شناسهٔ خبر: 9239226 - سرویس اقتصادی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه فرهیختگان-قدیمی | لینک خبر

سران 9 کشور به اجلاس گازی ایران می‌آیند

تهران کانون رایزنی‌های دیپلماتیک در حوزه انرژی

صاحب‌خبر -

زهرا علی اکبری|  با ورود سران 9 کشور جهان برای شرکت در اجلاس گازی به تهران، ایران کانون رایزنی‌های انرژی در بازار جهانی گاز خواهد شد.
بر اساس برآوردها، اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز ٤٥ درصد از تجارت جهانی گاز را در اختیار دارند. با توجه به نقش 45 درصدی اعضای اوپک از بازار جهانی گاز، به نظر می‌رسد سهم اعضای «GECF» با سهم اعضای اوپک از بازار برابری می‌کند. مقامات وزارت نفت بر این اعتقادند که اجلاس آینده سران کشورهای گازی در تهران با استقبال مناسبی همراه شده است به طوری که مهدی عسلی مدیر امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت با تایید این نکته که سران هفت کشور برای شرکت در این اجلاس راهی تهران می‌شوند، گفته است:  «با توجه به حساسیت موضوع فعلا بهتر است اسامی سران عنوان نشود اما استقبال خوبی شده است و گفته می‌شود حداقل ٦ نفر از سران کشورهای عضو و یک رئیس‌جمهور از کشورهای دوست غیر‌عضو مجمع در این اجلاس شرکت خواهند کرد.»
 ایران در سال‌های اخیر برنامه ویژه‌ای را برای افزایش توان صادرات گاز در نظر گرفته است. توسعه صادرات گاز یکی از اهداف پیش‌بینی‌شده در قالب برنامه‌های توسعه‌ای بوده است اما تا کنون این مهم امکان تحقق نیافته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد ایران با وجود دارا بودن بزرگ‌ترین ذخایر گازی جهان، سهم چندانی از بازار گازی جهان ندارد و قطر در حال حاضر بزرگ‌ترین صادرکننده ال‌ان‌جی و روسیه بزرگ‌ترین صادر‌کننده گاز طبیعی با استفاده از خط لوله است. ایران مذاکرات با کشورهای خواستار گاز طبیعی را از مدت‌ها قبل کلید زده است اما به نظر می‌رسد با امضای قرارداد صادرات گاز با عراق، رسما تعداد مشتریان گاز ایران با افزایش روبه‌رو شود. ایران در حال حاضر به ترکیه گاز صادر می‌کند. پیش از این قراردادی برای صدور گاز به پاکستان امضا شد اما این کشور با استناد به تحریم‌ها از ایفای تعهدات پیش‌بینی‌شده‌اش در قالب قرارداد سر باز زد. هر چند ایران در قرارداد مکانیسم جریمه را پیش‌بینی کرده است اما برآوردها نشان می‌دهد در شرایط کنونی قصد دریافت خسارت از پاکستان را ندارد.
بسیاری معتقدند همزمانی برگزاری اجلاس سران کشورهای صادرکننده گاز در تهران با لغو تحریم ها می‌تواند زمینه‌ساز عرض اندام تازه ایران در بازار انرژی شود.