شناسهٔ خبر: 8356787 - سرویس سیاسی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه حمایت | لینک خبر

«حمایت» از تلاش پزشکی قانونی برای شناسایی اجساد قربانیان فاجعه منا گزارش می‌دهد

تایید هویت قطعی 285 قربانی حادثه منا شناسایی اجساد ادامه دارد

صاحب‌خبر -

بی‌کفایتی آل سعود در اداره حجاج نه تنها هشت هزار حاجی را در منا به قربانگاه فرستاد که داغی بزرگ بر دل مسلمانان گذاشت که این داغ تا ابد از دل‌ها پاک نخواهد شد.
464 ایرانی هم در زمره قربانیان منا بودند که البته هنوز پیکر 67 نفر از این جانباختگان به کشور باز نگشته و از سرنوشتشان هم اطلاعی در دست نیست. اما تلاش برای شناسایی دقیق همه پیکرهایی که به کشور بازگشته‌اند، همچنان ادامه دارد. سازمان پزشکی قانونی به عنوان مرجع تعیین علت فوت و صدور جواز دفن نیز در این بین پای کار آمده تا هم روند شناسایی‌ها سریع و دقیق انجام شود و هم اگر پیکری شناسایی نشده، بتوان با استفاده از ظرفیت‌های علمی و پزشکی برای شناسایی آنها اقدام کرد. البته این اقدام سازمان پزشکی قانونی به عنوان بخشی از دستگاه قضایی کشور، جزئی از تلاش جدی و همه‌گیر برای کاهش آلام بازماندگان جانباختگان این جنایت بزرگ است و علاوه بر این سازمان، دادستانی کل کشور با استفاده از همه ظرفیت‌های داخلی و خارجی نیز پیگیر احقاق حقوق جانباختگان خواهد بود.

 آزمایش DAN  از اجساد شناسایی شده و نشده
احمد شجاعی، رییس سازمان پزشکی قانونی کشور در گفت‌وگو با خبرنگار حمایت در خصوص مراحل شناسایی اجساد جان‌باختگان حادثه منا، با بیان اینکه بعد از انتقال اجساد قربانیان، کار تأیید هویت در مرکز تشخیص هویت و آزمایشگاه مخصوص در پزشکی قانونی استان تهران آغاز شد، اظهارکرد: تاکنون 285 قربانی شناسایی شدند و تأييد هويت قطعي روی مابقی جانباختگان منا که شناسایی نشده‌‌اند با روش‌هاي ژنتيك و آزمايش‌های DNA در سازمان پزشكي قانوني در حال انجام است.
وی با بیان اینکه آزمایش DNA بر روی تمام افراد شناسایی نشده و حتی شناسایی شده به وسیله افراد متخصص صورت می‌گیرد و در فایلی مشخص در سازمان پزشکی قانونی نگهداری خواهد شد، افزود: شناسایی اجساد حادثه منا همچنان ادامه دارد.
رییس سازمان پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه نمونه‌گيري و آزمایش DNA بر روی تمام قربانیان به دلیل 100 درصدی بودن جواب صورت گرفته است، گفت: تعداد محدودی از افراد چهره‌شان قابل شناسایی نبود، بنابراین با کمک خانواده‌ها و آزمایشات مشخص و مخصوص این اقدام صورت گرفت.

 کارشکنی سعودی‌ها در شناسایی اجساد
پیش از این نیز علی اصغر احمدی، دبیر کل جمعیت هلال احمر در خصوص آخرین تصمیمات اتخاذ شده جهت شناسایی مجروحان ایرانی و همچنین انتقال آنها به کشور، اظهار کرد: در خصوص شناسایی اجساد عوامل سعودی اجازه ورود به سردخانه‌ها را نداده‌اند و تعدادی عکس از چهره کشته‌های کشورهای مختلف به دیواری نصب کرده و به مراجعان تاکید دارند که روسای کاروان‌هایشان جهت شناسایی تصاویر این اجساد مراجعه کنند. این چنین اقدامات سعودی‌ها کار شناسایی اجساد و مصدومان را بسیار سخت کرده بود.
همچنین در این زمینه سردار اسکندر مومنی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی نیز گفته است، آزمایشگاه‌های ژنتیک پلیس‌آگاهی و مرکز تشخیص هویت ما با تمام توان در فاجعه منا وارد شده و در جاهایی که پیکرهای اجساد و کشته‌شدگان قابل شناسایی نبود، کارشناسان پلیس آگاهی نسبت به انجام آزمایش‌های DNA به منظور احراز هویت جان‌باختگان اقدام خواهند کرد.
  نقش موثر پزشكي قانوني ایران در مديريت اجساد حوادث دسته جمعی
آمريتپال كالسي، هماهنگ كننده منطقه‌اي كميته بين‌المللي صليب سرخ نیز در این زمینه مطرح کرده است که پزشكي قانوني وظيفه رسيدگي به اجساد و تعيين هويت آنان را در حوادث دسته جمعي برعهده دارد. از آنجا كه پزشكي قانوني در ايران به عنوان يك سازمان مستقل و نهادي حاكميتي فعاليت مي‌كند جايگاهش در رسيدگي به اجساد و مديريت آن‌ها قابل توجه است.
وی با اشاره به ظرفيت‌هاي بالاي سازمان پزشكي قانوني كشور، اظهار كرد: در آينده شاهد برپايي‌ دوره‌هاي مشترك در خصوص پزشكي قانوني به ويژه بحث مديريت اجساد در ايران باشيم.

 جلوگیری از خباثت‌های آل سعود با استفاده از ژنتیک
همچنین در این میان تولایی، رییس مرکز تحقیقاتی ژنتیک نور در خصوص شناسایی اجساد اعلام آمادگی کرد و درباره مزیت شناسایی اجساد مجهول‌الهویه فاجعه منا با استفاده از علم ژنتیک، گفت: با‌توجه به اینکه در این فاجعه احتمال خباثت‌های دیگری از ناحیه آل‌سعود می‌رود، مثل آنکه پیکر افراد مهم و چهره‌های علمی و اشخاصی را که مسئولیت‌هایی در نظام دارند، با اجساد دیگری که هویت‌شان قابل تشخیص نیست و چهره‌شان تغییر یافته جابه‌جا کنند؛ در چنین شرایطی برای شناسایی افراد فقط نباید به کارت شناسایی زائران اکتفا کرد، چون ممکن است فرد دیگری جایگزین شده باشد، برای همین به حسب مسئولیت انسانی توصیه می‌کنیم از چنین ظرفیتی که در کشور علم آن موجود است، بهره گرفته شود.
رییس مرکز تحقیقاتی نور درباره هزینه این آزمایش‌ها نیز، توضیح داد: برای نمونه بافت تازه یا نمونه خون در هر بررسی، حدود 500 هزار تومان هزینه لازم است و با استفاده از علم ژنتیک می‌توان هویت تمامی جانباختگان را بررسی کرد.
به گزارش حمایت، حال نه تنها مسئولان موظف بلکه قوه‌قضاییه برای احقاق حقوق جان‌باختگان به میدان آمده است و حتی یک شعبه ویژه در دادسرای امور جنایی تهران برای ثبت شکایت بازماندگان جانباختگان فاجعه منا اختصاص داده است.