سپهر خرمي | پس از عدم موفقيت تيم ملي واليبال ايران در جام جهاني 2015 ژاپن و كسب رتبه هشتم، با توجه به انتقادهايي كه از كادر فني به ويژه دستياران كواچ ميشد، محمدرضا داورزني رييس فدراسيون واليبال سرانجام تصميم گرفت تا جلسهاي مشترك با سرمربي تيم ملي در مورد دليلهاي كسب اين نتايج برگزار كند.
رييس فدراسيون واليبال در ابتدا انتقادهاي كارشناسان واليبال را از اساس رد ميكرد و معتقد بود ايران با همين كادر فني نيز توانايي صعود به المپيك 2016 ريو را دارد اما پس از شكستهاي پيدرپي در جام جهاني مقابل تيمهاي درجه دوم جهان پذيرفت كه تغييرات شايد يكي از راهحلهاي مناسب باشد. داورزني دو راهكار براي كواچ ترسيم كرد؛ تقويت كادر فني يا اخراج زودهنگام پيش از برگزاري آخرين دور انتخابي المپيك ريو در ژاپن! كه كواچ در عين ناباوري زير بار تقويت كادر فني تيم ملي نرفت و به همين دليل رييس فدراسيون واليبال به صورت همزمان سراغ مذاكره با مربيان صاحب سبك واليبال دنيا رفت. در تارهترين اقدام، محمدرضا داورزني، امير خوشخبر، سرپرست تيم ملي و محمود افشاردوست، دبير فدراسيون را به كشور لهستان فرستاد تا اين دو، با گزينههاي مد نظر فدراسيون وارد مذكره شوند. داورزني تاييد كرده كه گزينه نهايي صندلي تيم ملي، آناستازي و لوزانو هستند و سيچلو نيز كادر مذاكرهكننده ايراني را در لهستان همراهي خواهد كرد! به گفته رييس فدراسيون واليبال، خوشخبر و افشاردوست به صورت جداگانه چهار جلسه از تمرينات آناستازي و لوزانو را با تيمهاي باشگاهيشان زيرنظر خواهند گرفت و نحوه رفتار اين مربيان با بازيكنان را نيز ملاك قرار خواهند داد تا در كوتاهترين زمان ممكن به جمعبندي نهايي براي نيمكت تيم ملي برسند. اينكه چگونه ممكن است خوشخبر كه از رشته بسكتبال و به واسطه رفاقت چندين ساله با داورزني به ورزش واليبال ورود پيدا كرده، ميتواند جلسات تخصصي تمريني لوزانو و آناستازي را بررسي و تحليل كند، جاي سوال دارد اما افشاردوست به اين انتقاد اينگونه پاسخ ميدهد: « بالاخره ما خودمان در دوران مربيگري تجربياتي داريم و از نحوه مديريت و تمرين مربيان در زمان مسابقات و روزهاي تمرين اطلاعات كافي به دست ميآوريم. همان طور كه در حال حاضر بعضيها ميگويند يك بازيكن توپ را دستش بگيرد، ما كيفيت او را متوجه ميشويم. موضوع سرمربيگري هم همان است و نه من بلكه اكثر مربياني كه در ايران هستند با چند جلسه زيرنظر گرفتن تمرينات يك مربي اطلاعات زيادي كسب ميكنند. ما هم قصد زيرنظر گرفتن همين مسائل را داريم.» نگاهي به كارنامه مربيگري دو گزينه فدراسيون واليبال خواهيم انداخت تا متوجه شويم كفه ترازو از لحاظ تجربه به سمت كداميك سنگيني ميكند.
آندره آناستازي
آندره آناستازي، ملقب به «كوتوله» در هشتم اكتبر سال 1960 در شهر پوگيو روسكو ايتاليا به دنيا آمد و از 17 سالگي ورزش واليبال را به صورت حرفهاي در ايتاليا آغاز كرد. وي در طول دوران بازيكني و مربيگري خود مقامهاي بيشماري را كسب كرده است. آناستازي در هشتم اكتبر سال 1960 در شهر پوگيو روسكو ايتاليا به دنيا آمد و از 17 سالگي ورزش واليبال را به صورت حرفهاي در ايتاليا آغاز كرد. مدال طلاي مسابقات واليبال قهرماني اروپا در سوئد سال 1989 و مدال طلاي مسابقات قهرماني جهان در سال 1990 برزيل از جمله افتخارات آندره در دوران بازي در تيم ملي واليبال ايتاليا است. آندره آناستازي سابقهاي 37 ساله در ورزش واليبال به عنوان بازيكن و مربي در پرونده كاري خود دارد و از سال 1977 كار خود را به عنوان يك بازيكن شاخص و مطرح در تيم پارماي ايتاليا آغاز كرد. آندره آناستازي در دهه 80 ميلادي به عضويت تيم ملي ايتاليا در آمد و تا اواخر دهه 90 عضو تيم ملي كشورش بود و در نهايت با 141 بازي ملي با دنياي قهرماني خداحافظي كرد. او بازيكن بسيار توانمندي بود كه در جمع غولها و آسمانخراشهاي آن زمان با 181 سانتيمتر قد لقب «كوتوله» را از سوي رسانههاي ايتاليايي به خود اختصاص داد. آناستازي يك قهرماني جهان و يك قهرماني ليگ جهاني در سال 1990، يك قهرماني اروپا در سال 1989 و سه قهرماني جام اروپا در سالهاي 1983، 1986 و 1991 به عنوان بازيكن دارد. دوران مربيگري آناستازي از سال 1994 آغاز شد و عنواني زيادي را در هم در رده باشگاهي و هم در رده ملي با كار با تيمهاي بزرگ واليبال دنيا تجربه كرد. آناستازي سابقه سرمربيگري تيمهاي مطرح واليبال دنيا همچون ايتاليا (دو دوره)، اسپانيا و لهستان را در پرونده كاري خود دارد. وي در آخرين تجربه سرمربيگري خود با تيم ملي واليبال لهستان عناويني چون نايب قهرمان جام جهاني 2011، مدال برنز ليگ جهاني 2011 و قهرماني ليگ جهاني 2012 را به دست آورده است. او به عنوان مربي، مدال برنز المپيك 2000، مدال طلاي ليگ جهاني 1999 و 2000 با تيم ملي ايتاليا و 2012 با تيم ملي لهستان، قهرماني اروپا در سالهاي 1999 و 2003 با تيم ملي ايتاليا و 2007 با تيم ملي لهستان و مدال نقره جامجهاني 2011 با تيم ملي لهستان را در كارنامه دارد. او همچنين مدالهاي نقره و برنز ليگ جهاني و قهرماني اروپا را نيز در پرونده خود دارد. همچنين آناستازي در سال 2015 موفق شد با تيم باشگاهي لوتوس ترفل گدانسك قهرمان جام حذفي اين كشور شود و در همين سال قهرماني سوپركاپ و نايب قهرماني ليگ را نيز به دست آورد.
رائول لوزانو
لوزانو از سال ۱۹۷۴ كار خود را با هدايت تيم جوانان استوديانتس دلا پلاتا آغاز كرد. وي پس از هدايت چند تيم ديگر در سال ۱۹۸۳ سرمربيگري تيم فرو كرريل را برعهده گرفت و توانست اين تيم را به قهرماني ليگ سري آ آرژانتين، جام متروپوليتن و چلنج كاپ اروپا سال ۸۷-۱۹۸۶ برساند. لوزانو بعد از ورود به ايتاليا بعد از چند سال در سال ۱۹۹۱ سرمربي گونزاگا ميلان شد و با اين تيم به افتخارات بزرگي از جمله قهرماني جام باشگاههاي جهان ۱۹۹۲، قهرماني جام كنفدراسيون واليبال اروپا ۹۳-۱۹۹۲ و يك نايبقهرماني سوپر جام ايتاليا رسيد. لوزانو از سال ۱۹۹۴ تا ۱۹۹۶ سرمربي تيم ملي اسپانيا شد و مدال نقره مسابقات يونيورسياد در ژاپن را به دست آورد. در سال ۱۹۹۷ به لوبه بانكا پيوست و مدال برنز مقام سومي چلنج كاپ اروپا را براي اين تيم به ارمغان آورد. در سال ۲۰۰۰ با تيم پالرمو به قهرماني سوپر جام ايتاليا دست يافت. وي در همين سال بار ديگر سرمربي تيم ملي اسپانيا شد. لوزانو در سال ۲۰۰۰ همزمان هدايت تيم سيسلي را به دست گرفت و توانست با قهرماني سري آ ايتاليا و قهرماني جام حذفي ايتاليا به افتخارات خود و باشگاه سيسلي بيفزايد، همچنين با سيسلي به مرحله يك چهارم ليگ قهرمانان اروپا نيز صعود كرد. ايراكليس مقصد بعدي او و لوبه بانكا ديگر باشگاهي بود كه دوباره به سمت سرمربيگري آن در آمد. لوزانو از ۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸ سرمربي تيم ملي لهستان بود كه توانست بزرگترين افتخارات دوران مربيگري ملي خود را با اين تيم به دست آورد. لوزانو در سال ۲۰۰۶ لهستان را به مدال نقره قهرماني جهان رساند. همچنين دو مقام چهارمي ليگ جهاني با تيم ملي لهستان از ديگر دستاوردهاي اين مربي آرژانتيني است. لوزانو همچنين از سال 2009 تا 2011 سرمربي تيم واليبال آلمان شد كه با اين تيم موفق به كسب مقام قهرماني جام ملتهاي اروپا در سال 2011 شد. كارنامه مربيگري هر دو گزينه هدايت تيم ملي سرشار از مدالهاي رنگارنگ است اما تجربه و موفقيت آناستازي به مراتب نسبت به لوزانو برتري دارد. با اين حال، لوزانو به نيمكت تيم ملي ايران نزديكتر است چرا كه تيم باشگاهي لوزانو فقط بايد در ليگ داخلي اين كشور حضور داشته باشد اما تيم لوتوس ترفل با هدايت آناستازي به دليل قهرماني در سوپرجام و جام حذفي و نايبقهرماني در ليگ بايد در ليگ اروپا، ليگ قهرمان قهرمانان اروپا و همينطور جام كنفدراسيونها حضور پيدا كند كه در بهترين حالت اين مربي ميتواند اواسط ارديبهشت وارد ايران شود. همچنين پس از كنارهگيري ولاسكو از تيم ملي ايران، مسوولان فدراسيون واليبال با آناستازي مذاكره كردند كه به دليل مسائل مالي و درخواست اين مربي ايتاليايي مبني بر دستمزد كامل دستيارانش حتي در صورت عدم حضور در ايران، اين مذاكره بدون نتيجه به پايان رسيد. شايد از صحبتهاي خوشخبر، سرپرست پرنفوذ تيم ملي نيز بتوان اينچنين برداشت كرد كه لوزانو به احتمال فراوان سرمربي تيم ملي خواهد شد مگر اينكه فدراسيون واليبال با شرايط حساس آناستازي و رقم قرارداد او كنار بيايد.
بنابر ادعاي گاتزتا اسپورت، سرمربي تيم ملي واليبال در ايتاليا مشخص شد
نمايندگان فدراسيون واليبال راهي لهستان شدند تا با گزينههاي سرمربيگري تيم ملي واليبال ايران به مذاكره و بررسي بنشينند. لوزانو و آناستازي دو مرد كانديداي هدايت تيم ملي واليبال ايران هستند كه عمده بررسي و مذاكرات افشاردوست و خوش خبر در مورد اين دو است. با اينكه هيچ خبر رسمي از فدراسيون واليبال ايران منتشر نشده است و مذاكرات از همين امروز آغاز شده، روزنامه معتبر گاتزتا اسپورت ايتاليا موضوع توافق ايران و لوزانو را قطعي دانسته است. اين رسانه اعتقاد دارد سيچلو به دنبال دستيار در ايران به كار ادامه ميدهد و آناستازي شانس كمتري دارد. اين موضوع در حالي اعلام شده كه هنوز بررسي و مذاكرات آغاز نشده است و فدراسيون واليبال شانس هيچ مربياي را بيشتر ندانست.
∎