صاحبخبر - تهران / خبرگزاری صدا و سیما / سیاسی 1394/09/22
به گزارش خبرگزاری رویترز از کادونا در نیجریه ، سربازان ارتش نیجریه روز یکشنبه در حمله به منزل رهبر اقلیت مسلمان شیعه این کشور و سایر ساختمانها ، این روحانی را بازداشت و معاون او و سخنگوی اصلی اش را به قتل رساندند.
این اتفاق یک روز بعد از کشته شدن هشت نفر در درگیری در شهر زاریا در شمال نیجریه روی می دهد.
موج خشونتها در نیجریه روز شنبه و زمانی شروع شد که اعضای جامعه شیعیان نیجریه تلاش کردند سد راه کاروانی از خودروها شوند که حامل سرهنگ دوم توکور بوراتای Tukur Burataiرئیس ستاد مشترک ارتش این کشور بود. این کاروان در حال حرکت به سمت محل برگزار مراسم سوگند نیروهای جدید ارتش این کشور در زاریا بود.
روز یکشنبه شیهو عمر Shehu Umar کمیسر پلیس ایالتی گفت ابراهیم زکزاکی رهبر اقلیت شیعه نیجریه که جنبش اسلامی نام دارد در جریان عملیات سپیده دم ارتش در خانه اش بازداشت شده است. عمر به جزئیات بیشتری در این مورد اشاره نکرد.
اما اعضای گروه جنبش اسلامی می گویند در جریان عملیات ارتش برای بازداشت زکزاکی معاون او محمد توری Muhammad Turi که معمولا در دومین شهر بزرگ نیجریه یعنی کانو اقامت داشت و ابراهیم عثمان سخنگوی گروه در خانه زکزاکی کشته شدند.
عثمان اندکی قبل از آن با تلفن به خبرگزاری رویترز گفته بود که عازم خانه زکزاکی است.
به گفته عثمان در روز شنبه در درگیری معترضان با اعضای کاروان رئیس ستاد مشترک ارتش نیجریه دستکم هفت نفر کشته شدند.
در بیانیه ای که از طرف جنبش اسلامی در روز یکشنبه منتشر شد گفته شده است که در درگیریهای روز شنبه « دهها عضو دیگر » این جنبش کشته شدند. در این بیانیه به نام هفت فرد کشته شده از جمله توری اشاره شده است.
خبرگزاری رویترز قادر نبوده است که به صورت مستقل شمار این تلفات را تائید کند و ارتش نیجریه هم از اظهارنظر در این خصوص خودداری کرد.
ساکنان زاریا گفتند صبح روز یکشنبه صدای انفجارهای شدیدی را شنیده اند. اطراف خانه زکزاکی محاصره شده و حتی خبرنگار رویترز
هم نتوانسته است که به محل نزدیک شود.
یکی از ساکنان محل گفت :« ما صداهای بلندی می شنویم و دود غلیظی از خانه ها بلند شده است.»
سرهنگ سانی عثمان Sani Usman از سخنگویان ارتش نیجریه اعضای جنبش اسلامی را به تلاش برای کشتن بوراتای در روز شنبه متهم کرد و گفت سربازان زمانی که اعضای جنبش از کنار رفتن از مسیر کاروان خودداری کردند مجبور به تیراندازی شدند.
او اظهار داشت :« صدها نفر از اعضای این جنبش که سلاحهای خطرناک هم با خود حمل می کردند با درست کردن آتش ، قرار دادن سنگ های بزرگ و لاستیک جاده را مسدود کرده بودند. آنها تمام درخواستها را برای متفرق شدن رد کردند و بعدا شروع به تیراندازی و پرتاب اشیا خطرناک به سمت کاروان کردند.»
زکزاکی پیش از بازداشت خود این اتهامات را تکذیب کرد.
او گفت :«ما فهمیدیم که (بوراتای ) در حال حرکت به سمت محل دیدار با فارغ التحصیلان نظامی است و این امر با مراسم روز تعویض پرچمها که ما هر سال برگزار می کنیم همزمان شده بود. ما قصد انجام هیچکدام از کارهایی را که سربازان می گویند نداشتیم.»
بخش اعظم جمعیت دهها میلیونی مسلمان نیجریه سنی هستند از جمله گروه افراطی بوکوحرام که از سال 2009 در حملات خود هزاران نفر را در بخش شمال شرقی نیجریه کشته است.
اما چندین هزار شیعه هم در میان این مسلمانان وجود دارند که عمدتا پیروان زکزاکی هستند که جنبش آنها ملهم از انقلاب اسلامی سال 1979 ایران شیعه است.
پیروان زکزاکی در کل افراد آرامی هستند اما رویارویی مشابهی در سال گذشته بین آنها و ارتش روی داد که به گفته زکزاکی در جریان آن 30 نفر از پیروان و سه تن از فرزندانش کشته شدند.
در اواخر ماه نوامبر یک بمب گزار انتحاری دستکم 21 نفر از اعضای این گروه شیعه را در جریان راهپیمایی سالانه از کانو به زاریا جهت ادای احترام به زکزاکی کشت.
بوکوحرام مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.
145/105
∎