واکنش عربستان به حادثه منا
دو وزیر سعودی برکنار شدند
پادشاه عربستان سعودی در پی فاجعه تأسفبار منا، دو وزیر این کشور را برکنار کرد. به گزارش ایلنا به نقل از النشره، در پی حادثه جان باختن صدها نفر از حجاج در جریان مراسم «رمی جمرات» در عربستان که به دلیل مدیریت ناصحیح مقامهای سعودی بر مسیرهای تردد بهوقوع پیوست، «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه این کشور دستور برکناری وزیران حج و امور شهرها و روستاها را صادر کرد.در حالیکه سخنگوی وزارت کشور عربستان حادثه منا را «قضا و قدر» خوانده، اطلاعات موثق حاکی است که ورود کاروان 004 نفری «محمد بن سلمان» جانشین ولیعهد و وزیر دفاع این کشور از جهت خلاف حرکت حجاج در منا، سبب وقوع این فاجعه شده است.
سرپرست حجاج ایرانی: ۳۶۰زائر ایرانی مفقود شدهاند
سرپرست حجاج ایرانی گفت: از وضعیت ۳۶۰ زائر ایرانی خبری نداریم، آنها هنوز به کاروانهای خود مراجعه نکردهاند؛ تلاش میکنیم از آنها خبر موثق بگیریم.
حجتالاسلام قاضی عسگر به بخش خبری ۱۵ شبکه خبر گفت: یکسری از زائران هنوز به کاروانهای خود برنگشتهاند، اما ممکن است به مکه برگشته باشند. در تلاشیم از آنها خبر موثقی بگیریم. گفتنی است رئیس سازمان حج و زیارت اعلام کرده که ۲۵ زائر ایرانی مصدوم در بیمارستانهای عربستان شناسایی شدهاند. عربستان پیش از این اجازه نداده بود عوامل بعثه مقام معظم رهبری به بیمارستانهای منطقه سرکشی کنند و خبری از مصدومان ایرانی بگیرند. رئیس سازمان حج و زیارت همچنین گفته که ۴ تیم جستوجو در پی حجاج ایرانی در بیمارستانهای منا، مکه و جده مشغول فعالیت هستند. اما برای رسیدن به آمار قطعی درباره مصدومان و کشته شدههای ایرانی، باید تا شنبه صبر کرد.
جهانگیری پس از نشست فوقالعاده هیأت دولت:
نمایندگان تمام کشورهای اسلامی باید در بررسی حادثه منا حضور داشته باشند
هیأتی به ریاست وزیر ارشاد به عربستان اعزام می شود
نشست فوقالعاده هیأت دولت به منظور بررسی وضعیت حجاج ایرانی در عربستان، روز گذشته و به ریاست معاون اول رئیس جمهوری برگزار شد. اسحاق جهانگیری پس از پایان این جلسه، با بیان اینکه عربستان مسئول حادثه منا است و باید پاسخگو باشد، تأکید کرد که کشورهایی مانند ایران که آسیب بیشتری دیدهاند، باید در جریان بررسی حادثه نماینده داشته باشند. به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه باید در مراسمی مثل حج مدیریت صحیحی انجام شود تا دیگر شاهد وقایعی اینچنینی نباشیم، افزود: حادثه منا بسیار دردناک و تلخ بود و ما این حادثه را به تمام مسلمانان ایران و جهان و رهبر معظم انقلاب تسلیت عرض میکنیم. معاون اول رئیس جمهوری همچنین با بیان اینکه جلسه هیأت وزیران به دلیل اهمیت موضوع فاجعه منا و تأکید رئیس جمهوری برگزار شد، گفت: آقای روحانی از داخل هواپیما تأکید داشتند که باید حتماً این جلسه امروز (دیروز) تشکیل شود. من پیش از این گفتوگوی خبری نیز نتایج این جلسه را به رئیس جمهوری اعلام کردم. جهانگیری در ادامه با بیان اینکه از بعدازظهر پنجشنبه، ما در ارتباط نزدیک با سازمان حج، سرپرست حجاج و سفیر ایران در عربستان بودهایم، خاطرنشان کرد: آمارهای تلفات همان آماری است که تاکنون مسئولان اعلام کردهاند. وی در ادامه افزود: در این جلسه وزارت امور خارجه اطلاعات خود را درباره علت اصلی حادثه در اختیار ما گذاشت. ما معتقدیم دولت عربستان مسئول امنیت حجاج است. ما در سالهای گذشته 150 هزار حاجی به حج میفرستادیم، اما عربستان اعلام کرد که توانایی مدیریت این جمعیت را ندارد، بنابراین برای ایران مثل سایر کشورها سهمیه در نظر گرفته شد و سهم ایران سالی 65 هزار حاجی شد. بنابراین طبیعتاً دولت عربستان باید قادر باشد که این تعداد را به نحو مطلوب مدیریت کند. اما امسال دو اتفاق سقوط جرثقیل و منا رخ داد.
معاون اول رئیس جمهوری همچنین با بیان اینکه نباید جرثقیلها در این مقطع در مسجدالحرام مستقر باشند، افزود: سوء مدیریت در فاجعه منا کاملاً واضح است. بیتجربگی یا کم تجربگی کسانی که مراسم منا را مدیریت میکردند نیز کاملاً روشن است. دولت عربستان باید پاسخگو باشد و علل وقوع حادثه را نیز بررسی کرده و در این بررسی نیز باید تمام نمایندگان کشورهای اسلامی حضور داشته باشند. همچنین سازمانهای اسلامی و بینالمللی نیز باید به وظایف قانونی خود عمل کرده و گزارشی درباره وقوع این فاجعه را به کشورهای اسلامی ارائه کنند.
وی همچنین با بیان اینکه سازمان حج و بعثه رهبری در دو روز گذشته با تمام قدرت عمل کرده است، تأکید کرد: انتظار داریم دولت عربستان همکاریهای لازم را انجام دهد. ما این آمادگی را داریم که برای مداوای مجروحان ایرانی و غیرایرانی تیمهای پزشکی به عربستان اعزام کرده و همچنین آماده پذیرایی از مجروحان ایرانی و غیرایرانی در ایران هستیم. ما این آمادگی را داریم که هواپیماهای خود را به عربستان اعزام کنیم. معاون اول رئیس جمهوری با تأکید مجدد بر اینکه از فردا (شنبه) هواپیماهای کشورمان این آمادگی را دارند که به عربستان اعزام شوند، خاطرنشان کرد: ما امیدواریم که بتوانیم به سرعت پیکر جانباختگان را به کشور منتقل کنیم. ما بنا داریم این پیکرها را ابتدا به تهران منتقل کرده و پس از استقبال مقامات رسمی از حجاج فوت شده، آنها را به شهرستانها منتقل کنیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش افزود: دولت عربستان باید تمام امکانات خود را به کار گرفته و با سازمان حج و بعثه رهبری همکاری کند تا افراد مفقود شده پیدا شوند. باید شرایطی به وجود آید که حجاج بتوانند اعمال خود را انجام داده و حج خود را به پایان برسانند. معاون اول رئیس جمهوری با بیان اینکه در جلسه امروز ستادی در تهران به ریاست وزیر کشور و با حضور وزیران فرهنگ، خارجه، اطلاعات، بهداشت، راه و شهرسازی و رؤسای سازمان هلال احمر و هواپیمایی تشکیل شده است، گفت: هماکنون نخستین جلسه این ستاد تشکیل شده است. این ستاد همه مسائل داخل کشور مرتبط با حج را سازماندهی کرده و تمام دستگاهها موظفند در قالب مصوبات این ستاد فعالیت کنند.
نوبخت: تشکیل ستادی در دولت برای پیگیری مسائل حجاج
سخنگوی دولت نیز در حاشیه جلسه فوقالعاده هیأت دولت دولت گفت: ستادی در داخل کشور با مسئولیت وزیر کشور و تعداد دیگری از وزیران برای پیگیری مسائل مرتبط با حجاج تشکیل شده که هماکنون نخستین جلسه این ستاد هم در حال برگزاری است. محمدباقر نوبخت افزود: در حال حاضر 65 هزار زائر ایرانی در حج حضور دارند که مصیبتزده هستند و حج آنها ناتمام است. باید با مدیریت شایستهای مسائل مربوط به حجاج پیگیری شود.
وی همچنین با اشاره به اینکه در این جلسه نسبت به مدیریت دولت عربستان انتقاد صورت گرفت خاطرنشان کرد: قرار شد هیأتی به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به همراه مسئولان هلال احمر و هواپیمایی سریعاً به عربستان اعزام شوند و مسائل حجاج را مدیریت کنند. سخنگوی دولت، خاطرنشان کرد: ستادی که در داخل کشور تشکیل شده، مسئول است نحوه انتقال جانباختگان را به کشور پیگیری کند. باید برای مداوای مجروحان بسرعت عمل کنیم، زیرا در عربستان تعداد کشتهها زیاد است و نوع مدیریت عربستان نشان داد که نمیتوان از آنها انتظار کار خاصی داشت. نوبخت در پایان با بیان اینکه برای مسئولان عربستان شاید مسائل دیگری در اولویت باشد خاطرنشان کرد: باید شرایطی فراهم شود تا زائران حج خود را به پایان برسانند. وزارت راه و شهرسازی نیز اعلام کرده این آمادگی را دارد که بسرعت زائران را به کشور منتقل کند.
تیم ویژه دولت به عربستان میروند
وزیر کشور نیز در حاشیه هیأت دولت، با بیان اینکه ستاد ویژه حادثه منا به ریاست وزارت کشور تشکیل شد، گفت: دو نفر از اعضای هیأت دولت به عربستان میروند و هلالاحمر مسئولیت انتقال جانباختگان و مجروحان را به عهده دارد. به گزارش فارس، عبدالرضا رحمانی فضلی با بیان اینکه هلالاحمر مسئولیت انتقال جانباختگان و مجروحان را به عهده دارد، خاطرنشان کرد: از مردم توقع داریم آرامش خود را حفظ و از نهادهای رسمی حادثه را پیگیری کنند. مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری نیز در جلسه فوقالعاده هیأت دولت برای پیگیری حادثه منا گفت: همین امروز (جمعه) باید ستاد رسیدگی به حجاج تشکیل و به عربستان اعزام شود. گفتنی است، در جلسه فوق العاده دیروز هیأت دولت، حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقای وزارت خارجه گزارشی از پیگیریها و اقدامهای انجام شده در حادثه منا را به هیأت دولت ارائه کرد.
احضار دوباره کاردار عربستان
از سوی دیگر، در پی افزایش سوءمدیریت دستگاههای اجرایی عربستان سعودی و افزایش شمار جانباختگان ایرانی در منا، کاردار سفارت عربستان سعودی در تهران بار دوم به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض جمهوری اسلامی ایران به وی ابلاغ شد. به گزارش ایلنا، در این احضار مجدداً از کاردار سفارت عربستان در تهران خواسته شد دولت عربستان در اسرع وقت همکاریهای لازم را برای انتقال کشته شدگان به کشور و انتقال و درمان مجروحان در مراکز درمانی صورت دهد.
پیام تسلیت آیتالله جنتی
دبیر شورای نگهبان نیز روز گذشته با صدور پیامی درباره حادثه منا، بروز چند حادثه پی در پی در موسم حج امسال را آشکارکننده این حقیقت دانست که علمای بلاد و ممالک اسلامی، برای حسن تدبیر حرمین شریفین باید اندیشه و طرح مشخصی داشته باشند. به گزارش فارس، آیتالله جنتی از بزرگان عالم اسلام و نیز نهادهای بینالمللی مسلمین تقاضا کرد در فرصت عاجل ضمن بررسی این وقایع و حوادث به فکر بهبود مدیریت کنگره جهانی حج باشند.
||||||||||||||||||||||||||||||||
دستورهای سه گانه روحانی برای پیگیری حادثه «منا»
رئیسجمهوری: به «نیویورک» رسیدم اما قلبم با خانواده قربانیان حادثه «منا» است
واکنش مسئولان، مراجع و ائمه جمعه به «عید سیاه» مسلمانان
علاوه بر رئیس و اعضای هیأت دولت، رؤسای قوه قضائیه و مقننه، مراجع عظام تقلید، نمایندگان مجلس، ائمه جمعه، احزاب و تشکلها با اظهارات و صدور پیامهای جداگانه، فاجعه منا را تسلیت گفته و خواستار مسئولیتپذیری عربستان شدند.
علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی هم در پیام خود ضمن تسلیت تأکید کرد: «آنچه همه ملتهای مسلمان انتظار دارند، آن است که دولت سعودی به وظایف خود با تدبیر و تعهد عمل نموده، ضمن برخورد با مجرمین و خاطیان توضیحات قانع کنندهای در مورد آنچه بر میهمانان ضیافت الهی رفته است، به امت اسلامی و جهانیان ارائه دهد.»
آیتالله آملی لاریجانی رئیس قوه قضائیه نیز در پیامی جان باختن بسیاری از زائران بیتالله الحرام را تسلیت گفت و تصریح کرد: «رژیم سعودی باید مسئولیت مدیریت غلط خود را که سبب این فاجعه شد، بپذیرد.»
آیتالله محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان رهبری نیز در پیامی از سران کشورهای اسلامی خواست «برای اداره کارآمد حرمین شریفین تدبیر کنند.»
آیتالله جوادی آملی، آیتالله شبیری زنجانی، آیتالله لطفالله صافی گلپایگانی، آیتالله نوری همدانی و آیتالله علوی گرگانی از مراجع عظام تقلید نیز در پیامهای جداگانه ضمن عرض تسلیت، خواستار اتخاذ تدابیر برای جلوگیری از وقوع حوادث مشابه شدند. ائمه جمعه سراسر کشور نیز در خطبههای روز جمعه، کوتاهی عربستان در حفظ جان زائران را محکوم کردند و به بازماندگان این حادثه تسلیت گفتند.
علی مطهری، نماینده تهران نیز حادثه منا را تلخ و ناگوار خواند و گفت: شاید این حادثه حکمتی داشته و مقدمهای برای تغییر نظام سیاسی عربستان و سقوط آل سعود باشد تا مسلمانان از دست این خانواده که به دست استعمار انگلیس در عربستان حاکم شدند نجات یابند. وی یادآور شد: این حادثه ممکن است حتی شبههای را درباره اصل مناسک حج ایجاد کند که اگر انجام آن با جمعیت امروز نشدنی است چرا تشریع شده؟ در حالی که این اشکال به سوءمدیریت حاکمان عربستان برمیگردد و اینکه آنها برای سلامتی و جان مسلمانان ارزش زیادی قائل نیستند همانطور که مردم یمن را به آسانی قتل عام میکنند.
مسئولان کشورمان با ابراز تأسف شدید از فاجعه خونین منا، خواستار پاسخگویی عربستان در این باره شدند. در پی این حادثه که به کشته شدن شمار زیادی از هموطنانمان منجر شد، رئیس جمهوری ضمن ابراز تألم و تسلیت، دستورهای «فوری» و «ویژهای» برای رسیدگی به مجروحان و انتقال اجساد درگذشتگان به کشور صادر کرد. حسن روحانی- که برای سخنرانی در سازمان ملل به نیویورک رفته است- پیش از پیاده شدن از هواپیما در فرودگاه «جان اف کندی»، در تماس تلفنی با مسئولان از جمله اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهوری، ضمن دریافت آخرین گزارشها، دستور داد تا هیأت دولت طی جلسه ویژهای در روز جمعه، ابعاد مختلف این فاجعه تأسفبار را بررسی و با تشکیل ستادی، پیگیریهای لازم را انجام دهد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی دولت، رئیس جمهوری در بدو ورود به نیویورک با صدور پیام تسلیتی تأکید کرد: «خبر تأسفبار و تأثربرانگیز فاجعه مؤلمه کشته و مجروح شدن بیش از 200 نفر از حجاج ایرانی بیتالله الحرام در آستانه ورود به نیویورک غمی سنگین بر اینجانب و هیأت همراه مستولی نمود. درگذشت حجاج عزیزمان در کنار متمسکین به حبلالله از امت اسلامی و مجروح شدن ضیوفالرحمان در لباس احرام در سرزمین وحی و در آرزوی وصال حق تعالی مصداق روشن من یخرج من بیته مهاجرا الی الله است که فقد وقع اجره علی الله. بی شک اعلام سه روز عزای عمومی در کشور نیز که مبین عمق این فاجعه است، حداقل همدردی دولت و ملت شریف ایران با بازماندگان این فاجعه خواهد بود.» روحانی افزود: اینجانب با تسلیت فاجعه دردناک منا، به محضر حضرت ولیعصر(عج)، بازماندگان معزز، رهبر معظم انقلاب و ملت شریف ایران، از جناب آقای جهانگیری معاون اول محترم میخواهم تا در اسرع وقت با تشکیل ستاد ویژه رسیدگی به این فاجعه و تجمیع امکانات لازم، ضمن اطلاعرسانی به ملت شریف ایران، اقدامات زیر را انجام داده و مستمراً به اینجانب گزارش دهد:
١- با اعزام تیمهای امداد در صورت لزوم و ارسال هواپیما به کشور عربستان، رسیدگی به امور حجاج بیتالله الحرام، مجروحین فاجعه و انتقال درگذشتگان به کشورمان را در اولویت اقدامات ستاد قرار دهند؛ لازم است حجاج عزیز احساس نمایند میتوانند سایر مناسک باقیمانده خود را در آرامش و امنیت انجام داده و وفق برنامه به کشور خود باز گردند.
٢- از استانداران محترم خواسته شود با حضور در منازل درگذشتگان و مجروحین فاجعه، ضمن ابلاغ پیام تسلیت اینجانب، کمکهای لازم و تسهیلات مکفی برای انجام امور مربوطه را دراسرع وقت ارائه نمایند.
٣- وزارت امور خارجه و سفیر ایران در عربستان موظفند ضمن بررسی چگونگی رخ دادن این فاجعه تمامی اقدامات لازم جهت احقاق حقوق درگذشتگان و حادثه دیدگان را به عمل آورده و از دولت عربستان نیز میخواهم ضمن به عهده گرفتن مسئولیت این فاجعه، به وظایف قانونی و اسلامی خود در این زمینه عمل نمایند.
وی در پایان پیام خود تأکید کرد: «ضمن همدردی مجدد با خانوادههای آسیبدیدگان، از درگاه خداوند متعال طلب مغفرت برای جانباختگان، آرزوی شفای عاجل برای مجروحان و حج مقبول و سعی مشکور برای حجاج عزیز کشورمان توأم با امنیت کافی و سلامت مسألت دارم.»
روحانی پس از ورود به نیویورک،با انتشار متنی در توئیتر نوشت: «به نیویورک رسیدم، اما قلبم با خانواده قربانیان حادثه منا است».
متعاقب دستور رئیس جمهوری، اسحاق جهانگیری ضمن تماس فوری با نماینده ولی فقیه و سرپرست حجاج ایرانی، رئیس سازمان حج و زیارت و سفیر جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی، دستور لازم برای بهکارگیری تمامی امکانات برای رسیدگی فوری به وضع جانباختگان و آسیبدیدگان ایرانی این حادثه را صادر کرد.
وی همچنین با دستور تشکیل فوری ستادی ویژه در وزارت امور خارجه برای تسریع در انجام هماهنگیهای لازم و امدادرسانی مؤثرتر از مسئولان ذیربط خواست در اسرع وقت نتیجه اقدامات صورت گرفته در این خصوص را برای رفع نگرانی خانوادههای زائران ایرانی و ملت شریف و صبور ایران اعلام نمایند.
دولت سه روز عزای عمومی اعلام کرد
دولت جمهوری اسلامی نیز به مناسبت فاجعه مصیبتبار منا بیانیهای صادر و متعاقب بیانات رهبر معظم انقلاب سه روز عزای عمومی اعلام کرد. به گزارش ایرنا، دولت، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و جمعیت هلال احمر را مأمور پیگیری مجدانه امور درمانی کلیه مجروحین کرد. هیأت وزیران در بیانیه خود دولت عربستان سعودی را مسئول امنیت و حفاظت از جان حجاج بیتالله الحرام دانست و تأکید کرد: «دولت عربستان باید با شناسایی عوامل بروز این حادثه حداکثر مساعی خود را در انتقال سریع جانباختگان و رسیدگی همهجانبه به مجروحان و استفاده از نیروهای امدادی ایران و دیگر کشورها به کار گیرد.»
نامه رحمانی فضلی
به وزیر کشور عربستان
درخواست دولت برای استفاده از نیروهای امدادی کشورمان در شرایطی مطرح شد که برخی اخبار حکایت از این داشت که نیروهای عربستان با امدادگران دیگر همکاری نمیکنند.
چنانچه مسئولان سازمان حج در تماس تلفنی با علی لاریجانی نسبت به اهمال مسئولان بهداشتی، درمانی و امنیتی سعودی اظهار شکایت و نارضایتی کردند. از همین رو بود که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور در نامهای به وزیر کشور پادشاهی عربستان تأکید کرد: «به عنوان وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران از شما میخواهم به مسئولان سعودی دخیل در امر حج دستور دهید تا نهایت همکاری را با نیروهای امدادی جمهوری اسلامی ایران مستقر در مکه مکرمه و صحرای منا داشته باشند تا امور زائران ایرانی هر چه سریعتر ساماندهی شود» وزیر کشور همچنین از آمادگی ایران برای اعزام نیروهای امدادی و کمکهای پزشکی خبر داد و در ادامه خواستار بررسی و اعلام علت اتفاقات اخیر برای حجاج شد.
رحمانی فضلی روز گذشته نیز در نامهای به استانداران خواستار سرکشی آنان به خانوادههای داغدار و مصیبتدیده حجاج و ارائه تسهیلات لازم برای تشییع و مراسم ترحیم باشکوه پیکر مطهر جانباختگان و درمان مجروحین و آسیبدیدگان این حادثه شد.
احضار کاردار سفارت عربستان
و تشکیل ستاد ویژه
سفیر جمهوری اسلامی ایران در ریاض نیز در تماس و مذاکره تلفنی با مسئولان وزارت خارجه سعودی به همکاری نکردن مسئولان میدانی سعودی با نیروهای داوطلب ایرانی که برای کمک اعزام شده اند اعتراض کرد.در ادامه اقدامهای اعتراضی ایران، کاردار سفارت عربستان به وزارت خارجه احضار شد. حسین امیرعبداللهیان ،معاون عربی و آفریقای وزیر امور خارجه ضمن اعلام این خبر از تشکیل ستاد ویژه ای به منظور رسیدگی به امور حجاج ایرانی کشته شده و مصدومان حادثه منا خبر داد و گفت: این ستاد کارش را ادامه می دهد و با تماسهای مستمر با معاون اول رئیس جمهوری نتایج جمع بندی و اقدامات انجام شده این ستاد در اختیار ایشان قرار داده خواهد شد.به گفته وی« به دنبال این حادثه جلسه ای برگزار و در آن به طور کامل و مشخص ابعاد حادثه مورد بررسی قرار داده شد.»امیرعبداللهیان خاطرنشان کرد: در این ستاد نمایندگان همه دستگاههای مرتبط از قبیل وزارت بهداشت و درمان ، جمعیت هلال احمر و شرکت هواپیمایی ایران ایر حضور دارند.
وی ادامه داد: مشابه این ستاد نیز در مکه مکرمه با مدیریت سرپرست حجاج ایرانی (حجت الاسلام قاضی عسکر) نیز تشکیل شده است و آنها آمادگی لازم را برای امدادرسانی این حادثه دارند. امیر عبداللهیان گفت: مدیرعامل شرکت هواپیمایی ایران ایر تدابیری اندیشیده است تا پس از سپری شدن ترتیبات قانونی و شناسایی کشته شدهها و طی مراحل لازم، بتوانیم اجساد زائران ایرانی را به کشورمان انتقال دهیم. محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه نیز- که رئیس جمهوری را در سفر به نیویورک همراهی میکند- ضمن صدور پیام تسلیتی به همین مناسبت خبر داد که «علاوه بر تشکیل ستاد ویژه ای در وزارت خارجه، تماسهای سیاسی فشرده خود را از نیویورک برای تسریع در شناسایی قربانیان و مداوای فوری مجروحین آغاز کرده است.»
سفر هیأت ویژه وزارت خارجه
به عربستان
در همین راستا حسن قشقاوی، معاون وزیر امور خارجه روز گذشته اعلام کرد هیأتی متشکل از مدیران ارشد وزارت امور خارجه و هلال احمربه سرپرستی وی بزودی عازم عربستان میشود. به گفته وی، «این هیأت شامل مدیران کل منطقهای و کنسولی وزارت امور خارجه، دبیرکل جمعیت هلال احمر و اصحاب رسانه خواهد بود.» قشقاوی مأموریت این هیأت را در درجه نخست تعیین تکلیف هرچه سریعتر وضعیت مفقودان عنوان کرد و گفت: پیگیری انتقال پیکر جانباختگان به میهن و رسیدگی به علل وقوع این حادثه از دیگر اهداف این هیأت در سفر به عربستان خواهد بود. معاون وزیر امور خارجه افزود: سفر این هیأت به محض دریافت ویزا انجام خواهد شد.
امروز ؛تعطیلی دروس حوزه های علمیه
در پی حادثه اسفناک منا و اعلام سه روز عزای عمومی از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی ، دروس حوزه های علمیه سراسر کشور امروز ( شنبه) تعطیل است.
به گزارش « ایرنا»،روابط عمومی مدیریت حوزه های علمیه با صدور اطلاعیه ای ضمن اعلام خبر تعطیلی امروز افزود:« به همین مناسبت تجمع اساتید و طلاب حوزه علمیه قم و سایر اقشار مردم متدین ساعت 10.30 دقیقه صبح در مدرسه مبارکه فیضیه برگزار می شود».
واکنش «جامعه مدرسین حوزه علمیه»
«جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» نیز با صدور پیامی درگذشت حجاج بیتالله الحرام را تسلیت گفت و اعلام کرد: «این حادثه دلخراش در مراسم حج امسال سندی مکرر از بیلیاقتی آل سعود در خادمی حرمین شریفین و زائرین بیتالله الحرام است».
به گزارش « فارس» ، در این پیام تسلیت آمده است: «این حادثه دلخراش در مراسم حج امسال سندی مکرر از بیلیاقتی آل سعود در خادمی حرمین شریفین و زائرین بیتالله الحرام بوده و دولت آل سعود مسئول این بی تدبیری در اداره این مراسم عظیم است».
جلسه ویژه در «شورای عالی امنیت ملی»
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز با اعلام خبر تشکیل جلسه کمیته ویژه رسیدگی به فاجعه منا گفت: از اولین ساعات وقوع این حادثه ستاد ویژهای در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی با حضور مسئولان دستگاههای ذیربط تشکیل و ضمن ارتباط مستمر با سرپرست محترم حجاج ایرانی مستقر در عربستان سعودی، اقدامات ضروری در حوزه هماهنگسازی مجموعه ظرفیتهای سیاسی، امدادی، درمانی و اطلاعرسانی در داخل کشور را در این زمینه آغاز کرد. وی افزود: در حال حاضر مجموعه توان دستگاههای مسئول برای رسیدگی به وضعیت مجروحان و مشخص کردن وضعیت مفقودان حادثه و همچنین انتقال جانباختگان به کشور بسیج شده و توجیهات لازم در سطح استانداریها نیز صورت گرفته است. نماینده رهبر معظم انقلاب در شورای عالی امنیت ملی با ابراز تأسف نسبت به نبود توجه و تمرکز کافی دولت عربستان سعودی نسبت به برگزاری امنیت عظیمترین کنگره جهان اسلام در ایام حج تمتع گفت: تغییر اولویت امنیتی عربستان سعودی و بهکارگیری نیروهای امنیتی و انتظامی خبره برای تجاوز به کشور یمن و سرکوب مردم مسلمان بحرین و همچنین کاهش کمی و کیفی عوامل انتظامی در حج تمتع نقش تعیین کنندهای در بروز این فاجعه داشته است.
ورود مجلس و دادستان کل کشور به حادثه «منا»
در ادامه واکنشها شماری از نمایندگان مجلس در مصاحبههایی خواستار بررسی ابعاد ماجرا شدند؛ چنانکه محمدصالح جوکار، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با بیان اینکه این کمیسیون در جلسه هفته آینده خود فاجعه منا را مورد بررسی قرار میدهد، گفت که در همین خصوص کمیته حقیقتیاب در کمیسیون تشکیل خواهد شد. علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی نیز با بیان اینکه «هیچ اعتمادی به گزارشهای دولت عربستان درباره حادثه منا وجود ندارد» بر لزوم اعزام کمیته کارشناسی حقیقتیاب کشورمان به عربستان تأکید کرد.
معاون دادستان کل کشور از پیگیری و تعقیب حادثه منا توسط دادستان کل کشور خبر داد. سید مرتضی بختیاری به ایسنا گفت: به استناد ماده 290 قانون آیین دادرسی کیفری حجتالاسلام والمسلمین رئیسی دادستان کل کشور پیگیر حادثه در منا و تعقیب کردن آن هستند.
همزمان با این اقدامات سردار مسعود جزایری، معاون ستاد کل نیروهای مسلح از دستور این ستاد به نیروهای هوایی برای انتقال شهدا و مصدومین حادثه روز پنجشنبه مکه خبر داد. بنا بر این دستور، این نیروها موظفند تا در همه زمینهها برای کمکرسانی مشارکت کرده و توان خود را برای اجرایی کردن این مأموریت به کار بگیرند.