به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، بنابر اعلام کارشناسان، پیشی گرفتن عرضه از تقاضا یکی از مهمترین دلایل سقوط آزاد قیمت نفت در بازار جهانی به شمار می آید.
تحلیلگران معتقدند، دورنمای قیمت نفت در روزهای باقی مانده سال میلادی جاری و نیز در سال 2016 همچنان نامطلوب خواهد بود.
کارشناسان بر این باورند، عدم توافق اوپکیها مبنی بر کاهش سقف تولید نفت این سازمان به کمتر از ۳۰ میلیون بشکه در روز، ممکن است به کاهش بیشتر بهای طلای سیاه در ماههای پیشروی منجر شود.
گزارشهای خبری نشان می دهد کشورهایی مانند عربستان سعودی، روسیه و عراق بیشترین نفت مازاد را به بازار عرضه میکنند که افزایش عرضه نفت
مازاد منجر به سقوط قیمت اکثر شاخصهای معتبر نفت جهان به بشکهای کمتر از ۴۰ دلار شده است.
این درحالیست که اوپک در جدیدترین گزارش بازار نفت خود پیش بینی کرده است که تقاضای جهانی نفت در سال 2016 میلادی با 1.53 میلیون بشکه در روز، افزایش نسبت به سال قبل، به طور متوسط به 92.88 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
اوپک که ماه گذشته تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی را 30 هزار بشکه کمتر پیش بینی کرده بود، دلیل اصلاح پیش بینی قبلی خود را مصرف بیش از انتظار نفت در کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اعلام کرده است.
اوپک همچنین در گزارش یاد شده، تقاضای جهانی نفت در سال 2016 را با 1.25 میلیون بشکه افزایش نسبت به سال میلادی جاری، معادل 94.13 میلیون بشکه در روز پیش بینی کرد.
بر اساس پیشبینی اوپک، در سال 2016 نیز بازار جهانی نفت همچنان با مازاد عرضه مواجه خواهد بود.
بر اساس آخرین اخبار منتشر شده، از ابتدای سال جاری تاکنون متوسط قیمت فروش هر بشکه نفت خام سبک صادراتی ایران حدود ۵۱ دلار و ۷۰ سنت و بهای هر بشکه نفت خام سنگین صادراتی ایران در این مدت حدود ۴۹ دلار و ۶۹ سنت به ازای هر بشکه بوده است.
همزمان با سقوط قیمت نفت خام سبک و سنگین صادراتی ایران به محدوده بشکهای ۳۰ دلار، بهای سبد نفتی اوپک هم به بشکهای ۳۹ دلار و ۳۰ سنت کاهش یافته است. علاوه بر این، در معاملات منتهی به ۲۷ نوامبر سال ۲۰۱۵ میلادی، بهای هر بشکه نفت وست تگزاس آمریکا هم به بشکهای ۴۱ دلار و ۲۰ سنت، بهای نفت برنت دریای شمال به بشکهای ۴۴ دلار و ۹ سنت، قیمت نفت دوبی به ۳۹ دلار و ۹۸ سنت و بهای نفت عمان به ۴۰ دلار و ۴۳ سنت رسیده است.
آژانس بین المللی انرژی نیز در گزارش ماه نوامبر چشم انداز کوتاه مدت انرژی این آژانس پیش بینی کرده است.
بر اساس این گزارش، بازارهای جهانی نفت خام حداقل تا پایان سال ٢٠١٦ با مازاد عرضه دست و پنجه نرم می کند.
در حالی که انتظار می رود با لغو تحریم های ایران، عرضه نفت در جهان افزایش یابد، آژانس بین المللی انرژی معتقد است رشد تقاضای جهانی نفت خام که در سال جاری میلادی یک میلیون و 790 هزار بشکه در روز بود، در سال آینده به یک میلیون و ٢٣٠ هزار بشکه در روز کاهش می یابد.
بنا به اعلام آژانس بین المللی انرژی، نخسین نشانه های کند شدن رشد تقاضا پدیدار شده است و شاخص های اولیه نشان می دهند که رشد تقاضا در سه ماه چهارم به یک میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه کاهش می یابد، در حالی که این مقدار در دوره مشابه پارسال به رکورد دو میلیون و ٢٠٠ هزار بشکه در روز رسیده بود.