در حالیکه سوریه در سالهای اخیر جولانگاه گروههای تروریستی بوده و بی ثباتی در این کشور جان بسیاری از شهروندان سوری را گرفته است، سفر «بشار اسد» به مسکو برای دیدار با پوتین حایز نکات قابل تأملی است. به نظر میرسد از یکسو مقاومت مستمر ارتش و نیز حملات هوایی روسیه در هفتههای اخیر از سوی دیگر باعث تغییرات وسیعی در تحولات میدانی نبردها و وضعیت تروریستها بوجود آمده است.
کاخ کرملین در بیانیه ای از سفر رئیس جمهور سوریه به مسکو خبر داد و اعلام کرد: در دیدار بشار اسد و پوتین ادامه مبارزه با گروه های تروریستی مورد بحث قرار گرفت. اسد روز سهشنبه به روسیه سفر و با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه دیدار کرد. این نخستین سفر اسد به کشور خارجی در پنج سال گذشته است که هیچ خبری در زمینه این سفر اعلام نشده بود. «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین اعلام کرد که دو رئیس جمهور به بررسی مسائل مربوط به عملیات هوایی روسیه در سوریه پرداختند. پسکوف ادامه داد که طبیعتا مسائل مبارزه با تروریسم، عملیات هوایی روسیه و حمایت از عملیات نیروهای مسلح سوریه محور مذاکرات دو رییسجمهور بوده است.
«بشار اسد» در این دیدار گفت: «کمکهای روسیه مانع از تبدیل اوضاع سوریه به سناریویی فاجعهبار شد.» اسد همچنین گفت: «هر تحرک نظامی باید اقدامات سیاسی را به دنبال داشته باشد.»
وی همچنین از حسن نیت پوتین در اقدامات نظامیاش در سوریه تقدیر کرد. اسد ابراز امیدواری کرد که همکاری روسیه و سوریه به احیای فضای سیاسی و اقتصادی کشورش منجر شود. بشار اسد تاکید کرد: «هدف باید آن چیزی باشد که ملت سوریه برای آینده به آن چشم دوخته است و من اطمینان دارم که بر تروریسم پیروز میشویم.»
پوتین نیز بر آمادگی کشورش برای ارائه کمک سیاسی و نظامی به سوریه تاکید کرد و گفت که روسیه آماده کمک به حل سیاسی بحران سوریه است. پوتین ضمن اعلام آمادگی کشورش در کمک به حل سیاسی بحران سوریه در عین حال گفت: «حرف آخر را در حل بحران ملت سوریه میزنند.» وی افزود: «روسیه نه تنها آماده کمک در زمینه عملیات نظامی برای مبارزه با تروریسم است بلکه آماده است در روند سیاسی نیز کمک کند.» رئیس جمهوری روسیه تاکید کرد که کشورش آماده است با قدرتهای بزرگ و کشورهای منطقهای دیگر در زمینه حل مسالمت آمیز بحران سوریه همکاری کند.
این سفر در حالی انجام شده که روسیه از روز سیام سپتامبر حملات خود به مواضع تروریستهای حاضر در سوریه را آغاز کرده و ارتش سوریه نیز اخیراً موفقیتهای زیادی را کسب کرده است. سفر خارجی عالیترین مقام کشوری که تروریستهایی از اغلب کشورهای جهان در آن فعال هستند و از جانب کشورهای غربی و عربی نیز حمایت میشوند نشان میدهد اقداماتی که در این مدت علیه وی انجام شده راه به جایی نبرده و او از بقای حکومت خود مطمئن است. در میان تشکیل ائتلاف ضد داعش نیز باعث میشد افزون بر اینکه نقش غربیها در کنترل تروریستهای تکفیری به چشم آید، جای پای آنان برای تأثیرگذاری بر روند تحولات حفظ شود و بدین تریتب بتوانند قدرت ارتش سوریه و گروه های تروریستی را متعادل سازند. ائتلاف غربی ضد داعش نیز که از آغاز حملات هوایی روسیه به تروریستها در سوریه دچار انفعال شدیدی شده بود، روز گذشته با اعلام نخست وزیر جدید کانادا مبنی بر کنار کشیدن این کشور از همکاری با ائتلاف دچار فرسایش بیشتری شد.
کارنامه محور مقاومت در بحران سوریه
با گذشت 4 سال از شروع بحران در سوریه ارتش سوریه با ایران و حزب الله توانست حملات تروریستها را دفع نماید و توازن قدرت را تا حدود زیادی حفظ کند. همچنین اما پروژه آموزش و تسلیح مخالفان به اصطلاح میانهرو نیز با شکست جدی مواجه شده است. برخی از مقامات کشورهای غربی اکنون معترفند که تحت لوای کمک به مخالفان میانهرو گهگاه خواسته یا ناخواسته گروههای تروریستی تقویت شده است. همزمان با این روند، حملات ارتش سوریه نیز عملیاتهای زمینی جدیدی را علیه مناطق تحت اشغال تروریستها آغاز کرده و به پیروزیهای چشمگیری در این رابطه رسیده است.
اکنون کشورهایی که 4 سال خواهان برکناری اسد بودند، با تعدیل مواضع خود همگی اسد را بخشی از راهکار حل بحران میدانند و پذیرفتهاند که حضور او در دولت انتقالی، لازمه پایان دادن به بحران این کشور است. بدین ترتیب به نظر میرسد سفر موفقیت آمیز اسد به روسیه بیش از هر چیز نشانه شکست محاصره سیاسی این کشور توسط غرب و حرکت وضعیت سوریه به سمت ثبات سیاسی است.