در آستانه کريسمس، نفت ايران به ارزان قيمتترين نفت سبد اوپک تبديل شده و حتي پيشبيني ميشود در صورت تداوم سقوط آزاد قيمتها در هفتهجاري بهاي هر بشکه نفت سنگين ايران در محدوده 20 دلار معامله شود.
در آستانه کريسمس هر چند شمارش معکوس براي لغو تحريم هاي نفتي ايران آغاز شده است؛ اما سقوط آزاد بهاي طلاي سياه به بلاي جان توسعه صنعت نفت و گاز ايران تبديل شده است.
با اين وجود بيژن زنگنه وزير نفت اخيرا در گفتگو با مهر در واکنش به سقوط آزاد قيمت نفت حتي به بشکه اي 30 دلار، گفته است: “ حتي در صورت سقوط قيمت نفت به بشکه اي 30 دلار هم توسعه صنعت نفت ايران در دوران پسا تحريم متوقف نخواهد شد. “با گذشت کمتر از چند هفته عرضه نفت بشکه اي 30 دلاري رنگ واقعيت به خود گرفت به طوريکه هم اکنون بهاي عرضه تمامي شاخصهاي اصلي نفت خام بشکهاي کمتر از 40 دلار در بازار معامله مي شود و حتي صداي پاي نفت بشکه اي کمتر از 30 دلار هم در بازار به گوش مي رسد.در اين بين عدم توافق کشورهاي عضو اوپک در پايان نشست 168 اين سازمان در وين در طول يک هفته گذشته تاکنون به تندتر شدن شيب سقوط آزاد طلاي سياه در بازار کمک کرده است و بهاي نفت در طول يک هفته گذشته با کاهشي 12 درصدي به به پايينترين سطح در طول 11 سال اخير خود نزديک شده است.از اين رو قيمت نفت برنت درياي شمال و سبک آمريکا هر يک حدود پنج درصد کاهش قيمت را در طول دو روز گذشته و يک کاهش 12 درصدي را در طول هفته گذشته تجربه کردند، چرا که شرايط جوي معتدل قبل از زمستان و بازار سهام رو به افول آمريکا بر روند کاهش قيمت نفت افزوده است.بر اين اساس نفت برنت درياي شمال در معاملات روز جمعه با يک دلار و 80 سنت کاهش (4.5 درصد) براي اولين بار از دسامبر 2008 ميلادي تاکنون به کمتر از 38 دلار (37 دلار و 93 سنت) در هر بشکه سقوط کرد.نفت سبک آمريکا هم براي اولينبار از فوريه 2009 ميلادي تاکنون در محدوده 35 دلار در هر بشکه معامله شد.
نفت آمريکا در معاملات روز جمعه با يک دلار و 14 سنت (سه درصد) کاهش به 35 دلار و 62 سنت در هر بشکه رسيد در حالي که تا 35 دلار و 35 سنت نيز پايين آمده بود.در اين بين افزايش سطح ذخيره سازي نفت خام در ايالات متحده آمريکا، چين، کشورهاي عضو اتحاديه اروپا، عدم هماهنگي بين روسيه و عربستان سعودي به عنوان دو قطب اصلي توليد نفت نانو اوپک و اوپک و حتي بالا گرفتن اختلافات در بين کشورهاي عضو اوپک، پيشي گرفتن عرضه از تقاضا و عدم تعيين سقف توليد نفت براي کشورهيا عضو اوپک و در نهايت وجود نزديک به 1.5 تا 2 ميليون بشکه نفت خام مازاد در بازار از مهمترين دلايل سقوط قيمت طلاي سياه به شمار مي روند.از سوي ديگر بازگشت نفت ايران به بازار در آستانه کريسمس و همزمان با لغو تحريم ها و ورود 500 هزار بشکه نفت سبک و سنگين ايران به بازار را هم يکي از دلايل تضعيف بازار نفت است هر چند مسئولان وزارت فنت اعتقاد دارند که در طول چند ماه گذشته بازار را نسبت به افزايش توليد نفت ايران در دوران پسا تحريم واکسيناسيون کرده اند.
∎