به گزارش خبرگزاري صداوسيما ، بيژن زنگنه در باره اينكه چرا سومين اجلاس سران کشورهاي صادر کننده گاز (GECF) آنقدر اهميت پيدا کرده که 9 تن از سران اين کشورها حاضر مي شوند در اين سطح بالا در آن حضور يابند؟ ، گفت :اجلاس تهران سومين اجلاس سران است که در طول 14 سال عمر اين سازمان برگزار مي شود، اجلاس نخست در مسکو و اجلاس دوم در دوحه قطر برگزار شده است. اين اجلاس علامت بسيار مثبتي براي ايران همزمان با لغو تحريمهاست، از سوي ديگر کشورهاي حاضر در اين رويداد مهم از جمله کشورهايي هستند که از نظر سياسي نزديک به ما هستند. اجلاس سران کشورهاي صادرکننده گاز (GECF) دوازده عضو دائم دارد و 5 عضو ناظر، اعضاي اصلي اين اجلاس شامل الجزاير در سطح نخست وزير، بوليوي در سطح رئيس جمهوري، گينه استوايي در سطح رئيس جمهوري، روسيه در سطح رئيس جمهوري، نيجريه در سطح رئيس جمهوري، عراق در سطح رئيس جمهوري، ونزوئلا در سطح رئيس جمهوري، ترکمنستان به عنوان ميهمان ويژه در سطح رئيس جمهوري و اعضاي ديگر، مصر، ليبي، امارات،
قطر، ترينيداد و توباگو، هلند، نروژ و عمان در سطح وزرا در اين اجلاس شرکت مي کنند.
وي گفت : صبح روز شنبه يک اجلاس عادي وزرا برگزار خواهد شد، در اين جلسه مسائلي همچون بودجه، اوضاع بازار و مسائل پيشنهاي که دبير کل گزارش کرده و تصميماتي همچون انتخاب دبير کل گرفته مي شود. بعد از ظهر شنبه نيز اجلاس فوق العاده برگزار مي شود که در آن دستور کار جلسه سران و پيش نويس بيانيه پاياني اجلاس تعيين مي شود.
زنگنه اظهارد اشت : در اين اجلاس سران در سخنرانيهاي مجزا موضوعات خود را مطرح مي کنند و در پايان، بيانيه پاياني را با رهنمون به اجلاسهاي آتي همچون اجلاس تغييرات آب و هوايي در پاريس منتشر خواهند کرد، چون موضوع بحث ما در اين اجلاس گاز، سوخت مناسب محيط زيست براي توسعه دنياست، اين موضوع تقارن خوبي با ابلاغ سياستهاي کلي در حوزه محيط زيست از سوي مقام معظم رهبري نيز دارد. در واقع دستور رسمي اجلاس سران کشورهاي صادر کننده گاز (GECF) تاييد بيانيه اي است که قبلا روي آن کار شده و ممکن است سران نکاتي داشته باشند که در اين بيانيه اعمال کنند.
وزير نفت تصريح كرد : نقش جمع شدن سران کشورهاي صادر کننده گاز در تهران بسيار مهم است. لازم است بگويم که اوپک در عمر بيش از 60 ساله خود سه اجلاس سران داشته است، اين درحالي است که جي يي سي اف در عمر 14.5 ساله خود تاکنون سه اجلاس را در اين سطح برگزار کرده است.
وي درباره تفاوت هاي اين اجلاس با اوپک هم افزود : اوپک از نظر تشکيلاتي يک سازمان به شمار مي آيد در حالي که جي يي سي اف سازمان نيست. تاسيس اين نهاد به ابتکار ايران در ارديبهشت ماه سال 1380 انجام شده است، طي سالهاي گذشته تلاش شده به گونه اي در اين اجلاس کار شود که اتحاد ميان کشورهاي صادرکننده گاز را ايجاد کنيم. 70 درصد ذخاير گازي جهان در اختيار اعضاي اين نهاد است.
اوپک با توجه به ماهيت نفت و خصوصيت آن اين قدرت را دارد که بتواند با تغيير در عرضه نفت قيمت را در بازار تنظيم کند.
زنگنه در باره اينكه ايا آيا اين خاصيت در گاز همچون نفت وجود دارد هم گفت : گاز با توجه به طبيعتي که دارد و نيز نوع عرضه آن نمي تواند اين خاصيت را داشته باشد، هم اکنون دوسوم عرضه گاز در دنيا از طريق خط لوله انجام مي شود و يک سوم به صورت ال ان جي است.
وي تاكيد كرد :اگر بازار به شکل تک محموله اي توسعه يابد. بازار ال ان جي هم دو شکل است، يکي که در گذشته بوده که در قالب قرار دادهاي دراز مدت عرضه مي شده است، از اين رو توليد کننده در زمينه تعيين قيمت قدرت مانور ندارد. در شکل دوم که هم اکنون در حال ايجاد است، به عبارت ديگر بازار ال ان جي در حال رفتن به سمت تک محموله و کوتاه مدت مي رود.حداکثر عمر يک قرارداد در اين شکل يک سال بوده و مبناي قيمت نيز بر اساس بورسهاي بين المللي است.
با افزايش حجم قراردادهاي کوتاه مدت در بازار ال ان جي، قدرت کشورهاي توليد کننده نيز براي نقش آفريني در اين بازار افزايش مي يابد.
∎
نظر شما