل ترافیک را دلیل اجرایی نشدن این طرح می داند.
هرچند که نتیجه طرح LEZ پیش از آن که اجرا شود مشخص نیست، اما اجرایی نشدنِ آن از نظر برخی مسئولان نشانه خوبی نیست. آن ها معتقدند تداوم آلودگی هوا در سال های اخیر ناشی از کم کاری و بی توجهی به سلامت مردم است.
در همین رابطه معاون حمل و نقل شهرداری تهران از کم اهمیتی جان مردم سخن به میان آورده است. سید جعفر تشکری هاشمی با اشاره به اینکه اراده ای برای توسعه حمل و نقل عمومی وجود ندارد نسبت به هزینه برای وام خودرو انتقاد کرده و گفته 'دولت 2750 میلیارد تومان وام برای خودروهای سواری پرداخت کرده است که با آن می توانستیم حداقل 2750 اتوبوس دو کابین وارد ناوگان اتوبوسرانی کنیم و حداقل روزانه 5.5 میلیون نفر مسافر را جابجا کنیم'.
وی همچنین آلودگی هوا را مهمترین چالش تهران دانسته و گفته اگر این مسئله تداوم پیدا کند به یک فاجعه ملی بدل می شود.
در این شرایط و با ورود هر روزه خودروهای جدید به شهر آیا اصلا امیدی به کاهش آلودگی هوای تهران می توان داشت؟ مشاور رییس سازمان محیط زیست معتقد است که آلودگی هوای شهر تهران در پاییز و زمستان مشکلی است که به راحتی نمی توان از پس آن برآمد. اسماعیل کهرم می گوید فعلا باید با این هوای آلوده کنار آمد.
این کارشناس محیط زیست در گفت و گو با فرارو درباره عوامل آلودگی این روزهای تهران توضیح داد: آلودگی هوای تهران به طور کلی سابقه ای طولانی دارد، اما آلودگی هوا در این روزها به فاکتورِ وارونگی هوا بازمی گردد.
وی در این باره گفت: ما در وارونگی هوا قرار داریم. در این شرایط لایه هوای سرد بالا شهر قرار می گیرد و اجازه نمی دهد که دود و بخار آلودگی از شهر خارج شود. به همین دلیل تا زمانی که بادی نوزد و بارشی انجام نگیرد این آلودگی از سرجایش تکان نخواهد خورد.
دکتر کهرم در ادامه و با تاکید بر آلودگی خودروها گفت: سوخت ها آلایندگی دارند. پاک ترین سوخت که گاز هست هم آلاینده است. وقتی گاز آلودگی ایجاد می کند پس باید بگوییم وای به حال سوخت خودروها. هرچند که در حال حاضر ما از بنزین یورو 4 استفاده می کنیم اما در کنار آن میلیون ها اگزوز ماشین در شهر وجود دارد که حتی اگر 10 درصد آن ها نیز دود تولید کنند برای آلودگی کل شهر کافی است.
وی همچنین اظهار کرد: عامل دیگر در آلودگی هوای تهران فعالیت معادن شن و ماسه در اطراف شهر است. بخش زیادی از گردوغبارهای جاری در تهران ناشی از این معادن هستند.
مشاور رییس سازمان محیط زیست در پاسخ به این سئوال که آیا جلسات ویژه برای رفع آلودگی هوای تهران می تواند آلودگی را کاهش دهد گفت: این جلسات برای رفع کامل بحران آلودگی هوا نیست، بلکه برای آن است که ما با این آلودگی در شرایط وارونگی هوا بسازیم! مگر آن که فضای سبز، استفاده از مترو، تعطیلی مدارس و... افزایش پیدا کند تا از آلودگی کاسته شود.
اسماعیل کهرم در انتها تصریح کرد: همانگونه که شهردار تهران گفته باید سیاست گسترش فضای سبز و گسترش مترو در تهران اجرایی شود. اجرای این سیاست ها نیز زمان بر هستند. بنابراین باید در ماه های سرد پیش ِ رو خود را برای کنار آمدن با آلودگی هوا آماده کنیم.
آلودگی هوا در دیگر شهرها
جدای از تهران دیگر کلانشهر های کشور نیز در روزهای اخیر با آلودگی هوا دست و پنجه نرم می کنند. آلودگی هوا در استان البرز باعث شد تعطیلی تمام مقاطع تحصیلی این استان به جز شهرهای طالقان و اشتهارد در روز یکشنبه و دوشنبه شده است. همچنین شروع به کار تمامی ادارات استانی به جز شهرستان های اشتهارد و طالقان در این دو روز با دو ساعت تاخیر خواهد بود.
همچنین هواشناسی اصفهان اعلام کرده است 'امروز و فردا وضعیت هوای استان اصفهان در حالت سکون قرار خواهد داشت و همین امر موجب افزایش انباشت آلاینده ها خواهد شد.'
در اطلاعیه اداره کل هواشناسی استان اصفهان آمده است، با توجه به اینکه کیفیت هوای شهر اصفهان در وضعیت ناسالم قرار دارد، گروه های حساس جامعه از جمله سالخوردگان، اطفال، بیماران قلبی و تنفسی، آسم و آلرژی از حضور در فضای باز حتما خودداری کنند. شهروندان نیز از تردد غیرضروری در سطح شهر خودداری کرده و مراکز آلوده باید نسبت به کاهش منابع آلاینده اقدام کنند.
کلانشهر مشهد نیز به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای کشور با بحران روبه رو است.