گروه فرهنگی – سید محمدمهدی موسوی: عضو هیئت علمی دانشگاه قم به تبیین اهمیت و فضیلت اعمال وارده در روز عرفه به خصوص دعای معروف سیدالشهدا(ع) در این روز پرداخت.
حجتالاسلام و المسلمین دکتر «سیدرضا مودب» در گفتوگو با «حمایت» با اشاره به جایگاه رفیع و فضیلت بسیار زیاد روز عرفه اظهار کرد: بیشک پس از ماه مبارک رمضان و سپری شدن موسم شب قدر یکی از بهترین زمانهایی که بر اساس روایات متعدد میتوان در آن از خدای متعال ، طلب رحمت و مغفرت کرد همین روز عرفه است که دعای معروف و ماندگار امام حسین (ع) در این روز خوانده شده است.
وی افزود: این روز که به نام و یاد امام حسین(ع) آمیخته شده به اعتقاد همگان بهترین زمانی است که میشود با غرق شدن در دریای رحمت الهی و طلب استغفار از او، هر چه بیشتر و بهتر حسینی شد و توفیق درک ماه عزای سید وسالار شهیدان را پیدا کرد.
حضور میلیون ها ایرانی ؛ جلوه زیبای مراسم عرفه
این استاد حوزه و دانشگاه همچنین بیان کرد: به لطف الهی در سالیان اخیر، حضور بسیار با عظمت و معنادار اقشار مختلف مردم به ویژه نسل جوان با هر تیپ و قیافه و سلیقه ای در این مراسم باشکوه معنوی همچون شبهای قدر ، تاسوعا و عاشورای حسینی ، جلوه خاصی به فضای کشورمان داده است که هر بیننده ای را واقعاً مجذوب و متحیر می کند. وی افزود: روز بعد از عرفه، ما عید سعید قربان را در پیش رو داریم و شاید سر و حکمت این مساله آن باشد که کسانی که نفس اماره را در پیش پای بندگی خدا قربانی کرده اند می توانند روز عید قربان حقیقتاً شاد باشند و آن را جشن گرفته و قربانی دهند.
روز بریدن از خاک و پیوستن به افلاک
مودب در ادامه سخنانش خاطرنشان کرد: از این منظر باید روز عرفه را روز بریدن از خاک و پیوند با افلاک دانست که می توان با خدای متعال نزدیک و نزدیک تر شد و رنگ الهی به خود گرفت. وی ادامه داد: نقل میکنند که در روز عرفه حضرت سیدالساجدین(ع) صداي سائلي را شنيد كه از مردم تقاضاي كمك و بخشش را داشت. امام به او فرمود: «واي بر تو آيا در اين روز از غير خدا طلب ميكني؟! در حالي كه در اين روز حتي براي فرزنداني كه در شكم مادرانشان هستند نيز اميد ميرود كه فضل خدا شامل آنها شود و با سعادت شوند». وی بیان کرد: رسول مکرم اسلام(ص) نیز در حدیثی ميفرمايد:«خداوند در هيچ روزي به اندازه روز عرفه، بندگان خود را از آتش جهنم آزاد نميکند».
مهم ترین اعمال روز عرفه
عضو انجمن قرآن پژوهی حوزه علمیه قم همچنین با بیان این که از جمله اعمال مورد تاکید این روز غسل، زيارت امام حسين(ع) ، اقامه دو رکعت نماز عرفه پس از ادای فریضه عصر و همچنین روزه گرفتن است، گفت: در عین حال مهم ترین برنامه روز عرفه ، قرائت دعای مخصوص در ساعاتی مانده به غروب این روز شریف است که در قالب آن انسان یک ارتباط عمیقی با استفاده از دعا و مناجات پیدا می کند. وی یادآور شد: اهمیت توجه به دعا و مناجات در روز عرفه به حدی است که حتی گفته اند اگر روزه گرفتن در آن، انسان را از حالت نشاط در هنگام خواندن دعا بازمی دارد، خوب است که فرد روزه نگیرد و بیشتر متوجه دعا و عبادت شود. وی اضافه کرد: این مساله در حالی است که در برخی روایات آمده، روزه روز عرفه، کفاره 90 سال عمر انسان است، اما با این حال، به جهت اهمیت بالای دعای عرفه، این استثنا را در این خصوص قائل شده اند.
شُکر نعمات الهی؛ درسی از دعای عرفه سیدالشهدا(ع)
دکتر مؤدب در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: یکی از مهم ترین پیام ها و درس هایی که از دعای عرفه می توان دریافت این است که در هر حال باید به نعمات بی شمار الهی توجه داشت، چنان که وجود مقدس امام حسین (ع) نیز در این دعای شریف به زیبایی به این موضوع اشاره میکنند ، به طوری که گاه در یک عبارت و یا بندی از دعا، شاهدیم که حضرت 30 بار نعمتهای خداوند را یادآوری کرده و بر لزوم قدردانی و نعمت شناسی تاکید میکند. وی افزود: خود پروردگار نیز در آیات متعدد قرآن کریم به این نکته اشاره کرده و می فرماید که نعمت های الهی قابل شمارش نیست و از این رو زمینه شکرگذاری برای نعمتهای الهی امر بسیار مهمی است. مودب ادامه داد: از این حیث غروب روز عرفه ، فرصت بسیار عظیمی است که هم انسان می تواند شکر لفظی را در دستور کار قرار دهد و هم این که با بندگی خوب خدا، شکر عملی را به جای آورد.
سبک زندگی اهل بیتی (ع) به برکت دعای عرفه
عضو هیئت علمی دانشگاه قم همچنین خاطرنشان کرد: یکی دیگر از پیامهای اصلی عرفه این است که زندگی ما و سبک زندگیمان هر چه بهتر و بیشتر به سبک زندگی ائمه اطهار(ع) شبیه تر شود تا واقعاً مقام عبودیت را درک کنیم و به این طریق به سعادت دنیا و آخرت نائل شویم، چه آن که در پایان روز عرفه، عاجزانه از حضرت باریتعالی می خواهیم و دست به دعا برمی داریم که«خدایا! غروب این روز را با غروب گناهانمان یکی گردان».
همدیگر را دعا کنیم
وی افزود: از این رو بسیار خوب و بجاست که در دعای این روز عزیز که این همه فضیلت و کرامت دارد همدیگر را از دعای خیر محروم نکنیم و برای رفع گرفتاری همه شیعیان و مسلمانان به خصوص مردم مظلوم یمن و سوریه وعراق دست به دعا برداریم. این استاد حوزه و دانشگاه در خاتمه صحبت های خود به نکته ظریفی اشاره کرد و گفت: گرچه مراسم دعای عرفه در سراسر کشور با حضور میلیونی مردم برگزار میشود، اما در این بین واقعاً تعداد اندکی هستند که با توبه و استغاثه، در درون خود یک دگرگونی و انقلابی ایجاد می کنند.البته باید از خدای متعال بخواهیم که در درون همه مردم این اثرگذاری پدید آید اما به هر حال شرطش، بی شک تمرین و مراقبت از هوای نفس و در یک کلام رعایت تقوای الهی در هر شرایطی است.
استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با «حمایت»حقیقت دعای عرفه را تشریح کرد
موسم مُحرم شدن به عشق حسینی
صاحبخبر -
∎