شناسهٔ خبر: 9674579 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: ایکنا | لینک خبر

باور مردم در اجرای امینانه وقف یکی از آسیب‌های این حوزه است

گروه اجتماعی: مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با بیان اینکه دو موضوع به فرهنگ وقف لطمه زده است، گفت: یکی باور مردم در اجرای امینانه واقفین خیراندیش و دیگری انعکاس فعالیت‌های مرتبط در اجرای نیت واقفین بوده است.

صاحب‌خبر -

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از همدان، حجت‌الاسلام والمسلمین محمد کاروند، سه‌شنبه، 17 آذرماه در همایش وقف و رسانه با بیان اینکه همایش امروز ما ارتباط اصحاب قلم و بحث موقوفات است، اظهار کرد: اگر امروزه مقوله وقف را از رسانه جدا کنیم امکان نهادینه کردن وقف و تحقق آن امکان ناپذیر است.

وی افزود: وقف در زمان پیامبر اکرم(ص) تصویب شد و در زمان ایشان کمتر صحابه‌ای بود که صاحب وقف نباشد و همچنین حضرت علی(ع) و فاطمه(س) نیز در آن زمان موقوفاتی داشتند؛ اداره اوقاف در زمان سامانیان به شکل اداری شکل گرفت و رسیدگی به موقوفات را به عهده داشت و در زمان های بعد کار را ادامه داد تا زمان پهلوی دوم شد و برعکس زمان سابق یک اقداماتی علیه موقوفات انجام شد.

کاروند بیان کرد: در زمان پهلوی دوم بسیاری از موقوفات از بین رفت و به همین علت هنوز عده‌ای از مردم وقف را باور نکردند و این باور نکردن آنها ریشه در واگذاری موقوفات در پهلوی دوم دارد؛ آن زمان پهلوی دوم احساس می‌کرد وقف، فدک مسلمین است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان عنوان کرد: به برکت جمهوری اسلامی ایران و با حکم تاریخی امام راحل(ره) که موقوفات باید به حالت اولیه خود برگردد با پشتوانه قانونی اتفاق‌های خوبی در این راستا افتاد.

اداره اوقاف جهادی محور عمل کند

وی در ادامه با بیان اینکه سیستم اداره اوقاف و فعالیت در آن نمی‌تواند تنها یک ارتباط اداری باشد، گفت: بلکه اداره اوقاف باید تکلیفی باشد، چراکه اگر جهادی محور نباشد، تکالیفی که شرعا به عهده اوقاف است، انجام آنها خیلی سخت می‌شود.

این مقام مسئول ابراز کرد: در چند سال اخیر این تکلیف‌مداری اوقاف بود که باعث حرکت آن روبه جلو شد و همچنین اگر بدون  رسانه بخواهد جلو رود هرگز موفق نخواهد بود؛ وقتی که صدای اذان در رسانه ملی پخش می‌شود دیگر مردم نمی‌پرسند مگر اذان شده است چراکه به رسانه ملی اعتماد دارند.

کاروند تأکید کرد: ارتباط اداره اوقاف با رسانه‌ها باعث موفقیت این اداره در تحقق برنامه‌های فرهنگی، درآمدزایی و نیات واقفین شده است؛ اتفاق زیبایی که اربعین امسال افتاد خریداری 4 هزار دست لباس و کفش از محل درآمد موقوفه سیف الدوله ملایر و توزیع آن‌ها بین زوار امام حسین(ع) بود.

بیش از دو هزار و 400 بقعه متبرکه در زمینه فرهنگی فعال‌اند

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان با بیان اینکه از اول انقلاب تا سال ٨٩، شش هزار وقف اتفاق افتاده و از سال ٩٠ تا الان به برکت اصحاب رسانه ٩ هزار وقف جدید قابل تامل انجام شده است، اذعان کرد: همچنین ٢۴٠ بقعه متبرکه فعال تا سال 89 داشتیم و در حال حاضر بیش از دو هزار و 400 بقعه متبرکه فعال در زمینه فرهنگی داریم که همه قطب فرهنگی شده‌اند.

وی اظهار کرد: در کدام مکان به اندازه بقاع متبرکه ظرفیت فرهنگی است چراکه بیش از ١٧٠ میلیون نفر در سال از بقاع متبرکه دیدن می‌کنند؛ اوقاف در ایام نوروز طرحی را به نام آرامش بهاری برای استفاده از ظرفیت فرهنگی بقاع متبرکه دارد.

این مقام مسئول افزود: خوشبختانه اداره اوقاف در بخشی از حوزه‌ها می‌تواند کمکی برای دولت و مردم در استان همدان باشد، چراکه در حوزه سلامت وقف‌ها و دارایی‌های خوبی داریم که اگر احیا شوند، کمک بسیار بزرگی هستند.

در احیای موقوفات و اجرای نیات مشکلاتی بر سر راه داریم

حجت‌الاسلام کاروند بیان کرد: اما جای تأسف دارد که در احیای موقوفات و اجرای نیات مشکلاتی بر سر راه داریم؛ در ملایر از محل درآمد موقوفه سیف‌الدوله بیمارستانی ساخته شده و خواستیم اروژانسی نیز ساخته شود که نیاز به یک میلیارد تومان بودجه داشت و بودجه را نیز فراهم کردیم اما یک سال است مراحل اداری آن مانده است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان همدان عنوان کرد: موقوفات استان بسیار غنی است و درحوزه سلامت می‌توانیم ارائه خدمات دهیم؛ بهاء‌الملک برای ٣٢ روستای محروم در حوزه سلامت نیت داشته است و اوقاف همدان در این راستا چندبار به دانشگاه علوم پزشکی مراجعه کرده تا اکیپ متخصص به روستاها اعزام کند، اما با مشکلات و موانعی روبه رو هستیم.

وی با اشاره به اینکه دو موضوع به فرهنگ وقف لطمه زده است، گفت: یکی باور مردم در اجرای امینانه واقفین خیراندیش و دیگری انعکاس فعالیت‌های مرتبط در اجرای نیت واقفین بوده است، که در موضوع دوم اداره اوقاف خوب عمل نکرده است و اصاحاب رسانه باید در این دو حزوه وارد شوند.

این مقام مسئول اظهار کرد: از اول سال تا الان بیش از ۴٠ موقوفه قابل توجه انجام گرفته است که قابل تامل است؛ همچنین در بحث ترویج فرهنگ وقف و موقوفه‌خواری رسانه‌ها باید اوقاف را یاری کنند، فرهنگ وقف در جامعه نهادینه شود، انجمن یاوران وقف در حوزه رسانه تشکیل شود.