شناسهٔ خبر: 8679278 - سرویس فرهنگی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه اعتدال | لینک خبر

برای بزرگداشت مقاومت حضرت اباعبدالله(ع) و عزای شهدای عاشورای حسینی

مسلمانان جهان سنگ تمام گذاشتند

صاحب‌خبر -

اعتدال: علیرغم شرارت‌های مستخدمین صهیونیست در کشورهای شیعه و اقدامات تروریستی در مراسم‌های عزاداری، محبین اهلبیتِ آخرین رسول خدا(ص)، در سالروز شهادت کشتی نجات امت،  در اقصا نقاط جهان به میدان آمدند و در ایران اسلامی نیز [از بالاترین مقام‌های دینی، کشوری، لشکری تا کف جامعه] - همراه با مسلمانان سایر کشورها، برای زنده نگهداشتن مقاومت حسینی(ع)، با فریادهای «لبیک یا حسین» و «هیهات من الذله» به اقامه عزای حضرت سید و سالار اهل بهشت، حضرت اباعبدالله(ع)  و یاران فداکار آن حضرت پرداخته و برای شاد کردن قلب امام زمان(عج) سنگ تمام گذاشتند.
عزاداران سید و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، ظهر دیروز به یاد نماز خوف حضرت سیدالشهدا(ع) و نیز برای بزرگداشت فرموده امام شهیدان که فرموده است «إنّی اُحبّ الصلوة»، نماز جماعت ظهر عاشورا را در نقاط مختلف کشور باشکوه تمام اقامه کردند.
به گفته محمود مظفر قائم‌مقام ستاد اقامه نماز کشور، امسال علاوه بر هزاران نماز مردمی در مساجد، معابر و تکایا، نماز جماعت ظهر عاشورا در 500 نقطه محوری در سراسر کشور و 2780 بقعه متبرکه اقامه شد. گزارش مراسم عزاداری دیروز در گوشه و کنار ایران اسلامی را به گزارش خبرگزاری‌های ایرانی می‌خوانید
پس از شهادت حبیب بن مظاهر(ع)، حضرت امام حسین(ع) از زهیر بن قین و سعید بن عبدالله حنفی خواست تا با نیمی از یارانش، جلوی ایشان بایستند. سپس امام با آنان، نماز خوف گزارد، امام در حال نماز بود که تیری به سوی ایشان پرتاب شد. سعید بن عبدالله حنفی جلوی امام ایستاد و با جانش از او محافظت کرد، بی‌‌آنکه به چپ و راست برود، تا آنکه بر اثر تیرهائی که خورده بود به زمین افتاد، در حالی که می‌گفت: خدایا! آنان را همچون عاد و ثمود، لعنت کن، خدایا!‌ سلام مرا به پیامبرت برسان و از درد و رنج زخم‌هایم به او خبر ده که هدفم از یاری فرزندان پیامبرت، رسیدن به پاداش تو بوده است، سعید این جملات را گفت و به شهادت رسید - رضوان الهی بر او باد- افزون بر جای ضربه‌های شمشیر و زخم نیزها، سیزده تیر در بدن او یافتند.
دانشنامه امام حسین(ع) می‌نویسد: از آنجا که منابع موجود، فقط نماز ظهر سیدالشهدا(ع) را گزارش کرده‌اند، به نظر می‌رسد در هنگام نماز عصر، ‌امام و یارانش شهید شده باشند و به وقت نماز عصر نرسیده باشند، به ویژه آنکه در منابع کهن تصریح شده است که بعد از ظهر دوباره جنگیدند و جنگ بالا گرفت.
* اقامه با شکوه نماز ظهر عاشورا
هیئات مذهبی و مردم عزادار ظهر دیروز شور و شعور حسینی را در هم آمیختند و به پیروی از امام و مقتدای خویش، فریضه الهی نماز را به جا آوردند و پس از آن دوباره به عزاداری پرداختند.
اهمیت نماز ظهر عاشورا به این علت است که سیدالشهدا(ع) با وجود حضور در میدان جنگ و تیراندازی لشکر عمر سعد، اقدام به برپائی نماز جماعت کرد تا نشان دهد، جز برای احیای دین خدا و برپائی سنت‌های جدش قیام نکرده است.
مردم خداجوی ایران اسلامی با نوای «یا حسین(ع)» دیگر مسمانان جهان، با سیاه‌پوشی سطح شهرها و شرکت در محافل عزاداری، لباس عزا بر تن کرده و همچنان 1376 سال پس از مصیبت بزرگ دشت نینوا، ناله سر می‌دهند.
عزاداران که شب عاشورا را با نوای «امشبی را شه دین در حرمش مهمان است / مکن ای صبح طلوع» سر کردند، از نخستین ساعات دیروز( دهم محرم‌الحرام سال 1437 هجری قمری) با حضور در میادین اصلی، مساجد، حسینیه‌ها و تکایا، بار دیگر با امام حسین(ع) و یاران باوفای حضرت عهد و پیمان بستند.
در ادامه به گوشه‌ای از آداب و رسوم ایرانیان در ایام محرم و روز عاشورا به نقل از فرس اشاره می‌شود:
* کردستان،
تجلی‌گاه وحدت عاشورایی
مردم استان کردستان که بافت قومی ترک و کرد و سنی و شیعه را در خود جای داده است، متفاوت از سایر استان‌های کشور است و به نوعی هم نماد ملی و هم نوید وحدت اسلامی است که کرد و ترک و سنی و شیعه در کنار هم زندگی مسالمت‌آمیزی دارند و در ایام محرم عزاداری می‌کنند.
محرم که می‌رسد، مردم استان کردستان از سنی و شیعه، از ترک و کرد همه و همه در مراسمات این ایام شرکت می‌کنند به گونه‌ای که کردستان در روز عاشورا تجلی‌گاه وحدت ملی می‌شود.
در ماه محرم در جای‌جای میهن اسلامی، مراسم‌های مختلفی از جمله عزاداری برای شخصیت والای امام حسین(ع) و روز تاسوعا و عاشورا در مساجد و حسینیه‌ها برگزار می‌شود.
این ایام در میان مردم اهل سنت و تشیع کردستان نیز از احترام ویژه‌ای برخوردار است به گونه‌ای که در طول دو ماه محرم و صفر هیچگونه مراسم شادی و عروسی برگزار نمی‌شود.
ارادت مردم این دیار به امام حسین(ع) انکارناپذیر است و منابع و کتاب‌های نویسندگان و شعرای این منطقه به روشنی گویای این حقیقت است.
آئین‌های عزاداری ویژه دهه نخست محرم با برپائی نماز ظهر عاشورا به یاد آخرین نماز بزرگ شهید امر به معروف و نهی از منکر ادامه می‌یابد و بعد از ظهر عاشورا تمامی بیرق‌ها و علم‌ها به صورت افقی پیشاپیش دسته‌های عزادار به نشانه شهادت حضرت امام حسین(ع) و 72 نفر از یاران باوفایش به حرکت درآمده و با برگزاری شام غریبان حسینی به پایان می‌رسد.
* باران اشک در خراسان جنوبی
هم‌زمان با عاشورای حسینی استان خراسان جنوبی سراسر غم و اندوه شد و باران اشک عاشورائیان باریدن گرفت.
در عاشورای حسینی خراسان جنوبی حال و هوای دیگری دارد و ابرهای سیاهی که روزهای اخیر شدت گرفته بودند، دیروز بارانی‌تر شدند و سراسر استان باران اشک در سالروز شهادت امام حسین(ع) و یارانش شده است.
دیروز کمتر کسی در خانه است همگی به هئیت‌ها و تکایا و مساجد رفته تا در سوگ شهادت احیاکننده امر به معروف و نهی از منکر و نماز به سر و سینه بزنند.
عشق حسین(ع) دیروز در دل اهالی خراسان جنوبی از پیر و جوان گرفته تا دختر و پسر٬ از مرزی‌ترین نقاط تا دل مرکز استان غوغا کرده است.
در بیرجند بسیاری از مردم طبق سنتی همیشگی حضور باشکوهی در مزار شهدا و مزار اهل قبور دارند٬ آنان آمده‌اند تا یادی کنند از کسانی که امسال در میانشان نیستند.
توزیع نذورات دیروز در گوشه گوشه استان از روستاها گرفته تا شهرها دیده می‌شود.
عزاداران حسینی به سمت مکان‌هائی که برای نماز ظهر عاشورا مشخص شده است، هم‌اکنون در حال حرکتند تا به یاد آخرین نماز امام حسین(ع) نماز باشکوهی اقامه کنند.
* اهتزاز پرچم سرخ حسینی
در سمنان
ماز ظهر عاشورا در روستاها، شهرها و مراکز شهرستان‌های استان سمنان با حضور خیل عزاداران حسینی اقامه شد و در شهرستان‌های بزرگ و مهم این استان نظیر سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار از شور و حال خاصی برخوردار بود.
نماز باشکوه ظهر عاشورای دیروز با حضور پرشور و شعور عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) در نقاط مختلف استان سمنان اقامه شد.
نماز ظهر عاشورا در روستاها، شهرها و مراکز شهرستان‌های استان سمنان با حضور خیل عزاداران حسینی اقامه شد و در شهرستان‌های بزرگ و مهم این استان نظیر سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار از شور و حال خاصی برخوردار بود.
نمازگزاران استان سمنان همزمان با ایام حزن و اندوه شهادت سرور و سالار شهیدان، حضرت امام حسین (ع) در میعادگاه‌ها و مکان‌های از پیش تعیین‌شده، نماز ظهر عاشورا را به یاد مقتدایشان اقامه کردند.
در کنار برگزاری نماز ظهر عاشورا در استان سمنان، برنامه‌های متعدد دیگری نیز اجرا شد که فضای سراسر اندوه و ماتم را بر شهرها و روستاهای این استان گسترده ساخت.
نمازگزاران حسینی پس از اقامه نماز ظهر عاشورا، در خیابان‌ها و محله‌ها به سوگواری، سینه‌زنی، زنجیرزنی و نوحه‌خوانی پرداختند.
اهتزاز پرچم سرخ حسینی در سمنان نیز از برنامه‌های جنبی قابل توجهی بود که با حضور صدها نفر از مردم مرکز استان سمنان انجام شد؛ در این برنامه، پرچم بزرگ سرخ حسینی که متبرک به نام نامی سیدالشهدا (ع) بود، بر فراز میدان امام حسین (ع) برافراشته شد.
* عزاداری حسینی در جای جای استان زنجان
با حضور گسترده مردم، مراسم عزداری حسینی در جای‌جای استان زنجان به عنوان «پایتخت شور و شعور حسینی» برگزار شد.
همزمان با نهمین روز از ماه محرم، مراسم تاسوعای حسینی با حضور مردم زنجان در تکایا، مساجد، حسینیه‎ها و بقاع متبرکه استان زنجان برگزار شد.
مردم پایتخت شور و شعور حسینی در یوم‎العباس با برگزاری برنامه‎های مختلف عزاداری و سینه‎زنی شعور حسینی خود را به نمایش گذاشته و ارادت خود را به آستان قمر منیر بنی‎هاشم ارائه کردند.
* شور حسینی  در زنجان
دیروز هم همچون روزهای گذشته دستجات عزاداری در خیابان‎ها و مناطق مختلف زنجان با برگزاری مراسم عزاداری، یوم‎العباس را به حضور امام زمان (عج) تسلیت گفته و خود را در غم شهادت سقای کربلا، سردار امام حسین (ع) سهیم کردند.
پخش نذورات، برپائی ایستگاه‎های صلواتی، پخت و توزیع حلیم از برنامه‎های زنجانی‎ها در این روز بود که هر کس به نوعی عشق و ارادت خود را به آستان قمر بنی‎هاشم ابراز داشتند.
* حضور رئیس مجلس در عزاداری قم
رئیس مجلس شورای اسلامی درمراسم عزاداری روز عاشورا در قم و برخی روستاهای آن شرکت کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، علی لاریجانی صبح امروز در مراسم عزاداری روز عاشورا در دفتر رهبر معظم انقلاب، و بیوت حضرات آیات نوری همدذانی و سبحانی شرکت کرد.
وی همچنین در جمع عزاداران حسینی در روستاهای بیدهن و کرمجگان در مراسم تعزیه حضور یافت.
دکتر علی لاریجانی نماز ظهر عاشورا را هم در مسجد انصارالله روستای کرمجگان خواند و در سخنانی در جمع عزاداران این روستا با گرامیداشت حماسه عاشورا، اظهارداشت قیام امام حسین علیه السلام الگوی مبارزه با ظالمان و ستمگران در دنیای امروز است.
* برپائی آئین گل مالی در خرم‌آباد
عشق به حسین در دیار لرستان سرما، گرما، تابستان و زمستان نمی‌شناسد، مردم این دیار دیروز هم مانند سال‌های گذشته رسم چندساله گل‌مالی را برگزار کردند.
یکی از رسم‌های سنتی و دیرینه مردم دیار ولایت‌مدار لرستان به‌ویژه خرم‌آباد آئین گل‌مالی در عزای امام حسین(ع) است.
مردم لرستان همزمان با آغاز روز عاشورا در گل و گلابی که از قبل آماده شده، فرو رفته و خود را گل‌مالی می‌کنند، همچنین زنان نیز به یاد مصیبت و بی‌برادر شدن حضرت زینب(س) گل را بر چادر سیاه و سر خود مالیده و به سوگ اباعبدالله الحسین(ع) نشسته و به عزاداری می‌پردازند.
آئین گل‌مالی در دیار فلک‌الاافلاک مسئول و غیرمسئول، نوزاد و پیر و جوان نمی‌شناسد، از این‌رو با اذان صبح مردم لرستان به ویژه مردم خرم‌آباد خود را برای گل‌مالی آماده می‌کنند.
دیروز همانند سال‌های گذشته شاهد حضور پرشور مردم خرم‌آباد در این آئین بوده‌ایم، به نوعی که حضور کودکان، نوجوانان و جوانان حال و هوای ویژه‌ای به این آئین داده است.
این مراسم با حضور نماینده ولی‌فقیه در لرستان و استاندار لرستان در خرم‌آباد برگزار شد.
بر مبنای این گزارش، سید نظام‌الدین موسوی مدیرعامل خبرگزاری فارس با آغشته کردن خود به گل در رسم چندساله گل‌مالی شرکت کرد.
بر اساس این گزارش، در حاشیه این مراسم مسئولان هیئت‌های مذهبی از حضور پررنگ نیروی انتظامی طی شب‌های گذشته و دیروز تقدیر کردند.
عشق به حسین در دیار لرستان سرما، گرما، تابستان و زمستان نمی‌شناسد، مردم این دیار دیروز هم مانند سال‌های گذشته رسم چندساله گل‌مالی را برگزار کردند.
* اقامه نماز ظهر عاشورا در مشهد‌الرضا(ع)
ظهر دیروز و همزمان با سراسر کشور، مردم سرزمین خورشید در جای‌جای این خطه عظیم و در مشهد‌الرضا(ع) نماز ظهر عاشورا را در خیابان‌های منتهی به حرم رضوی و همچنین در حرم مطهر امام رضا(ع) اقامه کردند.
عزاداران حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) ظهر دیروز و به یاد رشادت‌ها و فداکاری‌های آن حضرت و به یاد نماز ظهر عاشورای امام حسین(ع)، نماز ظهر را در خیابان‌های منتهی به حرم مطهر رضوی و همچنین در بارگاه منور امام رضا(ع) اقامه کردند.
در خیابان‌های منتهی به حرم مطهر رضوی و در چهارراه شهدای مشهد دسته‌های عزاداری با شنیدن صدای ملکوتی اذان ظهر، دست از عزاداری کشیده و به اقامه نماز پرداختند.
نماز ظهر عاشورا در چهارراه شهدای مشهد به امامت آیت‌الله سعیدی امام جمعه قم و تولیت آستان‌مقدس حضرت معصومه(س) اقامه شد.
عاشقان ولایت در حرم مطهر رضوی نیز نماز ظهر عاشورا را به امامت آیت‌الله علم‌الهدی امام جمعه مشهد اقامه کردند.
دیروز مشهد مقدس یکپارچه در رثای امام حسین(ع) سیاه‌پوش است و اشک ماتم می‌ریزد، دیروز مشهد مقدس مملو از زائران و مجاورانی است که همراه با دسته‌جات عزاداری به سمت حرم مطهر رضوی حرکت می‌کنند تا شهادت حضرت اباعبدالله‌(ع) را به فرزند بزرگوارشان امام رضا(ع) تسلیت عرض کنند.
* عزاداری عاشورائی در ساری
عزاداری عاشورای حسینی همزمان با سراسر کشور با شعار «هیهات منا الذله» در امامزاده عباس(ع) ساری برگزار شد.
از صبح دیروز هیئت‌های عزاداری شهرستان ساری و روستاهای حاشیه شهر برای عزاداری در قالب طرح سوگواره بصیرت عاشورائی در جوار بقعه امامزاده عباس (ع) این شهرستان حضور یافتند.
مراسم عاشورای حسینی از صبح دیروز در حالی با حضور بیش از 20 هیئت مذهبی در امامزاده عباس (ع) ساری برگزار شد که عزاداران با زنجیرزنی و سینه‌زنی برای شهادت مظلومانه امام حسین (ع) اشک ماتم ریختند.
مردم شهرستان ساری همزمان با سراسر کشور فریاد یا حسین(ع) را سر دادند و به یاد مظلومیت و ندای «هل من ناصر ینصرنی» سینه‌زنی کردند.
عزاداران امام حسین(ع) در عاشورای حسینی با سینه‌زنی و زنجیرزنی به تبیین شخصیت امام حسین (ع) پرداختند و اشک ماتم ریختند.
«هیهات منا الذله» شعار محوری برنامه‌های طرح بصیرت عاشورائی در مازندران است که این شعار با حضور هیئت‌های مذهبی و عزاداری همزمان با سراسر کشور در روز عاشورا در امامزاده عباس (ع) ساری طنین‌انداز شد و عزاداران نفرت و انزجار خود را از مصادیق ظلم، جور و استکبار یعنی اسرائیل و آمریکای جهان‌خوار اعلام کردند.
نماز ظهر روز عاشورا یکی از اصلی‌ترین برنامه‌های طرح سوگواره بصیرت عاشورائی در کشور به‌شمار می‌رود که دیروز همزمان با سراسر کشور در 300 بقعه و امامزاده مازندران اقامه می‌شود.
ادامه در صفحه 5

برچسب‌ها: