شناسهٔ خبر: 8301727 - سرویس اجتماعی
نسخه قابل چاپ منبع: روزنامه جهان‌صنعت | لینک خبر

آخرین اظهارات مسوولان از فاجعه منا

انتقال 6 حاجی بدحال به بیمارستان یافت‌آباد

صاحب‌خبر - فوت یکی از حجاج در هواپیما رییس اورژانس کشور
ایسنا- شش بیمار و مجروح از زائران روز دوشنبه به بیمارستان یافت‌آباد منتقل شده و تحت مراقبت‌های ویژه قرار گرفتند.
این بیماران شرایط‌شان بحرانی بوده و با مراقبت‌های ویژه به کشور منتقل شده‌اند.
علت فوت یکی از این زائران در هواپیما این بود که وی از بیماری تنفسی مزمن رنج می‌برده اما در مجموع باید ابتدا بررسی‌های دقیق و لازم صورت گیرد و سپس نتیجه آن اعلام شود. تاکنون هیچ‌گونه علامت بیماری «کرونا» در زائران، بیماران و مجروحان منا که به کشور منتقل شده‌اند، مشاهده نشده است.
آخرین جزییات شناسایی و انتقال جان‌باختگان به کشور
7 نفر از جان‌باختگان حادثه منا در مکه دفن می‌شوند
رییس سازمان حج و زیارت
مراحل شناسایی بیش از ۸۰ زائر جان‌باخته ایرانی انجام شده است، تعدادی از این جان‌باختگان در سردخانه المعیصم مکه و تعدادی نیز در جده بودند و ما پیکرهای جان‌باختگان در سردخانه مکه را به جده انتقال داده‌ایم تا بتوانیم با هماهنگی عربستان این افراد را به کشور منتقل کنیم.
به دلیل اینکه پرواز از ایران تشریفات خاصی دارد و زمانبر است، پرواز این جان‌باختگان با هواپیمای سعودی انجام می‌شود به همین دلیل با هماهنگی مقامات عربستان سریع‌تر این اقدام انجام خواهد شد. طی مذاکرات انجام‌شده با وزیر بهداشت و قائم‌مقام وزیر حج عربستان روند شناسایی و انتقال اجساد مرور شد و با تمهیداتی که برای زائران ایرانی اندیشیده شده، عملیات شناسایی و انتقال سریع‌تر از گذشته صورت می‌گیرد.
کار شناسایی جان‌باختگان به دلیل گذشت بیش از ۱۲ روز از حادثه منا سخت‌تر از قبل شده است، نیروهای ما کار طاقت‌فرسایی را برای شناسایی جان‌باختگان ایرانی دارند و به دلیل اینکه زمان زیادی از این حادثه گذشته، به نظر می‌رسد هرچه به پایان فرآیند شناسایی نزدیک می‌شویم کار زمان بیشتری نیاز دارد.
در صورتی که نتوانیم به دلیل گم شدن کارت‌ها و مدارک شناسایی جان‌باختگان، آنها را شناسایی کنیم، برای آزمایش DNA این اجساد به ایران منتقل می‌شوند.
هفت نفر از جان‌باختگان حادثه منا در مکه دفن خواهند شد. خانواده این افراد موافقت کردند که پیکر جان‌باخته خود را در مکه دفن کنند که تاکنون دو مورد از این افراد به خاک سپرده شدند و مابقی نیز در حال انجام تشریفات قانونی هستند.
پنج نفر از مجروحانی که مجهول‌الهویه و در بیمارستان جده بستری بودند، پس از بررسی‌های لازم و شناسایی خانواده‌های آنها مشخص شد که دو نفر از این افراد ایرانی و سه نفر دیگر مصری و الجزایری هستند که ایرانی‌ها به کشور منتقل شدند.
۳۵ درصد زائران به کشور بازگشته‌اند، در حال حاضر ۲۴ هزار زائر به ایران آمده و هنوز ۴۰ هزار زائر در عربستان هستند و به دلیل اینکه پروازهای ما از فرودگاه مدینه نیز آغاز شده، با شیب تندی تعداد زائران در عربستان کاهش پیدا می‌کند.
47 جان‌باخته ایرانی هنوز در مکه‌اند
دشواری شناسایی اجساد پس از 11 روز
دبیرکل جمعیت هلال احمر
دبیرکل جمعیت هلال‌احمر با تاکید بر پیگیری ابعاد فاجعه منا تاکید کرد که ایران به هیچ‌وجه مفقود ماندن حتی یک زائر را نمی‌پذیرد.
علی‌اصغر احمدی در دیدار با اولیویر مارتین، رییس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در تهران با اشاره به فاجعه دردناک منا گفت: در کنار همه تبعات فاجعه منا آنچه برای ایران به‌هیچ وجه قابل قبول نخواهد بود، مفقود شدن تعدادی از زائران ایرانی است و به‌طور قطع عربستان باید در این زمینه به کمیته پاسخگو باشد.
دبیرکل جمعیت هلال‌احمر با اشاره به اینکه آنچه هلال‌احمر ایران در این حادثه با عربستان سعودی مواجه شد، ممنوعیت‌هایی بود که در امدادرسانی و شناسایی مصدومان و اجساد جان‌باختگان حادثه منا بود، اظهار کرد: همه تلاش هلال‌احمر ایران این بود تا دست‌کم بتواند در ارایه خدمات امدادی به مصدومان خود که به زبان عربی نیز مسلط نبودند، ارایه خدمت کند که متاسفانه در این زمینه با محدودیت روبه‌رو شدیم و البته خوشبختانه با پیام قاطع مقام معظم رهبری و سپس ورود هیات ایرانی به سرپرستی وزیر بهداشت بسیاری از موضوعات در مسیر عادی قرار گرفت.
وی عنوان کرد: علاوه بر این برای شناسایی جان‌باختگان فاجعه منا نیز با محدودیت بسیاری روبه‌رو شدیم تا جایی که چهار روز پس از فاجعه، فقط با نشان دادن تعدادی عکس، اجازه شناسایی دادند و در نهایت پس از سخنان رهبر معظم انقلاب، مذاکرات به نحو خوبی پیش رفت و در نهایت روند انتقال جان‌باختگان فاجعه به کشور روال عادی به خود گرفت.
احمدی با اشاره به اینکه هم‌اکنون پیکر ۲۴۷ تن از جان‌باختگان ایرانی حادثه منا در مکه باقی مانده است، تصریح کرد: نگرانی کنونی، دشواری شناسایی اجساد پس از گذشت ۱۱ روز از وقوع فاجعه است و در تلاشیم تا بتوان با سرعت بیشتری به شناسایی مابقی جان‌باختگان پرداخت. اولیویر مارتین ضمن عرض تسلیت به دولت و هلال‌احمر ایران در پی جان ‌باختن تعدادی از هموطنان‌مان در فاجعه منا، گفت: کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ از ابتدای این حادثه اعلام کرده است که آماده هرگونه همکاری با هلال‌احمر و مقامات کشوری در این زمینه است. وی عنوان کرد: واکنش مقامات سعودی در این زمینه این بود که ضرورتی ندارد کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در زمینه انتقال اجساد مداخله کند اما در زمینه شناسایی اجساد قول داده‌ است با مقامات ارشد کشور خود مذاکره کند. رییس دفتر نمایندگی کمیته بین‌المللی صلیب‌سرخ در تهران با اشاره به اینکه یکی از کانال‌های ارتباطی به منظور فراهم کردن زمینه شناسایی اجساد و مفقودان احتمالی، هلال‌احمر عربستان است، گفت: بر این اساس می‌توان فایل مفقودان احتمالی را از طریق هلال‌احمر عربستان پیگیری و ثبت کرد تا از این طریق بتوان به جست‌وجو و پیگیری پرداخت. باید همه تلاش خود را به‌ کار بندیم تا دست‌کم پیکر جان‌باختگان را به خانواده‌های آنها بازگردانیم.
خانواده‌های جان‌باختگان حادثه منا شکایت خود را به سازمان حج و زیارت ببرند
سرپرست اداره کل امور بین‌الملل قوه قضاییه
ایلنا- سرپرست اداره کل امور بین‌الملل قوه قضاییه با تاکید بر اینکه برای پیگیری حادثه منا باید کمیته حقیقت‌یاب تشکیل شود، گفت: این کمیته بین کشور‌های متضرر یا کشور‌های اسلامی و عربستان تشکیل می‌شود تا بتوان از مجامع بین‌المللی این موضوع را پیگیری کرد.علیرضا ساعدی درباره پیگیری حادثه منا از سوی مقامات قضایی ایران گفت: دادگاه‌های داخل ایران صلاحیت رسیدگی به این موضوع را ندارند. اول قانون باید این صلاحیت را به آنها بدهد تا بتوان این موضوع را از طریق مراجع داخلی
پیگیری کرد.
وی با تاکید بر اینکه حادثه منا قطعا پیگیری خواهد شد، گفت: طبق تصمیماتی که اتخاذ شده، شکایت‌ها به هر شکلی که لازم است، از گرفتن خسارت یا هر موضوع دیگری به صورت بین‌المللی پیگیری می‌شود از این رو شکات باید به سازمان حج و زیارت مراجعه کنند و شکایت خود را مطرح کرده تا این سازمان به وکالت از طرف قربانیان حادثه منا اقدامات لازم را انجام دهد.
سرپرست اداره کل امور بین‌الملل قوه‌قضاییه با اشاره به اینکه این اداره کل نقش تسهیل‌کننده در امر پیگیری شکایت قربانیان حادثه را دارد، گفت: این شکایت باید به کشورهای خارجی منتقل شود.
دادستان کل کشور یا هر مقام قضایی دیگری که بخواهد در این زمینه اطلاعاتی منتقل کند یا با همتای خود دیداری داشته باشد، اداره کل امور بین‌الملل قوه‌قضاییه این امر را تسهیل می‌کند.
وی پیگیری این موضوع را از طریق تشکیل کمیته حقیقت‌یاب دانست و گفت: در حال حاضر بحث بازگشت حجاج و جان‌باختگان حادثه مطرح است، پس از آن قطعا بحث کمیته حقیقت‌یاب
اجرایی می‌شود.
ساعدی تاکید کرد: کمیته حقیقت‌یاب بین ایران و عربستان یا کشورهای زیان‌دیده از این حادثه یا کشورهای اسلامی با عربستان باید تشکیل شود و این یک کمیته داخلی نیست بلکه کمیته‌ای بین‌المللی است که می‌تواند از مراجع خارجی درخواست بررسی این موضوع را داشته باشد.