سرویس تئاتر هنرآنلاین: مدیرکل میراث فرهنگی استان در مراسم افتتاح خانه نقالی شرق کشور اظهار کرد: عاشورا چشمهای جوشان است که در طول تاریخ امتداد پیدا کرده است.
حسن رمضانی با بیان اینکه تقریبا هیچ حرکتی با محتوای آزادی و آزادیخواهی در دنیا نداریم، افزود: نهضت عاشورا ریشه در کلام خدا داشته است و امروز جوانان مفتخر به این هستند که در جهت بازسازی نهضت عاشورا تلاش کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: آئینهای عزاداری تنوع فراوانی در استان دارد که نقالی و تعزیه یکی از آنها است.
رمضانی با اشاره به افتتاح نخستین خانه نقالی شرق کشور در بیرجند، بیان کرد: برای این مهم فضای معنوی اختصاص داده شد تا تبدیل به مرکزی برای فعالیت علاقمندان به این حوزه برای حفظ و اشاعه هنر دینی مذهبی تعزیه و گسترش فعالیتهای پژوهشی شود.
احمد محبی، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم با بیان اینکه هنر تعزیه هنر آئینی است و مسائلی که بر امام حسین علیه السلام و یارانش وارد شده در این هنر به نمایش در میآید، بیان کرد: هنرمندان فعال در این عرصه باید اهل مطالعه باشند.
وی با تاکید بر اینکه باید از منابع معتبر استفاده شود، گفت: در حوزه تعزیه برخلاف هنرهای دیگر نوآوری جایز نیست و نباید بر آن چیزی افزوده یا کم شود.
محبی با بیان اینکه باید اصالت هنر تعزیه خوانی حفظ شود، افزود: باید دقیقاً حوادث و وقایعی که رخ داده به نمایش گذاشته شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان خاطر نشان کرد: تعزیه تنها هنری است که مخاطب با آن همراهی و هم نوایی دارد چرا که در جان و دل مخاطب حضور دارد.
محبی با بیان اینکه خانه نقالی در 2 بخش نقالی اسلامی و شاهنامه خوانی و داستانهای ملی و دفتر تعزیه خراسان جنوبی فعالیت خواهد کرد، عنوان کرد: تهیه آرشیو و بانک اطلاعات تعزیه و نقالی استان، پیگیری بیمه هنرمندان تعزیه، فعال نمودن تکایا، برگزاری سوگواره و برپایی کارگاههای آموزشی توسط اساتید مجرب از جمله برنامههای آن است.
حسین عباسزاده، معاون صنایعدستی و رئیس انجمن هنرهای نمایشی خراسانجنوبی در این مراسم از شناسایی 33 گروه تعزیهخوانی در استان خبر داد و گفت: همچنین پنج نقال در این استان فعالیت دارند.
وی با اشاره به اینکه خانهنقالی شرق کشور و دفتر تعزیهخانه خراسان جنوبی واقع در حسینیه خضر بیرجند است، افزود: به مناسبت افتتاح سه شب متمادی 27، 28 و 29 مهرماه در این مکان مراسم تعزیه برگزار میشود.
وی همچنین اشاره کرد که در این مکان روز 26 مهرماه گروه عصر عاشورا به اجرای تعزیه امام حسین (ع) پرداختند .
عباس زاده ادامه داد: در 27 مهر تعزیه حضرت عباس(علیه السلام)، 28 مهر تعزیه دلیران کربلا با اجرای گروه تعزیه روستای بیدسگ اجرا شد و 29 مهر تعزیه حضرت علی اکبر(علیه السلام) با اجرای گروه تعزیه روستای سیوجان بعد از نماز مغرب و عشاء برگزار میشود.
وی خاطر نشان کرد که از ابتدای محرم در حسینیه جماران به مدت سه شب گروه تعزیه خوانی عاشقان اهل بیت (ع)و در روستای حاجی آباد به مدت یک شب اجرای برنامه داشتند.
در این آیین طی احکام جداگانه ای از سوی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان و اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان جناب آقای محمد علی اقبالی به عنوان سرپرست این مجموعه فرهنگی معرفی شد.
آیین افتتاح خانه نقالی شرق کشور و دفتر تعزیه خراسان جنوبی با شروع کاروان نمادین عاشورا آغاز و در حسینیه خواجه خضر با اجرای نقالی و تعزیهخوانی با موضوع شهادت حضرت علی اصغر و سخنرانی دکتر مفید شاطری پژوهشگر تعزیه در استان ادامه و با نوحه سرایی و مرثیه سرایی خاتمه یافت .