به گزارش خبرگزاری مهر، مریم نادری، مدیر واحد پایش و پیش بینی شركت كنترل كیفیت هوا در اینباره گفت: بررسی میانگین تغییرات ساعتی غلظت ذرات معلق کمتر از ۱۰ و ۲/۵ میکرون در ایستگاههای سنجش آلودگی هوای تهران و پارامترهای هواشناسی در هفته گذشته حاکی از آن است که تداوم شرایط جوی پایدار، وقوع پدیده وارونگی دما، بالابودن رطوبت نسبی هوا و افزایش استفاده از خودروهای شخصی به دلیل سردی هوا از عوامل تأثیرگذار بر کاهش کیفیت هوا بوده است. همچنین عمق میدان دید دراین هفته در اکثر روزها کاهش قابل توجهی داشته و به طور میانگین از بزرگی ۴ کیلومتر برخوردار بوده است. علاوه بر تجمع آلایندهها ناشی از بروز پدیده وارونگی دما، رطوبت نسبی بالای هوا (به طور متوسط ۷۲ درصد) را می توان به عنوان دیگر عوامل مؤثر در کاهش عمق میدان دید در این هفته در نظر گرفت.
بر اساس مطالعات واحد پایش و پیش بینی، استقرار جوی آرام و پایدار در شهر تهران در اوایل هفته گذشته سبب شده در میزان غلظت آلایندهها که متأثر از نوسانات روزانه دما و وزش باد محلی هستند، روند افزایشی مشاهده شود.
نادری درباره جزییات دیگر یافتههای این گزارش گفت: در بعدازظهر و شبانگاه یکشنبه وزش باد آرام و درنتیجه سکون نسبی هوا باعث تجمع و افزایش غلظت آلایندهها شد. همچنین با فراهم شدن شرایط مساعد برای شکلگیری وارونگی دما، غلظت آلایندهها به اوج خود رسید و میانگین غلظت ذرات معلق کمتر از ۱۰ و ۵/۲ میکرون به ترتیب به بیش از ۲۰۰ و ۱۰۰ میکروگرم بر متر مکعب رسید و قدرت دید در برخی ساعات به ۷۰۰ متر کاهش یافت.
او افزود: از بعدازظهر روز دوشنبه، دامنههای جنوبی البرز تحت تأثیر فعالیت بارشی ناشی از موج ناپایدار وارد شده از بخشهای غربی کشور قرار گرفته و بارندگی در شبانگاه دوشنبه نقش موثری در شستشوی ذرات معلق جمع شده درسطح شهر داشته است. همچنین در برخی ساعات روز سه شنبه سرعت باد (با جهتی متغیر بین شمال غربی تا جنوب غربی) بیش از ۸ متر بر ثانیه بوده و کمک شایانی به پراکندگی آلایندهها از جو کرده است.
به گفته او، هر چند این موج ناپایدار زودگذر بوده و به دلیل حاکمیت جو پایدار از روز چهارشنبه دوباره شاهد افزایش غلظت آلایندهها، بروز پدیده وارونگی و کاهش عمق میدان دید بودهایم.
او افزود: روز جمعه به دلیل عبور امواج کمدامنه از منطقه شاهد ناپایداریهای نسبی و به تبع افزایش ابرناکی، بارندگی محدود و کاهش جزئی دما بودیم که به صورت لحظهای موجب بهبود وضعیت موجود شد اما این شرایط تداوم نداشت. در روزهای پایانی هفته نیز به دلیل بالابودن رطوبت نسبی و تجمع آلایندهها بهبودی در عمق میدان دید حاصل نشد، به گونه ای که در برخی ساعات مقدار آن به ۹۰۰ متر رسید.
اطلاعات غلظت آلایندهها بر اساس داده ایستگاههای شرکت کنترل کیفیت هوا و اطلاعات هواشناسی اندازهگیری شده در ایستگاه مهرآباد از پایگاه اطلاعات دانشگاه وایومینگ تهیه شده است.
میانگین تغییرات ساعتی غلظت آلاینده های ۲.۵PM و ۱۰PM در ایستگاه های سنجش آلودگی شهر تهران
از تاریخ ۲۱ الی ۲۷ آذر ماه سال ۱۳۹۴ همراه با پارامترهای هواشناسی (سرعت باد، عمق میدان دید و رطوبت نسبی)